Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

FAKE NEWS: Hogyan sz…a be a horvát sajtó, hogy Horvátország a legjobb hely a befektetők számára?

nyar

Olvasási idő: 3 perc

Megközelítőleg a fenti címmel közölt hosszú elemzést az Index.hr gazdasági helyzetéről, miután a London Post egy hónappal ezelőtt Horvátországot nyilvánította a legjobb helynek, ahova érdemes befektetni. A dezinformációt több befolyásos hírportál is átvette, majd később törölte az oldaláról. Az Index.hr szerint a helyzet ennek éppen az ellenkezője: Horvátország egyáltalán nem brillírozik gazdasági téren, és már régóta a leggyengébbek között van a térségben.

Horvátország az első

Ezúttal ez nem egy politikai jelszó, hanem a London Post véleménye.

A brit hírportál szerint Horvátország 2020-ban jobb befektetési célpont, mint Nagy-Britannia, vagy Lettország, az úgynevezett balti tigrisek egyike, valamint Vietnám, amely az utóbbi években a befektetők valódi Mekkája, továbbá a hagyományosan vonzó és kedvező feltételeket biztosító Szingapúr.A London Post úgy vélte, hogy Horvátországot nem érinti súlyosan a recesszió, amelybe a világ már belegyalogolt. Ez valójában azt jelentené, hogy Horvátország egyfajta gazdasági erődítmény.

A portál dicsérte a horvátországi gazdasági növekedést, valamint a beruházások növekedésének tavalyi dinamikáját is, amelyet, ahogy írták, a befektetők is felismertek.

invest

A cikket tehát a London Post tette közzé, amely egy alig ismert, és a brit médiában teljesen irreleváns internetes híroldal, néhány befolyásos horvát hírportál azonban mégis átvette, majd később törölte a szöveget.

Ez valóban így van! A , illetve a Google keresője bizonyítja, hogy a cikk létezett a Jutarnjin, a gyanútlan olvasó azonban ma már hiába kattint a linkre.

A London Post a 2Trom News Group egyik kiadványa, amelyben a rendelkezésre álló adatok szerint erőteljes orosz tőkejelenlét van.Az Index.hr szerint egyébként az orosz tőke egyre inkább jelen Nagy-Britanniában, elsősorban a helyi médiába történő befektetések révén.

Zöld mezőben a nagy semmi

A horvát központi bank adatai szerint Horvátország összesen mintegy 31,8 milliárd euró külföldi befektetést vonzott be 1993 óta, vagyis amióta a befektetési statisztikákat vezetik.

Az Index.hr hozzáteszi, hogy csak tavaly 1,2 milliárd euró befektetés történt Horvátországba, más tranzíciós országokkal összehasonlítva ez azonban nem sok.

Horvátország esetében a további problémát az okozza, hogy hiányoznak a zöldmezős, vagyis a nulláról induló beruházások, amelyek az új termelés beindításával új munkahelyeket teremtenének, és az export növekedését eredményeznék.

Az utóbbi majdnem három évtizedben leginkább a meglévő vállalatok vonzották a befektetőket, és így nincsenek új munkahelyek, a megvásárolt cégeket ugyanis általában átszervezik, a felesleges munkaerőt pedig elbocsátják.

A másik probléma az, hogy a külföldiek által megvásárolt cégek többsége az amúgy is kicsi és szegény hazai piacon szeretne megélni, így az export nem növekszik jelentősen.

Növekedési ütem

Horvátország nem brillírozik a gazdasági növekedés dinamikája szempontjából sem.A Horvát Nemzeti Bank adatai azt mutatják, hogy a horvát gazdaság tavaly 2,9 százalékkal növekedett, és az utóbbi időben csak egyszer, négy évvel ezelőtt sikerült elérni a 3 százalékosnál nagyobb növekedési ütemet.

Ugyanakkor más uniós országok sokkal gyorsabban fejlődtek, mint Horvátország.

Az Index.hr az Eurostat adataira hivatkozva azt írja, hogy gazdasági növekedése tavaly 4,9 százalék volt, Romániáé és é pedig 4,1 százalék.

Néhány országa is gyorsabban fejlődik, mint Horvátország, az Eurostat statisztikái szerint ugyanis Szerbia növekedési üteme 2019-ben 4,2 százalékos volt.

Közel sem gazdasági erőd

Az az érvelés sem felel meg a valóságnak, hogy Horvátországot elkerüli a legnagyobb recesszió.

Horvát és a külföldi közgazdászok arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus- által előidézett válság súlyosan érinti Horvátországot, és kész csodával ér majd fel, ha Horvátországban idén nem kétszámjegyű lesz a GDP csökkenése.

Ennek oka az, hogy a horvát gazdaság túlságosan is a turizmusra támaszkodik, és nagymértékben függ a külföldi, különösen pedig az európai piacoktól.

Horvátországot tehát közel sem lehet „gazdasági erődként” emlegetni, amikor a globális gazdasági trendek kerülnek szóba.

Az ország fő problémái a beruházások bevonzása szempontjából azonban nem a makrogazdaságból származnak, hanem mikroszinten jelentkeznek – írja az Index.hr.

Toporgás

Erre leginkább a versenyképesség vagy az üzleti élet megkönnyítése terén elért helyezések utalnak, Horvátország ezek szerint a legjobb esetben is egy helyben toporog.

Lemaradását az Eurostat adatai is jól mutatják, amelyek szerint még Románia is megelőzte Horvátországot, pedig néhány évvel ezelőtt még mögötte kullogott.

Más EU-országokkal, például Szlovéniával, a Cseh Köztársasággal vagy Szlovákiával összehasonlítva magunkat, semmiképpen sem mondhatjuk, hogy Horvátország a legvonzóbb a beruházások terén. A külföldi befektetők továbbra is számos bürokratikus akadállyal szembesülnek, a helyzetet pedig tovább nehezíti az igazságszolgáltatás lassúsága. A munkaerőpiac továbbra is rugalmatlan, nehéz elbocsátani, de felvenni is egy-egy munkavállalót. Emiatt a válságok errefelé hosszú ideig tartanak

– figyelmeztetett Damir Novotny horvát gazdasági elemző.

damir

Novotny a legnagyobb problémát tehát a bürokráciában látja, de szerinte nehezíti a helyzetet a munkaerőhiány is, amit a lakosság tömeges elvándorlása idézett elő.

A horvát gazdasági szakértő viszont a kedvező körülmények közé sorolta az ország földrajzi helyzetét, az EU-tagságot és az euróövezethez való csatlakozás előkészítését, ami azonban a jelek szerint nem elegendő a befektetők bevonzására.

Ezért a jövőben is lemaradunk másoktól. Mind a , mind a fejlődés dinamikája tekintetében

– jósolta Novotny a zágrábi Indexnek nyilatkozva.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: