Connect with us

Bosznia

HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS: A migránsok a horvát rendőrök brutalitása miatt fordulnak ismét Magyarország felé(?)

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

marokkoi migransok
A cikk meghallgatása

A horvát-boszniai határ közelében lévő Velika Kladušában továbbra is sok a migráns, folyamatosan érkeznek Szerbia és Montenegró felől. Az év eleje óta – vagyis egy hónap alatt – hivatalosan 1800 új migráns érte el az Una- Sana kantont. Jelenleg körülbelül 3600 migráns van a kanton területén lévő befogadó központokban, de ennek duplája, vagy triplája tartózkodik az elhagyatott házakban Velika Kladušában, Bihácsban, Bužimban és Cazinban. Tovább menni nem tudnak, mert a horvát rendőrök visszapattintják őket Boszniába. A horvát rendőrök brutalitásáról szóló hírek szállóigaként terjednek a migránsok között, azok is beszélnek róla, akik megtapasztalták, és azok is, akiknek még nem volt részük a szívélyesnek nem mondható fogadtatásban. Egyszóval: a migránsok félnek a horvát rendőröktől.

A bosnyák határ

A Velika Kladuša közelében lévő maljevaci átkelőnél az ügyeletes bosnyák rendőr megkérdezte, hogy hova megyek, mit akarok és meddig maradok.

Mondtam hogy újságíró vagyok, és hogy csak két napig maradok Kladušában. Azt nem tudta értelmezni, hogy a saját portálomnak dolgozom, ezért inkább arra tért ki, hogy mi a kötelességem.

Felhívta a figyelmemet arra, hogy ha két napnál tovább maradnék Bosznia- Hercegovinában, akkor ezt jeleznem kell az illetékes hatóságoknál.

Közöltem vele, hogy a szálloda úgyis lejelent, de megfordult a fejemben a kérdés, hogy ezt a szabályt minden külföldi esetében alkalmazzák-e?

De jobb a békesség, inkább nem tettem fel a kérdést, hátha még rossz néven veszi, és akkor lőttek a riportnak, pedig arra igencsak kíváncsi voltam, hogy a magyar-szerb határon történtek híre eljutott-e Boszniába is.

A magyar löttygyár

Boszniába érve megálltan az egyik benzinkútnál, hogy vegyek bosnyák kártyát a telefonomba. Erre azért van szükség, hogy legyen helyi internetem, és tudjam a GPS-t használni.

Volt is kártya, és a kiszolgáló hölgyek segítségével bele is került a telefonba.

Amíg ezzel bajlódtunk, néhány migráns bejött-kiment, nézelődtek, és vettek ezt-azt. Az egyik egy Hellt vásárolt egy konvertibilis márkáért.

Pontosan tudta, hogy mennyibe kerül, kérdezés nélkül letette a fémpénzt a pénztárnál.

Bizonyára nem először vett ilyen “gyorsítót”. A hazájától távolszakadt migráns így támogatja a magyar ipart, illetve a magyar löttygyárat.

Tehát jól megy a Hell a boszniai migránspokolban is.

Csömör vagy szegregáció?

Már sötétedett, amikor kimentem a kladušai buszállomásra, ahol általában sok migráns van. Most jóval több volt, mint amikor legutóbb ott jártam.

A buszállomáson 20-30-fős migránscsoport verődött össze, de a környező utcákban is nagy volt a mozgás.

A közeli kávézóban megtudtam, hogy az utóbbi időben nagyon sok migráns érkezik Marokkóból és Algériából, az utóbbiak a veszélyesek, szinte mindegyiknél van kés.

A kávézókba azonban nem mennek be a migránsok, vagyis inkább azt mondhatnánk, hogy nem engedik be őket, még akkor sem, ha van pénzük.
sedmica

A Sedmica “gyorsétterem a buszállomás közelében

Ha egy migráns bemegy egy kávézóba vagy étterembe, azt a helyet a továbbiakban a “hazai vendégek” biztosan elkerülik, ezért Kladušában kevesen vállalják fel, hogy kiszolgálják a migránsokat.

A kivételek

A buszállomás közelében lévő Hetes (Sedmica) hamburgerező azonban dugig volt migránsokkal. Este hat óra körül 10-12 migráns szorongott a legfeljebb 3X6 méter alapterülető “gyorsétteremben”.

Ezen a területen elfér az étterem, a konyha és a kiszolgáló pult is. Plusz az egy tucat migráns.

baddem etterem kisebb

A Baddem Étterem, amely a legnagyobb migránstanya Velika Kladušában

Két utcával feljebb van a Baddem Étterem, amely körülbelül ötször akkora, mint a migráns-hamburgerező. A migránsok száma is körülbelül ötször annyi.

Este hat körül ez a vendéglő is telis-tele volt migránsokkal, előtte pedig vagy még félszáz ember ácsorgott. Velika Kladušában körülbelül tíz fok volt aznap este, ezért ebben nincs semmi meglepő.

Ez a városnak az a része, amely közel esik a horvát határhoz. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a Kladušának alig van olyan része, amely több mint egy tehénbőgésre lenne Horvátországtól.

A Baddem másnap

Másnap délelőtt visszamentem a Baddem Étteremhez. Mintha a megvilágításon kívül semmi sem változott volna. A Hold helyett a Nap díszlett az égen, de a migránsok száma szinte ugyanaz volt.

A Baddem előtt most is tucatjával lézengtek a migránsok, egy kisebb csoporttal szóba is elegyedtem.

Mindannyian Marokkóból érkeztek, de nem egyszerre. Egyikük Törökország, Görögország, Macedónia, Koszovó és Szerbia érintésével jött Boszniába, a többiek Montenegrón keresztül. Elmondásuk szerint mindannyian Olaszországba tartanak.

Ali, Allal, Haszan és Muhab a Baddem Étteremnél találkozott a többi migránssal, hogy megbeszéljék a további stratégiát, ha van ilyen.

Ali már kétszer járt Horvátországban, ahonnan elmondása szerint a horvát rendőrök gorombán tessékelték vissza Boszniába.

A horvát rendőrök brutalitásáról szóló hírek “messengeri gyorsasággal” terjednek a migránsok között, azok is beszélnek róla, akik megtapasztalták, és azok is, akiknek még nem volt részük ilyen fogadtatásban.

Egyszóval: a migránsok félnek a horvát rendőröktől.

A halál útja

Amíg Ali beszélt, addig Allal a Google-fordítóval bajlódott. Arabul gépelte be a mondandóját, majd megmutatta az eredményt, amit angolul dobott ki a gép.

Ő is azt állítja, hogy Horvátország bántalmazza a migránsokat és mindent ellop tőlük. Nyilván a horvát rendőrökről van szó, de a lényeget értjük, hála neked Google-fordító!

Allal szerint ez a halál útja.

arab forditas vilagos

A marokkói migráns fáradtnak érzi magát, és sajnálja, hogy elindult. Ha lehet így értelmezni a “regretful” kifejezést, ami ki tudja, hogy arab eredtiben mi volt.

A magyar-szerb határon történtek híre eljutott hozzájuk is, és arról is tudnak, hogy Románia felől nincs kerítés.

Ezért az a tervük, hogy Szerbián és Románián keresztül, a kerítés megkerülésével jutnak be Magyarországra.

Nem elképzelhetetlen, hogy most ez az “alternatív” útvonal lesz a sláger a migránsok által használt kommunikációs csatornákon.

Címlapfotó: Marokkói migráns a BALK-sajtókártyájával a kladušai Baddem Étterem előtt




A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava