Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

ÉLŐ TÖRTÉNELEM: A Balkán múltja a Balkán jövőjének egyik legnagyobb akadálya

bajakovo
Olvasási idő: 3 perc

Szerb katonai küldöttséget fordítottak vissza horvát határőrök a kelet-horvátországi Bajakovo határátkelőtől, mert a horvát hatóságok szerint nem kértek hivatalos engedélyt a belépésre. A horvátok provokációról beszéltek, a szerb elnök pedig felemlegette “a horvát náci múltat”.

A kadétok kiléte

A horvát határőrök szerb kadétokat és a szerbiai katonai akadémia parancsnokát állították meg Bajakovónál.

A feltartóztatott járműben tartózkodó 11 ember Jasenovacba indult a második világháború mártírjainak szentelt megemlékezésre.

A horvát határon csak akkor kezdtek tisztában lenni a kadétok kilétéről, hogy a gépjárműben megtalálták az egyenruhákat, amelyeket a szerb kadétok nem vihettek be Horvátországba.

A szerbek állítása szerint érkezésüket hivatalos úton bejelentették, beleértve a katonai egyenruhák bevitelét is, ami állításuk szerint “teljesen megengedett a szolgálati szabályzat értelmében”.

A szerbek tettek egy próbát, és azt ajánlották, hogy az egyenruhákat a határon hagyják, és civilként mennek el Jasenovacba, a horvátok azonban nem akarták továbbengedni őket.

A horvátok közölték, hogy a látogatást megfelelő módon kell bejelenteni, erre megvannak az előírások, de ennek a szerbek nem tettek eleget.

Fekete öves szájkaraté

Ami ezután következett, az kezdi a rossz emlékű kilencvenes éveket idézni. Legutóbb akkor volt ilyen gyűlölködő üzengetés a két ország vezetői között.

A szerb elnök azonnal lenácizta a horvátokat, akik szerinte

nem akarnak emlékezni saját második világháborús múltjukra.

Aleksandar Vučić szerint “két náci rezsim létezett Európában”.kis festett kabatok222kis festett kabatok

A szerb elnök Németországra és a világháború idején kikiáltott Független Horvát Államra utalt, amely a náci Németország szövetségese volt, és amely létrehozta a szerbek által “horvát Auschwitzként” is emlegetett jasenovaci tábort.

Vučić szerint a szerb nép a náci német megszállók ellen harcolt, most pedig egyesek azt szeretnék, hogy ne lehessen emlékezni arra, ami történt.

A történelem tovább él

Vučić szerint a horvátok azért viselkednek így, mert a szerbek emlékközpontot szeretnének létrehozni a boszniai szerb területeken. Így akarnak

gondoskodni arról, hogy senki ne tilthassa meg nekik az emlékezést a jasenovaci áldozatokról.

A szerb elnök azt szeretné, hogy a majdan megépülő emlékközpontot a jövőben

minden szerb iskola vegye fel a programjába, és váljon az iskolai kirándulások célpontjává.

Becslések szerint Jasenovacban mintegy 80-90 ezer ember halt meg, köztük több ezer gyermek. Az áldozatok több mint fele szerb volt, de horvát és boszniai zsidókat, cigányokat is kivégeztek, valamint olyan horvátokat, akik nem értettek egyet a rezsimmel.

A feszültség fokozása

A horvátok nem tértek ki a szerb szájkaraté elől, és az Uchi-waza technikához folyamodtak.

Az ügyben a horvát kormányfő és a horvát elnök is megszólalt.

Egy olyan próbálkozásról van szó, amelynek nem a kegyeletadás volt a célja, hanem a provokáció és konfliktus előidézése

– mondta Andrej Plenković, horvát miniszterelnök, aki szerint amit a szerbek tettek, az szembemegy a nemzetközi joggal.


Ez Horvátország számára elfogadhatatlan, és ezért a leghatározottabban elítélik.

A horvát miniszterelnök szerint a szerbeknek be kellene tartaniuk a nemzetközi jogot, minden más ugyanis csak “klasszikus politizálási gyakorlat”, és a Horvátország és Szerbia közötti feszültség fokozása.

Idejétmúlt politika

A horvát államfő szerint a szerbek incidenst provokálnak ki Horvátországgal azért, hogy eltereljék a figyelmet a nehéz belpolitikai helyzetről.

Kolinda Grabar-Kitarović azt mondta, hogy ez újabb példája a szerb politika felelőtlenségének és idejétmúltságának.

Azt várom, hogy a szerb fél elkezd felelősségteljes módon viselkedni, mert mindkét ország állampolgárainak elegük van az ilyen provokációkból

– jelentette ki a horvát elnök.

Kezdődik az üzengetés

A legsúlyosabb szavak a szerb védelmi minisztertől hangzottak el, de ez csak természetes, mert ilyen esetekben általában nála, vagy külügyminiszter kollégájánál szokott lenni a szerb aduász.

Hetvennégy évvel a második világháborút követően Európában még mindig létezik egy ország, amely nem képes felhagyni az usztasa gyakorlattal és az usztasa ideológiával

– nyilatkozta Aleksandar Vulin, aki szerint a világ hallgatni fog, de a szerbek nem hallgathatnak.

Vulin azt ígérte, hogy a szerb hadsereg folytatja az emlékezést, és mindig meg fog emlékezni a jasenováci tregédiáról, ami Horvátország és nem a szerbek szégyene.

Andrej Plenković, horvát miniszterelnök azzal vágott vissza, hogy a határon feltartóztatott kadétok valójában “Vulin tizenegye”, akik megfeledkeztek arról, hogy a szabályok, azok szabályok.

Sírjunk vagy nevessünk?

A horvátok és a szerbek közötti szóváltások akár nevetségesek is lehetnének, ha nem lennének olyan siralmasak, mint amilyenek.

És ha nem váltanák ki a déjà vu érzését.

Fotó: illusztráció, forrás Večernji list


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: