Connect with us

Horvátország

ÉLŐ TÖRTÉNELEM: A Balkán múltja a Balkán jövőjének egyik legnagyobb akadálya

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bajakovo
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Szerb katonai küldöttséget fordítottak vissza horvát határőrök a kelet-horvátországi Bajakovo határátkelőtől, mert a horvát hatóságok szerint nem kértek hivatalos engedélyt a belépésre. A horvátok provokációról beszéltek, a szerb elnök pedig felemlegette “a horvát náci múltat”.

A kadétok kiléte

A horvát határőrök szerb kadétokat és a szerbiai katonai akadémia parancsnokát állították meg Bajakovónál.

A feltartóztatott járműben tartózkodó 11 ember Jasenovacba indult a második világháború mártírjainak szentelt megemlékezésre.

– A horvát határon csak akkor kezdtek tisztában lenni a kadétok kilétéről, hogy a gépjárműben megtalálták az egyenruhákat, amelyeket a szerb kadétok nem vihettek be Horvátországba.

A szerbek állítása szerint érkezésüket hivatalos úton bejelentették, beleértve a katonai egyenruhák bevitelét is, ami állításuk szerint “teljesen megengedett a szolgálati szabályzat értelmében”.

A szerbek tettek egy próbát, és azt ajánlották, hogy az egyenruhákat a határon hagyják, és civilként mennek el Jasenovacba, a horvátok azonban nem akarták továbbengedni őket.

A horvátok közölték, hogy a látogatást megfelelő módon kell bejelenteni, erre megvannak az előírások, de ennek a szerbek nem tettek eleget.

Fekete öves szájkaraté

Ami ezután következett, az kezdi a rossz emlékű kilencvenes éveket idézni. Legutóbb akkor volt ilyen gyűlölködő üzengetés a két ország vezetői között.

A szerb elnök azonnal lenácizta a horvátokat, akik szerinte

-nem akarnak emlékezni saját második világháborús múltjukra.

Aleksandar Vučić szerint “két náci rezsim létezett Európában.

A szerb elnök Németországra és a világháború idején kikiáltott Független Horvát Államra utalt, amely a náci Németország szövetségese volt, és amely létrehozta a szerbek által “horvát Auschwitzként” is emlegetett jasenovaci tábort.

Vučić szerint a szerb nép a náci német megszállók ellen harcolt, most pedig egyesek azt szeretnék, hogy ne lehessen emlékezni arra, ami történt.

A történelem tovább él

Vučić szerint a horvátok azért viselkednek így, mert a szerbek emlékközpontot szeretnének létrehozni a boszniai szerb területeken. Így akarnak

-gondoskodni arról, hogy senki ne tilthassa meg nekik az emlékezést a jasenovaci áldozatokról.

A szerb elnök azt szeretné, hogy a majdan megépülő emlékközpontot a jövőben

-minden szerb iskola vegye fel a programjába, és váljon az iskolai kirándulások célpontjává.

Becslések szerint Jasenovacban mintegy 80-90 ezer ember halt meg, köztük több ezer gyermek. Az áldozatok több mint fele szerb volt, de horvát és boszniai zsidókat, cigányokat is kivégeztek, valamint olyan horvátokat, akik nem értettek egyet a rezsimmel.

A feszültség fokozása

A horvátok nem tértek ki a szerb szájkaraté elől, és az Uchi-waza technikához folyamodtak.

Az ügyben a horvát kormányfő és a horvát elnök is megszólalt.

– Egy olyan próbálkozásról van szó, amelynek nem a kegyeletadás volt a célja, hanem a provokáció és konfliktus előidézése

– mondta Andrej Plenković, horvát miniszterelnök, aki szerint amit a szerbek tettek, az szembemegy a nemzetközi joggal.

Ez Horvátország számára elfogadhatatlan, és ezért a leghatározottabban elítélik.

A horvát miniszterelnök szerint a szerbeknek be kellene tartaniuk a nemzetközi jogot, minden más ugyanis csak “klasszikus politizálási gyakorlat”, és a Horvátország és Szerbia közötti feszültség fokozása.

Idejétmúlt politika

A horvát államfő szerint a szerbek incidenst provokálnak ki Horvátországgal azért, hogy eltereljék a figyelmet a nehéz belpolitikai helyzetről.

Kolinda Grabar- Kitarović azt mondta, hogy ez újabb példája a szerb politika felelőtlenségének és idejétmúltságának.

– Azt várom, hogy a szerb fél elkezd felelősségteljes módon viselkedni, mert mindkét ország állampolgárainak elegük van az ilyen provokációkból

– jelentette ki a horvát elnök.

Kezdődik az üzengetés

A legsúlyosabb szavak a szerb védelmi minisztertől hangzottak el, de ez csak természetes, mert ilyen esetekben általában nála, vagy külügyminiszter kollégájánál szokott lenni a szerb aduász.

– Hetvennégy évvel a második világháborút követően Európában még mindig létezik egy ország, amely nem képes felhagyni az usztasa gyakorlattal és az usztasa ideológiával

– nyilatkozta Aleksandar Vulin, aki szerint a világ hallgatni fog, de a szerbek nem hallgathatnak.

Vulin azt ígérte, hogy a szerb hadsereg folytatja az emlékezést, és mindig meg fog emlékezni a jasenováci tregédiáról, ami Horvátország és nem a szerbek szégyene.

Andrej Plenković, horvát miniszterelnök azzal vágott vissza, hogy a határon feltartóztatott kadétok valójában “Vulin tizenegye”, akik megfeledkeztek arról, hogy a szabályok, azok szabályok.

Sírjunk vagy nevessünk?

A horvátok és a szerbek közötti szóváltások akár nevetségesek is lehetnének, ha nem lennének olyan siralmasak, mint amilyenek.

És ha nem váltanák ki a déjà vu érzését.

Fotó: illusztráció, forrás Večernji list

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

A Horvát Demokratikus Közösség befolyása alá kerül a regionális sajtó?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

regionális horvát
A kormányközeli Media Solutions hirtelen megtáltosodott, és elindult megmenteni a tönk szélén szédelgő horvát regionális lapokat
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A Horvát Újságíró Egyesület (Hrvatsko novinarsko društvo, HND) november 23-án, szombaton nyilatkozatot kért a horvát Gazdasági Versenyhivataltól (Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, AZTN) a Glas Slavonije, a Novi list, a Glas Istre és a Zadarski List tulajdonjogának koncentrációjával kapcsolatban. Az újságírószövetség közlésének értelmében a versenyhivatal válaszolt az Istra24 portál megkeresésére, miszerint augusztus 4-én értesítést kaptak a vállalkozások összefonódásának megvalósítására irányuló szándékról, és felkérték a Media Solutionst, hogy egészítse ki a bejelentést, amelyet még nem nyújtottak be az AZTN-hez szeptember 18-án, amikor a regionális napilapok tulajdonjogának konszolidációjáról szóló szöveget közzétették”.

Mi itt a gond voltaképpen?

A Horvát Újságíró Egyesületet egyrészt a Media Solutions tulajdonosi szerkezete aggasztja – a tulajdonosok egyértelműen a kormánypárthoz kötődnek – másrészt az a tény, hogy annak ellenére, hogy a vállalat pénzügyi nehézségekkel küzd, ezért a Glas Slavonije dolgozóinak fizetése hónapokat késik, és a számlájuk blokkolva van -, most hirtelen terjeszkedésbe kezd.

Ez a horvát kollégák szerint politikai konnotációt kölcsönöz ennek az üzleti tranzakciónak. Arról nem is beszélve, hogy a fúziót a 2024-es szuperválasztási év előtt hajtják végre, amikor megválasztják a kormányt, a köztársasági elnököt és az európai parlamenti képviselőket.

horvát sajtó

Az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosa, Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert (Forrás: LiderMedia)

Gyors vizsgálódásunk eredményeként kiderítettük, hogy az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosai Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert dubrovniki ügyvéd/üzletember és Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának, Vladimir Šeksnek az unokaöccseként látta meg a világot.

A képet – nyilván szándékosan -, még egy kicsit homályosabbá teszi, hogy az üzletben társként rész vesz a szlovák JOJ Media House médiaholding is.

Persze, amíg a Horvát Újságíró egyesület sötét ármányt és cselszövést lát a dologban, Oleg Uskoković a Media Solutions vezérigazgatója egészen másként vélekedik.

Szerinte, a Media Solutions csupa szívjóságból és a polgárok minőségibb tájékoztatását szem előtt tartva vállalkozott a fúzióra.

Oleg Uskoković szerint az akvizíció és a Glas Slavonijevel való jövőbeli egyesülés célja, hogy konszolidálja a regionális napilapokat, miután az elmúlt években számos olyan válsághelyzeten mentek keresztül, amelyek erősen befolyásolták üzleti tevékenységüket, mint például a 2020-as Covid-válság, a papír árának 2021-es rendkívüli emelkedése, és végül az energiaárak 2022-es erőteljes növekedése kétségessé tette fennmaradásukat.

A Media Solutions vezetője valahol július végén, amikor a tranzakcióra sor került, és azt bejelentették a horvát Gazdasági Versenyhivatalnál, hangsúlyozta, hogy a fúzió lehetővé teszi a napilapok számára a gazdasági jövőt egy rendkívül versenyképes környezetben.

horvát sajtó

Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának az unokaöccseként látta meg a világot

Spekuláljunk egy kicsit horvát fejjel!

Minden esetleges félreértés elkerülése végett, a következőket nem tudjuk semmilyen dokumentummal vagy egyéb bizonyítékkal alátámasztani, így akár népmesének is felfogható, amit most mondunk, viszont egyike a valószínű forgatókönyveknek, amelyek szerint az egész lejátszódott.

Az írott sajtót sújtó válságok miatt a regionális lapok igencsak lerongyolódott állapotban voltak, így a választások előtt remek ötletnek tűnt ezek aprópénzért történő felvásárlása.

Erre bármely politikai párt szívesen vállalkozott volna, de Horvátországban az ilyesmit kizárólag csak a kormánypárt tudja végrehajtani.

Természetesen az ügylethez szükséges tőke semmiképpen sem követhető vissza a HDZ-hez, kis millió módja van annak, hogyan lehet pénzt juttatni valakinek akár az állami költségvetésből is, nem beszélve a szövevényes kompenzációkról, ahol valaki megelőlegezi a szükséges pénzt saját számlájáról, hogy máshol igen kedvező feltételek mellett kössön üzletet.

Meg aztán létezik burkolt, vagy szimpla zsarolás, donorhálózat, ígérgetés, fenyegetés, hogy ne soroljuk már tovább a politika eszköztárát.

Akárhogy is volt, az anyagi nehézségekkel küszködő Media Solutions egy pillanat alatt megtáltosodott, és elindult megmenteni – külföldi (szlovák) partnerével közösen :o) – a tönk szélén álló horvát regionális lapokat.

A kérdés most csak az, és lényegében ez áll a Horvát Újságíró Egyesület aggodalmának hátterében, hogy milyen sors vár a most “kézhez vett” regionális sajtóra.

A legjobb esetben hasznos kis fogaskeréknek bizonyulnak, ha a kormánypárt továbbélteti őket némi állami segéllyel, viszont az is előfordulhat, hogy a választások után a felszámolás vár rájuk, bár ez nem lenne bölcs dolog, lévén, hogy ezúton olyan területekre sikerült a kormánypártnak betörnie a Glas Istre és a Novi list révén, mint Fiume, vagy Isztria, ahol az ellenzék volt és van hatalmon.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava