Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Szlovénia

SZLOVÉN ATOM: Kis ország nagy atomfüggőséggel?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nek krsko nuclear plant
A cikk meghallgatása

Könnyen előfordulhat, hogy Szlovénia újabb atomerőművet épít. Ez az ország új energiakoncepciójának kialakulása során dőlhet el. A második erőmű körülbelül tíz év múlva termel áramot, ha Szlovénia belátható időn belül a megépítése mellett dönt. Az amerikaiak erősen győzködik a szlovénokat, mert ők szeretnék megépíteni a második ottani atomerőművet.

Krško nem teljesen szlovén

Szlovéniában egyetlen egy atomerőmű van, de az sem teljesen szlovén, mert a horvátokkal osztoznak rajta.

A Szlovéniában előállított áram egyharmada származik az 1981-ben épült krškoi atomerőműből, amelyet a tervek szerint 2043-ban zárnak be.

– Eközben már 15 éve folyik a vita arról, hogy Szlovénia újabb atomerőművet építsen, vagy inkább mondjon le az atomenergiáról.

Janez Janša akkori kormánya már 2006-ban belefoglalta a nemzeti fejlesztési projektbe a második atomerőművet, amely az akkori becslések szerint 2 milliárd euróba került volna, és 2015-ben kellett volna megkezdeni a megépítését

De ebből semmi nem lett.

A Marjan Šarec által vezetett jelenlegi kormány koalíciós megállapodása pedig csak a megújuló és megbízható energiaforrásokkal foglalkozik, és meg sem említi az atomenergiát vagy a második atomerőművet.

Az amerikai befolyásolási technika

Az Egyesült Államok arra szeretné rávenni Szlovéniát, hogy építsen még egy atomerőművet, és a kivitelezéssel az Egyesült Államokat bízza meg.

Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter júniusban részt vett a Három Tenger Kezdeményezés szlovéniai tanácskozásán, amit arra használt ki, hogy népszerűsítse az amerikai technológiát.

Ez ugyanis újabb terjeszkedési lehetőség lenne az Egyesült Államok és az amerikai cégek számára.

– Az Önök partnerei szeretnénk lenni. Lehet, hogy Szlovénia nem mindenkinek a radarján jelenik meg üzleti célként, de az Egyesült Államok számára fontos ország

– mondta az amerikai energiaügyi miniszter.

Arról nem szól a fáma, hogy Szlovénia azért került-e fel az amerikai radarokra, mert a “First Lady” szlovén származású.

Valószínűleg a kettőnek nincs köze egymáshoz, és ezúttal is a szokás erőteljes amerikai befolyásolási technika alkalmazásáról van szó a szövetségesi körben.

smr truck

Az SMR-technológia

Az Egyesült Államok “kis moduláris atomerőművet” (SMR) szeretne eladni Szlovéniának.

Az SMR-technológia előnye a modularitás. Ezek az erőművek gyári környezetben szerelhetők össze, és majdnem kész állapotban szállíthatók a helyszínre, ahol a végleges beépítés minimális munkát igényel.

A rugalmas telepítésnek köszönhetően távoli, elszigetelt helyen is megépíthetők. Emellett vagy nagyon ritkán vagy egyáltalán nem kell üzemanyagot cserélni bennük, így kevésbé sebezhetőek egy esetleges terrortámadással szemben.

Perry szerint Szlovénia kitűnő piac lehet az új technológia számára, amiben az Egyesült Államok Franciaország, Kína vagy Oroszország előtt jár, hiszen

-a Westinghouse a legjobb reaktorokat gyártja a világon.

A három pillér

A szlovén infrastrukturális minisztérium közölte a szlovén állami hírügynökséggel, hogy a kialakulóban lévő energiakoncepcióban és klímapolitikában az atomenergia több szempontból is előtérbe került.

– Amellett, hogy alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrás, megbízható villamosenergia-ellátást biztosít versenyképes árakon, ezáltal javítva az energiabiztonságot.

A szlovénok eddig már 16 millió eurót költöttek a második szlovén atomerőművel kapcsolatos különböző tanulmányok kidolgozására az állami tulajdonban lévő GEN Group elnevezésű cégen keresztül.

A GEN csoport azt közölte a STA hírügynökséggel, hogy a szlovén energiapolitika három pillére épül. Ezek a fenntartható klímával kapcsolatos politika, a megbízhatóság és a versenyképes energiaellátás.

A GEN becslése szerint a beruházás 3,5-5 milliárd euróba kerülhet a választott technológiától és a reaktor méretétől függően, ami körülbelül a duplája a 15 ezelőtt megcélzott összegnek.

krsko suncokret

Éjjel-nappal áram

Leon Cizelj, a ljubljanai Jožef Stefan Tudományos Kutató Intézet reaktormérnöki osztályának vezetője úgy véli, hogy a szlovén államnak a lehető leghamarabb döntenie kell a második atomerőmű megépítéséről.

– A szlovén szakértő szerint a nukleáris energia az egyetlen nem fosszilis energiaforrás, amely éjjel-nappal és minden időjárási körülmények között működik.

Ráadásul megbízható, és ideális az éghajlatváltozás elleni küzdelem szempontjából is.

Ha a szlovén kormány a második atomerőmű megépítése mellett dönt, akkor mintegy 400–500 szakértőt kell felkészíteni az építés figyelemmel kísérésére, illetve az új létesítményben való munkára.

Körülbelül tíz évre lehet szükség ahhoz, hogy az új erőmű termelni kezdjen, ebből öt év telik el a szükséges engedélyek beszerzésével, további öt év pedig az építési és szerelési munkálatok befejezésével.

És csak ezután mondhatják el a szlovének, hogy a második erőműnek is köszönhető a világosság.

Fotók: GEN Group, illusztráció: ANS Nuclear Cafe

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

The great mountain robber, the Slovak Robin Hood, Juraj Jánosík, came to mind because, according to the report of the Croatian national news agency, HINA, his descendants found refuge in Bosnia-Herzegovina The great mountain robber, the Slovak Robin Hood, Juraj Jánosík, came to mind because, according to the report of the Croatian national news agency, HINA, his descendants found refuge in Bosnia-Herzegovina
English2 hét telt el azóta

Jánosík in Bosnia, more precisely in Herzegovina

TartalomjegyzékKrško nem teljesen szlovénAz amerikai befolyásolási technikaAz SMR-technológiaA három pillérÉjjel-nappal áram A cikk meghallgatása The great mountain robber, the Slovak...

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English1 hónap telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékKrško nem teljesen szlovénAz amerikai befolyásolási technikaAz SMR-technológiaA három pillérÉjjel-nappal áram A cikk meghallgatása Marko Đurić, who previously served as...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English2 hónap telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékKrško nem teljesen szlovénAz amerikai befolyásolási technikaAz SMR-technológiaA három pillérÉjjel-nappal áram A cikk meghallgatása Even the Croatians couldn’t resist getting...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English2 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékKrško nem teljesen szlovénAz amerikai befolyásolási technikaAz SMR-technológiaA három pillérÉjjel-nappal áram A cikk meghallgatása The Serbian government has made the...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English2 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékKrško nem teljesen szlovénAz amerikai befolyásolási technikaAz SMR-technológiaA három pillérÉjjel-nappal áram A cikk meghallgatása In recent days, there has been...


Egy hét legjava