TÖRÖK ÁRAMLAT: Magyarországra 2021-től jön dél felől a gáz

Oszd meg az ismerőseiddel, ha tetszik a cikk

A Török Áramlat a Fekete-tenger alatt épül, és Bulgárián keresztül vezet majd. Oroszország a következő évektől ezen szállítja a földgázt több európai országba, például Magyarországra is. A legutóbbi orosz-török kormányközi vegyes bizottság ülésén módosították a csővezeték második ágának nyomvonalát.

A görögöket kihagyják

Bulgária és nem Görögország területén át vezet majd a Török Áramlat gázvezeték második ága Európa felé. Ezt Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter jelentette ki újságíróknak Antalyában.

A TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint a miniszter a orosz-török kormányközi vegyes bizottság ülésén vett rész.

Novak azt mondta, hogy a második vezeték “Bulgárián, Magyarországon és Szerbián át épül majd”.

A cső egyenesen a Fekete-tenger alatt éri el Bulgáriát.

A Török Áramlat hozzásegíti Moszkvát, hogy korlátozza, illetve leállítsa az Ukrajnán keresztül történő gázszállítást.

A Gazprom honlapján található térképen még a Török Áramlat második ágának korábbi útvonala szerepel.

Magyarországra 2021-től jön dél felől a gáz

A Török Áramlat a török belső piacra irányuló első vezetékében 2020. január 1-jén indul el a gáz.

EZT OLVASTAD?  VIRTUÁLIS MEGNYITÓ: Amerika nem húzza-vonja a Szerbiával kötött megállapodások végrehajtását, mint az Európai Unió

A tervek szerint a csővezeték mindkét ágának éves kapacitása 15,75 milliárd köbméter lesz.

A Kommerszant című gazdasági napilap azt írta, hogy a Gazprom a Török Áramlaton keresztül Bulgáriába és Szerbiába 2020-tól,

Magyarországra 2021-től, Szlovákiába pedig 2022 második felétől szándékozik gázt szállítani.

Második kísérlet

A Kreml szóvivője korábban még csak lehetőségként tett erről említést arról, hogy a Török Áramlat második vezetéke Bulgárián keresztül vezet majd.

Bojko Boriszov bolgár kormányfő már tavaly áprilisi moszkvai látogatását követően már tényként kezelte ezt a lehetőséget.

Az oroszok már másodszor tesznek kísérletet arra, hogy Bulgárián keresztül juttassa el Európába a gázt.

Az Európai Unió 2014-ben leállította a Déli Áramlat megépítését, mert úgy vélte, hogy az Oroszország és Bulgária kötött szerződés ellentmond az uniós közbeszerzési szabályoknak.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság akkori elnöke szankciókkal fenyegette meg Bulgáriát, és megüzente, hogy az Európai Unió “cselekedni fog”, ha a balkáni ország nem mond le a Déli Áramlatról.

EZT OLVASTAD?  BARÁTOK VAGY ELLENSÉGEK: Állítólag a montenegrói elnök finanszírozta a szerb elnök pártjának létrehozását 2008-ban

Az Egyesült Államok 2017. novemberében kifogásolta, hogy Oroszország megépítse a Török Áramlatot, amelyen gázt szállít Törökországnak. Akkor még arról volt szó, hogy a Török Áramlat érinti Görögországot is.

(MTI/BALK – Fotók: Gazprom)
Oszd meg az ismerőseiddel, ha tetszik a cikk

Facebook hozzászólások

Kedvelés a Facebookon

Facebook Pagelike Widget