Connect with us

Horvátország

KERÍTÉSEK A BALKÁNON: A szlovénok fokozzák a határellenőrzést Horvátország felé

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

drzavna meja
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A Balkánon senkinek sincs ovális irodája, de kerítések azért még bőven épülnek, vagyis a migrációt Amerikában és Európában is hasonló módon oldják meg. A kerítéseknek mindkét helyen ugyanaz a céljuk: a más civilizációk leválasztása a „művelt világról”. Most a szlovén miniszterelnök jelentette be, hogy fokozzák a keleti határ ellenőrzését, és nem zárta ki, hogy Horvátország felé kerítést emelnek egyes szakaszokon.

Egyre szigorúbb a figura

A balkáni útvonalra lépő migránsok az első kerítéssel a -bolgár vagy a macedón-görög határon találkoznak, attól függően, hogy melyik útvonalon vágnak neki a „balkáni migrációs kalandtúrának”.

A magyar kerítés miatt a migráció kezdeti útvonala megváltozott, és miután a horvátok is „szigorúra vették a figurát” a Szerbiával közös határon, a migránsoknak maradtak a bosznia-hercegovinai útvonalak.

– Ezek jóval komplikáltabbak és veszélyesebbek, mint az autópályás megoldások Horvátország vagy Magyarország felé.

Komplikáltabbak, mert a Szávától délre eső úgynevezett „északi korridort” nem egyszerű elérni. Végigmenni sem nagyon lehet rajta, mert szerb ellenőrzés alatt van, a boszniai szerbek pedig nem tűrik meg a migránsokat a saját területükön.

A hegyek között vezető kacskaringós utak vagy a hegyi ösvények viszont számtalan veszélyt rejtenek. Ezek közé tartoznak az aknák is, amelyekből még rengeteg van Bosznia- Hercegovinában.

Szigorúbb határőrzés

Szerbia a „migránsválság hajnalán” úgy döntött, hogy nem emel fizikai akadályt a migránsok elé sem Bulgária, sem Macedónia felől. Megtette ezt a természet különböző hegyek formájában.

Szerbiában 2016 júliusában vegyes rendőri-katonai alakulatokat hoztak létre, amelyeket a bolgár és a macedón határra küldtek, hogy meghiúsítsák az országba érkező migránsok számának növekedését.

Bosznia- Hercegovina képtelen megállítani a migránsok beáramlását. A szarajevói ügyvivő kormány éppen mostanában akart katonákat küldeni a határra, ami azonban Milorad Dodik, szerb elnökségi tag ellenkezése miatt meghiúsult.

– Dodik ellenzi azt is, hogy kerítést emeljenek a keleti határ egyes részein.

Horvátország sem állít kerítést, és a katonaságot ott sem vonják be a határvédelembe. Erre az utóbbira csak akkor kerülhet sor, ha megismétlődik a 2015-ös migránsinvázió.

Horvát kapuk

Az előző horvát kormány kimondottan kerítésellenes magatartást tanúsított. Mindenekelőtt azért, mert a magyar kerítés a nagy migrációs beáramlás idején keresztülhúzta Zoran Milanović volt miniszterelnök – jelenlegi elnökjelölt – szándékát, hogy a migránsokat Magyarország felé irányítsa.

A jelenlegi horvát kormány sem kerítéspárti, inkább a rendőrséget erősítette meg, mert Horvátország mindenképpen szeretné megállítani a migránsokat, hogy felvegyék a schengeni övezetbe.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök júniusban úgy nyilatkozott, hogy

-a horvát határok őrzésében több mint 6000 rendőr vesz részt.

Néhány hónappal korábban Davor Božinović, horvát belügyminiszter jelezte, hogy folyamatban van a rendőrség műszaki és személyi állományának fejlesztése, aminek köszönhetően idén hatszázzal több rendőr képzését kezdik meg.

Kísérletezés a szögesdróttal

A szlovénok viszont már a migránsválság elején elkezdtek kísérletezni a szögesdróttal. A szlovén kormány most sem zárja ki, hogy egyes határszakaszokon fizikai akadályokat emelnek.

A határmenti Ilirska Bistricába látogató szlovén miniszterelnök bejelentette a Horvátország felőli zöldhatár ellenőrzésének további fokozását.

– Marjan Šarec szerint a legnagyobb hangsúlyt a műszaki eszközök használatának fokozására helyezik.

Ez mindenekelőtt a pilóta nélküli repülő eszközök, vagyis a drónok alkalmazását jelenti a határ térségében, de már kiírták a pályázatot egy 40 kilométer hosszú, összeszerelhető kerítés felállítására.

Szlovénia a kerítések gyűrűjében

Szlovénia kis ország, és hamarosan minden oldalról kerítések veszik körül.

Ausztria már 2015-ben valamifé kerítést épített Szlovénia felé.

– Ezt szerénységből csak kapunak nevezték „oldalsó szárnyakkal”.

Az osztrákok szerint ez segíthet abban, hogy a menekültek rendezett, ellenőrzött formában lépjék át a határt.

Ez volt az első kerítés két schengeni ország között.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter nemrég kijelentette, hogy ha nem sikerül a július 1-jén indított közös olasz-szlovén járőrözéssel feltartóztatni az illegális bevándorlókat, akkor Olaszország fizikai akadályt építhet Szlovéniával közös határán.

A szlovén kormányfő ugyan helyteleníti az olasz határkerítést, viszont Horvátország felé már ildomosnak tartaná a fizikai határzár kihelyezését, hogy ezzel is akadályozza a „más civilizációk beáramlását”.

Horvátország

VÁLASZTÁSOK: A horvát kormány ismertette az új választókerületekről szóló törvényt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
Andrej Plenković horvát miniszterelnök és Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter (Forrás: GONG)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Úgy tetszik, hogy a horvát /kormánypárt csütörtökön elvégezte a végső simításokat a jövő évi választásokkal kapcsolatos előkészületeken, bemutatva az új választókerületekről szóló törvényt. Ezzel teljesen felkészülten várja a hivatalos választási kampány kezdetét. A horvátországi választásokkal 1997 óta foglalkozó, GONG nevet viselő civil szervezet úgy véli, hogy a horvát kormány elmulasztotta a választási kerületek ésszerűsítését.

Az alkotmánybíróság is elvárta

Bár a játékszabályok szerint a mindenkori kormánypárt az, amely a választókerületek újraszabásával kísérelheti meg választási sikerének megkönnyítését, a Plenković kormány ezúttal abban a kellemes helyzetben volt, hogy még nem is kellett magyarázkodnia, mert körülbelül két hónappal ezelőtt a legfelsőbb bíróság utasította erre a kormányt.

A helyzet ugyanis az volt, hogy a demográfiai erózió, illetve a migrációs folyamatok következtében egyes választói kerületekben kevesebb ember választott azonos számú képviselőt, mint a nagyobb lélekszámú kerületekben, így szavazatuk aránytalanul felértékelődött.

A legfelsőbb bíróság ezt a helyzetet tarthatatlannak ítélte meg, és a polgárok egyenjogúsága érdekében döntött a fent említett módon.

A 10/14 szabály tovább él

A választások lebonyolítása felett őrködő horvát civil szervezet, a GONG (Građani organizirano nadgledaju glasanje – A Polgárok Szervezetten Ellenőrzik a Szavazást) véleménye szerint az új választókerületekről szóló törvénnyel a kormány tovább élteti a 10/14-es szabályt (10 választókerületben 14 képviselőt választanak), és ez véleményük szerint eléggé sajnálatos dolog, mert ezzel a kabinet nem csak hogy elmulasztotta a választókerületek meghatározásának ésszerűsítését, hanem gyakorlatilag a választókerületek vég nélküli átszabását tette lehetővé a népesség számának változásával összhangban.

A GONG hat választókerületet tart ideálisnak, a jelenlegi tíz helyett.

választások

A jelenlegi választási körzetek, és a GONG által ideálisnak tartott hat körzet. (Forrás: GONG)

A GONG rossz megoldásnak tartja a kormány és a kormánypárt által elfogadott Pokos-féle modellt (Nenad Pokos demográfus, a javaslatot kidolgozó munkacsoport vezetője után), mert tovább rontja az ún. Frankenstein-választókerületek területileg logikátlan megjelenését azzal, hogy a szlavóniai Novszkát és Vir szigetét vagy Eszéket és Kaproncát egy egységbe egyesíti, illetve fenntartja Zágráb több választási egységre való felosztását.

– Továbbra is nagyon logikátlan a területi megosztás, ráadásul a Pokos-modell egyes részeiben a meglévő modell regressziója. A miniszterelnök azt mondta, hogy a választókerületek rendezése technikai kérdés, de a HDZ mindent megtesz azért, hogy ez ne csak technikai kérdés legyen. Ezzel a megközelítéssel a választási törvényhozás problémájának megoldására a HDZ minden jövőbeli kormányra bízza az egységek újrarajzolását demográfiai változások esetén

– magyarázta Goran Čular, a GONG kutatásának szerzője és a zágrábi Politikatudományi Kar professzora.

Az ellenzék kisebb-nagyobb variációkkal ezt a véleményt ismétli, és abban reménykedik, hogy a választók majd átlátnak a szitán, és az ellenzékre szavaznak az álnok kormánypárt ellen.

Ez persze majd akkor következik be, amikor a malacok szárnyra kapnak, ahogy ezt az amerókusok szokták volt mondani.

Plenković szerint minden rendben van

Plenx szerint minden rendben van, és lényegében kisebb „technikai jellegű” változtatásokról van szó, mert a választópolgárok túlnyomó többsége, 78 százaléka továbbra is azokban a választókerületekben marad, ahol eddig parlamenti képviselőt választott.

A miniszterelnök sajtótájékoztatóján azt állította, hogy ez „a meglévő választókerületi térkép kisebb módosítása”, mivel Horvátország megtartja az eddigi 10 választókerületet, amelyekben továbbra is 14 képviselőt választanak.

– Zágráb városán kívül, amelynek egy ilyen választási rendszerben a mérete miatt több választási egységben kell lennie, és most 4 helyett 3 választókerületben van, egyetlen más város vagy önkormányzat sem oszlik meg területileg különböző választókerületekre

– mondta Plenković miniszterelnök.

A kormányfő egyúttal nem felejtette el hangsúlyozni, hogy ez a javaslat az igazságügyi minisztérium egyik munkacsoportjában elvégzett munka eredménye, és azok a történetek, hogy ezt a kormánypárt készítette, ellenzéki fantazmagória.

A főnök szavait visszhangozó Ivan Malenica közigazgatási és igazságügyi miniszter a horvát közszolgálati televízió (HTV) esti híradójában kijelentette, hogy ezzel a kormány teljesítette az alkotmánybíróság elvárásait.

Véleménye szerint az új rendszer több választási cikluson keresztül is fenntartható.

Miután az alkotmánybíróság változtatásokat kért a választókerületek választói létszámában mutatkozó túlzott eltérések miatt, a kormány benyújtotta a javaslatát, amely szerint az eltérés a 10 választókerület egyikében sem haladja meg a 2,2 százalékot.

– Az új modell szerint a legtöbb változás Zágráb városát érinti, amely négy helyett most három választókerületre oszlik

– mondta Malenica.

Az ellenzék hat választókerületre vonatkozó javaslatára és az átláthatóság hiánya miatti kritikákra reagálva, Malenica képmutatással vádolta meg a szociáldemokratákat, mondván, hogy 2015-ben a GONG és néhány képviselő megtette a hat választókerületre vonatkozó javaslatát, de ezt az SDP akkor kormánypártként elutasította.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava