Connect with us

Horvátország

KERÍTÉSEK A BALKÁNON: A szlovénok fokozzák a határellenőrzést Horvátország felé
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A Balkánon senkinek sincs ovális irodája, de kerítések azért még bőven épülnek, vagyis a migrációt Amerikában és Európában is hasonló módon oldják meg. A kerítéseknek mindkét helyen ugyanaz a céljuk: a más civilizációk leválasztása a “művelt világról”. Most a szlovén miniszterelnök jelentette be, hogy fokozzák a keleti határ ellenőrzését, és nem zárta ki, hogy Horvátország felé kerítést emelnek egyes szakaszokon.

Egyre szigorúbb a figura

A balkáni útvonalra lépő migránsok az első kerítéssel a török-bolgár vagy a macedón-görög határon találkoznak, attól függően, hogy melyik útvonalon vágnak neki a “balkáni migrációs kalandtúrának”.

A magyar kerítés miatt a migráció kezdeti útvonala megváltozott, és miután a horvátok is “szigorúra vették a figurát” a Szerbiával közös határon, a migránsoknak maradtak a bosznia-hercegovinai útvonalak.

– Ezek jóval komplikáltabbak és veszélyesebbek, mint az autópályás megoldások Horvátország vagy Magyarország felé.

Komplikáltabbak, mert a Szávától délre eső úgynevezett “északi korridort” nem egyszerű elérni. Végigmenni sem nagyon lehet rajta, mert szerb ellenőrzés alatt van, a boszniai szerbek pedig nem tűrik meg a migránsokat a saját területükön.

A hegyek között vezető kacskaringós utak vagy a hegyi ösvények viszont számtalan veszélyt rejtenek. Ezek közé tartoznak az aknák is, amelyekből még rengeteg van Bosznia- Hercegovinában.

Szigorúbb határőrzés

Szerbia a “migránsválság hajnalán” úgy döntött, hogy nem emel fizikai akadályt a migránsok elé sem Bulgária, sem Macedónia felől. Megtette ezt a természet különböző hegyek formájában.

Szerbiában 2016 júliusában vegyes rendőri-katonai alakulatokat hoztak létre, amelyeket a bolgár és a macedón határra küldtek, hogy meghiúsítsák az országba érkező migránsok számának növekedését.

Bosznia- Hercegovina képtelen megállítani a migránsok beáramlását. A szarajevói ügyvivő kormány éppen mostanában akart katonákat küldeni a határra, ami azonban Milorad Dodik, szerb elnökségi tag ellenkezése miatt meghiúsult.

– Dodik ellenzi azt is, hogy kerítést emeljenek a keleti határ egyes részein.

Horvátország sem állít kerítést, és a katonaságot ott sem vonják be a határvédelembe. Erre az utóbbira csak akkor kerülhet sor, ha megismétlődik a 2015-ös migránsinvázió.

Horvát kapuk

Az előző horvát kormány kimondottan kerítésellenes magatartást tanúsított. Mindenekelőtt azért, mert a magyar kerítés a nagy migrációs beáramlás idején keresztülhúzta Zoran Milanović volt miniszterelnök – jelenlegi elnökjelölt – szándékát, hogy a migránsokat Magyarország felé irányítsa.

A jelenlegi horvát kormány sem kerítéspárti, inkább a rendőrséget erősítette meg, mert Horvátország mindenképpen szeretné megállítani a migránsokat, hogy felvegyék a schengeni övezetbe.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök júniusban úgy nyilatkozott, hogy

-a horvát határok őrzésében több mint 6000 rendőr vesz részt.

Néhány hónappal korábban Davor Božinović, horvát belügyminiszter jelezte, hogy folyamatban van a rendőrség műszaki és személyi állományának fejlesztése, aminek köszönhetően idén hatszázzal több rendőr képzését kezdik meg.

Kísérletezés a szögesdróttal

A szlovénok viszont már a migránsválság elején elkezdtek kísérletezni a szögesdróttal. A szlovén kormány most sem zárja ki, hogy egyes határszakaszokon fizikai akadályokat emelnek.

A határmenti Ilirska Bistricába látogató szlovén miniszterelnök bejelentette a Horvátország felőli zöldhatár ellenőrzésének további fokozását.

– Marjan Šarec szerint a legnagyobb hangsúlyt a műszaki eszközök használatának fokozására helyezik.

Ez mindenekelőtt a pilóta nélküli repülő eszközök, vagyis a drónok alkalmazását jelenti a határ térségében, de már kiírták a pályázatot egy 40 kilométer hosszú, összeszerelhető kerítés felállítására.

Szlovénia a kerítések gyűrűjében

Szlovénia kis ország, és hamarosan minden oldalról kerítések veszik körül.

Ausztria már 2015-ben valamifé kerítést épített Szlovénia felé.

– Ezt szerénységből csak kapunak nevezték “oldalsó szárnyakkal”.

Az osztrákok szerint ez segíthet abban, hogy a menekültek rendezett, ellenőrzött formában lépjék át a határt.

Ez volt az első kerítés két schengeni ország között.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter nemrég kijelentette, hogy ha nem sikerül a július 1-jén indított közös olasz-szlovén járőrözéssel feltartóztatni az illegális bevándorlókat, akkor Olaszország fizikai akadályt építhet Szlovéniával közös határán.

A szlovén kormányfő ugyan helyteleníti az olasz határkerítést, viszont Horvátország felé már ildomosnak tartaná a fizikai határzár kihelyezését, hogy ezzel is akadályozza a “más civilizációk beáramlását”.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia1 nap telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban
5 (6)

TartalomjegyzékEgyre szigorúbb a figuraSzigorúbb határőrzésHorvát kapukKísérletezés a szögesdróttalSzlovénia a kerítések gyűrűjében A csillagok segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 6 Átlag:...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet2 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?
4.6 (5)

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország2 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak
5 (4)

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például
Erdély2 hét telt el azóta

Megvan Erdélynek a maga baja
3.7 (3)

Elemzők attól tartanak, hogy a tömbmagyarságban lesz alacsony a részvétel, mivel a politikából kiábrándult székelyek legyinthetnek egyet: „Úgyis magyar lesz...

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia2 hét telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették
5 (3)

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava