Connect with us

Szerbia

Szerbia két éven belül 30 tonna aranyat vásárol

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szerbia több mint egy évtizede nem csökkentette aranytartalékát, ezért a Szerb Nemzeti Bank (NBS) jelenleg több mint 20 tonna arannyal rendelkezik, az év végéig pedig újabb 10 tonnát vásárol ebből a nemesfémből.

Szerbiának egészen pontosan 20,8 tonna aranya van aranyrudakban és külföldön vezetett számlákon, ami másfél tonnával több mint egy évvel ezelőtt, amikor a tartalékok összértéke 667 millió euró volt. A szerbiai aranytartalékok 95%-át az országban őrzik, a fennmaradó 5%-ot pedig egy svájci pénzügyi szervezetnél, ahol több mint egy tonna szerbiai arany van.

A Szerb Nemzeti Bank az aranyat egy hazai gyártótól, az RTB Bortól szerzi be, amely korábban állami kézen volt, mára azonban már kínai tulajdonba került – ezért az otthon megtermelt aranyért a kínaiaknak fizet. A szerb sajtó a napokban közölte, hogy az ország a jelenlegi 20 tonnás aranytartalékát 2019 végéig 30 tonnára növeli, a rákövetkező másfél évben pedig 50 tonnára.

Az aranytartalék növelésében Aleksandar Vučić szerb elnök állapodott meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel. A szerbiai sajtó szerint a témát Vučić vetette fel, az IMF küldöttsége pedig úgy reagált, hogy az elképzelés nincs ellenükre, ha ez beleillik a devizatartalékok növelésére vonatkozó szerbiai stratégiába.

A Nemzetközi Valutaalap küldöttségével folytatott tárgyalását követően a szerb elnök azonnal kiosztotta a feladatot Jorgovanka Tabakovićnak, a Szerb Nemzeti Bank kormányzójának, és Siniša Mali pénzügyminiszternek, hogy “vegyenek aranyat, mert Szerbiának biztonságban kell lennie”.

A Szerb Nemzeti Bank 2012 óta közel hét tonna aranyat vásárolt, viszont 2005 előtt több mint 10 tonna aranyat adott el. Belgrádban úgy vélik, hogy az aranytartalék fokozza a központi bankba vetett bizalmat, főleg válságos időkben.

A belgrádi sajtó emlékeztet arra, hogy az utóbbi időben az aranytartalék kérdése a befektetők körében gyakran előkerült, miután a Magyar Nemzeti Bank egy évvel ezelőtt 3 tonna aranyat szállított haza Londonból. Az MNB annak idején azzal magyarázta a döntést, hogy erre a geopolitikai válsághelyzet miatt volt szükség, ami miatt kockázatos volt már a magyar aranyat külföldön tartani.

Magyarországnak több mint 30 tonna aranya van
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke 2018. október közepén jelentette be, hogy Magyarország tízszeresére növelte aranytartalékát, így 31,5 tonnányi arannyal rendelkezik.  A világ pénzügyi rendszerében  jelentős szerepet játszó országokban – Egyesült Államok, Németország, Olaszország, Franciaország – még mindig magas az arany jegybanki tartalékon belüli aránya (lásd a fenti grafikont!), a feltörekvő országok többségében azonban az elsődleges tartalékolási eszközt a dollár- és euróalapú állampapírok jelentik.

 

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava