Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

Merkel romboló áramlatoktól félti az EU-t

merkel plenkovic
Olvasási idő: 1 perc

Angela Merkel  a horvát fővárosban a radikális jobboldali pártok milánói kampányzáró nagygyűlésére reagálva azt mondta, hogy vannak olyan politikai áramlatok, amelyek megvetik az európai értékeket és megpróbálják szétrombolni a közösséget. A német kancellár erről az Andrej Plenković horvát miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón beszélt.

Merkel hozzátette, hogy határozattan fel kell lépni a romboló erőkkel szemben.

Merkel a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusaként utazott a horvát fővárosba, hogy részt vegyen a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) EP-választási gyűlésén, amelyen Manfred Weberrel, az Európai Néppárt (EPP) választási csúcsjelöltjével együtt fel is szólalt.

A hazafiság és Európa
merkel hdz
Merkel: A hazafiság és Európa nem áll egymással ellentétben. A nacionalizmus megpróbálja elpusztítani Európát, és meg kell küzdenünk vele.

Manfred Weber a milánói nagygyűlésre reagálva horvát újságíróknak kijelentette: “Hiszünk az európai projektben és meg akarjuk erősíteni, ezért azok, akik nem hisznek Európa jövőjében, nem lehetnek a partnereink”.

Weber: Nem akarunk együttműködni olyanokkal, aki meg akarják semmisíteni Európát.

A szombat esti kampányprogram előtt a német kancellár hivatalosan is találkozott Andrej Plenković horvát kormányfővel, akivel tárgyalásokat folytatott a két ország gazdasági együttműködéséről, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségéről, amelyet 2020. január 1-jétől Horvátország lát el, és amelyet az év második felében Németország vesz majd át Horvátországtól. A találkozón szó volt Horvátország euró- és schengeni övezethez való csatlakozásáról is.

Merkel, a királycsináló
plenkovic merkelA zágrábi Večernji list a horvát miniszterelnök, Andreja Plenković “politikai diadalának” nevezte, hogy Angela Merkel támogatta a Horvát Demokrata Közösség (HDZ) európai választási kampányát. Németországon kívül ez volt az egyetlen választási kampánygyűlés, amelyen Merkel kancellár részt vett. A zágrábi napilap szerint ez annak köszönhető, hogy a horvát miniszterelnöknek sikerült középen tartania a pártját, és elutasítania a szélsőségeket. A Financial Times úgy véli, hogy Plenković az egyik vezető európai poszt várományosa lehet.

Az EU nyugat-balkáni bővítésével kapcsolatban Merkel kiemelte: a Nyugat-Balkán európai integrációs perspektíváját elvben támogatja, de a csatlakozási feltételeket minden országnak teljesíteni kell.

A német kancellár 2011-ben járt utoljára Horvátországban, akkor Jadranka Kosor jobboldali kormányfő meghívására.

 kis festett kabatok222kis festett kabatok

Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: