Connect with us

Szerbia

Szerbia az atomenergia kiaknázásra készül, memorandumot írtak alá

Szerbiában aláírták a nukleáris energia fejlesztéséről szóló memorandumot, amely új korszakot nyithat az ország energiabiztonságában és fenntartható fejlődésében. Áprilisban a kormányzó Szerb Haladó Párt egyik képviselője kezdeményezte annak a volt Jugoszláviától örökölt régi jogszabálynak a hatályon kívül helyezését, amely megköti Szerbia kezét az atomenergia fejlesztése területén

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Miloš Vučević, szerb miniszterelnök és Dubravka Đedović Handanović bányászati és energetikai miniszter az atomenergia kiaknázásról szóló memorandum aláírásakor
Miloš Vučević, szerb miniszterelnök és Dubravka Đedović Handanović bányászati és energetikai miniszter az atomenergia kiaknázásról szóló memorandum aláírásakor (Forrás: Tanjug)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 1 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Ezt ugyan ennyire konkrétan nem mondták ki, a szerb elnök korábbi nyilatkozataiból viszont világosan kiderül, hogy ez a cél. Szerb médiajelentések szerint délelőtt fontos megállapodás született Szerbiában a nukleáris energia fejlesztéséről, aláírták ugyanis az atomenergia fejlesztéséről szóló memorandumot, amellyel elhárul az első akadály Aleksandar Vučić elképzelései elől. A memorandumot öt szerbiai minisztérium, valamint húsz tudományos intézmény és kutatóintézet írta alá, amivel gyakorlatilag félig már ellapátolták az első akadályt.

A memorandum aláírói

A dokumentumot a bányászati és energetikai, valamint a környezetvédelmi, a tudományos, az egészségügyi és az oktatási minisztériumok képviselői írták alá.

Ezen kívül olyan jelentős szervezetek is aláírták a memorandumot, mint az Elektroprivreda Srbije (Szerb Villanygazdaság), az Elektromreža Srbije (Szerb Elektromos Hálózat), a Vinča Nukleáris Tudományos Intézet, a Szerb Nukleáris Társaság, valamint a Szerbiai Sugárzás- és Nukleáris Biztonsági és Védelmi Igazgatóság.

Az aláírással kapcsolatban Miloš Vučević, szerb miniszterelnök hangsúlyozta, hogy ezzel a lépéssel egy régi hibát korrigálnak, amelyet az 1980-as években követtek el, amikor az állam betiltotta a nukleáris energia termelését.

– Senki sem kérdőjelezi meg, hogy az elektromos energia kérdése domináns és stratégiai fontosságú lesz, és hogy az ebbe a területbe való befektetés egy ország szuverenitásának és önállóságának kérdése

– mondta Vučević, aki kiemelte, hogy békés célú nukleáris energiáról van szó, és azt kérte, hogy a témát ne politizálják el, szavai szerint éppen ennek érdekében vonták be a tudományos közösséget is a kérdés megtárgyalásába.

– Bevontuk a tudományos közösséget, hogy azok, akik nem értenek ehhez, ne keltsenek félelmet és rémületet az emberekben

– tette hozzá Vučević, aki szerint ez a megállapodás nagy lépés lehet Szerbia számára a nukleáris energia békés célú felhasználásának fejlesztésében, ami elősegítheti az ország energiabiztonságát és fenntartható fejlődését.

Jön a szerb atom

A memorandum aláírása egy új korszak kezdetét jelentheti Szerbia számára a nukleáris energia területén. Az aláíró felek elkötelezettek amellett, hogy a nukleáris energia biztonságos és fenntartható módon történő fejlesztése hozzájáruljon az ország energetikai függetlenségéhez és környezetvédelmi céljaihoz.

Törvényjavaslat az atomról

Szerb törvényjavaslat az atomtilalmi törvény megszüntetésére (Forrás: Danas)

A következő lépés a konkrét projektek kidolgozása és megvalósítása lesz, amellyel a nukleáris technológia alkalmazását célozzák meg Szerbia energiaellátásának biztosítására.

A kérdésnek fele sem tréfa, Zoran Dragišić, a Szerb Haladó Párt képviselője ugyanis április közepén törvényjavaslattal kezdeményezte a szerbiai parlamentben annak a törvénynek a megszüntetését, amely az atomerőművek építésének tilalmáról szól, és amelyre Vučević miniszterelnök is hivatkozott.

A haladó képviselő a beadvánnyal kapcsolatban kifejtette, hogy a volt Jugoszláviától, majd a Kis-Jugoszláviától örökölt régi jogszabály megköti Szerbia kezét az atomenergia fejlesztése területén, ami a “legnagyobb sláger” a villamosenergia előállításában.

Kik lehetnek a kivitelezők?

Dragišić beadványát megelőzően Aleksandar Vučić Párizsban járt, ahol Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalva meglebegtette, hogy Szerbia 2035-ig atomerőművet építene, két hónapon belül pedig Rafale-okat vásárolna. (A két hónap azóta már eltelt, 2035-öt pedig meg kell érni.)

Akkor aláírásra került egy memorandum is, amely felvázolja a stratégiai partnerség feltételeit ahhoz, hogy a francia energiaügyi szakemberek felmérjék a szerbiai polgári nukleáris program fejlesztésének a lehetőségeit.

Franciaország azonban nem az egyetlen kiszemelt ország, ezen a téren szóba jöhet még Oroszország is, amelynek a pozíció az ukrajnai háború miatt nem a legjobbak.

A háború előtt azonban – egészen pontosan 2021 novemberében – Vučić oroszországi útja előtt jelezte, hogy saját atomerőművet építene, miután Magyarország szerződési korlátokra hivatkozva kikosarazta a paksi projektbe történő bekapcsolódási szándékát illetően.

A történtek után elhangzott szerb elnöki nyilatkozat szerint a belgrádi vezetés saját atomerőmű építését fontolgatja, amiről Vučić Szocsiban tett látogatása során tárgyalt is a Rosatom orosz állami atomenergetikai konszern vezetőivel.

Az orosz pozíciók gyengülésével párhuzamosan erősödött a kínaiak helyzete, a közös jövőről szóló megállapodás ugyanis egyre nagyobb szerbiai beruházásokra ösztönzi a pekingi vezetést, ezért nem kizárt, hogy a kínaiak esetleg egy atomerőművel is megkínálják Vučićot, aki az atomenergia iránti igényéről márciusban beszélt a brüsszeli Nukleáris Csúcstalálkozón is.

A szerb elnök akkor azt mondta, hogy Szerbia 1,2 GW nukleáris kapacitást szeretne kiépíteni kis moduláris reaktorok (SMR-ek) segítségével, és ehhez nemzetközi finanszírozásra és támogatásra van szüksége. Vučić szerint az ország számára elengedhetetlen a nukleáris energia, hogy megfeleljen a növekvő energiaszükségleteknek, különösen az olyan új technológiák bevezetése után, mint a mesterséges intelligencia vagy az elektromos autók.


Mini közvélemény-kutatás

Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

67
Szerbia továbbra is az atomenergia meghonosításában gondolkodik

Mi lenne a legjobb megoldás?

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 1 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava