Connect with us

Bosznia

Konaković szerint az orosz befolyás továbbra is jelentős akadályt jelent a Balkánon

A bosznia-hercegovinai külügyminiszter szerint Milorad Dodik orosz befolyás alatt áll, ami akadályozza Bosznia-Hercegovina európai integrációját. Elmedin Konaković úgy vélte, hogy hazája tett előrelépéseket az EU-hoz való csatlakozás terén, de ezek a folyamatok jelenleg stagnálnak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A bosznia-hercegovinai külügyminiszter szerint Milorad Dodik orosz befolyás alatt van, főleg azt követően, hogy a hónap elején Oroszországban járt
A bosznia-hercegovinai külügyminiszter szerint Milorad Dodik orosz befolyás alatt van, főleg azt követően, hogy a hónap elején Oroszországban járt (Forrás: Klix.ba)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 3 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A bosznia-hercegovinai külügyminiszter szerint lehetségesek a reformok a Balkánon, de az orosz befolyás továbbra is jelentős akadályt jelent a régióban. Elmedin Konaković a június 28-29-én tartott Dubrovniki Fórumon annak a reményének adott hangot, hogy hazája a nehézségek ellenére is folytatja az európai úton történő előrehaladást, különösen a Gazdasági Növekedési Terv végrehajtásában.

Az uniós csatlakozás stagnál

Konaković hangsúlyozta, hogy Bosznia-Hercegovina jelentős előrelépéseket tett az EU-hoz való csatlakozás terén, de ezek a folyamatok jelenleg stagnálnak.

Ennek egyik fő okaként azt nevezte meg, hogy Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke nemrég Oroszországban járt, ahol találkozott Vlagyimir Putyin elnökkel.

Konaković szerint Dodik orosz befolyás alatt áll, ami akadályozza Bosznia-Hercegovina európai integrációját.

Milorad Dodik szerint Bosznia-Hercegovina szétesett, már csak a végrehajtóra várnak

Milorad Dodik szerint Bosznia-Hercegovina szétesett, már csak a végrehajtóra várnak (Forrás: Raport.ba)

A szarajevói diplomácia vezetője hangsúlyozta a párbeszéd fontosságát, még akkor is, ha ez nem mindig népszerű Bosznia-Hercegovinában.

Szerinte különösen nehéz a párbeszéd olyan személyekkel, akik tagadják a háborús bűnöket és a népirtást.

Szarajevói sajtójelentések szerint Konaković ennek ellenére úgy vélte, hogy politikai felelősség szempontjából és az ország jövője érdekében fontos fenntartani a kommunikációt.

A reformok akadoznak az orosz befolyás miatt

A kormánykoalíció, amelynek Dodik pártja is része, bizonyos reformokat végrehajtott és 16 törvényt fogadott el.

Ez mutatja, hogy a reformok lehetségesek, de – mint Konaković ismételten hangsúlyozta – az orosz befolyás továbbra is jelentős akadályt jelent a régióban.

A bosznia-hercegovinai külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy történik előrelépés az európai úton, különösen a Gazdasági Növekedési Terv végrehajtásában, ami segíthet a fiatalok kivándorlásának megállításában.

Konaković kiemelte a regionális kapcsolatok fontosságát és a Horvátország által nyújtott támogatást Bosznia-Hercegovina európai integrációs törekvéseiben. Szerinte Horvátország szerepe kulcsfontosságú, mivel szomszédos országként jelentős befolyással bír a régióban.

A Dubrovniki Fórumot idén a “Veszélyes szorosok és biztonságos átjárók” mottó alatt tartották meg, és számos panelbeszélgetésre került rajta sor, amelyeken a globális és regionális biztonság, valamint a gazdasági fejlődés kérdéseit vizsgálták.

A panelen részt vettek más magas rangú vendégek is, köztük Donika Gërvalla-Schwarz koszovói, Gordan Grlić Radman horvát, Igli Hasani albán, Timcso Mucunski észak-macedón külügyminiszter, ugyanakkor Szerbiát csak Nikola Stojanović külügyminisztériumi államtitkár képviselte.

A nemzetközi szereplők közül jelen volt James O’Brien, az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, valamint a Belgrád és Pristina közötti párbeszédben közvetítő Miroslav Lajčák, az EU különleges képviselője és Christian Schmidt, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főmegbízottja.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 3 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava