Connect with us

Oroszország

Putyin a politikai támogatás mellett vasutat és székesegyházat ígért Dodiknak
5 (3)

Milorad Dodik boszniai szerb elnök szerint az orosz és a szerb nép nem a kollektív Nyugattal áll szemben, hanem magával a gonosszal. A szerb és az orosz civilizáció amiatt helyezkedik szembe a Nyugattal, mert ők a családot, a hitet és a történelmet meg akarják őrizni, ezek viszont a Nyugaton összeomlani látszanak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Vlagyimir Putyin és Milorad Dodik idén is megtartották a már rendszerinti pétervári találkozójukat, ezúttal Putyin vasutat és székesegyházat ígért (Forrás: RTRS)
Vlagyimir Putyin és Milorad Dodik idén is megtartották a már rendszerinti pétervári találkozójukat (Forrás: RTRS)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 3 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság (RS) elnöke a Vlagyimir Putyinnal folytatott egyeztetés előtt több programon is részt vett a szentpétervári nemzetközi fórumon. A legfőbb boszniai szerb egy vasútfejlesztési megállapodás megkötése és a Borisz Jelcin nevét viselő elnöki könyvtár érdemérmének átvétele után Olekszandr Beglovval, a pétervári kerület kormányzójával írt alá együttműködési megállapodást, majd minden oroszok (állandó) elnökétől kapott arra vonatkozó ígéretet, hogy Oroszország mindig a szerb nép mögött áll.

Dodik kitüntetést kapott és könyvet adományozott

A szentpétervári nemzetközi fórum mostanra hagyományosnak tekinthető mozzanata Vlagyimir Putyin orosz elnök és Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnökének találkozója. A zárt ajtós egyeztetés előtt, a korábbi évek gyakorlatával egyező módon, Dodik több orosz vállalat vezetőjével tárgyalt az RS-ben folytatható egyes fejlesztésekről. Ezek közül a boszniai szerb köztelevízió, az RTRS, az orosz állami vasúttársaságot említette meg, mint olyan orosz vállalatot, amely a közeljövőben fejlesztési projekteket kezdhet a boszniai szerb entitásban.

A potenciális üzleti partnerekkel való egyeztetéseket követően Dodik – a korábban bejelentetteknek megfelelően – átvette a Borisz Jelcin nevét viselő elnöki könyvtár érdemérmét, majd az intézménynek ajándékozta a Nobel-díjjal kitüntetett Ivo Andrić “Híd a Drinán” című regényének orosz nyelvű fordítását.

A továbbiakban a szerb entitás elnöke a szentpétervári körzet kormányzójával, Olekszandr Beglovval írt alá egy együttműködési megállapodást. A dokumentum meghatározza a 2026-ig tartó időszakra a pétervári körzet és a szerb entitás közti együttműködés kiemelt területeit. A felek kifejezték abbéli reményüket, hogy a korábban kialakított gyógyszeripari együttműködés mellett más gazdasági területeken is eredményes kooperációt tudnak folytatni a jövőben.

A Beglovval való tárgyalás margóján Dodik indokoltnak érezte, hogy előadjon pár rövid, de velős agitprop gondolatot. Ezek között megemlítette, hogy az ukrajnai konfliktus csak ürügy a Nyugatnak, hogy Oroszország képességeit tesztelje. Ezzel kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy mindig örömmel tölti el, ha orosz sikerekről hall – vélhetően az ukrajnai harcokra gondolt.

Ezt követően azzal folytatta, hogy az orosz és a szerb nép nem a kollektív Nyugattal áll szemben, hanem magával a gonosszal. A szerb és az orosz civilizáció amiatt helyezkedik szembe a Nyugattal, mert ők a családot, a hitet és a történelmet meg akarják őrizni, ami a Nyugaton összeomlani látszanak.

Dodik végül megjegyezte, hogy ebben az évben Oroszország tölti be a BRICS elnöki tisztségét, így javasolni fogja Putyinnak, hogy vizsgálja meg annak a lehetőségét, hogy a boszniai Szerb Köztársaság – vagyis nem Bosznia-Hercegovina – valamilyen formában részt vehessen a jövőben a szervezet munkájában. Ezt követően azonban gyorsan megemlítette, hogy az EU-csatlakozási tervekkel sem hagynak fel, így abba az irányba is lépnek egyidejűleg.

Putyin mindenben partner

A Dodik és Vlagyimir Putyin orosz elnök közti egyeztetés körülbelül 45 percig tartott. Ennek kezdetén volt egy sajtónyilvános rész, ami alatt a felek a szokásos udvariassági formulák mellett megemlítettek pár konkrétumot. Putyin, aki visszatérően kedves jóbarátjának nevezte Dodikot, megköszönte a legfőbb boszniai szerbnek a korábbi támogatást és a kapcsolatok változatlan formában történő fenntartását, utalva az orosz-ukrán konfliktus miatt megváltozott nemzetközi környezetre.

Az orosz elnök kijelentette, hogy országa, mint a Daytoni Egyezmény egyik garantőr állama, nem változtat a korábbi álláspontján. Mint mondta, az egyezmény a jelenlegi status quo megőrzésének és a fejlődésnek az alapja Bosznia-Hercegovinában.

Zárásként Putyin megemlítette, hogy sok egyéb kérdés van még, amit meg kell, hogy beszéljenek, azonban ezek részleteiről ő maga nem árult el többet. A zárt ajtók mögött folytatódó egyeztetésen Putyin és Dodik mellett csak Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Željko Budimir, az RS kormány fejlesztési és felsőoktatási ügyekért felelős minisztere vettek részt.

Dodik a boszniai Szerb Köztársaság lobogójával díszített orosz kormányzati járművel pózol Szentpéterváron, (Forrás: X platform, MiloradDodik)

Dodik a boszniai Szerb Köztársaság lobogójával díszített orosz kormányzati járművel pózol Szentpéterváron, (Forrás: X platform, MiloradDodik)

Dodik lényegében ugyanazokat a témákat hozta fel a Putyinnal folytatott egyeztetés sajtónyilvános részén, mint az azt követően adott rövid interjúja során. Ennek a fő mondanivalója annyiban foglalható össze, hogy Putyin, vagyis Oroszország mindenben partner és minden körülmények között támogatja a boszniai Szerb Köztársaságot.

Dodik kiemelte, hogy Oroszországot tekinti az egyetlen olyan államnak, amelyik garantőrként tiszteletben tartja a Daytoni Egyezmény minden egyes betűjét, Putyin pedig barátsággal és megértéssel van a szerb nép iránt.

A „kollektív Nyugat” Dodik szerint visszaélt Oroszország jóindulatával, ami arra irányult, hogy megőrizzék a stabilitást és a békét. Oroszországot olyan államnak nevezte Dodik, amelyik sokat csalódott a kollektív Nyugatban a partnerségre való nyitottság és a megállapodások hiánya miatt. Szerinte a Nyugat az összes, eddig Oroszországgal megkötött egyezményt megszegte, köztük az ukrajnai helyzetet stabilizáló minszki megállapodást is.

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke hangsúlyozta továbbá, hogy egyetért az orosz fél azon álláspontjával, miszerint a közelmúltban az ENSZ Közgyűlésben a srebrenicai népirtással kapcsolatban elfogadott határozat aláássa a boszniai stabilitást, és békétlenséghez vezet. Dodik kiemelte, hogy Németországnak és a többi határozatot megszavazó államnak nincs igaza, és egyúttal megköszönte, hogy Oroszország a határozat ellen szavazott.

Az említett határozat legitimitását ismét a szerb matematika sajátos elmélete alapján döntötte meg, miszerint a 196 ENSZ-tagállamból 109 azt nem támogatta, így a döntés nem tekinthető elfogadottnak. Szerinte ez egyben annak a jele, hogy a Nyugat nem tudta a nemzetközi közösségre erőltetni az akaratát.

Dodik végezetül biztosította Putyint, hogy a boszniai szerb kormány a jövőben sem támogatja az Oroszországgal szembeni szankciókat, annak ellenére, hogy a nyugati partnerek egyre idegesebbek emiatt.

Lesz székesegyház és vasútfejlesztés is

A saját szavazóknak szóló politikai üzeneteken túl Dodik röviden méltatta az orosz gazdasági potenciált. Ennek keretében meglehetősen hajmeresztő állításokat tett. Így kijelentette, hogy az orosz növekedés üteme ebben az évben a világ élvonalába tartozó mértéket mutat, továbbá jelezte, hogy Moszkva rendelkezik a negyedik legnagyobb gazdasággal a világon.

A boszniai szerb entitásban várható orosz fejlesztések kapcsán Dodik jelezte, hogy még ebben az évben sor kerül a Banja Lukában épülő pravoszláv székesegyház tetőszerkezetének befejezésére.

Az orosz fél a találkozón biztosította Dodikot, hogy a korábbiakban folyósított pénzügyi támogatás a jövőben is elérhető lesz az épület befejezésére, valamint orosz segítséget kap a belső tér kialakítására és szentképekkel való kifestésére.

Ezen felül Dodik biztosította Putyint, hogy az orosz állami vasúttársaság képviselőivel folytatott aznapi tárgyalások eredményesek voltak, így a szerb entitás vasútvonalainak felújítása orosz segítséggel megy végbe a jövőben.

Nyilatkozat: Az elemzés bemutatja Milorad Dodik és Vlagyimir Putyin találkozóját, de nem tükrözi az összes érintett fél hivatalos álláspontját a geopolitikai kérdésekben.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 3 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia18 óra telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban
5 (6)

TartalomjegyzékDodik kitüntetést kapott és könyvet adományozottPutyin mindenben partnerLesz székesegyház és vasútfejlesztés is A csillagok segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 6...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet2 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?
4.6 (5)

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország2 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak
5 (4)

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például
Erdély2 hét telt el azóta

Megvan Erdélynek a maga baja
3.7 (3)

Elemzők attól tartanak, hogy a tömbmagyarságban lesz alacsony a részvétel, mivel a politikából kiábrándult székelyek legyinthetnek egyet: „Úgyis magyar lesz...

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia2 hét telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették
5 (3)

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava