Connect with us

Horvátország

A MOL ismét választottbíróság elé viszi a horvát kormányt

MOL-közeli források szerint – legalábbis Ivan Pandžić kolléga így véli tudni – a magyar olajcég az elmúlt másfél évben többször is felvette a kapcsolatot a horvát kormány illetékeseivel, és késznek mutatkozott arra, hogy mindkét fél számára békés megoldást találjon. Az akkori gazdasági miniszter, Davor Filipović azonban nem volt hajlandó tárgyalni, így a MOL szerint nem volt más választásuk, mint nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezni.

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A harmadik választottbírósági eljárást követően jön a negyedik, kettőt a magyarok nyertek, az egyik egyelőre még "döntetlenre" áll, de kinyeri a negyediket?
A harmadik választottbírósági eljárást követően jön a negyedik, kettőt a magyarok nyertek, az egyik egyelőre még "döntetlenre" áll, de kinyeri a negyediket? (Forrás? Freepik)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 3 Átlag: 4]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szombaton a horvát portálok felröppentették a hírt, amely szerint a Mol megerősítette, hogy új választottbírósági eljárást kezdeményezett “a Horvátország által a gázpiacon 2022-ben és 2023-ban bevezetett intézkedésekből eredő károk megtérítésére”. Ebben az eljárásban a Horvátország bizonyítani kívánja, hogy az illetékes állami hatóságok által hozott valamennyi intézkedés rendeleteken alapul és összhangban van az állam nemzetközi jogi kötelezettségeivel – áll a horvát kormány közleményében. A választottbírósági eljárás értékét még nem jelentették be, de nem hivatalosan megtudtuk, hogy “több tízmillió euróról” van szó.

A MOL választottbírósági eljárást kezdeményez

A horvát média által idézett szombati MOL-közleményben az áll, hogy az eljárás kezdeményezésére azután került sor, hogy az INA veszteségeket könyvelt el a horvát kormány intézkedései miatt: “ezek az intézkedések arra kényszerítették az INA-t, hogy a tisztességes piaci ár egy kis részéért eladja a háztartási gázt a HEP-nek, amely teljes mértékben állami tulajdonban van”.

Az üggyel kapcsolatban a MOL további információt nem adott.

A Jutarnji list a zágrábi 24 órára hivatkozik, amikor arra emlékeztet, hogy Horvátország elvesztette mindkét eddig lezárult választottbírósági eljárást, míg egy még folyamatban van.

MOL-közeli források szerint – legalábbis Ivan Pandžić kolléga így véli tudni – a magyar olajcég az elmúlt másfél évben többször is felvette a kapcsolatot a horvát kormány illetékes tisztviselőivel, és késznek mutatkozott arra, hogy mindkét fél számára békés megoldást találjon.

Davor Filipović egy ünnepségen 2023 decemberében

Davor Filipović egy ünnepségen 2023 decemberében (Forrás: X platform, Davor Filipović)

Az akkori gazdasági miniszter, Davor Filipović azonban nem volt hajlandó tárgyalni, így a MOL szerint nem volt más választásuk, mint nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezni.

A választottbírósági eljárás értékét még nem jelentették be, de nem hivatalosan megtudtuk, hogy “több tízmillió euróról” van szó. Tekintettel arra, hogy a gázárak ekkor meghaladták a megawattóránkénti 200 eurót, a kormány pedig ennek árát előbb, majd 47 euróban állapította meg, ez biztosan nem lesz jelentéktelen összeg.

A horvát kormány közleménnyel reagált

A horvát kormány szombaton közleménnyel reagált a médiák által csépelt lármafára. A kormány megerősítette, hogy értesült arról, hogy a MOL újabb választottbírósági eljárást indított a Horvát Köztársaság ellen a hazai energiapiac, jelen esetben a gázpiac zavarainak megszüntetésére 2022 szeptemberében elfogadott intézkedések miatt.

A jogi kötelezettségeknek megfelelően Horvátországot ebben a választottbírósági eljárásban az ügyészség képviseli, amely az összes többi állami szervvel együttműködve minden intézkedést megtesz a Horvát Köztársaság érdekeinek védelme érdekében.

A kormány egyúttal emlékeztetett arra, hogy a legnagyobb energiaválság idején a kormány intézkedéseket hozott a polgárok, elsősorban a háztartások és más védett fogyasztók gázellátásának biztonsága érdekében. Ez összhangban volt a válságbizottság azon határozatával, hogy a gázellátás biztonságát szolgáló intézkedésekről szóló beavatkozási terv alapján korai figyelmeztetést hirdet a válsághelyzetek szintjéről az ország gázellátásának védelme érdekében.

A kormány arra is felhívta a figyelmet, hogy ebben az időszakban a piaci gázárak rendkívüli emelkedése miatt több mint 122 000 végfelhasználót a háztartási kategóriából és több mint 9 000 ügyfelet a nem háztartási kategóriából, közöttük számos védett fogyasztót, például iskolákat, óvodákat és kórházakat fenyegetett az a helyzet, hogy gázellátási szerződés nélkül maradnak.

Ülésezik a horvát kormány

Ülésezik a horvát kormány (Forrás: X platform, Andrej Plenković)

Ezért a kormány ideiglenes jellegű intézkedéseket fogadott el az ellátás biztosítása érdekében, többek között a hazai termelésből származó gáz felhasználása révén.

Ebben az eljárásban a Horvátország bizonyítani kívánja, hogy az illetékes állami hatóságok által hozott valamennyi intézkedés rendeleteken alapul és összhangban van az állam nemzetközi jogi kötelezettségeivel – áll a horvát kormány közleményében.

A Nacional árulást szimatol

Miután nyár van, szórakoztató jelleggel megemlítjük a nemzet legsárgább sajtótermékét, a büszke Nacional nevet viselő magazint. A mai (hétfői) cikkében az „UTOLSÓ SZÖG A KOPORSÓBA – A legutóbbi magyar választottbírósági vita az INA csendes átadásának az előjátéka a MOL-nak?” cím alatt összefoglalja mindazt, amit tudni vél, feltételezésekkel és spekulációkkal spékelve.

A konstrukció az, hogy a kormány összejátszik a MOL-lal, meg úgy általában Budapesttel, annak érdekében, hogy a MOL megszerezze az INA részvényeinek döntő többségét. Az okoskodás úgy megy, hogy miután a horvátok már elveszítették két választottbírósági eljárást, a legújabb elvesztése után INA-részvényekben fizeti ki a kártérítést.

Az ország javainak eltékozlásának szándéka a Nacional szerint nyilvánvaló, mert ha nem, akkor miért várt a MOL a választások utánig, azaz két évig az eljárás kezdeményezésével? Gyanús, huh?

Bár semmit sem szeretek annyira, mint egy kis jófajta összeesküvés-elméletet, ezúttal a jobbik eszemre hallgatok, és ezt javaslom mindannyiunknak. A figyelmesebb olvasó bízhat emlékezni arra, hogy a fentiekben szerepel az, hogy a MOL ismételten tárgyalni kívánt az eset rendezéséről, de Filipović miniszter nem volt hajlandó szóba állni velük.

Mikor ez nem ment, a MOL azt tette, amit bármilyen normális cég tett volna, azaz megvárta a választások lezárását, mert enélkül nem lehetett tudni, kivel fognak tárgyalni.

A választottbírósági eljárás biztosan eltart egy-két évig, és nem biztos, hogy a MOL ezt megnyeri. De még ha meg is nyeri, az összeg egészen biztosan nem lesz olyan, hogy becsődöljön tőle a horvát költségvetés, és hogy kétségbeesett húzásokkal mentené a menthetőt.

Plenković egy ilyen esetben vállat vonna, a pénzügyminiszter kifizetné az odaítélt összeget, és úgy általában nem történne semmi. Meg különben is, ki fog két év múlva emlékezni erre?

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 3 Átlag: 4]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava