Connect with us

Horvátország

A horvát ügyészség ügyvédeket keres, miután a MOL választottbírósághoz fordult

Miután abban az időben, amelyre a MOL választottbírósági kezdeményezése vonatkozik, a BALK már létezett, és foglalkoztunk is a horvát kormány döntésével, így nem lesz nehéz felidézni a történteket, ráadásul akkori cikkünk címében fel is tettük a kérdést, hogy mit szól mindehhez a MOL? A közel két évvel ezelőtti kérdésünkre most megérkezett a válasz!

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A horvát ügyészség (DORH) épületének bejárata
A horvát ügyészség (DORH) épületének bejárata (Forrás: N1)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 3 Átlag: 4.7]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A MOL megerősítette, hogy újabb választottbírósági eljárást kezdeményezett (június 20-án) “a Horvátország által a gázpiacon 2022-ben és 2023-ban bevezetett intézkedésekből eredő károk megtérítésére” a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID). A horvát kormány az említett időszakban arra kényszerítette az INÁ-t, hogy a tisztességes piaci ár töredékéért adja el a Horvátországban kitermelt háztartási gázt a horvát Villanygazdaságnak (HEP), amely teljes mértékben állami tulajdonban van. A kormányrendelet szerint a földgázt kitermelő cég, vagyis az INA, köteles volt a gázt megawattóránként 41 euróért eladni, miközben a nemzetközi piacokon akkortájt a gáz ára 227 euró volt megawattóránként. A döntést a horvát kormány 2022. szeptemberében hozta meg a koronavírusban másodszor is megbetegedett Andrej Plenković miniszterelnök távollétében, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlesztési miniszter egy héttel korábbi bejelentése nyomán.

Horvátországot az ügyészség képviseli

A horvát kormány a MOL szombati bejelentését követően közölte, hogy ebben a választottbírósági eljárásban Horvátországot az ügyészség (Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, DORH) képviseli, amely az összes többi állami szervvel együttműködve mindent megtesz Horvátország érdekeinek védelmében.

Az ügyészség pedig máris lépett, a honlapján ugyanis felkérést tett közzé az ügyvédek és az ügyvédi irodák részére, akik dolgoztak már hasonló ügyekben.

– Felhívjuk azokat az ügyvédeket és ügyvédi irodákat, akiknek és amelyeknek van tapasztalatuk az államok közötti nemzetközi befektetésekkel kapcsolatos választottbírósági eljárásokban, hogy 2024. június 26-áig jelezzék érdeklődésüket a mostani ügy iránt

– áll a felhívásban, amelyből az derül ki, hogy az érintett irodáknak mindössze két napjuk van arra, hogy jelentkezzenek. Akik ezt az igencsak záros határidőn belül megteszik, azok felkérést kapnak képviseleti ajánlat benyújtására. Az ajánlatnak képviseleti stratégiát, pénzügyi javaslatot, referenciát az ügyvédi irodával, valamint a javasolt képviseleti csoport tagjaival kapcsolatban.

Az ICSID honlapjára már kikerült a MOL kezdeményezése

Az ICSID honlapjára már kikerült a MOL kezdeményezése azzal a megjegyzéssel, hogy a megbízott főtitkár ARB/24/19 lajstromszám alatt nyilvántartásba veszi a választottbírósági eljárás megindítására irányuló kérelmet (Forrás: ICSID)

A kiváltó ok felidézése

Miután abban az időben a BALK már létezett, és foglalkoztunk is a horvát kormány döntésével, így nem lesz nehéz felidézni a történteket, ráadásul akkori cikkünk címében fel is tettük a kérdést, hogy mit szól mindehhez a MOL? Közel két évvel ezelőtti kérdésünkre most megérkezett a válasz!

Akkori beszámolónk szerint a horvát kormány döntését Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlesztési miniszter jelentette be, mert a kormányülést Andrej Plenković nélkül tartották meg, a miniszterelnök ugyanis másodszor is elkapta a koronavírust.

Az akkori kormánydöntés értelmében a Horvátországban előállított összes gáznak otthon, tehát Horvátországban kellett maradni, merthogy kötelezték az INÁ-t arra, hogy az általa kitermelt összes gázt adja át a HEP-nek (Hrvatska elektroprivreda – Horvát Villanygazdaság).

Az INA elszabotálni sem tudta a döntés végrehajtását esetleg azzal, hogy kevesebb gázt termel ki, a zágrábi kormány ugyanis elrendelte, hogy az INÁ-nak a tervezetthez képest 10%-kal kell növelnie a földgáz előállítását.

Zágrábi tudósítónk akkor úgy minősítette a horvát kormány döntését, hogy a “kétségkívül ésszerű volt, bár némi populista felhangok is becsúsztak a retorikába (horvátoknak a horvát gázt).

A BALK-bon ezt azzal magyaráztuk, hogy az akkori helyzetben az olcsó hazai földgáz fontos tételt képezhetett az energiaháztartásban, főleg hogy az akkori árnál ötször-hatszor alacsonyabb áron volt hozzáférhető, és hozzájárulhatott a Zágrábban akkortájt kialakult ellátási válság megoldásához, miután a horvát fővárosban több mint hetvenezer fogyasztó ellátása vált kérdésessé a zágrábi gázellátó összeomlásának következtében.

Az intézkedés ideiglenes volt, és 2022. október 1-jétől 2023. március 31-éig terjedő időszakra vonatkozott, nyilvánvaló, hogy ezért szerepel az ICSID-hez benyújtott MOL-kezdeményezésben is 2022-es és 2023-as dátum.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 3 Átlag: 4.7]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava