Connect with us

Macedónia

Megalakult a jobboldali vezetésű új kormány Észak-Macedóniában

Az új kormány 20 minisztériumot foglal magában a korábbi 16 helyett, három tárca nélküli miniszterrel, a miniszterelnöknek pedig öt helyettese lesz. Ezzel kapcsolatban is bírálatok hangoztak el, amelyek szerint csak Szerbiának és egynéhány afrikai országnak van több minisztere, mint Észak-Macedóniának. Az új macedón kormány megalakulásával egy Szkopjétól Pozsonyig tartó illiberális tengely jött létre Közép- és Délkelet-Európában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A jobboldali Hrisztijan Mickoszki hivatalosan is átvette a miniszterelnöki posztot elődjétől, Talat Xhaferitől
Hrisztijan Mickoszki hivatalosan is átvette a miniszterelnöki posztot elődjétől, Talat Xhaferitől (Forrás: Lider)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 1 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az észak-macedón parlament vasárnap megválasztotta az új kormányt, amelyet a jobboldali VMRO-DPMNE vezet, és az albán “Vredi” koalíció, valamint a “Znam – Za našu Makedoniju” mozgalom alkot. Az új koalíciós kormányra 77 képviselő szavazott a 120 fős parlamentben, 22-en ellenezték, tartózkodók nem voltak. A kormányt Hrisztijan Mickoszki, a konzervatív VMRO-DPMNE elnöke vezeti, aki a magyarországi “száműzetésben élő” Nikola Gruevszki utódja a jobboldali párt élén. Az új macedón kormány megalakulásával egy Szkopjétól Pozsonyig tartó illiberális tengely alakult ki Közép- és Délkelet-Európában.

Gyors kezdést ígért a jobboldali kormányfő

Hírügynökségi jelentések szerint Hrisztijan Mickoszki első miniszterelnöki beszédében lelkiismeretes és felelősségteljes kormányzást ígért, és az országot alkotmányos nevén, “Észak-Macedóniának” nevezte, vagyis (egyelőre) azt a nevet használta, amelyet a Görögországgal kötött Preszpa Megállapodás rögzít.

– Funkciómat lelkiismeretesen és felelősségteljesen látom el, tiszteletben tartva Észak-Macedónia alkotmányát és törvényeit

– mondta az új miniszterelnök, aki szerint a fő cél az, hogy az általa vezetett kabinet a gazdaság és fejlődés kormánya legyen.

A VMRO vezetője ennek szellemében a parlamenti vitát megelőzően ismertette az új kabinet programját, amelyben új projekteket és elsöprő kezdetet jelentett be, ennek során a GDP 5%-os növekedésére és az infláció szintjének 2 és 2,5 százalék között tartására tett ígéretet, és egy milliárd eurós tőkeinjekciót jelentett be a gazdaság újjáélesztésére.

Az új miniszterelnök annyira sürgetőnek ítélte meg a helyzetet, hogy nem kért száz napos türelmi időt, ezért már holnap több mint 400 millió eurós beruházással kíván előrukkolni.

Mickoszki azt is megígérte, hogy 7,5 százalékra csökkenti a munkanélküliséget, ami 55 ezer új munkahely létrehozását eredményezi.

A tervek szerint az új szkopjei kormány négy év alatt több mint 2 milliárd eurós infrastrukturális beruházást hajt végre, befejezi a Kicsevo–Ohrid autópályát, újjáépíti és rehabilitálja a 10-es számú vasúti folyosót, új vonatokat vásárol, továbbá 250 millió eurós beruházást hajt végre az önkormányzatokban.

Mickoszki arról nem beszélt, hogy az ambiciózus tervek végrehajtását miből finanszírozza, egy macedón hetilap azonban azt írja, hogy ehhez egymilliárd eurós hitelt vesz fel az állami tulajdonú magyar Eximbanktól, amelynek jelentős részét infrastrukturális projektek finanszírozására, köztük az előbb említett Kicsevo–Ohrid autópálya befejezésére fordítja.

Átvette a miniszterelnöki posztot

Az ellenzéki képviselők kritikával illették az új kormány összetételét és programját. Az eddig kormányzó szociáldemokrata SDSM képviselője, Szanja Lukarevszka, Mickoszki programját a VMRO-DPMNE korábbi vezetőjének és volt miniszterelnökének, Nikola Gruevszkinek a 2006-os programjához hasonlította, szerinte ugyanis „szinte minden ugyanaz, csak ő nincs itt”.

A “Levica” (Baloldal) párt vezetője, Dimitar Apasziev szerint a kormány programja és a tagok életrajzai alapján a program végighallgatása „a legértelmetlenebbül eltöltött négy óra volt”. Apasziev “mickoszkizmust” említett, ami szerinte a gruevizmus legmagasabb szintje.

Az új kormány 20 minisztériumot foglal magában a korábbi 16 helyett, plusz három tárca nélküli miniszterrel, a miniszterelnöknek pedig öt helyettese lesz. Ezzel kapcsolatban is bírálatok hangoztak el, amelyek szerint csak Szerbiának és egynéhány afrikai országnak van több minisztere, mint Észak-Macedóniának.

Mickoszki kormányában 20 férfi és három nő kapott helyet, a kormány tagjainak átlagéletkora 47 év – a legidősebb tag 66 éves, a legfiatalabb pedig 33.

A legfrissebb jelentések szerint az új miniszterelnök délelőtt hivatalosan is átvette a posztot elődjétől, az albán származású Talat Xhaferitől, aki 2001-ben albán lázadóként még fegyverrel harcolt Macedónia ellen, amelynek átmenetileg a miniszterelnöke volt a mai napig Dimitar Kovacsevszki lemondását követően.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 1 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava