Connect with us

Horvátország

GYŰLÖLET: Feltételezhetően a zágrábi Dinamo szurkolói buzdítottak a szerbek leölésére a kelet-szlavóniai Borovóban
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

 
A Borovo község által közzétett videó tanúsága szerint egy több mint húsz férfiból álló csoport vasárnap reggel végig vonult a kelet-szlavóniai település szerbek lakta részén, miközben gyülöletkeltő szerbellenes rigmusokat skandált. A településen ma emlékeztek meg annak a 12 horvát rendőrnek meggyilkolásáról, akiket 30 évvel ezelőtt, az újkori délszláv háborúk elején lesből öltek meg. A megemlékezés egybeesett az ortodox húsvét napjával, ami fokozott incidensveszélyt jelentett.

Horvát sajtójelentések szerint a rigmusokat skandáló csoport tagjai a zágrábi Dinamo Bad Blue Boys (BBB) “szurkolói egységéhez” tartoznak, és nem csak Vukovár- Szerém megyéből származnak. Miután nem kizárólag helyiekről van szó, ez akár az incidens szervezettségére is utalhat.

A zágrábi Index.hr hírportál szerint a felvonulók egy része más megyékből, néhányan pedig Zágrábból érkeztek.

A fenti videón jól hallható a “Ubij Srbina”, vagyis az “Öld meg a szerbet!” felszólítás, az alábbin pedig az látható, hogy a csoport az “Oj Hrvatska mati, Srbe ćemo klati”, vagyis “oh, horvát anya, lemészároljuk a szerbeket” rigmust skandálja. Ez a videó vége felé jól érthetően kivehető.

A felvételeken az is látszik, hogy a rendőrség követi a felvonuló csoportot, de nem avatkozik be, mint egy “díszkíséretet adva” a menetnek. A rendőrök azonban később intézkedtek.

– A koszorúzáskor tisztelettudóan viselkedtek. Nem sokkal 7 óra előtt voltak ott. De utána elindultak a másik irányba, és áthaladtak Borovón. Nem megfelelő jelszavakat kiáltoztak. A rendőrség a helyszínen fellépett velük szemben


– jelentette ki Dragoslav Živković, Vukovár- Szerém megye rendőrkapitányságának szóvivője.

A rendőrség a késlekedést azzal indokolta, hogy várták a beavatkozásra megfelelő legjobb pillanatot, valamint az erősítést.

A rendőrségi közlemény szerint az intézkedés során megállapították a felvonulók identitását, és a törvényellenes cselekedet miatt eljárást indítanak ellenük.

Az előbb említett rendőrségi szóvivő arról nem nyilatkozott, hogy őrizetbe vették-e csoport tagjait, vagy az adatok felvétele után szabadon engedték őket.

Zoran Baćanović, Borovo község vezetője jelezte, hogy hétfőn Davor Božinović belügyminiszterhez fordulnak, és követelik az incidensben érintett személyek felelősségre vonását.

Milorad Pupovac, a horvátországi szerb kisebbség vezéralakja az esettel kapcsoltban úgy nyilatkozott, hogy a Borovóban történt események a “hadiállapot fenntartását szolgálják, és a hadiállapotra való törekvést jelentik, ezáltal tág teret nyitnak az intolerancia, a gyűlölet és az erőszakra való buzdítás előtt”.
___________________________
Forrás: internet, Index.hr

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava