Connect with us

Horvátország

GYŰLÖLET: Feltételezhetően a zágrábi Dinamo szurkolói buzdítottak a szerbek leölésére a kelet-szlavóniai Borovóban

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

skandalok
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

 
A Borovo község által közzétett videó tanúsága szerint egy több mint húsz férfiból álló csoport vasárnap reggel végig vonult a kelet-szlavóniai település szerbek lakta részén, miközben gyülöletkeltő szerbellenes rigmusokat skandált. A településen ma emlékeztek meg annak a 12 horvát rendőrnek meggyilkolásáról, akiket 30 évvel ezelőtt, az újkori délszláv háborúk elején lesből öltek meg. A megemlékezés egybeesett az ortodox húsvét napjával, ami fokozott incidensveszélyt jelentett.

Horvát sajtójelentések szerint a rigmusokat skandáló csoport tagjai a zágrábi Bad Blue Boys (BBB) „szurkolói egységéhez” tartoznak, és nem csak Vukovár- Szerém megyéből származnak. Miután nem kizárólag helyiekről van szó, ez akár az incidens szervezettségére is utalhat.

A zágrábi Index.hr hírportál szerint a felvonulók egy része más megyékből, néhányan pedig Zágrábból érkeztek.

A fenti videón jól hallható a „Ubij Srbina”, vagyis az „Öld meg a szerbet!” felszólítás, az alábbin pedig az látható, hogy a csoport az „Oj Hrvatska mati, Srbe ćemo klati”, vagyis „oh, horvát anya, lemészároljuk a szerbeket” rigmust skandálja. Ez a videó vége felé jól érthetően kivehető.

A felvételeken az is látszik, hogy a rendőrség követi a felvonuló csoportot, de nem avatkozik be, mint egy „díszkíséretet adva” a menetnek. A rendőrök azonban később intézkedtek.

– A koszorúzáskor tisztelettudóan viselkedtek. Nem sokkal 7 óra előtt voltak ott. De utána elindultak a másik irányba, és áthaladtak Borovón. Nem megfelelő jelszavakat kiáltoztak. A rendőrség a helyszínen fellépett velük szemben


– jelentette ki Dragoslav Živković, Vukovár- Szerém megye rendőrkapitányságának szóvivője.

A rendőrség a késlekedést azzal indokolta, hogy várták a beavatkozásra megfelelő legjobb pillanatot, valamint az erősítést.

A rendőrségi közlemény szerint az intézkedés során megállapították a felvonulók identitását, és a törvényellenes cselekedet miatt eljárást indítanak ellenük.

Az előbb említett rendőrségi szóvivő arról nem nyilatkozott, hogy őrizetbe vették-e csoport tagjait, vagy az adatok felvétele után szabadon engedték őket.

Zoran Baćanović, Borovo község vezetője jelezte, hogy hétfőn Davor Božinović belügyminiszterhez fordulnak, és követelik az incidensben érintett személyek felelősségre vonását.

Milorad Pupovac, a horvátországi szerb kisebbség vezéralakja az esettel kapcsoltban úgy nyilatkozott, hogy a Borovóban történt események a „hadiállapot fenntartását szolgálják, és a hadiállapotra való törekvést jelentik, ezáltal tág teret nyitnak az intolerancia, a gyűlölet és az erőszakra való buzdítás előtt”.
___________________________
Forrás: internet, Index.hr

Horvátország

Atyaisten! Nincs krumpli!

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

krumpli
A krumpli különböző előfordulási formái
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A krumpli, amit alantasabb elmék burgonyának neveznek, hogy ilyen módon is megkülönböztessék magukat tőlünk, parasztoktól, Horvátországban is egyike az alapélelmiszereknek. A tengerparton jellegzetesen főtten adják, mángolddal (lásd blitva, Beta vulgaris var. cicla). Likában szinte mást sem esznek, sülve-főve, jellegzetes delikátesz a pola, ami jól megmosott, felébe vágott krumplit jelent, amit némi zsiradékkal kemencében, sütőben sütnek barna-pirosra. Az ország kontinentális részén ismerik a krumplis tésztákat is, amiből mindenféle mennyei gombócot, vagy akár sufnúdlit gyártanak, vagy zsemlegombócot. Ez utóbbi megfelelő vadas mártással nejem szakértői véleménye szerint akár egytálételnek is megteszi, kell a fenének a hús hozzá. A gyerekek pomfri néven fogyasztják a hasábburgonyát, azzal az undok ketchupnak nevezett vegyszerrel, amit Magyarországon valami miatt kecsöpnek hívnak. (Dettó ugyanaz a misztérium, mint a dönhill, a Dunhill nevezetű finom ánglius cigaretta esetében. Emlékezetes Novák Laci esete a pesti trafikos nénivel, aki miután kért egy danhillt, szigorúan rendre lett utasítva, hogy talán dönhillt kér az úr? Laci erre meggondolta magát és inkább egy mörlbörőt kért…)

A tavalyi nagy szárazság megkésett következménye

Szóval, a helyzet az, hogy Horvátországban kifogytak a krumpliból, a kereskedelmi láncok egyiptomi, ciprusi importtal igyekeznek orvosolni a helyzetet, de importból sincs elég.

A Poslovni dnevnik is felfigyelt a válságra, és az egyik legnagyobb termelőnél, a muraközi Belica helységben székelő Damir Mesarićnál érdeklődött a helyzet után.

Mesarić úr elmondása szerint a mostani krumplihiány részint a magasabb üzemanyag- és vegyszerárakkal kapcsolatos, egyre erősebb vegyszerek kellenek, amiért egyre kevesebb termelő akar burgonyát termeszteni. Egyúttal a változó klíma nyomán a kultúrát sújtó betegségek száma is növekszik, és ez egész Európára nézve igaz.

– Évek óta figyelmeztetünk a dömpingárakra, merthogy ez végül a termelők számának csökkenéséhez vezet, és most éppen ez történt

– mondta Mesarić. Ehhez hozzá kell számítani, hogy a tavalyi nagy szárazság következtében a hozam a megszokottnak csupán 50-60 százaléka volt.

krumpli

KRUMPLISZEDÉSI EMLÉK: Damir Mesarić egy korábbi krumpliszedés alkalmával (Forrás: Twitter)

Mindazonáltal, a helyzet 15 napon belül rendeződik, mert megkezdik a krumpli szedését a Muraközben és Isztriában is, úgy hogy nemcsak belföldi fogyasztásra, hanem az idegenforgalmi szezonra is jut elegendő.

A horvát nagytermelő ugyanakkor egy érdekes mozzanatra is felhívta a figyelmet, nevezetesen arra, hogy a kereskedelmi láncok nemegyszer dömpingáron beszerzett importja miatt a horvátországi termelőknek külföldön kellett értékesíteni a krumplijukat, leginkább Magyarországon és Szlovéniában.

Ha elővesszük az 1×1-et, csak egy valamit vonhatunk le a történetből: az élelmiszerárak további növekedése várható.

Zoki Bond hozta a formáját

A horvát köztársasági elnök, aki a napokban azzal botránkoztatta meg a kormánypárti politikusokat, hogy tüntetőleg nem vett részt az Államiság Napjának megünneplésén (május 30-a, a hivatalos indoklás szerint ezt a napot az első demokratikusan megválasztott többpárti parlament 1990-es első ülésszakának emlékére ünneplik, amely fordulópont volt Horvátország történetében, mert a volt Jugoszláviától történő függetlenedésének kezdetét jelentette), szerdán (május 31-én) ismét nagyot rúgott a horvát-ukrán örökbarátságba.

Zoran Milanović Zágráb város díjának átadási ünnepségén állt mikrofonok és kamerák elé: a mondókáját pedig azzal kezdte, hogy Plenković miniszterelnök, ahelyett hogy rajta kéri számon, miért nem vett részt az Államiság napjának megünneplésén, inkább azokat büntesse meg, akik Zágráb központjában nem tettek eleget törvényes kötelezettségüknek, és nem lobogózták fel az épületeket.

Miután erre valaki oldalról bekiabált, hogy dicsőség Horvátországnak, dicsőség Ukrajnának, Zoki Bond vett egy mély lélegzetet, és kifejtette, hogy éppen ez az amit nem szeretne hallani, ugyanis a Szláva Ukrájini ugyanolyan jellegű jelmondat, mint a horvát Za Dom spremni!

– Ez Nyugat-Ukrajna legradikálisabb sovinisztáinak a kiáltása, akik együttműködtek a nácikkal, és zsidók, lengyelek ezreit ölték meg… Ezt nem akarom hallani Horvátországban. Az, hogy néhány vezető rákattant, nem érdekel. Találjanak ki más üdvözlési módot. Távolítsák el Oroszországot és Ukrajnát a társalgási etikettből

– jelentette ki a mi drága Zoki Bondunk, aki megjegyezte még, hogy Kijev messze van, meg még messzebb.

Most az egyszer Milanović egy fontos dolgot mondott, és teljes mértékben igaza van, mert Sztepan Andrijovics Bandera körülbelül annyira számít „nemzeti hősnek”, mint Szálasi Ferenc, vagy mint Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava