Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

GYŰLÖLET: Feltételezhetően a zágrábi Dinamo szurkolói buzdítottak a szerbek leölésére a kelet-szlavóniai Borovóban

skandalok
Olvasási idő: 1 perc

 
A Borovo község által közzétett videó tanúsága szerint egy több mint húsz férfiból álló csoport vasárnap reggel végig vonult a kelet-szlavóniai település lakta ré, miközben gyülöletkeltő szerbellenes rigmusokat skandált. A településen ma emlékeztek meg annak a 12 rendőrnek meggyilkolásáról, akiket 30 évvel ezelőtt, az újkori háborúk elején lesből öltek meg. A megemlékezés egybeesett az ortodox húsvét napjával, ami fokozott incidensveszélyt jelentett.

Horvát sajtójelentések szerint a rigmusokat skandáló csoport tagjai a zágrábi Dinamo (BBB) “szurkolói egységéhez” tartoznak, és nem csak Vukovár-Szerém megyéből származnak. Miután nem kizárólag helyiekről van szó, ez akár az incidens szervezettségére is utalhat.

A zágrábi Index.hr hírportál szerint a felvonulók egy része más megyékből, néhányan pedig Zágrábból érkeztek.

A fenti videón jól hallható a “Ubij Srbina”, vagyis az “Öld meg a szerbet!” felszólítás, az alábbin pedig az látható, hogy a csoport az “Oj mati, Srbe ćemo klati”, vagyis „oh, horvát anya, lemészároljuk a szerbeket” rigmust skandálja. Ez a videó vége felé jól érthetően kivehető.

A felvételeken az is látszik, hogy a rendőrség követi a felvonuló csoportot, de nem avatkozik be, mint egy “díszkíséretet adva” a menetnek. A azonban később intézkedtek.

A koszorúzáskor tisztelettudóan viselkedtek. Nem sokkal 7 óra előtt voltak ott. De utána elindultak a másik irányba, és áthaladtak Borovón. Nem megfelelő jelszavakat kiáltoztak. A rendőrség a helyszínen fellépett velük szemben

– jelentette ki Dragoslav Živković, Vukovár-Szerém megye rendőrkapitányságának szóvivője.

A rendőrség a késlekedést azzal indokolta, hogy várták a beavatkozásra megfelelő legjobb pillanatot, valamint az erősítést.

A rendőrségi közlemény szerint az intézkedés során megállapították a felvonulók identitását, és a törvényellenes cselekedet miatt eljárást indítanak ellenük.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Az előbb említett rendőrségi arról nem nyilatkozott, hogy őrizetbe vették-e csoport tagjait, vagy az adatok felvétele után szabadon engedték őket.

Zoran Baćanović, Borovo község vezetője jelezte, hogy hétfőn Davor Božinović belügyminiszterhez fordulnak, és követelik az incidensben érintett személyek felelősségre vonását.

Milorad Pupovac, a horvátországi kisebbség vezéralakja az esettel kapcsoltban úgy nyilatkozott, hogy a Borovóban történt események a “hadiállapot fenntartását szolgálják, és a hadiállapotra való törekvést jelentik, ezáltal tág teret nyitnak az intolerancia, a gyűlölet és az erőszakra való buzdítás előtt”.
___________________________
Forrás: , Index.hr


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: