Connect with us

Európa-bajnokság

Az UEFA vizsgálja a szerb szurkolók magatartását az angolok elleni mérkőzésen

Az UEFA vizsgálatot indított a rasszista szerb szurkolók viselkedése miatt az Anglia elleni mérkőzésen. A szerb szurkolók állítólag majomhangokkal sértegették a fekete bőrű angol játékosokat, amivel kapcsolatban nem az angol szövetség, hanem egy szemtanú tett panaszt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A szerb szurkolók Oroszországot is becsempészték az Európa-bajnokságra
A szerb szurkolók nem csak szerb, hanem és orosz-szerb zászlókkal is felvonultak, Gelsenkirchen utcáin pedig Vlagyimir Putyin orosz elnököt éltették, mint az a mellékelt videóból is kiderül. A kép hitelességét lehetetlen ellenőrizni, érdemesen azonban óvatosan kezelni, mert orosz forrásból származik (Forrás: X platfrom, DD Geopolitics))
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 2 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az angol lapok sorra számolnak be arról, hogy az UEFA vizsgálatot indított az angol játékosok elleni rasszista jellegű sértegetések ügyében a gelsenkircheni mérkőzésen, amelyen Anglia 1-0-ra győzött. A bejelentések szerint a szerb szurkolók rasszista majomhangokkal igyekeztek megalázni a fekete bőrű angol játékosokat a vasárnap esti meccsen. A panasz nem az Angol Labdarúgó Szövetségtől (FA) származik, úgy tudni, hogy a szem- és fültanúk az első félidő során észlelték a rasszista bekiabálásokat.

Rasszista szerb szurkolókat keresnek

Az UEFA közleményében jelezte, hogy egy etikai és fegyelmi ellenőr “fegyelmi vizsgálatot folytat az állítólagos diszkriminatív viselkedés ügyében”.

Az UEFA valószínűleg csak akkor viszi végig az ügyet, ha erős bizonyítékok állnak rendelkezésre az állítások alátámasztására, a vizsgálódást megkönnyítheti, hogy a FARE (Football Against Racism in Europe) megfigyelői is jelen voltak a stadionban.

Az UEFA a Szerb Labdarúgó Szövetséget ugyanakkor már meggyanúsította “tárgyak dobálásával” és “sporteseményhez nem illő provokatív üzenetek közvetítésével” a szerb szurkolók részéről.

Ez utóbbi vélhetően egy nacionalista szlogent tartalmazó zászló kitűzésére vonatkozik, ami összefüggésben lehet a korábbi cikkünkben felvázolt eseményekkel.

A Daily Mail beszámolója szerint ez egy olyan félkatonai mozgalom zászlajának a kitűzésére vonatkozhat, amely a kilencvenes években zajló délszláv háborúk idején etnikai tisztogatásokban vett részt.

Az angol-szerb mérkőzést körülbelül 50 ezer néző előtt játszották, becslések szerint ebből 8000 szerb volt.

A brit lapok beszámolói szerint az UEFA az EB kezdete előtt minden résztvevő szövetséget és csapatot a technikai eligazítások részeként arra kért, hogy hagyják a játékvezetőre a helyzet kezelését, ha bármilyen rasszista viselkedést észlelnek.

Harry Kane-t külön is kérték a játékvezetői utasítások betartásának biztosítására az angol játékosok részéről, ha a 2024-es EB nyitómérkőzése során rasszista incidens történne – ezt azoknak a korábbi eseményeknek a tudatában tették, amelyekben a szerb szurkolók érintettek voltak egyes nagy tornákon.

A szerb szurkolóknak “van már hírük”

A brit lapok megjegyzik, hogy Szerbia hosszú múltra tekint vissza a zavaró incidensek terén, és már többször is szankcionálták a szurkolói által tanúsított rasszista viselkedés miatt.

Tavaly novemberben a szerb válogatottnak részben zárt stadionban kellett játsszania a Bulgária elleni selejtezőjét, miután a szurkolók rasszista magatartást tanúsítottak a Montenegró elleni 3-1-es győzelem során.

A legutóbbi világbajnokságon, Katarban, a szerb szurkolók fasiszta szlogeneket mutattak fel, és rasszista jelszavakat skandáltak a (koszovói) albán származású svájci játékosok felé, értsd Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri, ők az idei EB-én is ott vannak, de a magyarok ellen csak Xhaka lépett pályára.

Ugyanakkor arról sem kell megfeledkezni, hogy a két albán származású játékos is provokálta a szerb szurkolókat, erről azonban nem tesznek említést az angol lapok.

Szerbiának 2019-ben zárt kapuk mögött kellett játszania egy mérkőzést a Portugáliától elszenvedett 4-2-es belgrádi vereség után, hasonló viselkedés miatt.

Két évvel korábban a Partizan Belgrád brazil középpályása, Everton Luiz könnyekre fakadt, miután az FK Rad szurkolói majomhangokkal és más sértésekkel illették.

Aligha kétséges, hogy ezeknek a gesztusoknak és skandálásoknak, a történelmi utalásaikkal együtt, véget kellene már egyszer vetni, mert azok, akik még mindig ragaszkodnak hozzájuk, legalább akkora szégyent hoznak magukra, mint amekkora szégyent hoznak arra a közösségre, amelyből származnak.

De ahogy elnézem a jelenlegi helyzetet, nem közeledést, hanem inkább távolodást látok a fent említett cél esetében – legalábbis, ami Szerbiát illeti!

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 2 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava