Connect with us

Európa-bajnokság

SASOK: A szerbek és az albánok az EB-re is exportálták az egymás iránti gyűlöletet

Az angolok által kínkeservesen megnyert Anglia-Szerbia mérkőzésen előtt, közben és után is botrányok sorozata robbant ki az egymás ellen külföldön is acsarkodó szerbek és a (koszovói) albánok között, ami miatt a szerbiai és a koszovói labdarúgó szövetség is tiltakozott, nyilván egymásra mutogatva. Mindeközben a szerb elnök – jó menedzser módjára – a vereség után is dicsérte hazája csapatát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SASOK: A Nagy-Albániára utaló kézmozdultokkal hergelte élő adásban a szerb szurkolókat egy koszovói albán újságíró
Arlind Sadiku koszovói albán újságíró a Nagy-Albániára utaló kézmozdultokkal hergelte élő adásban a szerb szurkolókat Gelsenkirchenben (Forrás: Screenshot)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 2 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A három oroszlános angolok kínkeservesen nyertek a szerbiai fehér sasok elleni mérkőzésen. A meccs előtt, közben és után azonban verekedések sorozata robbant ki az egymás ellen külföldön is acsarkodó szerbek és a (koszovói) albán fekete sasok között, de a rendbontásból az oroszlánok is kivették a részüket. A szerb és a koszovói média egyoldalúságát jelzi, az angolokat tegyük félre, hogy az eseményekkel kapcsolatos egyoldalú beszámolókkal folytatják az egymás elleni uszítást, miközben mindketten leplezik azokat a gyűlöletkeltő megmozdulásokat, amelyeket a sajátjaik hajtottak végre. Ebbe az adok-kapokba természetesen a két labdarugó szövetség is beszállt, és panaszt emelt a másik ellen, miközben senki sem észrevételezi, hogy ismét sikerült exportálni a Balkánt Európába.

Amikor az albán sasok felrepülnek

A szerb média arról számolt be, hogy újabb botrány robbant ki Gelsenkirchenben, amikor az angol-szerb meccs apropóján Arlind Sadiku koszovói sportújságíró provokatív gesztust tett a szerb szurkolók irányába.

Sadiku az Anglia-Szerbia mérkőzés előtti élő bejelentkezés közben provokálta a szerb szurkolókat azzal, hogy kezeit összekulcsolva a “nagy Albánia” szimbólumát, a kétfejű sast formázta.

A Szerb Labdarúgó Szövetség (Futbalski savez Srbije, FSS) azonnal reagált, és az UEFA-hoz fordult, amelytől büntetést kirovását és az újságíró akkreditációjának visszavonását kérte, mert a szerb szövetség szerint Sadiku cselekedete súlyosan sérti a sport szellemiségét és provokálta a szurkolókat.

Az incidens azonban nem tekinthető egyéni kilengésnek, a történtek mögött ugyanis a koszovói albán és a belgrádi szerb politikusok által szinte a “végletekig felhabosított ellenszenv” húzódik meg.

Szerb szurkolók a Koszovó területét fedő szerb trikoloros-címeres zászlóval

Szerb szurkolók a Koszovó területét fedő szerb trikoloros-címeres transzparenssel, amely balról az első a képen (Forrás: Koha)

Az esetről szóló beszámolók futótűzként terjedtek a szerb (kormánypárti) médiában, amely azonban azt elfelejtette megemlíteni, hogy az esetnek vannak előzményei is, vagyis voltak szerb provokációk is, amelyek egyébként Koszovó vonatkozásában ipari méreteket öltenek a szerbiai és a nemzetközi sporteseményeken.

Az utóbbi időben a szerb szurkolók – nem csak a focimeccseken – a “Kosovo je Srbija”, vagyis Koszovó Szerbia része szlogen skandálják, és olyan transzparenseket feszítenek ki, amelyen Koszovó területét a szerb zászló fedi, pedig a hivatalos zászlókon kívül minden más jelkép használata általában tilos.

Amikor a szerb sasok felrepülnek

A fent említett incidens nem elszigetelt eset volt, a meccs után a szerb és az albán szurkolók között fizikai leszámolásra is sor került, ami miatt több személyt letartóztattak a német rendőrök. A szerbek természetesen az angolokkal is megütköztek – ezt az angol sajtó bőven ellaborálja – de helyszűke miatt itt arra most nem térünk ki.

A gyakran nacionalista felhangokat is megütő belgrádi Sportal szakportál arról számolt be, hogy a szerb szurkolók albánokkal csaptak össze Gelsenkirchenben, ami minden kétséget kizáróan úgy kezdődött, hogy az albán szurkolók rátámadtak a szerbekre, a következményeket a Sportal virágnyelven fogalmazta meg.

– (Az albán szurkolók) azonban nem érezték jól magukat, amint arról németországi riportereink is beszámoltak, amikor a szerb szurkolók elmagyaráztak nekik néhány dolgot

– írta a belgrádi internetes hírcsatorna, miután a szerb szurkolók megütköztek az albánokkal. A Sportal szerint az albánok ok nélkül – ahogy szerbül mondják: iz čista mira – rontottak rá a békés szerbekre, amiből aztán nem jöttek ki jól.

Albán

Albán zászlót zsákmányolnak a szerb szurkolók (Forrás: Sportal)

Ennek során az egyik szerb szurkoló a többiek nagy derülésére leszedte az albán fekete sast egy közeli épületről, amelynek a tetején a résztvevő országok jelképei voltak kifüggesztve. A szerbek azonban nem csak albán, hanem angol zászlókat is zsákmányoltak Gelsenkirchenben, amit fotókkal is bizonyítottak az interneten.

Az albán és a szerb szurkolók között kirobbant utcai leszámolások miatt, amelyekből – mint a huligánokkal összekacsintó szerb sportsajtóból tudjuk, az albánok nem jöttek ki jól – a német rendőrök több személyt is előállítottak.

Ezek után nem csoda, hogy a Koszovói Labdarúgó Szövetség (Federata e Futbollit e Kosovës, FFK) szintén hivatalos panaszt nyújtott be az UEFA-hoz, a szerb szurkolók által használt politikai jelképek és nacionalista szlogenek miatt.

Az FFK szerint ezek a megnyilvánulások nemcsak a sport szellemiségét sértik, hanem a gyűlöletkeltést is fokozzák a régióban, ezért a koszovói tagszervezet szigorú büntetéseket követel a szerb szövetséggel szemben.

Vučić gratulált a vereséghez

Ami természetesen nem igaz, de mint azt valamikor régen egyik rádiós kollégám mondta, az nem baj, az a fő, hogy jól hangzik!

A cím azonban – be kell ismerni – nem teljesen igaz – az viszont nem “fake news”, mint ahogy ezt mostanában szokás mondani, hogy a szerb elnök az angoloktól elszenvedett vereség után kedvenc Instagramján üzent a válogatottnak.

A szerb elnök nem a repülőtérre, hanem a repülőgépbe kísérte ki ki a Németországba induló szerb válogatottat

A szerb elnök nem a repülőtérre, hanem a repülőgépbe kísérte ki ki a Németországba induló szerb válogatottat (Forrás: szerb elnöki Instagram)

– Kedves futballisták! Köszönjük a nagyszerű küzdelmet. Szívből veletek leszünk a végsőkig! Előre, Szerbia!

– írta a szerb elnök, mi pedig modhatjuk, hogy ez rendjén is van, mert szerb focisták tényleg apait-anyait beleadtak, hogy kiegyenlítsenek az angolok ellen, de ez ugyanúgy nem jött össze nekik, mint az albánoknak sem az olaszok ellen, pedig ők is küzdöttek ezerrel, és nem csak balettoztak a pálya közepén.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 2 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava