Connect with us

Horvátország

Hőség a horvát tengerparton és az egész térségben, 40 fok körüli hőmérsékletek várhatók

A legmelegebb légtömegek a hét közepétől érik el a közép-balkáni térséget, Németországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot és Lengyelországot. Az előrejelzések szerint Olaszországban és a Balkánon a hőmérséklet meghaladhatja a 40°C-ot

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg
Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg (Forrás: Pivotal Wather)
Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 12 Átlag: 3.6]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az elkövetkező napokban Horvátországban és a Balkán-félszigeten, sőt még azon is túl, például Magyarországon is, rendkívül magas hőmérsékletek várhatók, mivel egy nagyon intenzív hőhullám érkezik a térségbe. Az előrejelzések szerint a napi csúcshőmérséklet csütörtökön és pénteken elérheti a 39-40°C-ot, Olaszországban pedig akár 42°C is lehet. Horvátországban a hőhullám csúcspontja péntekre várható, amikor a hőmérséklet a szárazföldi részeken és az Adriai-tenger partvidékén is az említett értékek körül alakul. Az egészségügyi szakemberek már most arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy az ilyen magas hőmérsékletek komoly egészségügyi kockázatokat jelentenek, különösen az idősek, a gyermekek és a krónikus betegségekkel küzdők számára. Kimondottan tanácsos a megfelelő hidratáció és a közvetlen napsütés kerülése a hőguta és más egészségügyi problémák megelőzése érdekében.

Az egész térségben nagyon meleg lesz

Az elmúlt hetekben Európa nagy részén szokatlan időjárási viszonyok alakultak ki. Míg a legtöbb régióban hűvös és nedves időjárás uralkodott, Délkelet-Európában, különösen Görögországban és Törökországban, rendkívül magas hőmérsékleteket regisztráltak. Görögországban több meteorológiai állomás is 42°C feletti hőmérsékletet mért június közepén, ami rekordnak számít.

Mílosz szigetén 44°C-ot, Rodoszon 43,6°C-ot, Krétán 43,9°C-ot mértek, míg Cipruson 45,3°C-ot jegyeztek fel. Az előttünk álló héten Közép-, Kelet- és Közép-Európában a hőmérséklet jócskán meghaladja a 30°C-ot, sőt a 40°C-ot is megközelíti.

Cipruson már most nagyon meleg van (Forrás: X platform)

Cipruson már most nagyon meleg van (Forrás: X platform)

A legmelegebb légtömegek a hét közepétől érik el a közép-balkáni térséget, Németországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot és Lengyelországot.

Az előrejelzések szerint Olaszországban és a Balkánon a hőmérséklet meghaladhatja a 40°C-ot.

A hőség emberéleteket követelt Görögországban

A görög szigeteken a hőhullám már most súlyos következményekkel járt. Az elmúlt napokban több turista is életét vesztette a forróság miatt. Egy 55 éves amerikai turista holttestét a tengerben találták meg Mathraki kikötőjének közelében, miután eltűntnek nyilvánították.

Michael Mosley, brit televíziós műsorvezető és újságíró szintén a hőség áldozata lett a görögországi Szími szigetén, egy 74 éves holland férfi és két francia nő pedig eltűnt a hőség miatt.

A kép illusztráció

A kép illusztráció

A helyi hatóságok és mentőcsapatok fokozott készenlétben állnak, és figyelmeztetik a turistákat a hőség veszélyeire.

A szakértők azt tanácsolják, hogy az emberek kerüljék a hosszú sétákat és túrákat a legmelegebb órákban, és mindig legyenek jól felszerelkezve vízzel és védekezést szolgáló eszközökkel.

Az egészségügyi hatóságok és a meteorológusok figyelmeztetnek, hogy a magas hőmérsékletek súlyos következményekkel járhatnak, és felhívják a figyelmet a megfelelő elővigyázatossági intézkedések megtételére!

Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 12 Átlag: 3.6]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava