Connect with us

Szerbia

A haladók az Orosz Párt nevet viselő fantomszervezet segítségével kormányozhatnak Nišben
5 (2)

A Szerb Haladó Pártnak az ellenzék által feltételezett csalások ellenére is Nišben csak 30 mandátumot sikerült megszereznie a 61 tagú közgyűlésben, pontosan ugyanannyit, mint a fragmentálódott, de a haladók leváltására törekvő ellenzéknek. A haladók azonban “koalícióra léptek” az egyetlen képviselői helyet szerző Orosz Párttal, és ezáltal jogosulttá váltak a város irányítására

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Pezsgőbontás Nišben, éppen az Orosz Párt egyetlen megilletődött képviselőjének az orra előtt, akinek a kezében van az "aranyszavazat" a városi közgyűlésben. Közben gyanítható, hogy az Orosz Párt az újbelgrádi körzetben is kisegíti a haladókat
Pezsgőbontás Nišben, éppen az Orosz Párt egyetlen megilletődött képviselőjének az orra előtt, akinek a kezében van az "aranyszavazat" a városi közgyűlésben. Közben gyanítható, hogy az Orosz Párt az újbelgrádi körzetben is kisegíti a haladókat (Screenshot)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 2 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az Orosz Párt egyetlen képviselője játssza a főszerepet Nišben, amely Szerbia harmadik legnagyobb városa, fontos gazdasági, kulturális és történelmi központ az ország déli részén, ezért nem mindegy, hogy kinek a kezében van a város irányítása. A Szerb Haladó Pártnak az ellenzék által feltételezett csalások ellenére is csak 30 mandátumot sikerült megszereznie a 61 tagú közgyűlésben, pontosan ugyanannyit, mint a fragmentálódott, de a haladók leváltására törekvő ellenzéknek, amelynek legnagyobb ereje egy szívsebész köré tömörülő polgári csoport. A Szerb Haladó Párt azonban “koalícióra lépett” az egyetlen képviselői helyet szerző Orosz Párttal (Ruska Stranka), és ezáltal jogosulttá vált a város irányítására. A kvázi orosz fantompárt már az előző választásokon is feltűnt, de túl sok vizet nem zavart, most viszont királycsináló szerepet játszhat Nišben. A probléma ezzel a párttal az, hogy a jelek szerint egyetlen orosz sincs benne, és szinte kizárólag olyan (radikális) szerbek alkotják, akik saját állításuk szerint szeretik az oroszokat.

Voltak-e orosz szavazatok?

A “Ruska Stranka” az orosz nemzetiségűek kisebbségi pártjaként került bejegyzésre, pedig – enyhén szólva – nem tolonganak benne az oroszok.

Szerbiában a kisebbségi pártokra nem vonatkozik a 3%-os választási küszöb, amely a többségi pártok esetében érvényes, és más koefficiens alapján jutnak mandátumhoz. Niš esetében a szerb pártoknak idén 1600-2000 szavazatra volt szükségük egy mandátum megszerzéséhez, a kisebbségi pártoknak ehhez ezúttal elegendő volt 1000 szavazat is.

Így jutott be az ottani városi közgyűlésbe a Ruska Stranka, amely 1220 szavazatot kapott a niši helyhatósági választásokon. Ez a szám szinte pontosan tízszerese annak, ahány orosz él a városban, a Nišben számon tartott oroszok száma ugyanis mindössze 121.

Ezt Čedomir Stojković (ellenzéki) ügyvéd állítja, de egyetért vele Peter Nyikityin orosz háborúellenes aktivista is, aki szerint Nišben nagyon kevés orosz él, és semmi közük sincs az Orosz Párthoz.

Nyikityin szerint a “Ruska Stranka” semmilyen módon nem képviseli az ottani oroszokat, nincsenek benne orosz származásúak, vagy akik netalán beszélnének oroszul. Szerinte a párt nevében az orosz szó marketing célokat szolgált a szóban forgó egyetlen, de döntő képviselői hely megszerzéséhez.

Az előbb említett ügyvéd szerint a városi választási bizottság kötelessége lett volna, hogy elutasítsa az Orosz Párt által benyújtott kisebbségi listát, miután az a törvény kijátszására irányult.

Stojković szerint a választási lista elfogadása nyilvánvaló törvénysértés, és csak azt célozta meg, hogy a Szerb Haladó Párt “olcsón” jusson mandátumhoz, ezért jogi lépéseket terveznek a választási bizottság ellen, mert a testület visszaélt a hatalmával és megszegte a törvényt.

Az ügyvéd ellenpéldaként azt hozta fel, hogy ezzel az erővel akár “Amerikai Pártot” is alakíthatna Nišben, ahol egyetlen amerikai sem él, és ha bejut a közgyűlésbe, akkor ahhoz csatlakozik, akihez éppen kedve tartja.

Ezek nem oroszok, hanem radikálisok

Ha a szerbiai oroszokról van szó, akkor elmondható, hogy egy részüknek már van szerbiai állampolgárságuk, akik öt évvel ezelőtt érkeztek, már többnyire rendelkeznek vele, de Nyikityin szerint az Orosz Párt egyáltalán nem őket képviseli, és ő egyetlen oroszt sem ismer, akinek köze lenne hozzá.

– Nem hiszem, hogy bármelyik orosz rájuk szavazna, általában nincs olyan párt vagy szervezet, amely az új orosz diaszpóra érdekeit képviselné

– jelentette ki Nyikityin. Ezek után felmerül a kérdés, hogy valójában kik alkotják az Orosz Pártot?

Tihomir Perić

Tihomir Perić maga beszélt arról, hogy a haladó képviselők többségét már ismeri a Szerb Radikális Pártból (Forrás: Screenshot)

Niš esetében a radikálisok, akárcsak a Szerb Haladó Pártot, erre utal legalábbis annak a képviselőnek több nyilatkozata is, aki a Ruska Stranka színeiben jutott be a helyi közgyűlésbe.

Tihomir Perić maga beszélt arról, hogy a Szerb Haladó Párt által delegált képviselők többségét ismeri, egy részükkel ugyanis korábban együtt politizált a Vojislav Šešelj nevével fémjelzett Szerb Radikális Pártban, ezért az együttműködés során nem is lesz probléma.

– Nem vagyok orosz, hanem russzofil vagyok, és mi mind russzofilek vagyunk, szeretjük Oroszországot, és természetesen Putyint

– jelentette ki Perić, aki ezáltal is megerősítette a BALK-nak azt a feltételezését, hogy a Szerb Haladó Párt mögött sok esetben valójában a Szerb Radikális Pártot kell keresni.

Nem csak az Orosz Párt russzofil

Nišben a Szerb Radikális Párt is tagja az Aleksandar Vučić nevével fémjelzett kormánypárti koalíciónak, ezért a politikailag ingatag városban nem csak a szerb elnök kampányolt, hanem Vojislav Šešelj radikális vezető is, ő viszont nem öt órát, hanem öt napot tartózkodott a dél-szerbiai városban.

A haladók fű alatt visszacsempészik Vojislav Šešelj pártját a hatalomba

A haladók fű alatt visszacsempészik Vojislav Šešelj pártját a hatalomba, egyelőre csak önkormányzati szinten (Forrás: Srpska Radikalna Stranka)

Šešelj ez alkalommal büszkén dicsekedett el azzal, hogy öt nap alatt tizenhatezer könyvét osztotta szét a nép között, és ezzel komolyan hozzájárult az Aleksandar Vučić vezette hazafias koalíció, a Niš Holnap (Niš Sutra) kampányához, amelyben ott van Ivica Dačić, Dragan Marković Palma, és sok más szerb hazafi.

Šešelj ezúttal is hatalmas Szent György-csokrétával jelent meg, ezzel is szimbolizálva, hogy nem csak az Orosz Párt szereti az oroszokat és Putyint. Az már csak hab a tortán, hogy az Orosz Párt éppen az orosz elnök arcképének felhasználásával kampányolt Nišben.

Nyilatkozat: Ez a cikk az Orosz Párt niši szerepéről és annak politikai hatásairól szól. Az írásban szereplő állítások különböző forrásokból származnak, és nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, a cikkben megfogalmazott vélemény ugyanakkor a szerző sajátja.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 2 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava