Connect with us

Vajdaság

Talpon maradt a VMSZ, de valamelyest megtántorodott

Nem volt nagy ünneplés a Vajdasági Magyar Szövetség háza táján vasárnap este, ami nem meglepő, hiszen nem is nagyon volt mit ünnepelni. Talán nemcsak az elvándorlásnak tudható be a felemás lett az eredmény, nyertek ugyan Magyarkanizsán, Topolyán és Zentán, de Topolyát kivéve még ezeken a településeken is kevesebb mandátummal vesznek részt majd a képviselő-testületek munkájában. A Szerb Haladó Pártnak persze mindenhol több képviselője lesz az elkövetkező négy évben

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A decemberi köztársasági és tartományi sikert követően, önkormányzati szinten is sikerült megőriznünk a vajdasági magyarság politikai önállóságát és érdekképviseletét. Köszönöm mindenkinek, aki a VMSZ-re szavazott! - írta a Facebookon Pásztor Bálint a VMSZ elnöke
A decemberi köztársasági és tartományi sikert követően, önkormányzati szinten is sikerült megőriznünk a vajdasági magyarság politikai önállóságát és érdekképviseletét. Köszönöm mindenkinek, aki a VMSZ-re szavazott! - írta a Facebookon Pásztor Bálint a VMSZ elnöke (Forrás: Facebook, Pásztor Bálint)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 9 Átlag: 4.8]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Nem volt nagy ünneplés a Vajdasági Magyar Szövetség háza táján vasárnap este, ami nem meglepő, hiszen nem is nagyon volt mit ünnepelni. A párt által nagyon intenzívnek és tartalmasnak jellemzett kampány során 303 rendezvényt tartottak, azonban ezekről az „egyszerű halandó” mit sem tudott, még az általuk ellenzékinek titulált sajtónak is úgy kellett kikutatnia a fontosabbnak tűnő rendezvényeket, azokat ugyanis egymás között, egymásnak szervezte a VMSZ. Talán ennek, és nemcsak az elvándorlásnak tudható be az is, hogy felemás lett az eredmény, s tulajdonképpen nyertek ugyan Magyarkanizsán, Topolyán és Zentán, viszont Topolyát kivéve még ezeken a településeken is kevesebb mandátummal vesznek részt majd a képviselő-testületek munkájában. A Szerb Haladó Pártnak persze mindenhol több képviselője lesz az elkövetkező négy évben. Az alacsony részvételi arány persze nekik kedvezett.

Így szavaztak a magyarlakta településeken

A Vajdasági Magyar Szövetség a kampány idején hangsúlyozta: céljuk, hogy megőrizzék azokat a községeket, ahol VMSZ-es, vagyis magyar a polgármester, a többi helyen pedig, ahol csak lehet, megerősödjenek, akár még egy helyen nyerjenek is.

Az elmúlt négy évben három községet vezetett VMSZ-es színekben polgármester: Magyarkanizsát Fejsztámer Róbert, Topolyát Szatmári Adrián és Zentát Czegledi Rudolf. Ezeket sikerült is megtartani, de a mandátumok csökkenését itt sem tudták elkerülni.

Nézzük sorjában az eredményeket:

Ada előbb a Demokrata Párté, majd később a Szerb Haladó Párté lett, de valójában végig Bilicki Zoltáné volt. Most a szavazatok 62,9 százalékával 19 képviselői helyet szerzett. A Vajdasági Magyar Szövetség 32,9 százalékot kapott, nekik 9 mandátum jutott. Az előző mandátumban 11 képviselője volt a VMSZ-nek Adán.

A nem teljesen győztes sereg

A nem teljesen győztes sereg, félő, hogy a haladók lassan lenyelik őket (Forrás: Facebook, Pásztor Bálint)

Óbecsével nem is számolt a VMSZ, itt most a Szerb Haladó Párt 22, a Vajdasági Magyar Szövetség 9, a VMDK-val közösen listát állító Csak helyben polgári csoport 4 helyet szerzett. A VMSZ-nek ez kettővel kevesebb képviselő, a haladóknak pedig éppen kettővel több, mint négy évvel ezelőtt.

Magyarkanizsán ugyan tényleg nyert a VMSZ, és így már harmadik mandátumban lehet Fejsztámer Róbert a kanizsaiak első embere, de a pártnak így is csökkent eggyel a mandátuma, 20-ról 19-re, a haladóknak pedig 5-ről 8-ra emelkedett, és még az ellenzék is bekerült, 2 képviselővel.

Topolya az egyetlen település, ahol megmaradt a mandátumok száma és győzött a VMSZ – 19 mandátummal, az Szerb Haladó Párt 13, a Topolya holnapután ellenzéki lista 3 képviselői helyet szerzett magának.

Zenta azért érdekes, mert itt 8494-en szavaztak, ebből 3747-en a VMSZ-re (mintegy háromszázzal kevesebben, mint legutóbb), ami 14 mandátumot jelent nem hivatalosan. A Szerb Haladó Párt itt 9 mandátumot szerzett. Zentával elégedett a VMSZ elnöke, azt mondja, eggyel sikerült növelni a mandátumok számát, ezért az lenne a tisztességes, ha a listájukat vezető Burány Hajnalka lenne a polgármester, de erről döntés még nem született.

Az elvesztett csaták Szabadkával, vagyis Sándorfalvával az élen

Az, hogy a helyhatósági választások eredményeinek meghirdetésében is maga az államfő volt az illetékes, Szerbiában már nem meglepő.

Aleksandar Vučić az eredmények kihirdetésekor beszélt a magyar testvérekről, mintegy alszervezetként emlegetve őket, természetesen az egyértelmű koalíciókra célozgatva.

A szerb elnök kiemelte Szabadkát is, amelynek első embere, Stevan Bakić díszpolgári címmel tüntette ki Vučićot, így az első eredményeket Szabadkára vonatkozóan éppen az államfőtől tudták meg a polgárok.

Elsöprő győzelemről beszélt Vučić, ahogyan Stevan Bakić, Szabadka polgármestere is, kiemelve ismét, hogy nem is lehet más az eredmény, hiszen ez Sándorfalva.

A haladók 35 képviselői mandátumot szereztek, majdnem kétszer annyi szavazatot kaptak, mint a VMSZ. 13 779 szavazattal a Vajdasági Magyar Szövetség végzett a második helyen, így 19 képviselőjük lesz.

Azért nagyon nagy csalódás ez, hiszen a négy évvel ezelőtti helyhatósági voksoláson a párt 4000-el (!) kapott több szavazatot, mint most, vagyis elveszítette a szavazóinak az egy negyedét.

Az előző összetételben a 67 tagú szabadkai Városi Képviselő Testületben a Szerb Haladó Pártnak (SNS) 31, a Vajdasági Magyar Szövetségnek 22 képviselője volt. A szabadkai ellenzék a körülmények és közeg ellenére szolid eredményt ért el, 7720 szavazatot kapott és 10 képviselője lehet Szabadkán.

Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke vasárnap egészen fél tizenegyig halasztgatta a halaszthatatlant. Vasárnap este számokról nem beszélt Szabadkát illetően sem, csak annyit mondott, talpon maradt a VMSZ, politikai értelemben is, ők a második erő a városban, és rajtuk, illetve a Szerb Haladó Párton kívül senki nincs, ami azért meglehetősen túlzás, hiszen lett egy tíz fős ellenzéke a városnak.

Kishegyest azért szerette volna nagyon megszerezni a VMSZ, mert négy évvel ezelőtt harminchét szavazaton múlt, hogy nem lett magyar polgármestere a községnek. Úgy tűnik viszont, hogy hiába kishegyesi a vajdasági parlament elnöke, Juhász Bálint, így sem, vagy éppen pont ezért, nem sikerült a nagy bravúr.

A Szerb Haladó Pártra a polgárok 50,96 százaléka voksolt, a VMSZ-re pedig 41,92 százalékuk. Korábban mindkét pártnak 12-12 képviselője volt a községi képviselő-testületben, de a haladók most 13-at húztak be, a VMSZ-nek csak 11 jut, mert bejutott még a montenegrói érdekeket védő párt is.

Pásztor Bálint némileg hátrébb vonja magát

A kampány idején még azt is megkockáztatta Pásztor Bálint, hogy esetleg beleülne a polgármesteri székbe, ha a VMSZ kerülne ki győztesen a választásokon. Reményét fejezte ki, hogy mások is megtalálják magukat a programjukban (nemcsak a magyarok), hanem más lokálpatrióták is, hiszen ők az egyetlen ilyen opció.

Ezen ki is bukott Stevan Bakić és a választási hajrában neki is ment Pásztornak emiatt.

Ehhez képest a választások másnapján Pásztor azonnal tisztázta a kétségeket és a Pannon RTV kérdésére azt mondta: nem vállal tisztséget Szabadka új összetételű képviselő-testületében, ezt azzal magyarázta, hogy a VMSZ elnöke lett, és minden önkormányzatról gondoskodnia kell.

Érdekes magyarázat, tekintettel arra, hogy ezt követően édesapjára, Pásztor Istvánra hivatkozott, miszerint édesapjának nem volt semmilyen tisztsége Szabadkán, mégis mindent megtett annak érdekében, hogy a város fejlődjön és rengeteg projektet tudott előmozdítani. Ő is mindent megtesz majd a fejlődés érdekében.

Este tízkor már világos volt, hogy a jövő egy kicsit besötétedett

Este tízkor már világos volt, hogy a jövő egy kicsit besötétedett (Forrás: X platform)

Az is tény viszont, hogy Pásztor István amellett, hogy a VMSZ elnöke volt, a tartományi parlament elnöki tisztségét is betöltötte több mint egy évtizeden keresztül. Érdekes, ez a két tisztség megfért egymás mellett.

Ebből sejthető, hogy valószínűleg nem csupán ez az egyetlen oka Pásztor szabadkai visszavonulásának. Azt viszont sejteni lehet, hogy túl sok fotel nem jut majd a VMSZ-nek, így ha beül a képviselő-testületi elnöki székbe, akkor valamelyik tanácsnoki, vagy közvállalati igazgatói széket kell átadnia a haladóknak.

Mi lesz négy év múlva a VMSZ-szel?

A legtöbb helyen több száz, máshol több ezres nagyságrendű szavazatszám csökkenés gondolkodásra kellene, hogy késztesse a Vajdasági Magyar Szövetséget.

Az elvándorlás mellett vajon a kirekesztő, ellenségkép-gyártó politizálásból mennyire van elege a vajdasági magyar szavazónak, aki mindezzel nem tud azonosulni?

A kevesebb szavazatért csakis mások, vagy esetleg maga a párt és annak pozíción lévő emberei is felelősek-e? Hogy lehetséges például, hogy nem tud nyerni a VMSZ egy olyan településen, mint Kishegyes, ahol 9983-an élnek, ebből 5174-en magyarok?

Nyilatkozat: Ez a cikk a Vajdasági Magyar Szövetség legutóbbi választási eredményeiről szól, kiemelve a mandátumok változásait és a párt helyzetét több településen. A következtetések levonását az olvasókra bízzuk

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 9 Átlag: 4.8]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava