Connect with us

Vajdaság

Miért nem lett kampányfogás a Szabadkai Népszínház épületéből?

Csaknem húsz év telt el a Szabadkai Népszínház felújításának kezdete óta, és még ma is félünk, hogy a Népszínház – hiába tűnik késznek kívülről – egy ideig még nem telhet meg élettel, de attól már egyenesen rettegünk, hogy lesz-e magyar néző, aki legalább egy-egy bemutató erejéig megtölti a négyszáz fős nézőteret

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Tizenháromnál is több év kellett ahhoz, hogy még mindig ne lehessen használatba venni a Szabadkai Népszínház épületét
Tizenháromnál is több év kellett ahhoz, hogy még mindig ne lehessen használatba venni a Szabadkai Népszínház épületét
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 26 Átlag: 4]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Mindenki arra számított, mondhatom, biztos volt abban, hogy a helyhatósági választásokat megelőző kampány során hivatalosan is átadják a Szabadkai Népszínház felújított épületét, hiszen a város polgármestere bejelentette: végeztek a felújítási munkálatokkal, az épület készen van. Mindez április 22-én történt, és a város első embere akkor azt mondta, azért nem sietnek az ünnepélyes átadással, mert arra személyesen Aleksandar Vučićot kérik majd fel. Mindeközben, míg a Vajdasági Magyar Szövetség 2021-ben még kampányolt azzal, hogy a Népszínház befejezésére sikerült pénzt szerezni, a mostani kampány alatt szóba sem került a kisebbségi magyar pártnál az épület, vagy annak elkészülte.

A Szabadkai Népszínház fantomja

Vučić viszont úgy tűnik, nagyon elfoglalt volt az elmúlt néhány hétben, mert Szabadkát meg sem látogatta a kampány alatt, hiába hízelgett neki Stevan Bakić tavaly a díszpolgári címmel, és azzal, hogy a várost néhány nappal ezelőtt Sándorvárosnak (Aleksandrov gradnak) nevezte.

Vučićot vagy nem érdekli Szabadka, vagy ténylegesen nem ért rá a nemzetközi botrányok miatt – a srebrenicai határozat elleni küzdelem és a Koszovó Európa Tanácsba történő esetleges felvétele körüli huzavona elég sok energiáját és idejét felemészthette. Az is előfordulhat viszont, hogy az épület egészen egyszerűen nem készült még el, átadásra alkalmatlan. Vagy nem sikerül használatbavételi engedélyt kapni?

És miközben nagyban zajlott a kampány, mindenki arra volt kíváncsi, mikor távolítják el a Népszínházat körülvevő kerítést. Úgy tűnik, erre egyelőre hiába várunk, a hatalom kampányába nem fért bele a gigaprojekt nagy csinnadrattával kísért felavatása.


Gaston Leroux regényében, “Az Operaház Fantomjában”, amelyből az ismert musical készült, volt egy földalatti tó az Operaház alatt. A történet szerint az operaház alatt húzódó katakombákban – ahol tó volt – lakott a Fantom, vagyis Erik.


Hogy valójában miért nem, azt csak találgatni lehet. Mindenesetre a rossz nyelvek azt beszélik, hogy nem sikerült megszerezni a használatbavételi engedélyt, nyilvánvalóan azért, mert valami nem stimmel.

Mások szerint továbbra sem sikerült megszüntetni a problémát, és az épület pincéjében most is áll a víz, ahogyan állt hosszú évtizedeken át a lebontott épület alatt is.

Ez is lehet az engedély elmaradásának egyik oka. Ezt a saját szemünkkel nem láttuk, nem is láthattuk, az újságírókat ugyanis egy ideje nem engedik be az épületbe biztonsági okokra és az építkezés befejező fázisára hivatkozva, a pincében pedig soha nem is járhattunk.

Még mindig nincs kész

Már felnőtt egy generáció, de még mindig nincs kész

Mikor ülhetünk be a nézőtérre?

Kivitelezők tucatjai váltották egymást. Nem is lenne csoda, hogy ha valóban kiderülne, hogy valami miatt nem adható meg a használati engedély, hiszen a Népszínház felújítása 2007-ben kezdődött, vagyis több mint tizenöt évvel ezelőtt.

Akkor az volt a terv, hogy 2012-ben már a kész épületben élvezhetjük az előadásokat, de nem sokkal a bontás után már komoly gondok adódtak.

Állt az építkezés a gazdasági válság okozta pénzhiány miatt, később pedig egymást akadályozták a versenypályázatra jelentkezők, hogy megnyerhessék a milliós kivitelezési szakaszok valamelyikét.

A kivitelezők között váltogatta egymást a Yumol, az SMB Gradnja, a Panongrad – amelynek a tulajdonosa 2009-ben főbe lőtte magát, de volt zombori alvállalkozó is, és számos kétes ügylet a kivitelezés során. Ezekről külön cikkben számoltunk be a BALK-on.

Továbbra is nagy kérdés, hogy mikor ülhetünk majd be a négyszáz főt befogadni képes színház nagytermében megnézni az első előadást, és az is, hogy melyik előadás lesz az.

Némi remény felcsillant, hogy a június közepére tervezett Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című kiváló Déry-mű adaptációja már az új színpadon kerül bemutatásra, hiszen együtt készülnek a darabra a színház színészei és a Népkör táncosai.

Ez a remény azonban szertefoszlott azzal, hogy a Népszínház hivatalos átadására nem került sor, a bemutatót pedig már eleve a Jadran színpadára tervezik. A munkálatok értéke 2024-re 1,708 milliárd dinárra nőtt, és a koncertterem még nincs is kész, ami a mostani számítások szerint további 500 millió dinárba (1,66 milliárd forint) kerül majd.

A szabadkai Népszínház 1854-ben épült Skultéti János építész tervei alapján. A színház épületét kulturális értékké, kiemelt jelentőségű kulturális műemlékké nyilvánították, 2007-ben mégis hat oszlopán és fő homlokzatán kívül nagy részét lebontották, az akkor hatalmon lévő pártok, vagyis a Vajdasági Magyar Szövetség és a Demokrata Párt döntése alapján.

Azóta eltelt csaknem húsz év, és azon túl, hogy félünk attól, hogy a Népszínház – hiába tűnik késznek kívülről – egy ideig még nem telhet meg élettel, de attól is rettegünk, hogy lesz-e magyar néző, aki legalább egy-egy bemutató erejéig megtölti a négyszáz fős nézőteret.

Nyilatkozat: Az itt közölt információk a Szabadkai Népszínház felújításával kapcsolatos helyzetet tükrözik. A cikkben szereplő adatok a nyilvánosan elérhető forrásokon és a közösségi visszajelzéseken alapulnak.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 26 Átlag: 4]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava