Connect with us

Koszovó

Koszovóban közel ezerrel több KFOR-katona van, mint egy évvel ezelőt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

KFOR
Október6-án kétszáz brit katona indult Koszovóba a KFOR megerősítésének érdekében (Forrás: brit védelmi minisztérium)
play icon A cikk meghallgatása

A KFOR a megnövekedett jelenlétet az észak-koszovói feszültség fokozódásával magyarázza, miután május végén szerb tüntetők Zvečanban rátámadtak a KFOR-erőkre, szeptember végén pedig Banjskában fegyveres összetűzés alakult ki a koszovói albán rendőrök és egy fegyveres szerb csoport között.

A Kosova sot beszámolója szerint a KFOR békefenntartó missziójának részeként jelenleg 4687 külföldi katona tartózkodik Koszovóban, ami csaknem ezerrel több, mint egy évvel ezelőtt. A koszovói NATO-missziónak a tavalyi év ugyanezen időszakában 3762 tagja volt.

kfor

A KFOR-ba legtöbb katonát küldő országok (Forrás: Kosova sot)

Ezeket a számokat azt követően tették közzé, hogy a múlt héten, egészen pontosan kedden, egy török tábornok, Özkan Ulutaş vette át a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő irányítását.

A NATO kérésére Törökország júniusban különleges erőket, egy gépesített gyalogdandár kommandós zászlóaljának a tagjait küldte Koszovóba, az egység korábban már szolgált a Szerbiából önhatalmúleg kiszakadt országban, de erősített Románia és Nagy-Britannia is.

Az erősítések célja az volt, hogy a KFOR növelje jelenlétét az északi szerb területeken, és fokozza az ellenőrzés Koszovó és Szerbia határán, amelyet a belgrádi vezetés, és általában a szerbek nem határnak, hanem csak “adminisztratív vonalnak” tekintenek. A szerb média is ezt a kifejezést használja pártállástól függetlenül.

A legtöbb katonát Olaszország, az Egyesült Államok, Magyarország és Törökország állomásoztatja a KFOR keretében Koszovóban. A Kosova Sot szerint Olaszország 869, az Egyesült Államok 593, Magyarország 433, Törökország 369, Ausztria pedig 271 katonát állomásoztat Koszovóban.

Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

2
A NATO az utóbbi egy évben ezerrel emeltek a Koszovóban állomásozó KFOR-erők létszámát

Miért kellett erősítést küldeni Koszovóba?

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava