Connect with us

Bosznia

A képviselői verbális kungfut valódi ökölharc váltotta fel a szarajevói kantonális gyűlésen

Egy vehemens habitusáról ismert egyik képviselőnél a kantonális társadalombiztosítási szabályok módosítása miatt szakadt el a cérna, az ominózus ülésen ugyanis a tisztelt ház arról döntött, hogy hatályon kívül helyezi azokat a rendelkezéseket, ami a magyarországi közbeszédben a „vizitdíjként” elhíresült fizetési kötelezettségről szóltak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Ökölharc a szarajevói közgyűlésben két bosnyák párt tagjai között
Ökölharc a szarajevói közgyűlésben két bosnyák párt tagjai között (Screenshot)
A cikk meghallgatása

Éles vitát, majd kisebb ökölharcot váltott ki a több mint tíz éve bevezetett vizitdíj eltörlése a szarajevói kantonális közgyűlésben. A betegek fizetési kötelezettsége mellett érvelő Haris Zahiragić (Demokratikus Akciópárt, SDA) a szavazást követően magából kikelve fenyegette meg Elvedin Okerić házelnököt (Nép és Igazság, NiP) és annak több párttársát, akik közül Elvis Vretoval fizikális összecsapásra is sort kerített.

Összecsaptak a bosnyák honatyák

Szarajevó Kanton törvényhozási testületében meglehetősen parázs hangulat alakult ki a déli időszakban, amikor a bosnyák jobboldal zászlóshajójának számító Demokratikus Akciópárt (Stranka Demokratske Akcije, SDA) soraiba tartozó Haris Zahiragić, a párt ügyeletes megmondóembere verőemberré avanzsálta magát.

A kantonális közgyűlés ülését élő adásban közvetítő TVSA csatornának köszönhetően a választópolgárok meggyőződhettek róla, hogy az úri modoráról egyébként sem ismert Zahiragić válogatott szidalmakkal illette több képviselőtársát a szintén bosnyák jobbközép szavazókat célzó Nép és Igazság (Narod i Pravda, NiP) soraiból.

A felvétel tanúsága szerint Zahiragić vehemens léptekkel haladt a kantonális gyűlés elnöki tisztét betöltő Elvedin Okerić (NiP) felé, miközben válogatott szidalmak közepette fenyegette a házelnököt. Eközben lépett oda Zahiragićhoz Elvis Vreto, aki szintén a NiP színeiben vett részt a korábbi években a kantonális közgyűlés verbális küzdelmeiben.

Zahiragić a képviselőtársa közeledését érzékelve támadásba ment át, és egy határozott mozdulattal lökte el magától politikai ellenfelét. A más napokon jámbor ilidžai Vreto ezt persze nem hagyhatta ennyiben, és lendületesen rontott rá a straigradi önkormányzat őt eltaszító fenegyerekére.

Egy-egy jól irányzott, gyors pofon elcsattanása közben, a helyzet komplett eszkalációját megelőzendő a bátrabb honatyák megkísérelték a feleket szétválasztani, miközben a többi képviselő elsunnyogott az ülésteremből.

Annak érdekében, hogy a kantonális közgyűlés működése a rögtönzött anarchia helyett újfent a legalitás talajára helyezkedjen, a szidalmakkal elsőként célba vett Okerić, rutinos házelnökhöz méltóan szünetet rendelt el.

Miután sikerült az SDA-s párttársaknak valamelyest lecsillapítani a párt egyik alelnöki tisztségét alig két hónapja elnyert Zahiragićot, ő a „Sram te bilo, šonjo jedan”, vagyis „szégyelljed magad, puhány vagy” kiáltás ismételgetésével minősítette Okerićet.

A vizitdíj eltörése miatt jött az ökölharc

A vehemens habitusáról ismert Zahiragićnál a kantonális társadalombiztosítási szabályok módosítása miatt szakadt el a cérna, az ominózus ülésen ugyanis a tisztelt ház arról döntött még Zahiragić kiborulását megelőzően, hogy hatályon kívül helyezi azokat a rendelkezéseket, ami a magyarországi közbeszédben a „vizitdíjként” elhíresült fizetési kötelezettségről szóltak.

Zahiragić korábban azzal érvelt a vizitdíj mellett, hogy az a kantonális egészségügyi rendszer számára minegy 800.000,- konvertibilis márka (kb. 165 millió HUF) éves bevételt biztosított, és jelentősen csökkentette a „hobby szinten orvoshoz járó nyugdíjasok” számát.

Az összecsapás mögött meghúzódó tényleges reálpolitikai cél az lehetett, hogy a Zahiragićot a soraiba tudó SDA az elmúlt egy hónapban mindet megtett a vele azonos szavazótáborrá célzó NiP lejératására.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy az SDA-hoz közel álló Istraga „hírportál” széles körben terjeszteni kezdte Elmedin Konaković boszniai külügyminiszterről, hogy az Egyesült Arab Emírségekben bujkáló drogcsempészekkel kokettált a korábbi években.

A 2024-es őszi boszniai önkormányzati választásra hangoló SDA most igyekezett az állampolgárokkal szemben még az ő vezetésük alatt hatályba léptett fizetési kötelezettség eltörlését a kantonális egészségügyi rendszer elleni pusztító támadásként bemutatni.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


3
Egy vehemens habitusáról ismert egyik képviselőnél a kantonális társadalombiztosítási szabályok módosítása miatt szakadt el a cérna

Jogos volt-e Zahiragić felháborodása?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava