Connect with us

Bosznia

A boszniai külügyminiszter tagadja, hogy találkozott a Tito és Dino drogkartell vezetőjével

Az Europol állítólag nemrég egy kapcsolati hálót rajzolt meg, amelyet a holland-bosnyák kettős állampolgár, Edin Gačanin Tito drogbáró és a Szarajevóban nemrég letartóztatott testőre, Dženis Kadrić Sky-beszélgetéseire alapozott, és ezt a rajzot megküldte a bosznia-hercegovinai titkosszolgálatoknak is. Ezen szerepel Elmedin Konaković bosznia-hercegovinai külügyminiszter neve is, aki azonban cáfol és tagad, ezen felül pedig azt is kilátásba helyezte, hogy lemond és elbujdosik, ha mindebből bármi is igaz

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Elmedin Konaković rendkívüli sajtóértekezlete
Elmedin Konaković rendkívüli sajtóértekezleten tagadta, hogy valaha is kapcsolatlett volna a Tito és Dino drogkartellel (Forrás: Screenshot)
A cikk meghallgatása

Elmedin Konaković bosznia-hercegovinai külügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatón tagadta, hogy három évvel ezelőtt Dubajban találkozott Edin Gačaninnal, a Tito és Dino drogkartell vezetőjével, akit hét év börtönbüntetésre ítéltek Hollandiában, és akit néha a Balkán Escobarjának is neveznek. Az ezzel kapcsolatos információkat a bosnyák Istraga és a holland NRC hírportál tette közzé. Az Istraga gyakran támadja Milorad Dodik boszniai szerb elnököt, most viszont a bosnyák származású Konakovićba szállt bele. A külügyminiszter saját elmondása szerint azért hívta össze a rendkívüli sajtótájékoztatót, hogy “megfelelő megvilágításban mutassa be, azokat a dögkeselyűket, akik brutális hazugságokat találnak ki, és ezúttal rajta keresztül egy állami intézményt támadtak meg”. Megjegyzendő hogy nem kispályás bűnözőkről lesz szó az alábbiakban, Edin Gačanin neve tavaly március óta szerepel az Egyesült Államok szankciós listáján, az amerikai Kábítószer-ellenőrzési Hivatal (DEA) pedig a világ ötven legbefolyásosabb kábítószer-kereskedői közé sorolta.

Az Istraga beleszállt a külügyminiszterbe

A bosnyák Istraga hírportál állítása szerint az Europol nemrég egy kapcsolati hálót is megrajzolt a holland-bosnyák kettős állampolgár, Edin Gačanin Tito és a Szarajevóban nemrég letartóztatott testőre, Dženis Kadrić Sky-beszélgetésének “kicsomagolását”, azaz megfejtését követően, és ezt a rajzot megküldte a bosznia-hercegovinai titkosszolgálatoknak is.

A bosnyák hírportál szerint 2021 márciusában Konakovićtyal és feleségével, Dalijával együtt Dubajba utazott Mahir Hodžić biztonsági szakértő is, aki szintén tagja a külügyminiszter által vezetett Nép és Igazság (Narod i pravda, NiP) nevet viselő pártnak.

Az Europol által készített kapcsolati háló

Az Europol által készített kapcsolati háló: balra középen Edin Gačanin, alatta Elmedin Konaković, legalul középen Bakir Izetbegović, az alábbiakban mindannyian említésre kerülnek (Forrás: Istraga)

Az EUROPOL irataiban állítólag az is szerepel, hogy Konakovićon és Hodžićon kívül Edin Gačanin egyik társa Gordan Memija szarajevói üzletember is, aki szoros családi kapcsolatban van a külügyminiszterrel, és egy felsorolásban megemlítésre került egy rendőr is, akit Dražen Čobović néven emlegetnek, és aki Konaković és Memija barátja. Az Istraga állítása szerint Čobović később kiment Dubajba, ahol egy ideig a bosnyák narkófőnök, Edin Gačanin testőre volt.

Az Istraga arra is hivatkozik, hogy Edin Gačanin Hollandiában letartóztatott unokatestvére, Mirza Gačanin, és annak ügyvédje szerint Konaković és felesége 2021-ben azért ment Dubajba, hogy részt vegyen a bosnyák drogbáró esküvőjén, amiről állítólag korábban Milorad Dodik boszniai szerb elnök is beszélt.

Az Istraga még számos más nevet is említ, ezeknek a felsorolásától azonban eltekintünk, viszont azt még megjegyezzük, hogy az iratokban szó esik a főbosnyáknak tekinthető Bakir Izetbegovićról, a bosnyák nacionalista Demokratikus Akciópárt (Stranka demokratske akcije, SDA) vezetőjéről is.

A bosnyák hírportál szerint Edin Gačanin és testőre Dženis Kadrić a Sky-kommunikációk során arról is beszélt, hogy pártot kellene alapítaniuk Bosznia-Hercegovinában, mert “nem tudnak komolyan együttműködni” az SDA-val és Izetbegovićtyal.

Később a kommunikációk során megemlítették Elmedin Konakovićot is, akit a Tito és Dino (Tito i Dino) vezetője a már említett szarajevói üzletemberen, Gordan Memiján keresztül ismert meg, és állítólag ezt követően szervezték meg a drogkartell emberei Konaković dubaji látogatását.

Gačanint 2022 novemberében ugyan letartóztatták a “Sivatagi fény” nagyszabású nemzetközi rendőrségi akció során Zuhair Belkhair, holland-marokkói maffiózóval együtt, a két maffiózót azonban két hónappal később az Egyesült Arab Emírségek hatósága szabadon engedte Dubajban.

A külügyminiszter cáfol

Konaković szarajevói sajtóértekezletének elején úgy nyilatkozott, hogy szeretne rávilágítani az általa Bosznia-Hercegovina hírnevét sértő, és a külügyminiszteri intézményt aláásó médiabotrányra.

Konaković különösen azt fájlalta, hogy a boszniai sajtóban közölt cikkek “reputációs kockázatot” jelentenek Bosznia-Hercegovina számára Hollandiában, amely egyébként is szkepticizmussal viszonyul Bosznia-Hercegovina uniós csatlakozásához.

A külügyminiszter szerint további problémát jelent, hogy a bosznia-hercegovinai uniós közeledésről holland részről a parlamentnek is szavaznia kell, a képviselőkre pedig gyakran hatással van, ami a sajtóban megjelenik.

Edin Gačanin Titót (jobbról az első) két volt boszniai föderációs rendőr Dženis Kadrić és Ibrahim Miladin (két középső), és egy bihácsi dzsúdós,  Harun Sadiković védi Dubajban

Edin Gačanin Titót (jobbról az első) két volt boszniai föderációs rendőr Dženis Kadrić és Ibrahim Miladin (két középső), és egy bihácsi dzsúdós, Harun Sadiković védi Dubajban

Elmedin Konaković úgy fogalmazott, hogy sohasem találkozott a dubaji drogkartell képviselőivel, és soha nem váltott üzenetet egyikükkel sem, és hivatalosan csak egy alkalommal járt külföldön, de akkor is csak Ankaráig jutott, ahol a kormányzó AK-párt vendége volt.

Az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy 2021-ben az Egyesült Arab Emírségekben élő állampolgárok egy csoportja felvette a kapcsolatot az általa vezetett párt központjával annak érdekében, hogy meghívják a Nép és Igazság párt vezetését a családtagjaikkal együtt az Emírségekbe, hogy felvegyék a kapcsolatot az ottani intézményekkel.

Konaković akkor nagyszerűnek tartotta az ötletet, és hivatalos meghívást kért, amely azonban soha nem érkezett meg, és így pártjának a küldöttsége soha sem utazott el oda.

A boszniai külügyminiszter ugyanakkor arról is beszélt, hogy többször is járt Dubajban, ahol a mézesheteit töltötte egyik ottani barátjának a lakásában, a 2021 novemberében tett látogatása során viszont már egy szállodában szállt meg, legközelebb pedig egy abu-dzabi fórumon vett részt az Emírségekben az ottani kormány meghívására és költségére.

Konaković arról is beszélt, hogy Osman Mehmedagić, vagyis Osmica, azaz Nyolcaska, a bosznia-hercegovinai polgári titkosszolgálat, az OSA vezetője, aki egyébként a főbosnyák Bakir Izetbegović egyik jobbkeze volt, és aki jelenleg éppen vizsgálati fogságban van, közvetlen nyomást gyakorolt három rendőrre, a nevektől most ismételten eltekintünk, hogy tegyenek vallomást, amelyben azzal vádolják meg őt, hogy egy bűnszervezet tagja.

A történet szlusszpoénja, hogy Nyolcaska ugyanakkor került amerikai szankciós listára, amikor az OFAC Edin Gačanint, a Tito és Dino nevet viselő klán vezetőjét is büntette.

A boszniai külügyminiszter a rendkívüli sajtóértekezlet végén közölte, hogy az Europol, az OSA és az Állami Nyomozó és Védelmi Ügynökség (State Investigation and Protection Agency, SIPA) rendelkezésére áll, és a nyomozás érdekében hajlandó átadni a telefonját is, ugyanakkor az Europoltól kéri az általuk megrajzolt kapcsolati háló hitelesítését, ha a rajz valóban létezik.

Konaković egy újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy ha netalán bebizonyosodik róla, hogy kapcsolatban állt a drogkartellel, akkor nem csak hogy lemond, hanem az országot is elhagyja, mert (szégyenében) az utcára sem merne kimenni.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava