Connect with us

Bosznia

Dodik tábornoka lett a bosznia-hercegovinai hadsereg új vezérkari főnöke

Az új vezérkari főnök megválasztása amiatt sem volt egyszerű feladat, mert a „nagysikerű” Daytoni Egyezmény előírja, hogy a három államalkotó nemzet tagjainak milyen sorban kell követniük egymást a vezérkari főnök székében: leegyszerűsítve a képletet, a leköszönő bosnyák tábornokot egy szerb nemzetiségű katonának kellett követnie

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A szerbiai hadsereg képviselője mögötti őszes személy Gojko Knežević, aki Zukan Helez fenyegetése ellenére is részt vett az idei január 9-i megemlékezéseken, ő lett az új vezérkari főnök
A szerbiai hadsereg képviselője mögött látható őszes személy Gojko Knežević, aki Zukan Helez fenyegetése ellenére is részt vett az idei január 9-i megemlékezéseken, a bosnyák médiában csak ez az egy rossz minőségű fotó található az eseményről
Listen to this article

Gojko Knežević dandártábornok lett a boszniai hadsereg új vezérkari főnöke. A kinevezést beárnyékolja, hogy a szerb nemzetiségű Knežević részt vett január 9-én a napja alkalmából Banja Lukában rendezett ünnepségen, amelyet a boszniai alkotmánybíróság korábban alkotmányellenesnek minősített. Zukan Helez vizsgálatot ígért az ügyben, ehelyett azonban magasabb beosztásba segítette a szerb tábornokot.

Vezérkari főnök kerestetik

A NATO csatlakozás és az EU felpörgetése érdekében a 2023. januárjában megalalkult Miniszterek Tanácsa (Vijeća Ministara, VM) igyekszik meghozni azokat a személyügyi döntéseket, amelyekhez a korábbi években nem volt meg a három államalkotó között a kellő szintű bizalom.

Az egyik rendezést kívánó poszt a boszniai hadsereg vezérkari főnökének tisztsége volt, tekintettel arra, hogy a pozíciót január 31-éig betöltő Senad Mašović altábornagyot 2018. márciusában nevezték ki négy évre, így két éve ügyvezetői minőségben látja el a feladatait, ám 2023. decemberéig a belpolitikai feszültség növekedése miatt a Miniszterek Tanácsa és az Álllamelnökség szintjén sem született döntés az új vezérkari főnök személyéről.

A megfelelő jelölt kiválasztása amiatt sem volt egyszerű feladat, mert a „nagysikerű” Daytoni Egyezmény ezen a téren is előírja, hogy a három államalkotó tagjainak milyen sorban kell követniük egymást a vezérkari főnök székében: leegyszerűsítve a képletet, a bosnyák Mašovićot szerb nemzetiségű katonának kellett követnie.

Utóbbi éppenséggel szép számban akad a boszniai haderőben, olyannyira, hogy a korábbi években többször jelentett problémát, hogy a megfogyatkozott számú és a csökkenő intenzitással katonáskodni akaró bosnyákoknak fenntartott nemzetiségi kvóta rovására is szerbeket kellett alkalmazni a boszniai haderőben, más jelentkező híján.

A helyzet megoldására a vezette Független Szociáldemokraták Szövetsége (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD), mint a boszniai egyik koalíciós pártja Gojko Knežević dandártábornokot jelölte a pozícióra.

Knežević jelöltségét a boszniai szerepét betöltő Miniszterek Tanácsa rögtön támogatta, azonban az Államelnokség szintjén a kinevezési folyamat tavaly októberben elakadt, Denis Bečirović bosnyák államelnökségi tag ugyanis fenntartással volt Knežević személyét illetően.

Végül azonban döntött az EU és NATO elvárások miatt növekvő politikai nyomás, és Bečirović is hozzájárult Knežević dandártábornok kinevezéséhez. Így sor is került a boszniai szerb beiktatására 2024. január 31-én.

Idén is megünnepelte január 9-ét

Bečirović akadékoskodása nem volt teljesen ok nélküli, tekintettel arra, hogy Knežević dandártábornok a korábbi években sem rejtette véka alá a boszniai szerb entitással és az azt vezető Milorad Dodikkal szembeni pozitív elfogultságát.

Ennek egyik kifejeződése volt, hogy miközben a szerb tábornok kinevezése körüli vita zajlott az Államelmökségben, Knežević nem volt rest idén is részt venni a függetlenségi napja alkalmából megszervezett január 9-i ünnepségsorozaton. Ráadásul, ezt annak ellenére tette, hogy Zukan Helez kifejezetten utasította a boszniai hadsereg hivatásos tagjait, hogy maradjanak távol az eseménytől.

A boszniai alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek minősített ünnepen való tábornoki részvétel pestiesen szólva, kicsapta a biztosítékot a bosnyák konzervatív körökben, akik ezt kellő hivatkozási alapnak tekintették ahhoz, hogy Helez lemondását követeljék.

Valójában nem volt újkeletű Knežević megjelenése a Banja Lukában tartott megemlékezésen, mivel 2017. óta minden évben ott volt eddig az eseményen. A Glas Srpske napilap számára 2017-ben adott interjúban többek között azt mondta, hogy „a szerb napját díszegyenruháját felöltve ünnepli, és mint házigazda fogadja a külföldi katonai delegációkat, köztük Ljubiša Diković szerbiai vezérkari főnököt.”

Az eset akkor nem váltott ki nagyobb felháborodást, pedig Knežević már akkor is csak eggyel töltött be alacsonyabb beosztást, mint amibe most került, vagyis vezérkari főnök-helyettes volt.

Milodar Dodik a boszniai Szerb Köztársaság elnöke egy 2017-es felvételen fogadja Ljubiša Ɖiković szerbiai vezérkeri főnököt a január 9-i ünnepségsorozaton a Drinán túlról, aki mögött akkor is ott sorakozott Gojko Knezević dandártábornok

Milodar Dodik a elnöke egy 2017-es felvétel tanúsága szerint fogadja Ljubiša Diković szerbiai vezérkeri főnököt a január 9-i ünnepségsorozaton a Drinán túlról, aki mögött akkor is ott sorakozott Gojko Knezević dandártábornok (Forrás: Hayat)

Helez hiába fenyegetődzött

Zukan Helez fenyegetése nem tartotta a boszniai szerb katonai vezetőket attól, hogy hadával jelenjenek meg a Banja Luka-i ünnepségen. A már említett Knežević mellett biztosan a résztvevők között volt Radovan Jović őrnagy, a boszniai hadsereg tartalékos erőinek parancsnoka, és a nevével ellentétben szerb Nebojša Bošnjak őrnagy, aki a hadműveleti parancsnokság helyettes vezetője, továbbá más alacsonyabb beosztású katonai vezetők a szerb nemzetiség köréből.

A Klix hírportál már január 9-én az ünnepi események alatt megkereste Helezt, hogy kommentálja a szerb nemzetiségű főtisztek megjelenését a Banja Lukában tartott ünnepségen. A boszniai nem mondhatott egyebet, mint hogy nem tud arról, kik jelentek meg a január 9-i eseményen, így azt ki kell vizsgálni. A miniszter megjegyezte továbbá, hogy a „törvény szigorával kell lesújtani azokra, akik odamentek”, tekintet nélkül arra, hogy kikről van szó.

Nos, a törvény szigorát utóbb sutba vágták, és Helez kénytelen volt meghajolni a koalíciós partnerek, valamint a NATO helyi képviseletének nyomása előtt, aminek eredményeként vizsgálat helyett Knežević vezérkari főnöki kinevezésének előkészületeit kellett elrendelnie. Utóbbira sor is került január 31-én.

Az SNSD pozíciót nyert

Aleksandar Goganović (SNSD) -helyettes, a szerb nemzetiségű vezérkari főnök kinevezéséhez kapcsolódóan jelezte, hogy Knežević személye volt a legjobb , és a kinevezésének köszönhetően több mint tíz év után újra szerb tábornok áll a boszniai fegyveres erők élén.

A vezérkari főnöki poszt egy stabil, békeállapotban lévő ország számára nem bír akkora jelentőséggel, mint a potenciális konfliktusos övezetnek minősülő Bosznia-Hercegovinában, ahol ráadásul nem elsősorban külső, hanem belső feszültségek adnak okot az aggodalmakra.

Ezen túlmenően adódik a kérdés, mennyiben tudja összefogni a háromnemzeti haderő egységeit egy olyan tábornok, aki a miniszteri utasítással szembe menve, nyíltan részt vesz egy Bosznia-Hercegovina alkotmányosságát sértő rendezvényen.


Mini -kutatás


Az alábbi -kutatás csak a olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini -kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


8
Boszniai szerb tábornok lett a boszniai hadsereg új vezérkari főnöke

Ez helyes döntés?

other answer noteIde írd be a javaslatodat.

A szavazás jelenlegi állása

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English2 hét telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékVezérkari főnök kerestetikIdén is megünnepelte január 9-étHelez hiába fenyegetődzöttAz SNSD pozíciót nyertMini közvélemény-kutatás Listen to this article Marko Đurić, who...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English4 hét telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékVezérkari főnök kerestetikIdén is megünnepelte január 9-étHelez hiába fenyegetődzöttAz SNSD pozíciót nyertMini közvélemény-kutatás Listen to this article Even the Croatians...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English1 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékVezérkari főnök kerestetikIdén is megünnepelte január 9-étHelez hiába fenyegetődzöttAz SNSD pozíciót nyertMini közvélemény-kutatás Listen to this article The Serbian government...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English1 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékVezérkari főnök kerestetikIdén is megünnepelte január 9-étHelez hiába fenyegetődzöttAz SNSD pozíciót nyertMini közvélemény-kutatás Listen to this article In recent days,...

Jöhet a sorkatonai szolgálat Jöhet a sorkatonai szolgálat
English2 hónap telt el azóta

Serbia reinstates mandatory military service, allegedly not preparing for war

TartalomjegyzékVezérkari főnök kerestetikIdén is megünnepelte január 9-étHelez hiába fenyegetődzöttAz SNSD pozíciót nyertMini közvélemény-kutatás Listen to this article Miloš Vučević, the...

Egy hét legjava