Connect with us

Bosznia

Két srebrenicai áldozat csontjait betonozta a szökőkútjába egy brčkói orvos (18+)

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Ez alatt a szökőkút alatt voltak a srebrenicai áldozatok csontjai
Ez alatt a szökőkút alatt voltak a srebrenicai áldozatok csontjai (Forrás: Stav)
Listen to this article

A túlzásokra gyakran hajlamos balkáni sajtó Bosznia-Hercegovina Mengeléjének nevezi azt az orvost, aki az észak-boszniai Brčko közelében két srebrenicai áldozat csontjait betonozta be az udvarában lévő szökőkútba. Az esetre azt követően derült fény, hogy Nebojša Mraović ortopéd szakorvos megfenyegette a volt feleségét, hogy ő is a szökőkútban végzi, ha nem vigyáz arra, hogy mit beszél. Az asszony ezt követőan tett feljelentést a rendőrségen, amiben két fia is megtámogatta. Az esetnek van egy különösan morbid vonatkozása, miszerint az ortopéd szakorvos a srebrenicai áldozatok csontjait tanulmányozta, és közelebbről fel nem fedett módon szakmai értelemben használta fel. Szinte egyetlen tudósítás sem tér ki az orvos nemzeti hovatartozására, találgatni mi sem kívánunk, csak annyit jegyzünk meg, hogy nem bosnyák neve van, és hogy az igazságszolgáltatás elől Szerbiába menekült.

Hogyan kerültek a srebrenicai csontok Brčkóba?

Mraović doktor egy gólya-, egy csiga- és egy Buddha-szoborral dekorálta ki az udvar díszének számító szökőkutat, amellyel kapcsolatban azzal dicsekedett a barátainak és pácienseinek, hogy a “saját kezével” építette meg.

Egy gólya-, egy csiga- és egy Buddha-szobor "vigyázott" a csontokra

Egy gólya-, egy csiga- és egy Buddha-szobor “vigyázott” a csontokra (Forrás: Stav)

Senki sem sejtette azonban, hogy a szökőkút betonalapzatába az ortopéd szakorvos két srebrenicai áldozat csontjainak egy részét dolgozta bele, tehát nem az egész csontvázakat.

Az ortopéd orvos

Az ortopéd orvos Szerbiában talált menedéket (Forrás: Faktor)

A csontokat 1997-ben állítólag egy vadászatból vitte haza kutatási célra, hogy azok majd segítenek neki a műtétek tervezésénél. Elég morbid megközelítés, hogy az orvos két srebrenicai áldozat csontjainak tanulmányozása által próbált szakmai következtetéseket levonni.

Az orvos semmi kivetnivalót nem látott ebben, tavaly szeptemberben úgy nyilatkozott a Szabad Európa Rádiónak, hogy a csontokat a kórházban használta a műtétek tervezésénél, és mint fogalmazott, a csontok “több száz embernek dolgoztak”.

Páciens pedig volt szép számmal, mert a háborúban vagy azt követően sokan léptek aknára Boszniában, az viszont nem világos, hogy a feleség mióta tudott az emberi csontokról, amelyek létéről állítása szerint egy veszekedés alkalmával értesült. De biztos tudott róluk, mert halálos fenyegetésként fogta fel a szökőkúttal történt példálódzást.

Nebojša Mraović a brčkói kórházban dolgozott, majd 2012-ben ment át a szintén ortopéd szakorvos feleség négy évvel korábban alapított cégébe, ahol nyugdíjba vonulását követően szerződéses munkát végzett egészen addig, amíg a fent említett eset nem fordult elő.

Nem egy, hanem kettő

2023 szeptemberében a rendőrség és az igazságügyi szakértők lebontották azt a beton szökőkutat, amelyet Nebojša Mraović orvos épített a kertjében a Brčko melletti Srpska Varošban, és az alapokban valóban emberi csontokat találtak, amelyeket DNS-vizsgálatra küldtek.

ELMENTEK: A potočari tábor a hollandok távozása után (A szerző felvétele)

ELMENTEK: A Srebrenica melletti potočari tábor a hollandok távozása után (A szerző felvétele)

Akkor azt állapították meg, hogy a maradványok egy személytől származnak, most azonban kiderült, hogy két áldozatról van szó.

Emza Fazlić, a Bosznia-Hercegovinai Eltűnt Személyek Intézetének (INO) szóvivője úgy nyilatkozott a helyi médiának, miszerint a vizsgálatok megerősítették, hogy a szökőkút alapjaiban talált csontok valóban két személyhez tartoztak, akiket Srebrenica eleste után öltek meg a szerbek.

A Brčkóban talált csontok, köztük egy koponya DNS-ei, megegyeztek a 2000-ben a kelet-boszniai Cerska térségében exhumált két áldozat maradványainak DNS-eivel, miután a szerbek 1995-ben a bosnyákok egy csoportját a Srebrenicától észak-nyugatra lévő területen likvidálták és temették el.

Az nem számít újdonságnak, hogy az áldozatok csontjait különböző helyeken találják meg, mert a daytoni egyezmény aláírása után a boszniai szerb hatóságok kiásták a tömegsírok egy részét, hogy más helyeken újra eltemessék az áldozatok földi maradványait, mert ezzel szerették volna elfedni a háborús bűncselekménynek minősített mészárlás nyomait.

A brčkói ortopéd szakorvos nem csak a halálos fenyegetés miatt vonható felelősségre, hanem azért is, mert nem jelentette be, hogy tömegsírokról van vagy lehetett tudomása, amiért akár három évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava