Connect with us

Horvátország

12-4=8: Az USA Black Hawk helikopterek eladását hagyta jóvá Horvátországnak

Az amerikai védelmi minisztérium Biztonsági Együttműködési Ügynökségének közleményében az szerepel, hogy Horvátország nyolc Black Hawk helikoptert kért. A BALK olvasói számára ez a közlés nem hat a meglepetés erejével, miután már 2022 decemberében írtunk arról, hogy Horvátország nyolc Sólymot szeretne

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az amerikai jóváhagyás 500 millió dollár értékben
Az amerikai jóváhagyás 500 millió dollár értékben

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma jóváhagyta, hogy Black Hawk helikoptereket, valamint hozzájuk kapcsolódó berendezéseket és szolgáltatásokat adjanak el Horvátországnak egy 500 millió dolláros szerződés keretében. Ezt az amerikai védelmi minisztérium jelentette be pénteken este. Horvátországnak jelenleg összesen négy Black Hawk helikoptere van, amelyből kettőt az Egyesült Államok kormánya “adományozott” 2022 februárjában Horvátországnak, kettőt pedig a horvát védelmi minisztérium szerzett be ugyanazon év decemberében. Horvátország a korábban használt orosz gyártmányú helikoptereinek jelentős részét Ukrajnának adta át, ezek helyébe léptek, illetve léphetnek az amerikai “sólymok”. A Black Hawk egy többcélú katonai helikopter, és körülbelül 30 országban használják.

Black Hawk, azaz 12-4=8

Az amerikai védelmi minisztérium Biztonsági Együttműködési Ügynökségének közleményében az szerepel, hogy Horvátország nyolc Black Hawk helikoptert kért.

A BALK olvasói számára ez a közlés nem hat a meglepetés erejével, a 2022. december elején érkezet két Black Hawk fogadásakor Mario Banožić volt védelmi miniszter ugyanis elnyilatkozta magát, hogy horvát szempontból az ideális szám tizenkettő lenne, amiről mi annak rendje és módja szerint be is számoltunk.

Ezek után nem kell Einsteinnek lenni ahhoz, hogy megoldjuk az egyenletet, miszerint 12 mínusz 4 az egyenlő nyolc, vagyis hogy Horvátország további nyolc amerikai helikoptert szeretne beszerezni ugyanabból a “fészekaljból”.

A mostani amerikai közlemény szerint a tervezett eladás támogatja az Egyesült Államok külpolitikáját és nemzetbiztonságát azáltal, hogy javítja a NATO-szövetségesek biztonságát, ami továbbra is fontos tényező a politikai stabilitás és a gazdasági fejlődés szempontjából Európában.

Tehát ez az újabb horvát beszerzés nem csak Horvátország, hanem Európa politikai stabilitása és a gazdasági fejlődése szempontjából is fontos, de a NATO számára is jól jön, mint ahogy az rögtön kiderül.

A közlemény erre is utal azzal a megjegyzéssel, hogy a tervezett eladás javítja Horvátországnak azt a képességét, hogy elrettentse a jelenlegi és jövőbeli fenyegetéseket, és támogassa a koalíciós műveleteket, valamint elősegíti az interoperabilitást az Egyesült Államokkal és más NATO-erőkkel.

A Pentagon Biztonsági Együttműködési Ügynöksége arra nem tért ki, hogy Horvátországnak jelenleg milyen fenyegetésekkel kell szembenéznie, bár százból száz megkérdezett itt minden bizonnyal Szerbiára tippelne.

A mostani üzlet, mint fent említettük 500 millió dolláros kiadást jelent Horvátország számára, a 2022. decemberében beszerzett két UH-60M-es Sólyom 115 millió dollár volt, az áprilisi kettő pedig “adományként” érkezett Horvátországba.

Ez csak az alap felszereltség, ami 250 millió dollárba kerül, a horvátok körülbelül ugyanannyiért vesznek hozzá "kiegészítőket", aminek a felsorolása még egy oldal

Ez csak az alap felszereltség, ami 250 millió dollárba kerül, a horvátok körülbelül ugyanannyiért vesznek hozzá “kiegészítőket”, ezeknek a felsorolása még egy oldal, és különböző elektronikus kütyüket, radarokat, ellenséges és baráti felismerő eszközfelismerő rendszereket, vagy éppen vezeték nélküli titkosított kommunikációs eszközöket tartalmaz

Az orosz helikoptereket az ukránoknak adták

Horvátország – mint 2022 novemberében megírtuk – 14 orosz gyártmányú helikoptert adományozott Ukrajnának.

Ezzel kapcsolatban akkortájt elég nagy volt a titkolódzás, Zágrábban azt mondták, hogy minősített adatokról lévén szó, az ügy titoktartási kötelezettség alá esik, a titkosításokra vonatkozó törvény pedig mindenkit egyformán érint.

Végül a horvát miniszterelnök 2022. november 14-én közölte, hogy a horvát hadsereg 26 helikopterrel rendelkezik, amiből 14-et, vagyis több, mint a felét Ukrajnának ajándékozza.

Andrej Plenković akkor azonban arról nem volt hajlandó beszélni, hogy megegyeztek-e már az Egyesült Államokkal az ellentételezésben, vagyis hogy Horvátország mit kap az orosz helikopterekért cserébe.

Akkortájt arra is emlékeztettünk, hogy a horvátok némileg érzelmileg is kötődtek az orosz helikopterekhez, mert a kilencvenes években vívott háborúk idején, “lehetetlen körülmények között” szerezték be őket, miután a nemzetközi közösség fegyverszállítási embargót vezetett be az országgal szemben.

Tehát a horvátok igencsak régi orosz helikoptereket ajándékoztak Ukrajnának, amelyeknek legutóbbi nagyjavítása 2015-ben volt, hasonló szervizelésre pedig az Oroszország elleni szankciók miatt hamarosan nem igen lehet sort keríteni, bár állítólag erre használták volna pufferországként a boszniai Szerb Köztársaságot.

A megoldást – megint csak állítólag – egy puffercég alapítása jelentette volna a Republika Srpskában, amelynek az orosz eladó és a horvát vevő közé történő beiktatása lehetővé tette volna az orosz szankciók kijátszását. Kapóra jöhetett volna, hogy a boszniai haderő is rendelkezik az érintett MI-8 típussal, így nem keltett volna feltűnést az érintett eszközök importja Bosznia-Hercegovinába.Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava