Connect with us

Horvátország

BLACK HAWK: Kettő most érkezett Horvátországba, további nyolcat akarnak beszerezni

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Horvátországnak összesen négy Black Hawk helikoptere van, amelyből kettőt az Egyesült Államok kormánya adományozta februárban Horvátországnak, a mostani kettőt pedig a horvát védelmi minisztérium szerezte be. A most érkezett két helikopter beszerzésére irányuló projekt 2018 decemberében kezdődött az Egyesült Államok kormányával együttműködésben. Nemrég derült ki, hogy Horvátország 14 orosz gyártmányú helikoptert adományoz Ukrajnának, ezek helyébe léphetnek az amerikai “sólymok” .

A két helikopter fogadására kiment a zágrábi “Franjo Tuđman” nemzetközi repülőtérre Mario Banožić védelmi miniszter is, aki “el is nyilatkozta magát”.

– A Black Hawk az egyik legjobb helikopter a világon. Az ideális szám a 12, azt hiszem, hogy eljutunk odáig

– mondta “mandarin nyelven” a védelmi miniszter, aki ezzel le is rántotta a leplet a horvát kormánynak arról a szándékáról, hogy további nyolc amerikai helikoptert szeretne beszerezni ugyanebből a “fészekaljból”.

Közben némi fennakadás történt az amerikai helikoptereknek szánt műhelyhangárok megépítése terén, így a munkálatok csak a jövő évben kezdődnek meg, addig e helikoptereket “ideiglenes pozíciókon” helyezik el.

Banožić arról nem volt hajlandó beszélni, hogy a régi, orosz helikoptereket Ukrajnának adományozzák-e, ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy az összes korábbi kormány titokként kezelte az ilyen lépéseket, viszont bírálta régi ellenségét, Zoran Milanović köztársasági elnököt, aki ingyen nem akarja adni őket.

– Sajnálom, hogy az államfő nem mutatott ilyen hozzáállást, amikor miniszterelnök volt, mert akkor többet tehetett volna a horvát hadseregért, de nem tette. Úgy tűnik, hogy mostanra azonban már átment némi megvilágosodáson, ezért jobban tudja, hogy miként kellene kezelni a dolgokat, mint a vezérkari főnök és az összes tábornok

– mondta nem kis malíciával a horvát védelmi miniszter, aki a köztársasági elnök, alias Zoki Bond egyik epés megjegyzése szerint “nemrég esett le a körtefáról”.

A horvát védelmi miniszter itt még megjegyezte, már nem Milanovićtyal kapcsolatban, hogy Horvátország mindig számíthat a szövetségesi segítségre, és ebben az értelemben bízhat az Egyesült Államokkal kötött szövetségben, illetve a Black Hawk “további horvátországi fejlesztésében”, ami megint csak utalás arra, hogy Horvátországba további amerikai helikopterek érkeznek.

A horvát védelmi miniszter beszélt a márciusban Zágrábra zuhant régi orosz drónról is, amelyet mi a BALK-on csak ócska, “szovjet kasztni” szoktunk nevezni. Szóval, Banožić beszélt róla, de nem mondott semmit.

– A nyomozás több országban is folyik, amelyek bizonyos ismeretekkel rendelkeznek, folyik a munka az adatok begyűjtése terén. Közel járunk ahhoz, hogy megtaláljuk azt a területet, ahonnan felszállt, és hogy megismerjük a szándékát. Folyik a munka az adatcserén. Több tagállam is dolgozik ezen

– űzte a mellébeszélésnek nevezhető “politikai sportágat” a horvát védelmi miniszter, aki egyúttal hangsúlyozza az információ megőrzésének fontosságát a hírszerző közösségek berkein belül.

Ezek után aligha kétséges, hogy a horvát hatóságok akkor sem mondanák meg az igazságot, ha tudnák, hogy pontosan mi történt, így hát továbbra is él a gyanú, hogy a drónt az ukránok indították, csak ezt kínos lenne beismerni, mert akkor felmerülne a kérdés, hogy szándékosan tették-e, hogy másokat is bevonjanak a háborúba, vagy csak nem tudnak célozni. Ad absurdum még az is előfordulhat, hogy nem is Horvátországnak szánták az “elszabadult kasztnit”.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava