Connect with us

Horvátország

BLACK HAWK: Kettő most érkezett Horvátországba, további nyolcat akarnak beszerezni

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

solyom zagrabban
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Horvátországnak összesen négy Black Hawk helikoptere van, amelyből kettőt az Egyesült Államok kormánya adományozta februárban Horvátországnak, a mostani kettőt pedig a horvát védelmi minisztérium szerezte be. A most érkezett két beszerzésére irányuló projekt 2018 decemberében kezdődött az Egyesült Államok kormányával együttműködésben. Nemrég derült ki, hogy Horvátország 14 orosz gyártmányú helikoptert adományoz Ukrajnának, ezek helyébe léphetnek az amerikai „sólymok” .

A két helikopter fogadására kiment a zágrábi „Franjo Tuđman” nemzetközi repülőtérre Mario Banožić védelmi miniszter is, aki „el is nyilatkozta magát”.

– A Black Hawk az egyik legjobb helikopter a világon. Az ideális szám a 12, azt hiszem, hogy eljutunk odáig

– mondta „mandarin nyelven” a védelmi miniszter, aki ezzel le is rántotta a leplet a horvát kormánynak arról a szándékáról, hogy további nyolc amerikai helikoptert szeretne beszerezni ugyanebből a „fészekaljból”.

Közben némi fennakadás történt az amerikai helikoptereknek szánt műhelyhangárok megépítése terén, így a munkálatok csak a jövő évben kezdődnek meg, addig e helikoptereket „ideiglenes pozíciókon” helyezik el.

Banožić arról nem volt hajlandó beszélni, hogy a régi, orosz helikoptereket Ukrajnának adományozzák-e, ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy az összes korábbi kormány titokként kezelte az ilyen lépéseket, viszont bírálta régi ellenségét, Zoran Milanović köztársasági elnököt, aki ingyen nem akarja adni őket.

– Sajnálom, hogy az államfő nem mutatott ilyen hozzáállást, amikor miniszterelnök volt, mert akkor többet tehetett volna a horvát hadseregért, de nem tette. Úgy tűnik, hogy mostanra azonban már átment némi megvilágosodáson, ezért jobban tudja, hogy miként kellene kezelni a dolgokat, mint a vezérkari főnök és az összes tábornok

– mondta nem kis malíciával a horvát védelmi miniszter, aki a köztársasági elnök, alias Zoki Bond egyik epés megjegyzése szerint „nemrég esett le a körtefáról”.

A horvát védelmi miniszter itt még megjegyezte, már nem Milanovićtyal kapcsolatban, hogy Horvátország mindig számíthat a szövetségesi segítségre, és ebben az értelemben bízhat az Egyesült Államokkal kötött szövetségben, illetve a Black Hawk „további horvátországi fejlesztésében”, ami megint csak utalás arra, hogy Horvátországba további amerikai helikopterek érkeznek.

A horvát védelmi miniszter beszélt a márciusban Zágrábra zuhant régi orosz drónról is, amelyet mi a BALK-on csak ócska, “szovjet kasztni” szoktunk nevezni. Szóval, Banožić beszélt róla, de nem mondott semmit.

– A nyomozás több országban is folyik, amelyek bizonyos ismeretekkel rendelkeznek, folyik a munka az adatok begyűjtése terén. Közel járunk ahhoz, hogy megtaláljuk azt a területet, ahonnan felszállt, és hogy megismerjük a szándékát. Folyik a munka az adatcserén. Több tagállam is dolgozik ezen

– űzte a mellébeszélésnek nevezhető „politikai sportágat” a horvát védelmi miniszter, aki egyúttal hangsúlyozza az információ megőrzésének fontosságát a hírszerző közösségek berkein belül.

Ezek után aligha kétséges, hogy a horvát hatóságok akkor sem mondanák meg az igazságot, ha tudnák, hogy pontosan mi történt, így hát továbbra is él a gyanú, hogy a drónt az ukránok indították, csak ezt kínos lenne beismerni, mert akkor felmerülne a kérdés, hogy szándékosan tették-e, hogy másokat is bevonjanak a háborúba, vagy csak nem tudnak célozni. Ad absurdum még az is előfordulhat, hogy nem is Horvátországnak szánták az „elszabadult kasztnit”.

Horvátország

Sztrájkügyben a bíróság a kormány ellen döntött, új multiplex mozi nyílt Koszovóban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sztrájk, multiplex
Széleskörű találkozó a kormány "tartalék főhadiszállásán" (Forrás: Twitter, Andrej Plenković )
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn Horvátországban azzal kezdődött a nap, hogy tíz óra tájban a zágrábi Megyei Bíróság bejelentette a döntését, amely lehetővé teszi a köztisztviselők és közalkalmazottak sztrájkját az igazságszolgáltatásban. Tehát az összes bírósági tisztviselő, gyorsíró, sofőr, takarítónő és más alkalmazott, aki ma reggel 7 órakor kezdte meg a sztrájkot, immár legálisan folytathatja a megmozdulást. Ezzel a bíróság lényegében a kormány ellen döntött, mert a kabinet a sztrájk betiltását követelte.

Szabad sztrájkolni

Történelmi nap ez a szakszervezetek, különösen a „nem reprezentatívak” számára, mert a bíróság kimondta, hogy törvényes a munkavállalók sztrájkja a bíróságokon és az ügyészségeken.

– Délelőtt 10 órakor ott voltunk a megyei bíróságon a sztrájkot jogszerűnek nyilvánító ítélethirdetésen, 10 óra 5 perckor pedig meghívást kaptunk Ivan Malenica igazságügyi minisztertől, hogy ma fél háromkor menjünk be tárgyalni. Nos, ez a megmozdulás legalább arra jó volt, hogy létrejöjjön a találkozó

– mondta Iva Sušković, az Állami és Helyi Alkalmazottak Szakszervezetének (SDLS) elnöke a zágrábi városi polgári bíróság előtt röviddel déli 12 óra előtt tartott tüntetésen.

Salamoni döntés

A kormány „tartalék főhadiszállásán”, a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban Andrej Plenković miniszterelnök fél tízkor találkozott a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

A találkozón a miniszterelnök mellett részt vett Oleg Butković miniszterelnök-helyettes és tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Marko Primorac pénzügyminiszter, Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Marin Piletić a munkaügyi kérdésekért és a nyugdíjrendszerért, valamint a család- és szociálpolitikáért felelős miniszter, Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Radovan Fuchs tudományos és oktatási miniszter.

sztrájk, multiplex

Andrej Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Nem sokkal 11 óra után véget ért a találkozó, amelyet követően Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője állt ki a sajtó munkatársai elé.

– A keretében arra jutottunk, hogy a következő napokban egyetértési megállapodást kötünk, amely megelőlegezi a kormány döntését az állami alkalmazottak és a köztisztviselők ideiglenes illetménykiegészítésének kifizetéséről

– jelentették be a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

– Ezt a köz- és állami alkalmazottak fizetéséről szóló új törvény kidolgozásával összefüggésében kell érteni

– nyilatkozta Plenković miniszterelnök, hozzátéve, hogy a törvénynek január 1-jéig hatályba kell lépnie, és hozzátette, hogy két különböző rendeletet fogadnak el, egyet az állami tisztviselők, és egyet a köztisztviselők vonatkozásában.

Plenković szerint a közös döntések 219 000 alkalmazott bérét érintik, és bejelentette, hogy a legalacsonyabb bérek 100 euróval emelkednek.

Azok, akiknek valamivel magasabb fizetésük van, 80 vagy 60 euró növekedéssel számolhatnak. Ugyanakkor a kormányfő azt is közölte, hogy a nyaralási pótlék mindenki számára azonos lesz, azaz 300 euró.

Új mozi Koszovóban

Amíg Európa döntő többsége egy újabb háború kirobbanásával ijesztgeti magát Szerbia és Koszovó között, a német-horvát Blitz Cinestar, amely a régió legnagyobb filmszínházhálózatát működteti, bejelentette, hogy június 2-án, pénteken megnyitotta eddigi legnagyobb, 15 moziteremmel büszkélkedő megaplexét Koszovó fővárosában, Prištinában.

megamozi pristian

Fő a kényelem, a pristinai megamozi egyik terme a tizenötből (Forrás: Cineuropa)

A megamozi Európa azon részének legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Prishtina Mallban működik, fittyet hányva mindenféle vérgőzös jóslatnak.

A prištinai CineStar Megaplex a legnagyobb, legmodernebb, és egyben a legszebb mozi Koszovóban.

A Wall-to-wall Harkness vásznakat, a Barco 4K RGB lézerprojektorokat, a Real D Ultimate 3D-t, a JBL hangszórókat és a Crown audioerősítőket magában foglaló technológia mellett a prištinai CineStar belső berendezése, a zágrábi Franić & Šekoranja tervezőiroda munkáját dicséri.

A zágrábi tervezőiroda más, díjnyertes CineStar mozik belső berendezéséért is felelős, köztük a 2018-as Európa legjobb új építésű mozijának díjával büszkelkedő CineStar Split belső berendezése is az ő terveik után készült.

Körülbelül ennyit a háborúról, ami körül szakértők sora aggodalmaskodik Belfasttól České Budějovicéig.

Addig amíg nem zárják be a Ferizaj (szerbül Uroševac) melletti Camp Bondsteelt, illetve az amerikaiak nem vonulnak ki Koszovóból, nyugodtan lehet fagyizni és moziba járni, főleg most, hogy már van hova a CineStar jóvoltából.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava