Connect with us

Szerbia

Az amerikaiak Javelin típusú tankelhárító rakétákat adnak el Koszovónak (+18)

A State Department közleménye hangsúlyozza, hogy a Javelin rakéták Koszovónak történő eladása az Egyesült Államok külpolitikai és nemzetbiztonsági célkitűzéseit támogatja, mert növeli Koszovó biztonságát és fejleszti védelmi, NATO-interoperábilis képességeit, anélkül, hogy megváltoztatná a térség alapvető katonai egyensúlyát vagy befolyásolná az Egyesült Államok védelmi felkészültségét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az amerikaiak egy Javelint lőnek ki egy hadgyakorlaton
Az amerikaiak egy Javelint lőnek ki egy hadgyakorlaton (Forrás: US Army)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A szerb elnök az ortodox karácsony reggelén dicsekedett el azzal, hogy Szerbia tanknagyhatalom, ezzel a sorkatonaság visszaállításával kapcsolatos kezdeményezésre reagált, viszont sajnálkozva tette hozzá, hogy nincs elegendő ember a tankok vezetésére. Aleksandar Vučić eléggé csattanós választ kapott erre a valamelyest hencegő nyilatkozatra, Christopher Hill amerikai nagykövet ugyanis arról tájékoztatta a szerb elnököt, hogy az Egyesült Államok Javelin típusú rakétákat ad el Koszovónak. A tájékoztatás szerint az amerikai külügyminisztérium elfogadta az erre vonatkozó koszovói kérést, amelyet átküld a kongresszusnak, és ezzel megkezdi a hivatalos eljárást.

Vučić nem örült a hírnek

A szerb elnöki hivatal közleménye szerint Vučić egyáltalán nem örült a bejelentésnek, amely nyilván veszélyezteti a tanknagyhatalmi státuszt. A közlemény egészen pontosan úgy fogalmaz, hogy ez az információ “nagy csalódás Szerbia számára”.

A szerb elnök azonban – megint a közlemény szerint – hozzátette, hogy Belgrád az USA-val együtt “dolgozni fog a szerb-amerikai kapcsolatok megőrzésén”, majd azt a közhelyet sütötte el, hogy Szerbia számára kiemelten fontos, hogy a térség békéje “ne kerüljön lerombolásra”, ezért hazája továbbra is felelős magatartást tanúsít, és hozzájárul a Balkán stabilitásához.

Röpködtek a szívecskék az elnöki Instagram-oldalon

Röpködtek a szívecskék az elnöki Instagram-oldalon (Forrás: Instagram)

Vučić ezt a mantrát aztán belevéste a szerb elnöki Instagram-felületébe is, amihez érkeztek is bőven a szívecskék.

A belgrádi hivatalos közlemény szerint Hill és Vučić arra a következtetésre jutott, hogy Szerbia és az USA jó kapcsolata hozzájárult ahhoz, hogy megfelelő terep alakuljon ki a két ország közötti gazdasági együttműködés bővítéséhez.

A szerb elnök szavai szerint Szerbia minden szinten érdekelt az USA-val való gazdasági együttműködés megerősítésében, és a meglévő befektetők jó tapasztalataira tekintettel az amerikai befektetések növekedésére számít.

Mennyi Javelint küld az USA Koszovónak?

A State Department a Szabad Európa megkeresésére azt közölte, hogy az üzlet becsült értéke 75 millió dollár, aminek fejében az amerikaiak 246 Javelin FGM-148F típusú tankelhárító rakétát és 24 indítóegységet adnak el Koszovónak, amihez kiképzés is társul.

Az amerikai elnöki adminisztráció az időeltolódás miatt néhány órával később hivatalosan értesítette a kongresszust a Koszovóba irányuló külföldi katonai eladásról.

Az amerikai külügyminisztérium közlése szerint az Egyesült Államok továbbra is teljes mértékben támogatja a koszovói függetlenség kikiáltását követően nem sokkal, 2009 januárjában, NATO, illetve amerikai bábáskodással létrehozott Koszovói Biztonsági Erőket (KSF), illetve azok civil felügyelet alá rendelését és multietnikus átalakítását.

A multietnikus jelleget nem könnyű elképzelni, legalábbis ami a szerbeket illeti, de maradjunk ennél a hivatalos amerikai illúziónál.

A State Department közleménye hangsúlyozza, hogy a Javelin rakéták Koszovónak történő eladása az Egyesült Államok külpolitikai és nemzetbiztonsági célkitűzéseit támogatja, mert növeli Koszovó biztonságát és fejleszti védelmi, NATO-interoperábilis képességeit, anélkül, hogy megváltoztatná a térség alapvető katonai egyensúlyát vagy befolyásolná az Egyesült Államok védelmi felkészültségét. És egyéb amerikai blabla.

Természetesen Szerbia is beindította a maga mechanizmusait

Természetesen Szerbia is beindította a maga mechanizmusait, egy szerb kongresszusi lobbista máris leszögezte, hogy a Koszovónak küldött újabb fegyverek nem vezetnek el a békéhez, és ezzel az Egyesült Államok csak olajat önt a tűzre. Két évvel ezelőtt pontosan ezeket a szavakat használta a Novosti is a feltételezett brit fegyverszállítással kapcsolatban (Forrás: X platform, Claudia Tenney)

A NATO 2009-ben ugyan azt állította, hogy a Koszovói Biztonsági Erő nem lesz “hadseregszerű”, pedig erre az egységre szinte mindenki így tekint nem csak Koszovóban, hanem az egész balkáni térségben.

A koszovói védelmi minisztérium azt közölte a Szabad Európa Rádióval, hogy a Javelin rakéták beszerzése a Koszovói Biztonsági Erők katonai kapacitásának növelését szolgálja, és ezzel kapcsolatban katonai megállapodás született a Koszovói Köztársaság és az amerikai fegyvereladásokkal foglalkozó külföldi katonai értékesítési program között, így a vásárlások ezen a programon keresztül történnek.

Pristinai jelzések szerint a Koszovói Biztonsági Erők nevű egység várhatóan 2028-ban, vagyis a függetlenség huszadik évfordulóján alakul át hadsereggé Koszovó szuverenitásának és területi integritásának, valamint az ország állampolgárainak, tulajdonának és érdekeinek megőrzése érdekében.

A koszovói biztonsági erők jelenleg mintegy 2500 tagot számlálnak. Az átmeneti időszak után ez a szám várhatóan több mint 7500-ra emelkedik; várhatóan az aktív és tartalékos tagokat is magában foglalja majd.

A szerbek már sejtették

A nagy erőkkel fegyverkező Szerbia 2022 áprilisában rossz néven vette, hogy szerb állítások szerint Nagy-Britannia Javelin és NLAW páncéltörő rakétákat szállított le azidőtájt Koszovónak.

A kormánybarát belgrádi Novosti akkortájt úgy fogalmazott, hogy az ukrajnai háború és a térségben uralkodó politikai feszültségek közepette London úgy döntött, hogy olajat önt a tűzre.

A hírt Belgrádban azt követően röppentették fel, hogy egy néhány hónappal korábban tartott hadgyakorlaton a szerb hadsereg eldicsekedett az oroszoktól beszerzett Kornet-E rakétákkal, amelyek körülbelül ugyanazt a célt szolgálják, mint amihez most a Koszovói Biztonsági Erők jutnak hozzá amerikai forrásból.

A belgrádi brit nagykövetség akkor cáfolta a szerb Novosti hírportál/napilap értesülését, amelyek szerint Nagy-Britannia páncéltörő fegyvereket szállított Koszovónak, és koholmánynak nevezte a Novosti állítását.

A brit nagykövetség egyúttal “szívélyesen felkérte” a szerb médiát, hogy közlés előtt ellenőrizze az információkat, és ezzel akadályozza meg a téves vagy hamis hírek terjedését.

Most viszont nincs szükség a Javelinek leszállításáról szóló hírek ellenőrzésére, mert azok hivatalos forrásokból származnak.

A Balkánon azonban nemcsak Koszovónak lesznek Javelin típusú páncéltörő rakétái, a bosznia-hercegovinai hadsereg vezérkari főnöke ugyanis nem sokkal a Novosti cikkét követően szintén 2022 áprilisában jelentette be, hogy Bosznia-Hercegovina is kap amerikai Javelineket, valamint rövid és közepes hatótávolságú rakétákat.

Nagy valószínűséggel ez nem az álhírek közé tartozik, hiszen erről a bosnyák származású Senad Mašović vezérezredes azt követően nyilatkozott a szarajevói Avaznak, hogy hazatért az Egyesült Államokban tett látogatásáról, ami azt jelenti, hogy Szerbia tanknagyhatalmi státuszát több oldalról is veszély fenyegeti.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország7 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava