Connect with us

Bosznia

ŐKET IS FELFEGYVERZIK: Bosznia-Hercegovina is kap Javelineket az Egyesült Államoktól

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Folytatódik a fegyverkezési verseny a Balkánon, amivel kapcsolatban egyre gyakrabban érkeznek hírek & álhírek. A bosznia-hercegovinai hadsereg vezérkari főnöke bejelentette, hogy Bosznia- Hercegovina is kap amerikai Javelineket, valamint rövid és közepes hatótávolságú rakétákat. Nagy valószínűséggel ez nem az álhírek közé tartozik, hiszen erről a bosnyák származású Senad Mašović vezérezredes azt követően nyilatkozott a szarajevói Avaznak, hogy hazatért az Egyesült Államokban tett látogatásáról.

Romló biztonsági helyzet

A tábornok – aki járt a Pentagonban és felkereste az amerikai Nemzeti Gárda marylandi székhelyét is – úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok és az amerikai hadsereg szilárdan kiáll a bosznia-hercegovinai állam, és annak fegyveres ereje mellett.

Mašović szerint az Ukrajna elleni orosz agresszió és azt követő romló biztonsági helyzet különösen indokolja a bosznia-hercegovinai és az amerikai hadsereg, azon belül pedig a marylandi egységek együttműködését.

– Lehetőségünk volt kifejezni igényünket a bosznia-hercegovinai hadsereg kapacitásának és képességeinek erősítésével kapcsolatban. Számunkra különösen a légvédelem erősítése, a légi mobilitás javítása és a páncéltörő képességek ütőképességének fokozása fontos

– mondta a bosznia-hercegovinai hadsereg vezérkari főnöke, aki prioritásként kiemelte még a közös gyakorlatokon való részvételt akár hazájában, akár külföldön.

Mašović úgy fogalmazott, hogy a négy helikopter mostanában történt érkezése csak a kezdete a bosznia-hercegovinai hadsereg erősítésének, amely a közeljövőben speciális eszközöket is kap.

Az ütőképesség növelése

A vezérkari főnök túl sok részletet ezzel kapcsolatban nem közölt, de arra azért fény derült, hogy Bosznia- Hercegovina is kap azokból a fegyverekből, amelyeket a Nyugat Ukrajnának, és egyes hírek szerint Koszovónak is küldött, bár az utóbbit hivatalos helyről cáfolták.

– Egyelőre nem árulhatok el bizonyos információkat, azt viszont már most elmondhatom, hogy Javelin típusú páncéltörő rendszerek beszerzésére kerül sor, ezek jelenleg a legjobbak a világon, de kapunk légvédelmi rendszereket, azaz rövid és közepes hatótávolságú rakétákat is, és van még néhány további konkrét igény is

– mondta Mašović, aki abban bízik, hogy hamarosan megkezdődik a képzés ezeknek az eszközöknek a felhasználásával kapcsolatban, illetve hogy belátható időn belül megkezdődik maguknak az eszközöknek a leszállítási folyamata is.

A bosznia-hercegovinai katonatiszt szerint az általa vezetett hadsereg “jelenleg a nemzetközi közösség fókuszában van”, így lehetőségek nyílnak előtte, és már pályáztak is bizonyos felszerelésekre a NATO-nál és az Európai Uniónál, de a kapacitásaikat az USA-val, a Nagy- Britanniával, a Törökországgal és egyéb országokkal fenntartott kétoldalú együttműködés révén is erősítik.

A vezérkari főnök szerint mindez, vagyis a bosznia-hercegovinai katonáság felszerelése a nemzetközi közösség “szélesebb körű érdeke” is, hogy elkerüljenek bármiféle további válságot a jövőben.

Masović úgy fogalmazott, hogy sokat vár a NATO madridi csúcstalálkozójától, amelyen Bosznia- Hercegovina védelmi kapacitásainak erősítése lesz az egyik téma.

Ezzel kapcsolatban biztatónak nevezte a NATO “nyitott ajtók” elnevezésű kezdeményezését, és hangsúlyozta, hogy Bosznia- Hercegovinában megvannak az egyértelmű törvényes rendelkezések a NATO- és az európai integráció felé, hiszen véleménye szerint “ez a biztonság és a jobb élet kulcsa”.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava