Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bosznia

ŐKET IS FELFEGYVERZIK: Bosznia-Hercegovina is kap “Javelineket” az Egyesül Államoktól

nati bh masovic
HAZATÉRT AMERIKÁBÓL: Senad Mašović vezérezredes, a bosznia-hercegovinai hadsereg vezérkari főnöke
Olvasási idő: 2 perc

Folytatódik a fegyverkezési verseny a Balkánon, amivel kapcsolatban egyre gyakrabban érkeznek hírek & álhírek. A bosznia-hercegovinai vezérkari főnöke bejelentette, hogy Bosznia- is kap “Javelineket”, valamint rövid és közepes hatótávolságú rakétákat. Nagy valószínűséggel ez nem az álhírek közé tartozik, hiszen erről a bosnyák származású Senad Mašović vezérezredes azt követően nyilatkozott a szarajevói Avaznak, hogy hazatért az Egyesült Államokban tett látogatásáról.

Romló biztonsági helyzet

A tábornok – aki járt a Pentagonban és felkereste az amerikai Nemzeti Gárda marylandi székhelyét is – úgy nyilatkozott, hogy az és az amerikai hadsereg szilárdan kiáll a bosznia-hercegovinai állam, és annak ereje mellett.

Mašović szerint az elleni agresszió és azt követő romló biztonsági helyzet különösen indokolja a bosznia-hercegovinai és az amerikai hadsereg, azon belül pedig a marylandi egységek együttműködését.

Lehetőségünk volt kifejezni igényünket a bosznia-hercegovinai hadsereg kapacitásának és képességeinek erősítésével kapcsolatban. Számunkra különösen a légvédelem erősítése, a légi mobilitás javítása és a páncéltörő képességek ütőképességének fokozása fontos

– mondta a bosznia-hercegovinai hadsereg vezérkari főnöke, aki prioritásként kiemelte még a közös gyakorlatokon való részvételt akár hazájában, akár külföldön.

Mašović úgy fogalmazott, hogy a négy mostanában történt érkezése csak a kezdete a bosznia-hercegovinai hadsereg erősítésének, amely a közeljövőben speciális eszközöket is kap.

Az ütőképesség növelése

A vezérkari főnök túl sok részletet ezzel kapcsolatban nem közölt, de arra azért fény derült, hogy Bosznia-Hercegovina is kap azokból a fegyverekből, amelyeket a Ukrajnának, és egyes hírek szerint Koszovónak is küldött, bár az utóbbit hivatalos helyről cáfolták.

Egyelőre nem árulhatok el bizonyos információkat, azt viszont már most elmondhatom, hogy Javelin típusú páncéltörő rendszerek beszerzésére kerül sor, ezek jelenleg a legjobbak a világon, de kapunk légvédelmi rendszereket, azaz rövid és közepes hatótávolságú rakétákat is, és van még néhány további konkrét igény is

– mondta Mašović, aki abban bízik, hogy hamarosan megkezdődik a képzés ezeknek az eszközöknek a felhasználásával kapcsolatban, illetve hogy belátható időn belül megkezdődik maguknak az eszközöknek a leszállítási folyamata is.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A bosznia-hercegovinai katonatiszt szerint az általa vezetett hadsereg “jelenleg a nemzetközi közösség fókuszában van”, így lehetőségek nyílnak előtte, és már pályáztak is bizonyos felszerelésekre a -nál és az Európai Uniónál, de a kapacitásaikat az USA-val, a Nagy-Britanniával, a Törökországgal és egyéb országokkal fenntartott kétoldalú együttműködés révén is erősítik.

A vezérkari főnök szerint mindez, vagyis a bosznia-hercegovinai katonáság felszerelése a nemzetközi közösség “szélesebb körű érdeke” is, hogy elkerüljenek bármiféle további válságot a jövőben.

Masović úgy fogalmazott, hogy sokat vár a NATO madridi csúcstalálkozójától, amelyen Bosznia-Hercegovina védelmi kapacitásainak erősítése lesz az egyik téma.

Ezzel kapcsolatban biztatónak nevezte a NATO “nyitott ajtók” elnevezésű kezdeményezését, és hangsúlyozta, hogy Bosznia-Hercegovinában megvannak az egyértelmű törvényes rendelkezések a NATO- és az európai integráció felé, hiszen véleménye szerint “ez a biztonság és a jobb élet kulcsa”.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: