Connect with us

Szerbia

Vučić továbbra sem nevezte meg azt a külföldi országot, amely beavatkozott a választásokba

Aligha hihető, hogy a vučići narratívát hallva bárki is kételkedik abban, hogy Szerbia helyreállítja a sorkatonai szolgálatot: demokratikusan rinyálnak még egy kicsit, de úgy visszaállítják, hogy abban hiba nem lesz

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A szerb elnök nem kelt korán, mert tizenegykor került műsorba a Pinken, ahol természetesen a külföldi beavatkozás is szóba került
ISTEN BÉKÉJE, KRISZTUS MEGSZÜLETETT: A szerb elnök most nem kelt korán, mert tizenegykor került adásba a Pinken (Forrás: Screenshot, Pink)
A cikk meghallgatása

Szerbia vonatkozásában sok minden kiszámíthatatlan, egy dolog azonban biztos, mint az arzén: a jelek szerint a szerb elnök idén szeretné megdönteni eddigi televíziós szereplésének a rekordját. Ennek szellemében az ortodox karácsonyt azzal kezdte, hogy beült a Pink Televízió reggeli műsorába, hogy mindenféle politikai témákról beszéljen, mert – mint fogalmazott – a szerb karácsony nem a lustálkodás, hanem az ambíciók, a vágyak és a kívánságok kifejezésének a napja.

A politikai mellébeszélés technikája

Az utóbbi napokban a szerbiai politikai színtéren a legaktuálisabb téma, hogy Aleksandar Vučić vajon megnevezi-e azt az országot, amelyet a szerbiai választásokba történő beavatkozással vádol.

Esetében a politikai mellébeszélés leggyakrabban alkalmazott technikája a bujtatott alany használata, amelyet előszeretettel alkalmaz az országra és a nemzetre, vagy éppen a belgrádi kormányra állítólag vagy valóban leselkedő veszélyek felvázolásakor, de konkrétan senkit sem nevez meg, ha csak hangolni akar.

Most azonban felmerült az igény arra, hogy mondja meg, melyik az az ország, amelyet a szerbiai választásokba történő beavatkozással vádol. Az utalásokból Németországra lehet következtetni, de gazdasági szempontból ennek kimondása nem túlzottan tanácsos elnöki részről, elvégre a legtöbb befektetés decemberben is Németországból érkezett.

– Nem akarok erről beszélni, mindenki tudja, hogy melyik ország az

– mondta Vučić karácsony reggel, vagyis inkább majdnem délben.

Ennek ellenére azonban azt ígérte, hogy bizonyítékokkal szolgál majd a választások előtt, során és után történt külföldi befolyásról és mindenféle más projektről, de ez valószínűleg nem holnap lesz, és még az is lehet, hogy elterelődik róla a figyelem, mert mostanság gőzerővel folyik a történelem ipari méretű előállítása Szerbiában.

A választások (feltételezett) elcsalásával kapcsolatos ellenzéki tüntetésekről szólva a szerb elnök azt mondta, hogy az ellenzékiek mindaddig azt tesznek, amit akarnak, amíg nem bántalmaznak senkit, és amíg nem kísérlik meg a behatolást az intézményekbe.

Elnöki interjú a karácsony napján

Elnöki interjú a karácsony napján (Forrás: Screenshot, Pink)

Bújtatva hangolt a külföldiek, (mémetek) ellen

Természetesen az ortodox karácsony szent napján szóba került Koszovó is, de egyelőre nem változott a szerb elnöki álláspont, amely szerint nem ismerik el Koszovó függetlenségét, ugyanakkor nem tagadta, hogy ebben a kérdésben van vita a szerb társadalomban.

– Ez a vita tárgya az országban, nem beszélve a külső nyomásról, miközben az emberek azt hiszik, ez megy dalolva.

Mármint Koszovó kérdésének megoldása. A szerb elnök itt megemlítette azt az uniós követelést, hogy a csatlakozásért cserében Szerbia ismerje el Koszovót, szerinte lényegében ezt követeli az EU, és ennek a legerősebb országa, amelynek a nevét ezúttal sem ejtette ki.

Vagyis ismételten a bújtatott alanyt használta, igaz annak már a majdnem határozott esetét, viszont név szerint megint nem vádolt meg senkit, de mégis hangolt a Nyugat, illetve Németország ellen.

Még nem tudja, amit már tud

Az interjúban a szerb elnök úgy fogalmazott, hogy hazája tanknagyhatalom, viszont nincs elég ember a szerb hadseregben ezeknek a járműveknek a vezetésére.

Ráadásul minden fegyvernemet felsorolt, megemlítette például, hogy Szerbia tizenkét újabb repülőgépet vagy helikoptert vásárol, ezt nem sikerült egyértelműen tisztázni, az viszont hatalmas eredmény, hogy ezzel Szerbia felsorakozik Románia és Magyarország mögé.

A szerb elnök megemlítette a saját drónok gyártását is, beleértve az öngyilkos drónok előállítását a Belgrád közeli Nyékincában (Nikinci). Nem titok, hogy az öngyilkos drónokat a Pink Televízió tulajdonosa készíti saját fejlesztői csapatával, feltehetőleg annak tesztelésére, hogy miként lehet adásszünetet előidézni.

Vučić itt visszatért a tanknagyhatalmi státusz tudatosításához, és még egyet siránkozott amiatt, hogy nincs elegendő ember, nincs legénység, amihez hozzátette, hogy nem védheti az egész országot Dél-Szerbia, mert hogy katonai szempontból katasztrofális a helyzet a Vajdaságban és Belgrádban.

Ebből szinte logikusan következik, hogy a haderőfejlesztés leginkább majd a Vajdaságot és a szerbiai fővárost, Belgrádot érinti.

– Hadsereg nélkül senki és semmi nem vagy, úgy eltaposnak mint egy legyet, egy szúnyogot vagy mint egy svábbogarat

– igyekezett plasztikusan fogalmazni a szerb elnök, aki biológiából valószínűleg gyengébb volt, mert a legyek és a szúnyogok eltaposásának vizionalizálásához gazdag képzeleterőre van szükség, de ne ragadjunk le egy ilyen kicsinységnél! Más kérdés, hogy mellékesen szólva igaza van.

De itt akár meg is állhatunk, mert ennyi is elég annak megállapításához, hogy a sorkatonai szolgálat bevezetése eldöntött tény, annál is inkább, mert ehhez Vučić még hozzátette, hogy aki ezt nem akarja, az hívja vissza Zdravko Ponoš ellenzéki politikust, volt vezérkari főnököt, akit a szerb hadsereg leépítéséért leginkább felelős egyénként szoktak megnevezni kormánypárti körökben.

Aligha hihető, hogy ezt a narratívát hallva bárki is kételkedik abban, hogy Szerbia helyreállítja a sorkatonai szolgálatot: demokratikusan rinyálnak még egy kicsit, de úgy visszaállítják, hogy abban hiba nem lesz.

Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

2
A szerb elnök az ortodox karácsonykor adott interjúban sem nevezte meg azt országot, amely beavatkozott a szerbiai választásokba

Vajon melyik lehetett az?

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia3 óra telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország7 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke most Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékA politikai mellébeszélés technikájaBújtatva hangolt a külföldiek, (mémetek) ellenMég nem tudja, amit már tudMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása A boszniai...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó7 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal azt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava