Connect with us

Szerbia

Szerbia visszaállítja a kötelező katonai szolgálatot, állítólag nem készül háborúra

Az ügyvivő védelmi miniszter szerint a kötelező sorkatonai szolgálatról szóló határozat újraaktiválására irányuló kezdeményezés az ország biztonsági helyzetének áttekintése után született

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Jöhet a sorkatonai szolgálat
Miloš Vučević ügyvivő védelmi miniszternek jutott a "megtisztelő" feladat, hogy bejelentse a kötelező katonai szolgálat visszaállítására vonatkozó hivatalos kezdeményezést (Forrás: Screenshot, Happy TV)
A cikk meghallgatása

Miloš Vučević, az ügyvivő szerbiai kormány védelmi minisztere és a Szerb Haladó Párt elnöke bejelentette a kötelező katonai szolgálat visszaállítását. A belgrádi kormány egyik szócsövének számító Happy televízióban Vučević úgy nyilatkozott, hogy Szerbiának újoncokra van szüksége, ugyanakkor cáfolta, hogy az ország háborúra készül. Vučević korábban a saját fiát is önkéntes katonai kiképzésre küldte, amiről annak idején a BALK is beszámolt. A szerb védelmi miniszter szerint Szerbia ezáltal szeretné feltölteni a tartalékos állományt, ugyanakkor hangoztatta, hogy hazája a béke megőrzésére törekszik, mert azt tekinti a legfontosabb értéknek. Vučević megjegyezte, hogy más európai országok, köztük NATO-tagállamok is, aktiválják a sorkatonai szolgálatot, itt az ezzel kapcsolatos német készülődést is megemlítette. A kötelező katonai szolgálat visszaállításának lehetősége már régóta téma Szerbiában, a bejelentés időzítése azonban szolgálhatja a figyelem elterelését az igencsak valószínű választási csalásokról.

Milyen hosszú legyen a szolgálat?

Vučević az országos sugárzási frekvenciával rendelkező Happy televízióban bejelentette, hogy a szerb hadsereg vezérkara és a honvédelmi minisztérium a nap folyamán hivatalosan is kezdeményezi a Szerb Köztársaság elnökénél, aki egyúttal a hadsereg főparancsnoka is, valamint az új kormánynál és az új parlamentnél, amely még meg sem alakult, hogy vonják vissza a kötelező katonai szolgálat felfüggesztéséről szóló határozatot és reaktiválják, vagyis aktiválják a kötelező katonai szolgálattal összefüggő törvényi kötelezettséget.

Miután Vučević a szerb elnök egyik közeli munkatársa, a kérdésre akár úgy is tekinthetünk, hogy Aleksandar Vučić önmagánál kezdeményezi a katonai szolgálat helyreállítását, aminek korábbi interjúi során már verbálisan megágyazott, ettől fogva annak visszaállítása akár előre eldöntöttnek is tekinthető, és már csak a részletek körül merülhetnek fel kisebb viták, amelyek a lényeget nem érintik.

Az egyik fő kérdés tehát nem az, hogy legyen, vagy ne legyen katonai szolgálat, hanem inkább az, hogy milyen időszakra hívják be a katonaérett fiatalokat.

Vučević szerint a vezérkar és a minisztérium azt javasolja, hogy a kötelező szolgálat ne legyen hosszabb négy hónapnál, de az időtartamról az illetékes szolgálatok, a humánerőforrással foglalkozó minisztériumi szolgálat, valamint a szélesebb szakmai közvélemény és az ország egésze dönt.

Az ügyvivő védelmi miniszter szerint a kötelező sorkatonai szolgálatról szóló határozat (újra)aktiválására irányuló kezdeményezés az ország biztonsági helyzetének áttekintése után született, miután azt tizenhárom évvel ezelőtt, 2011-ben felfüggesztették, de most szükség mutatkozik a tartalékosok számának növelésére.

Vučević itt felhívta a figyelmet arra, hogy az említett esztendőben nem megszüntették, hanem csak “ideiglenesen felfüggesztették a kötelező katonai szolgálatot, aminek következtében a szerb állam, a szerb parlament bármikor aktiválhatja azt”.

Az ügyvivő védelmi miniszter szerint szükség van a tartalékos állomány feltöltésére, miután a sorkatonai szolgálat tizenhárom éve szünetel, és ezáltal tizenhárom (tartalékos) generáció hiányzik a hadseregből.

– Védelmi és biztonsági szempontból szükségünk van újoncokra, új sorkatonákra és egy új csapatra, amely mindig készen áll az ország védelmére

– mondta Vučević, aki szerint ez nem azt jelenti, hogy az ország konfliktusokra készül, vagy hogy bármilyen háború is lenne a láthatáron, Szerbia ugyanis a béke megőrzésére törekszik, mert azt tekinti a legfontosabb értéknek.

Már korábban is szó volt róla

A téma nem új, évek óta benne van a levegőben, hogy Szerbia visszaállítja a sorkatonai szolgálatot, miután az a vélemény alakult ki, hogy ha nem teszik kötelezővé a sorkatonai szolgálatot, akkor az ország 2025-re hadsereg nélkül marad.

Ráadásul a katonásdi hozzátartozik a tradícióhoz, a közvéleménykutatások szerint Szerbiában az emberek 70 százaléka támogatja a sorkatonai szolgálat visszaállítását, és nem csak biztonsági szempontok alapján, hanem azért, hogy a hadsereg “megnevelje” a fiatalokat.

Egyik korábbi cikkünkben arról írtuk, hogy a szerb védelmi minisztérium 2016-ban kidolgozott stratégiája szerint a sorkatonaság újbóli bevezetése az első évben 70 milliárd dinárba, vagyis 210 milliárd forintba kerülne. Aleksandar Vučić szerb államfő mostanában “fenntartási költségként” évi 8 milliárd dinár (24 milliárd forint) körüli összeget emlegetett.

A sorkatonai szolgálat bevezetése tehát nagyon sokba kerül, többe, mint amekkora a védelmi minisztérium egész éves költségvetése. Ez azt jelenti, hogy más forrásokból kell majd finanszírozni a kötelező katonai szolgálat visszaállítását.

Nebojša Stefanović volt védelmi miniszter – akit mára már kiiktattak a közéletből – 2021 elején a belgrádi Politikának úgy nyilatkozott, hogy azon év szeptemberéig vagy októberéig megszülethet az ezzel kapcsolatos döntés, ami azonban csak mostanra érett be.

Stefanović is a tartalékos állomány feltöltésére hivatkozott, miután akkor még tíz generáció nem került be a tartalékos állományba, amelyeket ezért egyetlen feladat elvégzésére sem lehet utasítani, mert nem végezték el az alapképzést, és semmilyen ismereteik sincsenek a hadseregről.

Aleksandar Vučić szerb elnök 2022 májusában, tehát már az ukrajnai háború kitörését követően, megfontolandónak tartotta a sorkatonai szolgálat helyreállítását, ezzel kapcsolatban akkor úgy fogalmazott, hogy minden férfi áldozhat 90 napot a hazájának.

Vučić kifejtette, hogy azért támogatja a kötelező katonai szolgálatot, mert azáltal a szerb férfiak megtanulják, mit jelent az állam, a hadsereg, a hazaszeretet, a munkához való hozzáállás, a kötelezettségvállalás és a fegyelem.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

42
Szerbiában a kötelező katonai szolgálat visszaállítását tervezik

Szükség van erre?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava