Connect with us

B A Balkanac

Szobi, Dibi, Modi, Csonti + Titokzatos szigetek (keményvalutában)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Csontváry Kosztka Tivadar: Titokzatos sziget
Szoboszlai liverpooli vételárából majdnem ötvenhét darab Titokzatos szigetet tudnánk megvásárolni
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

„Ilyet én is tudok” című könyvében ír kalapács alá került sokmilliós művekről Martos Gábor művészeti író. (Ezzel a kalapáccsal nem a szegény szétvert Pietára célzunk, ugye?) Egyebek mellett megpróbál szakmabeli elemzések segítségével magyarázatot találni a sokszor irracionálisnak tűnő árakra. Arra, hogy hát végeredményben miről is van szó? Választ adni a gyakori, kissé modortalan kérdésre, hogy tkp. ki a f… veszi meg ennyiért ezeket a képzőművészeti alkotásokat? – Jó kérdés, érdemes elolvasni a művet, amely itt ezzel kapcsolatban csupán egy aprócska, ám annál konkrétabb kiindulópontot, viszonylag rövidre fogott duplapassz kiindulópontját jelenti.

Via: BALK. SPORT & ART.

Az 1910-es években készült női FEJ áll, ami jócskán alatta marad a mi Dominikunk fejének és lábának

Az 1910-es években készült női Fej áll, ami jócskán alatta marad a mi Dominikunk fejének és lábának

Nahát, egyik még könyvbe nem kötött, Gutenberg galaxisba nem került írása Martosnak a pesti Papageno valamelyik idei nyári számában jelent meg. Abban azzal kezdi Szoboszlai dicső tettei kapcsán az EU-bajnokságra a szerbekkel együtt kijutott magyar válogatottban, hogy említett játékos jelenleg ragyogó pályát fut be a csúcsfociban. Valójában bőven megérte hát az őt Lipcséből Liverpoolba igazolóknak. Ugyanakkor az is megjegyzendő, hogy Szoboszlai (becenevén Szobi, angoloknak egyszerűbb is) annyiba került a Liverpoolnak, mint hat másik magyar labdarúgó; ki-ki persze a maga csapatának. Szóban forgó summa 70 millió euróra rúg, ami felvetheti a kérdést, hogy például mit is jelentene ez a legendás összegeket forgató műkereskedelmi piacon. (Abba Martos itt nem megy bele bővebben, csupán megemlíti, hogy úgy tudja, eleddig a legtöbb pénzt a Paris Sent-Germain tette le az asztalra: egyenest kétszázhuszonkét milliót a brazil Neymarért. Más kérdés, hogy oly sokra nem jutott vele, ám ez nem tartozik ide. Miként az sem, hogy egy-egy nem eladó csúcsalkotás virtuális ára amúgy micsoda, pl. a Mona Lisáé.)

A fenti fej jócskán alatta marad a mi Dominikunk fejének és lábának

A fenti fej jócskán alatta marad a mi Dominikunk fejének és lábának (Léphaft Pál rajza)

Azt írja Martos, hogy ami őt ebben a témában érdekli az, hogy ez az összeg mekkora lenne, tkp. mire lenne elég, ha nem focistában számolnánk, hanem viszonylag áttekinthető idő tartományán belül elárverezett műtárgyakban. – Lássuk, közben egyszerűség kedvéért szorítkozzunk az euróra! Ő úgy tudja, hogy az első helyen egy Modigliani-szobor, az 1910-es években készült női FEJ áll, ami jócskán alatta marad a mi Dominikunk fejének és lábának. Tehát maradna még szépen a gázsiból más, olcsóbb alkotásokra, vagy sportoló kollégákra. Modi műve – Modié, akire így emlékszünk még a róla készült első filmből – 2010-ben kelt el a Christie’s párizsi árverésén. Mindössze 4–6 milliós kikiáltási ár után valamivel több, mint 43 millió euróért. Ezzel szemben a tavaly eladott Claude Monet-kép: A LONDONI PARLAMENT NAPLEMENTEKOR kb. annyiért lelt gazdára New Yorkban, amennyibe az angol klubnak került egyre ünnepeltebb magyar játékosa. (Ez olyan huszonnyolc milliárd forint).

– Ha viszont, mert mégiscsak egy magyar labdarúgóról van szó, az itthoniakat nézzük, akkor példának okáért Csontváry Kosztka Tivadart érdemes említenünk – mondja Martos.

Csontváry TITOKZATOS SZIGET című képéért a Virág Judit Galéria 2021 decemberében lezajlott aukcióján – 160 milliós kikiáltás után – 460 millió forintos leütésig tartottak a licitek. Márpedig ez azt jelenti, hogy Szoboszlai liverpooli vételárából majdnem ötvenhét darab Titokzatos szigetet tudnánk megvásárolni. Vagy másként számolva: a legdrágábban eladott magyarországi műtárgy-tételek leütési listájának nagyjából első kétszázötven darabját, közte Rippl-Rónaikat és egyéb Csontvárykat; Munkácsykat, Tihanyikat, Vaszarykat, Bortnyikokat, Márffykat, Gulácsykat, Aba-Novákokat, Czóbeleket, Szinyeiket, Ferenczyket, Berényeket, Szőnyiket és még egy sereg más nagyszerű alkotást.

Egy Szoboszlai kilenc Munkácsyt ér

Egy Szoboszlai kilenc Munkácsyt ér

Megállapítható még Munkácsy GOLGOTA c. festményének viszonylatában, hogy Szoboszlai majdnem kilenc Golgotányit ér. Miként az is, hogy az az összeg, melynek fejében a magyar állam a Seuso kincseket szerezte vissza, az is kb. csak a fele sikeres focistánk jelenlegi piaci értékének. Martos Gábor azzal zárja, hogy: Szoboszlai a hírek szerint heti 67 millió forintot fog keresni, illetve keres Liverpoolban. Ez pedig azt jelenti, hogy eszerint akár hetente megvásárolhatná Ziffer Sándor NAGYBÁNYAI TÁJ BOGLYÁKKAL című, 1908-ban festett munkáját, amelyet 2014 júniusában a Kieselbach Galéria árverésén ütötték le 66 millió forintért.

Léphaft Pál rajza

Léphaft Pál rajza

Apropó, Nakonxipán. A sérült Gulácsi Pétert a magyar kapuban felváltó, fradis Dibusz Dénes (Dibi) prímán teljesít. Ő még nem került összefüggésbe műalkotásokkal, ám lehet, hogy ami késik, nem múlik. Ugyanis – jó példának okáért – legutóbb a Montenegró ellen bemutatott védésreflex-láncolata, ha nem is pipálta le Szoboszlai szlalomozását az ellenfél összezavarodott játékosai közt, de mindenképp egy napon említhető vele. – Mestermű, gondolja erről bizonyos B. A., az egykori Európa-bajnok magyar íróválogatott kiöregedett kapusa. Gondolja szájtátva, mindenféle anyagiakra való irigykedés nélkül. Pedig amott a gázsi erősen a nulla felé konvergált. Vagy mondjuk inkább így, hogy a nullával volt egyenlő. És vélekedik még úgy, hogy a Facebookon is megtapasztalt keserű dühnek nem a labdarúgók ellen kellene irányulnia. Nem kell őket se felakasztani, se bezárni, ha egyszer ez a helyzet a piacon. Máshogy kellene a kérdéshez nyúlni, de ebben nem vagyunk kompetensek. (Ahogy látom, sokan mások se.)

És még valami: itt ez az ember, a szövetségi kapitány, Marco Rossi. Nem kell rá se kígyót-békát kiáltani. Ő egy olasz férfiú a maga temperamentumával, Dante napsütötte, pokoltornácokkal szegélyezett hazájából. Olyan, aki szívét-lelkét beleadja abba, amit csinál. A maga részéről kiválóan, szemben sok honfitársunkkal, aki eléggé szánalmas módon nem ért ahhoz, amilyen poszton terpeszkedik, de nem is igyekszik. Csak a neki szerinte okvetlenül járó, ijesztő „kis” summa betalicskázásához képes mozdulni. Meg azért, amit még mellette netán be lehet söpörni. – Hát, Isten látja lelküket, ugyanakkor bocsássa meg Marco Rossi túlkapásait… per favore…


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

12
Szoboszlai, az EU-bajnokságra a szerbekkel együtt kijutott magyar válogatott kapitánya, ragyogó pályát fut be

Feltámadt a magyar válogatott labdarúgás?

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava