Connect with us

Szerbia

Ismét előkerült, hogy egy koszovói albán újságíró a szerb elnök apja, vagy talán mégsem

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

apja
Fahri Musliu és Aleksandar Vučić. Lehet-e Musliu a szerb elnök apja?
play icon A cikk meghallgatása

A belgrádi ellenzéki Danas című napilap reagált a szerb elnök egyik kijelentésére, miszerint Fahri Musliu koszovói albán újságíró nem a “biológiai apja”, ez a téma a 2010-es évek eleje óta időről időre foglalkoztatja a belgrádi sajtót/médiát. Az állítás, hogy Aleksandar Vučićnak albán apja van, a belgrádi Tabloidtól, és annak főszerkesztőjétől, Milovan Brkićtól származik, a hitelessége azonban erősen megkérdőjelezhető. A napokban a szerb elnök maga tette közbeszéd tárgyává a kérdést, majd nekirontott a Danasnak, amely nem tett úgy, mintha nem hallotta volna meg egy elejtett elnöki megjegyzést. A magánélet feszegetése általában nem illő dolog, Aleksandar Vučić esetében ez a híresztelés azért lehet kínos, mert azt sugallja, hogy egy állítólag albán apától származó politikus kritizálja folyton-folyvást Koszovót, illetve a koszovói albánokat.

Ki nem a szerb elnök apja?

A Danas azzal kezdte a legújabb politikai felfordulást okozó cikkét, hogy Fahri Musliu koszovói albán újságírónak évek óta tűrnie kell a tortúrát, miszerint egyes szerb újságírók úgymond igazi kutatómunka eredményeként megállapították, hogy ő a szerb elnök apja.

Ez persze nézőpont kérdése, és talán az a fordított megfogalmazás is igaz, hogy Aleksandar Vučić sem tud szabadulni a feltételezéstől, hogy esetleg nem az az igazi apja, aki felnevelte, és ez a kétely aligha oszlatható el végérvényesen, ha egyáltalán van ilyen kétely.

Mintha nem lenne elég, hogy a bulvársajtó megkeseríti egyikük és másikuk életét, Aleksandar Vučić sem hagyja, hogy a feltevés kikerüljön a nagyérdemű érdeklődésének középpontjából, mert hogy maga is bedobja a köztudatba (teljesen feleslegesen), hogy Musliu nem az apja.

Ezt történt a napokban is, amikor a kormánybarát Prva Televíziónak adott interjút, ami során sok egyéb mellett a következőket mondta:

– Támadnak, mert csúnyák az ajkaim, én semmit nem csináltam az ajkaimmal, ez az anyám hibája, aki ilyennek szült. Ez genetika kérdése. Azzal vádolnak, hogy Fahrudin Musliu az apám. Ebből az alkalomból azt üzenem, hogy apámat Anđelko Vučićnak, és nem Fahri Musliunak hívják.

A kijelentéssel kapcsolatban a Danas megkereste Musliut, aki korábban a lap munkatársa is volt, és aki nem kívánta kommentálni, hogy Vučić ebben a vonatkozásban említette őt, mert “nem foglalkozik rágalmakkal, bárkiről is legyen szó”.

– Szórakozzanak csak a szerbek és az albánok hülyeségekkel, mert a vérükben van a rágalmazás és a mások életében történő turkálás

– tette még hozzá Musliu.

A Danas megjegyezte, hogy most szinte az egész Balkán úgy véli, hogy Musliu a szerb elnök igazi, vagyis a biológiai apja.

A témával foglalkozó cikkek egyike-másika megemlíti, hogy Musliu a Tanjug jugoszláv, ma szerb hírügynökségnél vagy a belgrádi, ma a szerb állami televíziónál dolgozott együtt a szerb elnök édesanyjával.

A szerb bulvársajtó néha önmagától, néha másokat idézve általában arra a következtetésre jut, hogy Musliu és Vučić nagyon hasonlítanak egymásra, és hogy a hosszú éjszakai ügyeletek alatt bármi megtörténhetett, amit a Tabloid és a hozzá hasonló lapok erősen kultiváltak.

apja

Fahrudin fia – a Tabloid 2014-ből származó cikke

A témával kapcsolatban Musliu 2017-ben interjút adott a RemarkerMedia internetes portálnak, és felsorolta azokat az állomásokat, amelyeken újságírói korszakában megfordult. Ezek között nem szerepel sem a Tanjug, sem a szerb állami televízió.

Ugyanakkor nem cáfolta, hogy ismerte a szerb elnök édesanyját, akivel azonban először 1986–ban vagy 1987-ben találkozott a jugoszláv (ma szerb) parlament épületében, ahonnan Angelina Vučić az Újvidéki Televíziót, ő pedig a később megszüntetett Rilindját tudósította.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a szerb elnök 1970 márciusában született, Musliu ez idő tájt (1969 novemberétől 1971 áprilisáig) katona volt, előtte pedig tanítóként dolgozott Koszovóban, és csak 1972-ben írta be levelező hallgatóként a belgrádi politikatudomány egyetemet, a kritikus időszakban tehát elég kicsi a lehetőségük a “hosszú éjszakai műszakoknak”.

Össztűz a Danasra az apasági témában

A szerb elnök felháborodva reagált a Danas legfrissebb cikkére, és munkatársaival együtt általános támadást indított az ellenzéki portál ellen, amibe bevonta a kormányzati politikusok apraját és nagyját, és természetesen a kormánybarát médiatűzérséget, amely már nem csak a Danast, hanem az egész ellenzéket kezdte bombázni.

apja

Aleksandar Vučić és az apja, Anđelko Vučić, aki nem szólalt meg, csak asszisztált az elnöki videóhoz (Forrás: Szerb elnöki Instaqram)

A kormány részéről megszólalt a hűséges Tomislav Momirović kereskedelmi miniszter, akivel a szerb elnök együtt szokott autózni és párizsit reggelizni.

– A legnagyobb ganék vagytok. Micsoda meg nem zenésített söpredék. Fizetni fogtok ezért, a választásokon titeket is eltakarítunk, mert Dragan Đilas (ellenzéki vezető) lerakata vagytok a legpiszkosabb munkák elvégzésére

– írta az Instagramon Momirović, akinek a szóhasználatát még követői közül sem mindenki élvezte, úgy is mondhatnánk, hogy keveseknek tetszett a miniszter szótára.

Közben a szerbiai tájékoztatási minisztérium is aktivizálta magát. A tárca szerint a Danas kétségbe vonta a szerb elnök kredibilitását és megsértette az újságírói szakma szabályait.

De ez nem minden, helyszűke miatt azonban legyen ennyi elég, talán még csak annyit, hogy Ana Brnabić miniszterelnök “civilizálatlan szadistáknak” és gyűlölködőknek nevezte az ellenzéki lap munkatársait.

Vučić az apját is bevetette

A közhelyek kedvelőit emlékeztetnénk rá, hogy aki szelet vet, az vihart arat, és éppen ez történt most Szerbiában.

A szerb elnöknek csak egy apja van

A szerb elnök megidézte Fahri Musliu szellemét, majd rossznéven vette, hogy a témát tollára tűzte egy ellenzéki napilap, igazából nem is ellenséges szándékkal, és nem is támadó jelleggel, és egyáltalán nem állítva, hogy a koszovói albán újságíró a szerb elnök apja.

Végül, az előkészítő kormányzati tüzet követően, Vučić egy videóval olvasott be a Danasnak amiatt, amit a portál nem is állított, és egyúttal azzal vádolta meg a bújtatott alany szellemében az ellenzéki vezetőket, hogy az ő családja által minden szerbiai családot megtámadtak.

– Azok a politikusok, akik a médiájukon keresztül próbálták megtámadni a Vučić családot, nem csak anyámat, apámat és engem támadtak meg… Megtámadtak minden családot Szerbiában. Családjaink pusztulását akarják, országunk pusztulását akarják

– üzente a szerb elnök, aki a videóban megjelenő apját ölelte át, miközben azt mondta, hogy egyaránt büszke az apjára és az anyjára. Az anyjával kapcsolatban megjegyezte, hogy tudja, mennyire becsületes, tisztességes és odaadó volt az apja, a családja és az állam iránt.

– Még egyszer elmondom, az apám Anđelko, és végtelenül szeretem őt

– jelentette ki Vučić, aki azt ígérte, nyilván nem kis választási marketingszándékkal, hogy megvédenek minden szerbiai családot minden felelőtlen személytől, akik az üldözők szerepét töltik be, és akik el akarnak pusztítani mindent, amit Szerbia alkotott.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

4
Szerbiában ismét szóba került, hogy ki a szerb elnök apja, a kérdésről először maga Aleksandar Vučić beszélt

A közvéleményre tartozik-e a politikusok magánélete?

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava