Connect with us

Szerbia

Vučić beváltotta a fenyegetését: olcsó párizsit reggelizett a szerb elnök (+recept)

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

párizsi szendvics
Aleksandar Vučić az eredeti szerb párizsis szendviccsel (Forrás: Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A szerb elnök videót tett fel az Instagram-profiljára, amellyel azt bizonyította, hogy olcsó párizsit reggelizett. Ehhez Siniša Mali pénzügyminiszter és Tomislav Momirović bel- és külkereskedelmi miniszter csinált neki társaságot. Ők ketten Aleksandar Vučić állandó fegyverhordozói, ezúttal ők szerezték be a reggelihez szükséges alapanyagokat. A közös reggeliről készült videót azért most közölte a szerb elnök, mert múltheti bejelentésével összhangban mától húsz termék kerül kevesebbe a boltokban, vagyis gyakorlatilag hatósági áras kategóriába tevődik át.

Olcsó párizsin él a nemzet

Aleksandar Vučić arról tájékoztatta az első kézből származó információkra éhes követőit, hogy a szükséges kellékek beszerzését Toma Momirović és Siniša Mali végezte, ők jártak a boltban, ahol fél kiló, Szerbiában előállított párizsit vásároltak, nyilván a vegyen hazait! szlogen szellemében.

A két miniszter vett még két liter joghurtot, két Sava típusú (népi) kenyeret és két zacskó majonézt, amiért összesen 585 dinárt, vagyis 1920 forintnak megfelelő összeget fizettek.

A szerb elnök a videóban kiemelte, hogy a vásárolt párizsi ára mától kilónként 140 dinárral (460 forinttal) olcsóbb, mint eddig.

– Boldog vagyok, mert ez olyasmi, amin mindannyian felnőttünk, és amit az emberek szeretnek, és én is gyakran eszem a repülőn. Amikor külföldre megyek, megkérem őket, hogy pontosan ilyen párizsiból készítsenek nekem szendvicseket

– mondta az államfő a szerb párizsit dicsőítve, egyúttal pedig bejelentette, hogy jövő héten még tíz fontos termék lesz olcsóbb.

– Örülök, hogy segíthetünk az embereknek

– jelentette ki Vučić, aki ezzel a videóval szerette volna tagadni azokat az általa hazugságnak nevezett gyanúsítgatásokat, hogy a szerb kormányzat tagjai nem esznek ilyen rossz minőségű ételt, amelyet a Dveri nacionalista párt méregnek és ipari hulladéknak nevezett.

Ő viszont úgy véli, hogy kitűnő.

Elnöki kihívás: a szerb párizsis szendvics

A szerb elnök arról is beszélt, hogy a közös reggeli az ő ötlete volt – mint minden Szerbiában, például a magyar zászlós felirat is Szabadka határában – és a barátai elfogadták a meghívást, vagy éppen a kihívást, tekintsük bárminek is.

Ezt követően a “bújtatott alanyt” használva aprított néhány gyűlöletmondatot is a videóba, amelyben azzal vádolta meg az ellenzéket – amelyet nem nevezett meg – hogy minden nap új hazugságot talál ki.

Ezek közé tartozott az is, hogy ők (az elnök és a többiek) nem mernek enni az olcsó párizsiból – ez már majdnem olyan, mint egy TikTok-kihívás, de ők most megmutatják, egy életük, egy haláluk!

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy az őt támadók szemében a párizsi a “politikai ellenség archetípusává” vált.

Vučić itt emlékeztetett arra, hogy a jövő héttől éppen azzal párhuzamosan viszik le újabb tíz termék árát, hogy jelentősen növelik a béreket és a nyugdíjakat, és ezáltal közös erővel törik le az inflációt.

párizsi szendvics lakoma

A miniszterek is tömik a fejüket, jobbról Siniša Mali pénzügyminiszter, balról Tomislav Momirović bel- és külkereskedelmi miniszter (Forrás: Screenshot)

Miután a szerb elnök befejezte az ellenzék szapulását, és önmaga, illetve kormánya dicsőítését, kezdődhetett a lakoma, és ország világ tanúja lehetett annak, hogy miként készül a szerb párizsis szendvics.

A recept nagyon egyszerű: félbe kell vágni egy népi kenyeret, amelyet hosszában ismét elfelezünk, majd a szétnyitott fél kenyeret az alapozónak használt majonézzel vastagon “meglocsoljuk”.

Erre helyezzük rá a szerb nemzeti párizsit, és már kész is a szendvics, amelyhez hasonlót Lucullus sem evett, az összes római isten bocsátsa meg neki!

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Jézus sírjánál imádkozott a legfőbb szerb titkosszolga, miközben Koszovóban dúl a válság

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Jézus Szent Sír
Jézus sírjánál imádkozott a BIA vezetője, elvégre ő is keresztény, ha a keresztényi erényeit nem is nagyon csillogtatja (Forrás: Nova.rs)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi nagyon ellenzéki hírportál, a Nova fedezte fel, hogy Aleksandar Vulin, a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója Jézus sírjához zarándokolt, miközben Koszovóban igencsak komoly válság alakult ki. A BIA ezt követően közleményt adott ki, amely szerint a főkém valójában egy napos “hivatalos és hivatali” látogatáson tartózkodott Izraelben. Elképzelhető, hogy meghívása volt Jézus sírjához?

A BIA igazgatója Jézus sírjánál

Három nappal a koszovói vérontás után, ahol három szerb és egy albán rendőr vesztette életét, Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója Jeruzsálembe zarándokolt.

Az értesülést a Nova.rs hírportál több fotóval is alátámasztotta, amelyen Vulin a Szent Sír-templomban látható, úgy hogy ezt cáfolni sem lehet.

A “hírportál kémei” a jeruzsálemi Szent Sír-templomból azt jelenttették, hogy a szerb világ ügyeit más alkalommal egyébként a lelkén viselő Vulin biztonsági embereinek a kíséretében érkezett a szent helyre.

– Megállítottak minden zarándokot, hogy soron kívül tudjon bemenni. Körülbelül 20 percig volt ott, majd távozott

– mondta az ellenzéki portálnak egy zarándok, aki a nevét nem árulta el, de a BIA már biztosan nyomoz utána.

A Nova megjegyezte, hogy Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatást tett a Szentföldön” mindössze három nappal a banjskai fegyveres konfliktus után, amelyben három szerb és egy koszovói albán rendőr vesztette életét.

A Koszovó északi részén történt fegyveres konfliktust követően az egyik kulcskérdés mindenképpen az, hogy mit tett a lövöldözés előtt és után a BIA, és hogy a szerb titkosszolgálatnak voltak-e információi arról, hogy leszámolás, más értelmezés szerint terrortámadás készül a Banjska kolostor környékén.

Vulin – aki belügyminiszter volt – tavaly december 2-án került a BIA (Bezbednosna Informativna Agencija) élére, ahol Bratislav Gašićtól vette át az irányítást, ezzel Aleksandar Vučić szerb elnök két elnyűhetetlen munkatársa tulajdonképpen pozíciót váltott a “helycserés kormányalakítás” során.

Vulin eddigi “áldásos tevékenységét” az Egyesült Államok szankciókkal jutalmazta.

Jézus Szent Sír

A fotók annyire egyértelműek, hogy cáfolni nem lehetett (Forrás: Nova.rs)

A BIA kármentésbe kezdett

Miután Aleksandar Vulin így lelepleződött, a BIA nem tehetett mást, mint hogy kármentésbe kezdjen, a fotók ugyanis annyira egyértelműek, hogy az értesülés cáfolásának semmi értelme sem volt.

A Politika kormánypárti lap és hírportál egy nappal később, tehát csütörtökön tette közzé a Biztonsági Információs Ügynökség közleményét, miszerint Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója régóta tervezett egynapos hivatalos látogatáson volt Izrael Állam partnerszolgálatánál.

A közlemény megjegyezte, hogy Vulin látogatása a házigazdák kíséretében zajlott Jeruzsálemben és Tel-Avivban, és hogy A BIA ezt egy bizonyos médiában megjelent cikkre reagálva teszi közzé, miután a “bizonyos média” azt vélelmezte, hogy a BIA igazgatója, Aleksandar Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatáson tartózkodott Jeruzsálemben”.

A rövidke közlemény szerint a BIA a politikusok vagy a média hazugságaitól és trükkjeitől függetlenül nem teszi közzé, hogy vezetői milyen tevékenységet folytatnak, de a pillanat miatt, amikor egyesek megpróbálnak ártani Szerbiának, a BIÁ-nak és a BIA igazgatójának, kénytelen reagálni.

Amiből egyértelműen következik, hogy Vulin Szerbia érdekében ment imádkozni a Szent Sírhoz, és aki azt gondolja, hogy itt már ez sem segít, az biztosan a szerb nép ellensége.

A BIA szempontjából talán jobb lett volna, hogy ha most sem nyilvánul meg, mert a közleményből nem csak az derül ki, hogy a szervezet igazgatója valóban Jeruzsálemben járt, hanem az is, hogy egy korábban tervezett utat annak ellenére nem mondott le, hogy “forró a helyzet”, mint ahogy azt a legfőbb szerb, Aleksandar Vučić éppen aznap este állapította meg, amikor Vulin a “házigazdák társaságában” a Szent Sír-templomban fordult elő.

Az is kényelmetlen lehet – bár ebből a Balkánon általában nem csinálnak ügyet – hogy a “hivatalos és hivatali” látogatásokat magáncélokra, esetleg zarándoklatokra használják fel, vagyis közpénzen mennek el imádkozni Jézus sírjához, vagy mondjuk Bosznia esetében a Kába kövéhez, mint ahogy erre már volt példa bizonyos bosnyák vezetők esetében.

Hiába, Isten és a politikai útjai néha összefonódnak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava