Connect with us

Szerbia

Az Újvidéki klán szervezte a banjskai, és a magyar katonák sebesülését okozó zvečani támadást?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Klán
A koszovói miniszterelnök Újvidéki klánt emleget, amelynek vezetője a Kisfarkas, vagyis a szerb védelmi miniszter
A cikk meghallgatása

A koszovói miniszterelnök nem sokkal a mai brüsszeli tárgyalások előtt azt írta a Facebookon, hogy a Banjskában és a Zvečanban (albánul Zveçan) történt félkatonai és terrortámadást az Újvidéki klán szervezte. A banjskai támadást, amelyben egy albán rendőr és három szerb fegyveres meghalt Milan Radoičić, a Szerb lista volt alelnöke vezette, aki ma is szabadlábon van Szerbiában. Mint tudjuk, a Zvečanban lezajlott “álságos tüntetés” következtében számos magyar katona sebesült meg, közülük kettőnek a lábát amputálni kellett. A szerb védelmi minisztérium aljas és példátlan hazugságnak nevezte Kurti állításait, amivel a koszovói miniszterelnök a feszültség csökkentésének minden lehetőségét meghiúsítja.

A védelmi miniszter vezeti a klánt?

A kölcsönös vádaskodás során a koszovói miniszterelnök most egy olyan verzióval állt elő, amelynek bizonyítása lehetetlen, így annak híján minden állítás a gyanúsítás szintjén marad.

Kurti a Facebook-bejegyzést azzal kezdte, hogy a Banjskában és Zvečanban történt félkatonai és terrortámadást az Újvidéki klán szervezte, amelyet Miloš Vučević, szerb védelmi miniszter, a szerbiai állampártnak nevezett Szerb Haladó Párt elnöke vezet.

klán

A koszovói miniszterelnök kifejtette, hogy Vučevićet korábban háromszor választották meg Újvidék polgármesterének Zvonko Veselinović (koszovói szerb üzletember) segítségével. Kurti arra is kitért, hogy Vučević a szerb elnök testvérének, Andrej Vučićnak a legközelebbi barátja.

A koszovói miniszterelnök eseményekkel kapcsolatban azt írta, hogy szeptember 24-én mintegy 40 szerb ortodox zarándok érkezett a banjskai kolostorba Újvidékről, ami a koszovói miniszterelnök szerint talán nem véletlen, ezt majd a vizsgálatoknak kell kideríteniük.

Kurti hozzátette, hogy a hírhedt szerb belügyminisztérium fehér és fekete Škoda Octavia típusú autókat adott a támadást végrehajtóknak, amelyeken BG (Belgrád) és NS (Novi Sad, azaz Újvidék) jelzést viselő rendszámtáblák voltak.

A koszovói miniszterelnök szerint a Milan Radoičić által vezetett, és jelenleg szökésben lévő “terrorista csoport” tagjai a szerbiai Raškában tartózkodnak.

Kurti párhuzamot von

A koszovói miniszterelnök a Facebookon közzétett bejegyzésében megállapította, hogy két évtizeddel ezelőtt a Zimonyi klán uralta Szerbiát, most pedig az Újvidéki klán vette át a helyét.

Itt megjegyzendő, hogy a Zimonyi klán gyilkolta meg 2003. március 12-én Zoran Đinđić volt szerb miniszterelnököt, de más gyilkosságokat és emberölési kísérleteket is végrehajtott.

– Bűnözők a háborúban, bűnözők a békében, bűnözők Szerbiában, bűnözők Koszovóban

– jegyezte meg lakonikusan a Facebookon a koszovói kormányfő, aki szerint Aleksandar Vučić szerb elnök a “capo-di-tutti-capi”, vagyis a főnökök főnöke, és azért van, hogy annak a látszat keltse, miszerint az állam diktál a bűnözésnek, pedig a bűnözés diktál az államnak.

Kurti itt jegyezte meg, hogy a végéhez közeledik a terror, a bűnözés és az erőszak kultúrája a négy észak-koszovói önkormányzat területén, amelyet a Delije félkatonai alakulat, vagyis a Crvena zvezda szurkolói csoportjának becenevei jellemeznek, mint Mami, Lune, Daco, Rusi, Nemac, Gile, Drago, Aco, Ćomi, Beli, Mićko, Prki, Mrki, stb.

A koszovói kormányfő kitért arra is, hogy Koszovónak nincs joghatósága Szerbiában, ezért felvetette, hogy nem kellene-e az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak különleges bíróságot létrehoznia az Újvidéki klán számára?

A balkáni maffia végzetes csapást szenvedne, a balkáni térség pedig teljesen megnyílna az európai demokrácia, a jog és az igazságosság, valamint a tartós béke és a gyors fejlődés előtt.

A szerb védelmi minisztérium válasza

Albin Kurti vádjaira a szerb védelmi minisztérium, és nem Miloš Vučević válaszolt, holott a koszovói miniszterelnök nem az általa vezetett tárcát, hanem személyesen őt vádolta meg. Ezt a logikát követve válaszolhatott volna a Szerb Haladó Párt is, miután a vezetőjét érte sérelem.

A szerb védelmi minisztérium határozottan elutasítja azokat az aljas és kirívó hazugságokat, amelyeket a pristinai “ideiglenes önkormányzati intézmények” miniszterelnöke, Albin Kurti fogalmazott meg.

Az “ideiglenes önkormányzati intézmények” kifejezést a szerb politikai esztablisment a koszovói kormányra érti, hasonlóan ahhoz, ahogy az oroszok “különleges katonai műveletnek” nevezik az Ukrajna elleni agressziót. Ezek közé az eufemizmusok közé tartozik az is, hogy szerb részről Koszovót mindig Koszovó és Metóhiaként emlegetik.

Az is érdekes, hogy a szerbiai védelmi minisztérium a nemzetközi közösséget szólította fel arra, hogy haladéktalanul reagáljon, és állítsa le a pristinai vezetés Szerbiát és annak illetékeseit megcélzó lázító és piszkos médiakampányát. Ezt nyakatekertebben fogalmazták meg, de ez a lényege a szófacsarásnak.

A szerb védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy a koszovói és metóhiai (koszovói) béke és stabilitás megőrzése érdekében kulcsfontosságú lenne, hogy rákényszerítsék a pristinai intézményeket (vagyis a kormányt) a szerb lakosság ellen mindennapossá vált terror azonnali leállítására, az összes korábbi megállapodás végrehajtására és a Szerb Községek Közösségének azonnali megalakítására.

– Azok a szemtelen hazugságok, sértések és rágalmak, amelyeket Kurti nap mint nap hangoztat a Szerbia és a szerbiai vezetés elleni piszkos médiakampány részeként, teljes mértékben leleplezi azt a szándékát, hogy lerombolja a feszültségek csillapításának minden esélyét

– olvasható a szerbiai védelmi minisztérium közleményében, amely bizonyos értelemben burkolt fenyegetést is tartalmaz, vagyis ha valaki éppen olyan kedvében van, akár annak is tekintheti.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a szerbiai védelmi minisztérium és a szerb hadsereg továbbra is elkötelezett marad alkotmányos és törvényes szerepe mellett, hogy megőrizze Szerbia minden állampolgárának a békéjét és biztonságát.

– Meg vagyunk győződve arról, hogy a mai, valamint az eddigi rágalmazó nyilatkozatok sorozata bizonyítja, hogy kinek áll érdekében káoszt és erőszakot előidézni, és kinek érdeke a béke megőrzése, a párbeszéd folytatása és a Koszovó és Metóhia-i válság politikai megoldása

– összegezte a szerb álláspontot a szerb védelmi minisztérium. Miután levonnánk a magvas következtetést, hogy még sokáig nem lesz béke a bérces Balkánon, felhívnánk a figyelmet egy ellentmondásra azzal kapcsolatban, ami a szerb hadsereg “alkotmányos és törvényes szerepét” illeti.

A szerb alkotmány szerint Koszovó Szerbia része, így annak lakói is szerb állampolgárok – ennek szellemében gyászolta meg a szerb elnök a lelőtt koszovói albán rendőrt is – ezért igencsak veszélyes lehet, hogy ha szerb hadsereg a szerbiai alkotmány értelmében egyszer csak a fejébe veszi, hogy biztosítja minden szerb állampolgár békéjét és biztonságát.

Ez pedig a Kurti által az Újvidéki klán vezetőjeként aposztrofált Vučevićen nem múlik, ő már kinyilvánította, hogy ha Vučić elnök elrendeli, akkor a szerb hadsereg bemegy Koszovóba, illetve Koszovó és Metóhiába, merthogy szerinte egy esetleges bevonulással Szerbia a saját területét venné vissza.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

8
A koszovói miniszterelnök szerint az Újvidéki klán szervezte a banjskai támadást, és a magyar katonák sebesülését okozó zvečani tüntetést

Mi igaz mindebből, Kurtinak igaza van?

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava