Connect with us

Szerbia

Szerbiában előkerült a politikai lomtárból az esernyőpárt és Tomislav Nikolić

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

esernyő politikai lomtár
Szerbia álmodik, a szerb elnök a tavaszi-nyári roadshow pancsovai állomásán (Forrás: Vreme, Tanjug)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A szerb elnök az év elején roadshow-zott egyet, és a március eleji vranjei nagygyűlésen bejelentette, hogy megalakítja a Népi Mozgalom Szerbiáért nevű esernyőszervezetet, amelynek szlogenje az volt, hogy “Szerbia álmodik, és megvalósítja az álmait”. Miután azonban mindenki felébredt, és megdörzsölte a szemét, az álmok is feledésbe merültek, hogy most újra előkerüljenek. Ami ennél sokkal aggasztóbb, hogy a politikai lomtárból előhúzták Tomislav Nikolićot is, aki az államfői tisztséget töltötte be, amíg Aleksandar Vučić nem billentette ki a pozíciójából, viszont arra már kevesen emlékeznek, hogy 1998 és 2000 között kis-jugoszláv miniszterelnök-helyettes volt. Azokban a vészterhes időkben hajtotta végre azt a támadást a Jugoszláv Néphadsereg Koszovó ellen, ami a NATO-bombázásokat vonta maga után.

Mire jó az esernyő?

Aleksandar Vučić szerb elnök a napokban a Pink Televíziónak adott ikszedik interjújában elővette az év elején sokat emlegetett népi mozgalmat, amely hamarosan megalakul, de nem pontosította, hogy ez mikor történik meg.

Vučić a legújabb pinkes szeánszban azzal vádolta meg az ellenzéket, hogy hamis politikát folytat és közös frontot akar vele szemben kialakítani, mert látja, hogy az ország most milyen gazdag, és van már mit szétlopni.

A szerb elnök a Faktor plus közvélemény-kutatására hivatkozva megemlítette, hogy a Szerb Haladó Párt a december 17-ére tervezett választásokon 44 százalékot söpörne be, miközben az ellenzék a külföldi titkosszolgálatok és a szintén külföldi civil szervezetek támogatását élvezve próbál előre törni. Itt az elnöki számolgatásoktól egyelőre eltekintenénk, viszont megemlítenénk, hogy a szerb elnök a külföldi nagykövetségekkel történő konspirálást sem felejtette ki az ellenzék mószerolásakor.

Ismét megemlítésre került a már legalább egy éve emlegetett népi mozgalom is, amelynek megszületése érdekében a szerb elnök fél évvel ezelőtt országos roadshow-t szervezett, Szerbiában ugyanis a miloševići idők óta még mindig él az az elképzelés, hogy a demokrácia a felülről szervezett nagygyűléseken teljesedik ki.

Miután azonban gyorsan kiderült, hogy a népi mozgalom egyetlen célja a már így is abszolutista vučići hatalom kiterjesztése azokra a politikai erőkre, amelyek még nem hódoltak be, a kezdeményezés elhalni látszott, illetve már szinte elhalt.

Az említett televíziós interjúban azonban ismét előkerült, és a belgrádi Vreme hetilap és hírportál szerint annak a választási listának a kamuflázsa lesz, amelyet Aleksandar Vučić neve alatt hoznak létre a Szerb Haladó Párt istápolására.

A BALK korábban többször felhívta a figyelmet arra, hogy az államfői pozíciót betöltő Vučić nem minden szerb állampolgár elnökeként viselkedik, amikor azt kommunikálja, hogy ő lesz a Szerb Haladó Párt listájának a patrónusa (értsd mindenese), ha felkérik rá.

Ezt az ellentmondást hidalhatja át az “államot védelmező” nemzeti látszatmozgalom, amely a Szerb Haladó Párt köré gyülekező politikai erők esernyőszervezete lehetne, ami az éppen aktuális elképzelések szerint nem igazi párt lesz, hanem egy választási lista elnevezése, amely a gyengébb erők bedarálását szolgálja.

Egy ellenzéki politikai elemző szerint egyre kevesebben érdeklődnek egy ilyen mozgalomhoz való csatlakozás iránt, amellyel biankó csekket adnának Vučićnak arra, hogy végképp mindenhatóvá váljon Szerbiában.

A kezdeményezés körül az a rosszindulatú fáma is kialakult, hogy a szerb elnök az össznemzeti mozgalom megalakításával újrafestené a Szerb Haladó Párt cégérét, amivel megszabadulna a párthoz kapcsolódó kellemetlen ügyektől és a kellemetlenkedő emberektől.

A Nagy Trió

A szerb elnök az utóbbi napokban többször is megemlítette egykori mentorának, Tomislav Nikolić volt szerb elnöknek a nevét, akit ő billentett ki az államfői tisztségből, és tett parkolópályára egy Oroszországgal és Kínával való együttműködést erősítő szervezet élére, amit elhomályosított azzal, hogy a Moszkvával és Pekinggel történő együttműködést is saját hatáskörbe vonta.

De miután a trumpi időket követően gyengültek Szerbia kapcsolatai a jelenlegi amerikai vezetéssel, és erősödött az együttműködés Kínával, erre a testületre akár még szükség is lehet, hogy esetleg áttestálják rá az Oroszországgal történő együttműködés fenntartását és erősítését, ami kormányszinten az ismert helyzet miatt nem lenne ildomos.

Szerbiai ellenzéki vélemények szerint az sem véletlen, hogy a 72. életévét februárban betöltő Nikolić éppen a választások előtt kerül elő a naftalinból, és kapcsolódik be a választási kampányba, amit Vučić a Szerb Haladó Párt megalakulásának 15. évfordulója alkalmából tartott vidéki nagygyűlésen jelentett be.

Más kérdés az, hogy ezen a nagygyűlésen a pártot megalapító Tomislav Nikolić nem vett részt, de ezt egyelőre tekintsük adáshibának.

Túl kevés az információ ahhoz, hogy Nikolić újbóli feltűnését értelmezni tudjuk, de ez semmi jót nem sugall, tekintettel arra hogy a “leporolt politikus” hosszú évekig volt Vojislav Šešelj csetnikvajda helyettese a Szerb Radikális pártban, amelyben a vezetői hármast a Šešelj-Nikolić-Vučić trió alkotta.

Dragan Đilas, az ellenzéki Jog és Igazságosság pártjának vezetője nyilván ezért jegyezte meg igencsak rosszmájú módon az X-platformon, hogy lassan beteljesedik az a feltételezés, hogy “Szerbia lesz a fekete lyuk az Európai Unió egén (eredetiben a szőnyegén)”, és hogy a szankciókhoz már csak Šešelj hiányzik.

A Hágát megjárt csetnikvajda sem érti, hogy volt helyettese, majd a radikálisok egy részét a Szerb Haladó Pártba átmentő Nikolić visszatér a politikai porondra, szerinte ugyanis a volt államfő annyira korrumpálódott, hogy csak kárt okozhat Vučićnak.

A csetnikvajda – aki nyilván jól ismeri Nikolićot – megemlítette, hogy egykori helyettese ma is az elnöki villában él, holott már hat éve nem ő az államfő, miközben három házat is épített a Száva bal partján, ami nem számít lakóterületnek, így építési tilalom alá esik, és hogy Nikolić hamisított diplomával és egyetemi fokozatokkal rendelkezik.

A legszellemesebb megjegyzést Tomislav Nikolić visszatérésével kapcsolatban egy meg nem nevezett kragujeváci férfi fogalmazta meg, aki ezt olyan attraktív lépésnek minősítette, mint a kilométerek visszatekerését egy 1986-os évjáratú Lada Samarán.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

14
A Szerb Haladó Párt a szerbiai parlamenti választások nagy esélyese

Le kell-e váltani a Szerbiai Haladó Pártot a december 17-i előrehozott parlamenti választásokon?

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia7 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava