Connect with us

Szerbia

Szerbiában előkerült a politikai lomtárból az esernyőpárt és Tomislav Nikolić

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

esernyő politikai lomtár
Szerbia álmodik, a szerb elnök a tavaszi-nyári roadshow pancsovai állomásán (Forrás: Vreme, Tanjug)
play icon A cikk meghallgatása

A szerb elnök az év elején roadshow-zott egyet, és a március eleji vranjei nagygyűlésen bejelentette, hogy megalakítja a Népi Mozgalom Szerbiáért nevű esernyőszervezetet, amelynek szlogenje az volt, hogy “Szerbia álmodik, és megvalósítja az álmait”. Miután azonban mindenki felébredt, és megdörzsölte a szemét, az álmok is feledésbe merültek, hogy most újra előkerüljenek. Ami ennél sokkal aggasztóbb, hogy a politikai lomtárból előhúzták Tomislav Nikolićot is, aki az államfői tisztséget töltötte be, amíg Aleksandar Vučić nem billentette ki a pozíciójából, viszont arra már kevesen emlékeznek, hogy 1998 és 2000 között kis-jugoszláv miniszterelnök-helyettes volt. Azokban a vészterhes időkben hajtotta végre azt a támadást a Jugoszláv Néphadsereg Koszovó ellen, ami a NATO-bombázásokat vonta maga után.

Mire jó az esernyő?

Aleksandar Vučić szerb elnök a napokban a Pink Televíziónak adott ikszedik interjújában elővette az év elején sokat emlegetett népi mozgalmat, amely hamarosan megalakul, de nem pontosította, hogy ez mikor történik meg.

Vučić a legújabb pinkes szeánszban azzal vádolta meg az ellenzéket, hogy hamis politikát folytat és közös frontot akar vele szemben kialakítani, mert látja, hogy az ország most milyen gazdag, és van már mit szétlopni.

A szerb elnök a Faktor plus közvélemény-kutatására hivatkozva megemlítette, hogy a Szerb Haladó Párt a december 17-ére tervezett választásokon 44 százalékot söpörne be, miközben az ellenzék a külföldi titkosszolgálatok és a szintén külföldi civil szervezetek támogatását élvezve próbál előre törni. Itt az elnöki számolgatásoktól egyelőre eltekintenénk, viszont megemlítenénk, hogy a szerb elnök a külföldi nagykövetségekkel történő konspirálást sem felejtette ki az ellenzék mószerolásakor.

Ismét megemlítésre került a már legalább egy éve emlegetett népi mozgalom is, amelynek megszületése érdekében a szerb elnök fél évvel ezelőtt országos roadshow-t szervezett, Szerbiában ugyanis a miloševići idők óta még mindig él az az elképzelés, hogy a demokrácia a felülről szervezett nagygyűléseken teljesedik ki.

Miután azonban gyorsan kiderült, hogy a népi mozgalom egyetlen célja a már így is abszolutista vučići hatalom kiterjesztése azokra a politikai erőkre, amelyek még nem hódoltak be, a kezdeményezés elhalni látszott, illetve már szinte elhalt.

Az említett televíziós interjúban azonban ismét előkerült, és a belgrádi Vreme hetilap és hírportál szerint annak a választási listának a kamuflázsa lesz, amelyet Aleksandar Vučić neve alatt hoznak létre a Szerb Haladó Párt istápolására.

A BALK korábban többször felhívta a figyelmet arra, hogy az államfői pozíciót betöltő Vučić nem minden szerb állampolgár elnökeként viselkedik, amikor azt kommunikálja, hogy ő lesz a Szerb Haladó Párt listájának a patrónusa (értsd mindenese), ha felkérik rá.

Ezt az ellentmondást hidalhatja át az “államot védelmező” nemzeti látszatmozgalom, amely a Szerb Haladó Párt köré gyülekező politikai erők esernyőszervezete lehetne, ami az éppen aktuális elképzelések szerint nem igazi párt lesz, hanem egy választási lista elnevezése, amely a gyengébb erők bedarálását szolgálja.

Egy ellenzéki politikai elemző szerint egyre kevesebben érdeklődnek egy ilyen mozgalomhoz való csatlakozás iránt, amellyel biankó csekket adnának Vučićnak arra, hogy végképp mindenhatóvá váljon Szerbiában.

A kezdeményezés körül az a rosszindulatú fáma is kialakult, hogy a szerb elnök az össznemzeti mozgalom megalakításával újrafestené a Szerb Haladó Párt cégérét, amivel megszabadulna a párthoz kapcsolódó kellemetlen ügyektől és a kellemetlenkedő emberektől.

A Nagy Trió

A szerb elnök az utóbbi napokban többször is megemlítette egykori mentorának, Tomislav Nikolić volt szerb elnöknek a nevét, akit ő billentett ki az államfői tisztségből, és tett parkolópályára egy Oroszországgal és Kínával való együttműködést erősítő szervezet élére, amit elhomályosított azzal, hogy a Moszkvával és Pekinggel történő együttműködést is saját hatáskörbe vonta.

De miután a trumpi időket követően gyengültek Szerbia kapcsolatai a jelenlegi amerikai vezetéssel, és erősödött az együttműködés Kínával, erre a testületre akár még szükség is lehet, hogy esetleg áttestálják rá az Oroszországgal történő együttműködés fenntartását és erősítését, ami kormányszinten az ismert helyzet miatt nem lenne ildomos.

Szerbiai ellenzéki vélemények szerint az sem véletlen, hogy a 72. életévét februárban betöltő Nikolić éppen a választások előtt kerül elő a naftalinból, és kapcsolódik be a választási kampányba, amit Vučić a Szerb Haladó Párt megalakulásának 15. évfordulója alkalmából tartott vidéki nagygyűlésen jelentett be.

Más kérdés az, hogy ezen a nagygyűlésen a pártot megalapító Tomislav Nikolić nem vett részt, de ezt egyelőre tekintsük adáshibának.

Túl kevés az információ ahhoz, hogy Nikolić újbóli feltűnését értelmezni tudjuk, de ez semmi jót nem sugall, tekintettel arra hogy a “leporolt politikus” hosszú évekig volt Vojislav Šešelj csetnikvajda helyettese a Szerb Radikális pártban, amelyben a vezetői hármast a Šešelj-Nikolić-Vučić trió alkotta.

Dragan Đilas, az ellenzéki Jog és Igazságosság pártjának vezetője nyilván ezért jegyezte meg igencsak rosszmájú módon az X-platformon, hogy lassan beteljesedik az a feltételezés, hogy “Szerbia lesz a fekete lyuk az Európai Unió egén (eredetiben a szőnyegén)”, és hogy a szankciókhoz már csak Šešelj hiányzik.

A Hágát megjárt csetnikvajda sem érti, hogy volt helyettese, majd a radikálisok egy részét a Szerb Haladó Pártba átmentő Nikolić visszatér a politikai porondra, szerinte ugyanis a volt államfő annyira korrumpálódott, hogy csak kárt okozhat Vučićnak.

A csetnikvajda – aki nyilván jól ismeri Nikolićot – megemlítette, hogy egykori helyettese ma is az elnöki villában él, holott már hat éve nem ő az államfő, miközben három házat is épített a Száva bal partján, ami nem számít lakóterületnek, így építési tilalom alá esik, és hogy Nikolić hamisított diplomával és egyetemi fokozatokkal rendelkezik.

A legszellemesebb megjegyzést Tomislav Nikolić visszatérésével kapcsolatban egy meg nem nevezett kragujeváci férfi fogalmazta meg, aki ezt olyan attraktív lépésnek minősítette, mint a kilométerek visszatekerését egy 1986-os évjáratú Lada Samarán.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

14
A Szerb Haladó Párt a szerbiai parlamenti választások nagy esélyese

Le kell-e váltani a Szerbiai Haladó Pártot a december 17-i előrehozott parlamenti választásokon?

A szavazás jelenlegi állása

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava