Connect with us

Szerbia

Vučić már kevésbé akarja a KFOR-t az északi területekre, december 17-én választások?
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

KFOR stúdió északi
A nemzeti gyász alkalmából a szerb elnök fekete öltönyben, fehér ingben, fekete nyakkendővel jelent meg a szerbiai állami televízió stúdiójában (Forrás: Screenshot, RTS)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Feszült légkörű interjút adott a kötekedő szerb államfő a szerbiai állami televíziónak (RTS) a banjskai eseményekről és egyéb aktuális kérdésekről. Aleksandar Vučić például bírálta a csatornát, mert levetítette a vasárnapi eseményekről készült drónfelvételeket, amelyeket a koszovói belügyminiszter tett fel az internetre. A provokatív elnöki viselkedés nem a konkrét műsorvezetőnek szólt, hanem magának az intézménynek, a szerb elnök legutóbb egy másik műsorvezetővel is lekezelően lépett fel.

Egy éve készültek a lázadásra

Aleksandar Vučić elnök az RTS Oko (Szem) című interjúműsorában kijelentette, hogy a koszovói szerbek csak saját halottaikat gyászolták, Szerbia viszont a szerdai gyásznapon minden megölt szerbről és a meggyilkolt koszovói rendőrről is megemlékezett, mert hogy, mint később elmagyarázta, a szerb alkotmány szerint – amely Koszovót Szerbia részének tekinti – ők mindannyian szerb állampolgárok.

Ez egy kemény indítás volt, mert a szerbiai megemlékezéseken sehol sem tették ki a koszovói albán rendőr fotóját, a belgrádi Szent Száva templomnál biztos nem, és a szerbiai média és a sajtó sem ezt kommunikálta a hallgatók vagy az olvasók felé.

KFOR északi

A belgrádi Szent Száva templomnál csak három kép volt (Screenshot)

Hozzátette azt is, hogy számára a meggyilkolt szerbek “soha nem lesznek terroristák”, hanem családos emberek.

A szerb elnök cáfolta a koszovói belügyminiszternek azt az állítását, hogy a támadásban szerb részről meghalt Aleksandar Vulin testőre, vagyis hogy Vulin testőre volt, aki meghalt, a férfi ugyanis tíz évvel ezelőtt állítólag egy napig volt a Biztonsági Tájékoztatás Ügynökség jelenleg igazgatójának az egyik biztonsági embere.

Vučić kitért arra is, hogy neki már egy éve vannak információja arról, hogy a koszovói (és metóhiai) szerbek ellenállásra készülnek, hiszen már több, mint egy évvel ezelőtt is barikádokat állítottak.

– Forró a helyzet, mondhat az egyház, Ön vagy én bármit, amit akar. Kurti megcsinálta, egyesítette a szerbeket

– állapította meg a szerb elnök, aki megjegyezte még, hogy a koszovói miniszterelnök mindenkit maga ellen fordított, és ezért mindannyian harcolni fognak ellene, még akkor is, ha mind odavesznek, de nem „szállnak fel a traktorra”, vagyis nem hagyják el a szülőföldjüket.

Vučić rámutatott, hogy Albin Kurti koszovói miniszterelnök módszeresen irtotta és pusztította a szerb népet, mert gyűlöli a szerbeket.

A szerb elnök arról is beszélt, hogy a csoport vezetésével megvádolt Milan Radoičić, a Szerb Lista alelnöke sohasem titkolta, és nem szégyellte a szerepét, ezért bizonyára eleget tesz annak, hogy a szerb hatóságok kihallgassák, merthogy Közép-Szerbiában tartózkodik, és így elérhető a hatóságok számára. Vučić azt is elárulta, hogy Radoičić nem sebesült meg.

Viszont elmondta, hogy az egyik szerb áldozatot közvetlen közelről lőtték fejbe, amit Szerbiában úgy ismernek, hogy “overa” (ellenőrzés), és a szerb elnök használta is ezt a kifejezést.

Korrekt a viszony a KFOR-ral

Vučić az interjúban a nemzetközi szervezetek szerepéről is beszélt, elmondta például, hogy az EULEX-et azért nem engedték az események közelébe, mert a helyszínen nem csak koszovói személyek tartózkodtak, hanem olyan Presevo völgyi emberek is, akik ismertek a szerbiai rendőrség számára.

Arra a kérdésre, hogy milyen a kommunikáció a Szerb Hadsereg és a KFOR-parancsnokság között, Vučić azt válaszolta, hogy korrekt, merthogy Angelo Michele Ristuccia tábornok, a KFOR parancsnoka komoly ember.

Itt felfedezhető némi véleménykülönbség a szerb elnök és a szerbiai védelmi miniszter, Miloš Vučević között, az utóbbi ugyanis azt mondta, hogy a Szerbia és a KFOR közötti párbeszéd szó szerint “elemi technikai szintre csökkent”.

A szerb elnök reagált a szerb külügyminiszter Ivica Dačić, és az említett védelmi miniszter követeléseire, hogy a KFOR vegye át az északi területek biztonságának szavatolását. Erre azt mondta: hogy nem tudja, van-e ennek realitása, ezt nem tudja megígérni, bár a szerbek kijönnének a KFOR-ral, mert az legalább nem, törne be a házaikba.

Akiknek az átlagosnál kicsit jobb az emlékezőtehetségük, azokban biztosan felrémlik, hogy a szerb elnök két nappal ezelőtt maga írta az Instagramon, hogy a Quinta nagyköveti csoportjától, azt kérte, hogy “Kurti rendőrsége” helyett a KFOR gondoskodjon minden biztonsági kérdésről Észak-Koszovóban.

A szerb elnök ezzel kapcsolatban egy másik forgatókönyvet húzott elő, és azt javasolta, hogy próbálkozzanak a párbeszéddel, hátha akad valaki, aki rákényszeríti Kurtit, hogy megalakítsa a Szerb Községek Közösségét (Zajednica Srpskih Opština, ZSO), ezáltal ugyanis a rendőrség szerb kézbe kerülne, és szerb rendőrök veszik a kezükbe a dolgokat.

A szerb elnök szerint éppen ez az oka annak, hogy Kurti nem kívánja teljesíteni ezt a szerb követelést, pedig a nép a lázadás határán van.

Vučić viszont teljesíti vagy nem teljesíti

A szerb elnök viszont a jelek szerint teljesít, és nem jövő márciusára vagy februárjára írja ki az előrehozott választásokat, hanem már december 17-re, vagy esetleg december 23-ra, amivel eleget tesz az ellenzéki követeléseknek.

Vučić azt tervezi, különböző helyhatósági választásokat is tartanának az említett időpontban, pedig az ellenzék kifejezetten kérte, hogy az előrehozott választásokkal együtt csak a belgrádi választásokat tartsák meg, és ne legyenek például tartományi vagy helyhatósági választások.

KFOR északi

A szerb elnök az ellenzék egy részének választási követeléseivel kapcsolatban azt mondta, hogy teljes mértékben elfogadta az ellenzéki elképzeléseket, de mint az előző mondatból kiderül, ez sem igaz teljesen.

Vučić nem zárta ki, hogy ő lesz a Szerb Haladó Párt listavezetője, ha erre felkérik, amivel kapcsolatban a BALK-on korábban már megjegyeztük, hogy köztársasági elnöki pozíciójánál fogva ez igencsak inkorrekt, hiszen ő minden szerbiai állampolgár elnöke.

Aleksandar Vučić szerb elnök arról is beszámolt, hogy új hágai vádemelés érkezett Vojislav Šešelj ellen. Kiemelte, hogy a vádemelést Šešelj és négy társa ellen a bíróság megsértése miatt nyújtották be.

– Csak hogy még valamit hozzátegyenek a nyomáshoz

– mondta röviden Vučić.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint
Macedónia2 nap telt el azóta

Egymilliárd eurós magyar hitelből lökné be a gazdaságot az új macedón miniszterelnök
5 (5)

Magyarország pénzét - nem hivatalos értesülések szerint - olyan infrastrukturális projektek befejezésére fordítják, mint például a Kicsevo-Ohrid autópálya, és nem...

HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg
Horvátország1 hét telt el azóta

Hőség a horvát tengerparton és az egész térségben, 40 fok körüli hőmérsékletek várhatók
3.5 (11)

A legmelegebb légtömegek a hét közepétől érik el a közép-balkáni térséget, Németországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot és Lengyelországot. Az előrejelzések szerint...

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia1 hét telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban
5 (8)

TartalomjegyzékEgy éve készültek a lázadásraKorrekt a viszony a KFOR-ralVučić viszont teljesíti vagy nem teljesíti A labdák segítségével értékeld a cikket!...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet3 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?
4.6 (5)

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország3 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak
5 (4)

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava