Connect with us

Szerb Köztársaság

Dodik gyerekeivel szemben léptetett életbe szankciókat az USA pénzügyminisztériuma

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

gyerekek
Dodik és a gyerekek, most már mindhármuknak van amerikai szankciójuk (Forrás: Depo.ba)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának külföldi pénzügyi eszközök ellenőrzésére létrehozott hivatala (Offive of Foreign Assets Controll, OFAC) október 20-án szankciós listára helyezte Milorad Dodiknak, a boszniai Szerb Köztársaság elnökének gyerekeit, Igort és Goricát. A legfőbb boszniai szerb vezető két gyermekének szankcionálása mellett az amerikai diplomácia arról is döntött, hogy Dodik családi érdekeltségeinek gazdasági lehetőségeit is korlátozzák, így a Dodik família tulajdonában lévő négy vállalkozásra is kiterjesztettek bizonyos szankciókat.

A gyerekeit is megszankcionálták

Az USA pénzügyminisztériumának közleménye szerint Igor és Gorica szankciós listára helyezése amiatt vált indokolttá, mert tevékenységükkel hozzájárultak ahhoz, hogy Dodik közpénzeket vonjon el az RS központi költségvetéséből, amivel a saját családja vagyonát növelte.

A közlemény kitért arra is, hogy az amerikai külügy értékelése szerint Dodik populista hangvételű, ultra-nacionalista politikai álláspontja kizárólag azt a célt szolgálja, hogy elterelje a figyelmet az általa folytatott korrupciós ügyletekről, amiket a hivatalát felhasználva folytat a boszniai szerb entitásban.

Az amerikai külügy szerint Dodik ehhez aktívan felhasználja családja gazdasági érdekeltségeit, és két gyermekét mostanra széles spektrumban bevonta a család cégeinek irányításába.

Az Igor és Gorica tulajdonában álló cégek közül a mostani szankciós körben három agrárprofilú vállalkozás (Agro Voće, Fruit Eco és Global Liberty) és a Banja Luka központjában lévő Agape nevű étterem ellen lépett fel az OFAC.

Az érintett cégekkel, valamint Igorral és Goricával szemben bevezetett korlátozások a testvérpár amerikai vagyonának befagyasztása mellett magukban foglalják az említett cégekkel kapcsolatos kereskedelmi tilalmat is.

Brian E. Nelson az USA pénzügyminisztériumának terrorizmus finanszírozási és pénzügyi hírszerzési ügyekért felelős államtitkára kiemelte, hogy a Dodik család elleni mostani szankciókat további lépések követik minden olyan személlyel vagy céggel szemben, amelyek célja a Bosznia-Hercegovina területi integritását biztosító Daytoni Békeszerződés felrúgása.

gyerek

Az OFAC az apukát követően a gyerekeket is “megszankcionálta

Dodik az X-platformon közzétett bejegyzésében kellő szarkazmussal jelezte a tegnap bejelentett korlátozásokról, hogy egyáltalán nem lepődött meg a családtagjait érintő újabb szankciós rendelkezéseken. Sőt, előre vetítette, hogy ha így halad a szankciós lista bővítése, előbb vagy utóbb rá kerülnek arra a még meg nem született unokái is.

Mint korábban minden esetben, most is Michael Murphy-t, az USA szarajevói nagykövetét nevezte meg felelősként, aki a boszniai szerbek és persze Dodik ellehetetlenítésén munkálkodik.

Negyedjére vették célba

Az USA külügyminisztériuma által az OFAC felé kezdeményezett szankciós tilalmaknak ez volt a negyedik Dodikot érintő köre. Elsőként még 2017-ben került maga a legfőbb boszniai szerb a szankciós listára, amit az akkor életbe léptetett korlátozások kiterjesztése követett 2022-ben.

Mivel lényegesebb amerikai érdekeltségek hiányában Dodik csak legyintett a szankciókra, az OFAC 2022-ben léptette életbe a boszniai főszerb családjához köthető gazdasági társaságok közül a banjalukai Alternativa televizija nevű kereskedelmi csatorna szankciós listára helyezését.

Ezek után az idei év első felében az USA külügyminisztériuma jobb híján már arra kényszerült a fejét járomba hajtani nem akaró Dodikkal szemben, hogy a fontosabb politikai szövetségesei ellen vezessen be korlátozásokat.

Utóbbi intézkedés azonban kontraproduktívnak mutatkozott a boszniai szerb közvélemény körében, mert kellő hivatkozási alapul szolgált Dodiknak ahhoz, hogy azt a mantrát szajkózhassa ő is, miszerint az általa újabban a moszkvai szleng szerint emlegetett „kollektív nyugat” támogatja a bosnyák többséget a szerbek feletti elnyomás megvalósításában.

Az USA külügyi vezetése vélhetően érzékelte, hogy a meglehetősen csekély amerikai kötődéssel bíró boszniai szerb politikai kurzus szankciókkal sújtása lényegében a kitűzött céllal ellentétes hatást váltott ki, így amellett dönthettek, hogy megkísérlik elzárni Dodik családjának pénzcsapját, aminek következtében erodálódni kezdhet az egyébként meglehetősen szegmentált családi holdudvar.

A boszniai szerb egységfront anyagi erőforrásainak korlátozásán túl amiatt is indokolttá vált a Dodik körüli gazdasági erőtér korlátozása az OFAC közleménye alapján, mert értékelésük szerint Dodik 2021. óta módszeresen arra törekedett, hogy növelje Igor és Gorica gazdasági befolyását a boszniai szerb entitásban.

A két Dodik-gyerek vagyonosodása pedig szoros kapcsolatban áll a családfő által betöltött közhivatallal, így lényegében az RS-t mostanra egy családi vállalkozássá változtatták.

A németek helyett a magyar kormány száll be

Az OFAC taglalja továbbá azt is, hogy egyes külföldi befektetési és támogatási alapok amiatt fejezték be az RS-ben korábban már megkezdett projektjeiket, mert attól tartottak, hogy az egyes projektcégek körül kialakuló beszállítói láncon keresztül a támogatási összeg jelentős hányada Dodik családjánál köt ki.

Emlékezetes, hogy idén februárban a német kormány döntött úgy, hogy felfüggeszti a szerb entitásban korábban megkezdett energetikai és közműfejlesztési projektjeit.

Ezek egy részének átvállalásáról Milorad Dodik megállapodott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. A konkrét megegyezésről maga Dodik számolt be október 2-án, Orbánnál tett budapesti látogatását követően a boszniai szerb médiában.

Eszerint a magyar kormány energetikai projektekben lesz érdekelt a jövőben a boszniai szerb entitásban. Dodik példaként a szélerőmű parkok létesítésében való szerepvállalást emelte ki.

Emellett jelezte, hogy a magyar fél folytatja a boszniai szerb gazdáknak megnyitott agrár-eszközbeszerzési projektet egyes magyar gyártók nyugat-balkáni piacon való megjelenése érdekében.

Karadžić fia mentesült

A Dodik család elleni fellépéssel egyidejűleg az OFAC törölte a szankciók alatt álló külföldiek listájáról Aleksandar Karadžićot, a jelenleg a hágai ítélet nyomán börtönbüntetését töltő korábbi boszniai szerb elnök, Radovan Karadzić fiát.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

12
Lassan már az egész Dodik családnak lesz amerikai szankciója, miután a boszniai szerb elnök lányát és fiát is bünteti az Egyesült Államok

Vajon megérdemelte-e a boszniai szerb elnök, hogy az Egyesült Államok szétszankcionálja őt és a családját?

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint
Macedónia1 nap telt el azóta

Egymilliárd eurós magyar hitelből lökné be a gazdaságot az új macedón miniszterelnök

Magyarország pénzét - nem hivatalos értesülések szerint - olyan infrastrukturális projektek befejezésére fordítják, mint például a Kicsevo-Ohrid autópálya, és nem...

HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg
Horvátország1 hét telt el azóta

Hőség a horvát tengerparton és az egész térségben, 40 fok körüli hőmérsékletek várhatók

A legmelegebb légtömegek a hét közepétől érik el a közép-balkáni térséget, Németországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot és Lengyelországot. Az előrejelzések szerint...

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia1 hét telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban

TartalomjegyzékA gyerekeit is megszankcionáltákNegyedjére vették célbaA németek helyett a magyar kormány száll beKaradžić fia mentesültMini közvélemény-kutatás A labdák segítségével értékeld...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet3 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország3 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava