Connect with us

Szerb Köztársaság

Dodik gyerekeivel szemben léptetett életbe szankciókat az USA pénzügyminisztériuma

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

gyerekek
Dodik és a gyerekek, most már mindhármuknak van amerikai szankciójuk (Forrás: Depo.ba)
play icon A cikk meghallgatása

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának külföldi pénzügyi eszközök ellenőrzésére létrehozott hivatala (Offive of Foreign Assets Controll, OFAC) október 20-án szankciós listára helyezte Milorad Dodiknak, a boszniai Szerb Köztársaság elnökének gyerekeit, Igort és Goricát. A legfőbb boszniai szerb vezető két gyermekének szankcionálása mellett az amerikai diplomácia arról is döntött, hogy Dodik családi érdekeltségeinek gazdasági lehetőségeit is korlátozzák, így a Dodik família tulajdonában lévő négy vállalkozásra is kiterjesztettek bizonyos szankciókat.

A gyerekeit is megszankcionálták

Az USA pénzügyminisztériumának közleménye szerint Igor és Gorica szankciós listára helyezése amiatt vált indokolttá, mert tevékenységükkel hozzájárultak ahhoz, hogy Dodik közpénzeket vonjon el az RS központi költségvetéséből, amivel a saját családja vagyonát növelte.

A közlemény kitért arra is, hogy az amerikai külügy értékelése szerint Dodik populista hangvételű, ultra-nacionalista politikai álláspontja kizárólag azt a célt szolgálja, hogy elterelje a figyelmet az általa folytatott korrupciós ügyletekről, amiket a hivatalát felhasználva folytat a boszniai szerb entitásban.

Az amerikai külügy szerint Dodik ehhez aktívan felhasználja családja gazdasági érdekeltségeit, és két gyermekét mostanra széles spektrumban bevonta a család cégeinek irányításába.

Az Igor és Gorica tulajdonában álló cégek közül a mostani szankciós körben három agrárprofilú vállalkozás (Agro Voće, Fruit Eco és Global Liberty) és a Banja Luka központjában lévő Agape nevű étterem ellen lépett fel az OFAC.

Az érintett cégekkel, valamint Igorral és Goricával szemben bevezetett korlátozások a testvérpár amerikai vagyonának befagyasztása mellett magukban foglalják az említett cégekkel kapcsolatos kereskedelmi tilalmat is.

Brian E. Nelson az USA pénzügyminisztériumának terrorizmus finanszírozási és pénzügyi hírszerzési ügyekért felelős államtitkára kiemelte, hogy a Dodik család elleni mostani szankciókat további lépések követik minden olyan személlyel vagy céggel szemben, amelyek célja a Bosznia-Hercegovina területi integritását biztosító Daytoni Békeszerződés felrúgása.

gyerek

Az OFAC az apukát követően a gyerekeket is “megszankcionálta

Dodik az X-platformon közzétett bejegyzésében kellő szarkazmussal jelezte a tegnap bejelentett korlátozásokról, hogy egyáltalán nem lepődött meg a családtagjait érintő újabb szankciós rendelkezéseken. Sőt, előre vetítette, hogy ha így halad a szankciós lista bővítése, előbb vagy utóbb rá kerülnek arra a még meg nem született unokái is.

Mint korábban minden esetben, most is Michael Murphy-t, az USA szarajevói nagykövetét nevezte meg felelősként, aki a boszniai szerbek és persze Dodik ellehetetlenítésén munkálkodik.

Negyedjére vették célba

Az USA külügyminisztériuma által az OFAC felé kezdeményezett szankciós tilalmaknak ez volt a negyedik Dodikot érintő köre. Elsőként még 2017-ben került maga a legfőbb boszniai szerb a szankciós listára, amit az akkor életbe léptetett korlátozások kiterjesztése követett 2022-ben.

Mivel lényegesebb amerikai érdekeltségek hiányában Dodik csak legyintett a szankciókra, az OFAC 2022-ben léptette életbe a boszniai főszerb családjához köthető gazdasági társaságok közül a banjalukai Alternativa televizija nevű kereskedelmi csatorna szankciós listára helyezését.

Ezek után az idei év első felében az USA külügyminisztériuma jobb híján már arra kényszerült a fejét járomba hajtani nem akaró Dodikkal szemben, hogy a fontosabb politikai szövetségesei ellen vezessen be korlátozásokat.

Utóbbi intézkedés azonban kontraproduktívnak mutatkozott a boszniai szerb közvélemény körében, mert kellő hivatkozási alapul szolgált Dodiknak ahhoz, hogy azt a mantrát szajkózhassa ő is, miszerint az általa újabban a moszkvai szleng szerint emlegetett „kollektív nyugat” támogatja a bosnyák többséget a szerbek feletti elnyomás megvalósításában.

Az USA külügyi vezetése vélhetően érzékelte, hogy a meglehetősen csekély amerikai kötődéssel bíró boszniai szerb politikai kurzus szankciókkal sújtása lényegében a kitűzött céllal ellentétes hatást váltott ki, így amellett dönthettek, hogy megkísérlik elzárni Dodik családjának pénzcsapját, aminek következtében erodálódni kezdhet az egyébként meglehetősen szegmentált családi holdudvar.

A boszniai szerb egységfront anyagi erőforrásainak korlátozásán túl amiatt is indokolttá vált a Dodik körüli gazdasági erőtér korlátozása az OFAC közleménye alapján, mert értékelésük szerint Dodik 2021. óta módszeresen arra törekedett, hogy növelje Igor és Gorica gazdasági befolyását a boszniai szerb entitásban.

A két Dodik-gyerek vagyonosodása pedig szoros kapcsolatban áll a családfő által betöltött közhivatallal, így lényegében az RS-t mostanra egy családi vállalkozássá változtatták.

A németek helyett a magyar kormány száll be

Az OFAC taglalja továbbá azt is, hogy egyes külföldi befektetési és támogatási alapok amiatt fejezték be az RS-ben korábban már megkezdett projektjeiket, mert attól tartottak, hogy az egyes projektcégek körül kialakuló beszállítói láncon keresztül a támogatási összeg jelentős hányada Dodik családjánál köt ki.

Emlékezetes, hogy idén februárban a német kormány döntött úgy, hogy felfüggeszti a szerb entitásban korábban megkezdett energetikai és közműfejlesztési projektjeit.

Ezek egy részének átvállalásáról Milorad Dodik megállapodott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. A konkrét megegyezésről maga Dodik számolt be október 2-án, Orbánnál tett budapesti látogatását követően a boszniai szerb médiában.

Eszerint a magyar kormány energetikai projektekben lesz érdekelt a jövőben a boszniai szerb entitásban. Dodik példaként a szélerőmű parkok létesítésében való szerepvállalást emelte ki.

Emellett jelezte, hogy a magyar fél folytatja a boszniai szerb gazdáknak megnyitott agrár-eszközbeszerzési projektet egyes magyar gyártók nyugat-balkáni piacon való megjelenése érdekében.

Karadžić fia mentesült

A Dodik család elleni fellépéssel egyidejűleg az OFAC törölte a szankciók alatt álló külföldiek listájáról Aleksandar Karadžićot, a jelenleg a hágai ítélet nyomán börtönbüntetését töltő korábbi boszniai szerb elnök, Radovan Karadzić fiát.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

9
Lassan már az egész Dodik családnak lesz amerikai szankciója, miután a boszniai szerb elnök lányát és fiát is bünteti az Egyesült Államok

Vajon megérdemelte-e a boszniai szerb elnök, hogy az Egyesült Államok szétszankcionálja őt és a családját?

A szavazás jelenlegi állása

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac
Szeles Mónika a pályán Szeles Mónika a pályán
B A Balkanac4 nap telt el azóta

Sport, zene, derű: Szeles Mónika 50 (Balk.open)

TartalomjegyzékA gyerekeit is megszankcionáltákNegyedjére vették célbaA németek helyett a magyar kormány száll beKaradžić fia mentesültMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása Emlékeimben...

380224118 707885967920674 7168397514059230108 n 072507 380224118 707885967920674 7168397514059230108 n 072507
B A Balkanac2 hét telt el azóta

SZERB CSERNOBIL: Szigorúan ellenőrzött vonatok és a képlet őrei

TartalomjegyzékA gyerekeit is megszankcionáltákNegyedjére vették célbaA németek helyett a magyar kormány száll beKaradžić fia mentesültMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása 2010....

Csontváry Kosztka Tivadar: Titokzatos sziget Csontváry Kosztka Tivadar: Titokzatos sziget
B A Balkanac3 hét telt el azóta

Szobi, Dibi, Modi, Csonti + Titokzatos szigetek (keményvalutában)

TartalomjegyzékA gyerekeit is megszankcionáltákNegyedjére vették célbaA németek helyett a magyar kormány száll beKaradžić fia mentesültMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása „Ilyet...

BALK BALK
B A Balkanac3 hét telt el azóta

BALK.High.Art: Öt férfi és egy nő – a Duna parknál

TartalomjegyzékA gyerekeit is megszankcionáltákNegyedjére vették célbaA németek helyett a magyar kormány száll beKaradžić fia mentesültMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása Talpalatnyi...

eladó Koszovó ház albán eladó Koszovó ház albán
B A Balkanac1 hónap telt el azóta

Egy eladó ház és öt nő (Szabó Imre fotói)

TartalomjegyzékA gyerekeit is megszankcionáltákNegyedjére vették célbaA németek helyett a magyar kormány száll beKaradžić fia mentesültMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása Többek...

IN ENGLISH

Szlovákiai kissebségi kérdések / National minorities issue in Slovakia Szlovákiai kissebségi kérdések / National minorities issue in Slovakia
English3 hét telt el azóta

No Resolution for the Legal Status of National Minorities in Slovakia

TartalomjegyzékA gyerekeit is megszankcionáltákNegyedjére vették célbaA németek helyett a magyar kormány száll beKaradžić fia mentesültMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása Commitment...

katonai támogatás Iran offers military support to Bosnia katonai támogatás Iran offers military support to Bosnia
English3 hét telt el azóta

Iran Offers Military Support to Bosniaks If Needed

TartalomjegyzékA gyerekeit is megszankcionáltákNegyedjére vették célbaA németek helyett a magyar kormány száll beKaradžić fia mentesültMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása The...

fényes jövő Leskovac Tanjug Bright future for Serbia fényes jövő Leskovac Tanjug Bright future for Serbia
English1 hónap telt el azóta

Promised and Scared: Vučić Promised a Bright Future for Serbia, Then Envisioned a World War

TartalomjegyzékA gyerekeit is megszankcionáltákNegyedjére vették célbaA németek helyett a magyar kormány száll beKaradžić fia mentesültMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása Serbia...

fegyver / Arm yourselves! fegyver / Arm yourselves!
English2 hónap telt el azóta

The former Slovenian Prime Minister called on his fellow countrymen to arm themselves

TartalomjegyzékA gyerekeit is megszankcionáltákNegyedjére vették célbaA németek helyett a magyar kormány száll beKaradžić fia mentesültMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása Janez...

választások / elections választások / elections
English2 hónap telt el azóta

MISERY: Despite Elections, Nothing Will Change in Serbia

TartalomjegyzékA gyerekeit is megszankcionáltákNegyedjére vették célbaA németek helyett a magyar kormány száll beKaradžić fia mentesültMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása Even...

Tíz nap legjava