Connect with us

Bosznia

MEGSZANKCIONÁLTÁK DODIKOT: A boszniai szerb politikusnak ismét pénzre lehet szüksége, a barátai közül lesz-e aki finanszírozza?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

1ket minsizterium
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Az amerikai kormány befagyasztotta Milorad Dodik amerikai bankszámláit, és rajta kívül több prominens boszniai személyiséget is kitiltott az Egyesült Államok területéről. A döntés mindenekelőtt a boszniai szerb vezetőre vonatkozik, de ennek hatálya alá esik egy szerb polikus + a felesége, és egy bosnyák tévelygő bárány is. Az amerikaiak véleménye szerint a delikvensek korrupt és destabilizáló magatartást tanúsítottak. Az amerikaiak annyira megtisztelték a szóban forgó személyeket, hogy egyszerre két washingtoni tárca is közleményt adott ki, mindeközben Antony Blinken amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is szilárdan elkötelezett a Bosznia- Hercegovina polgárainak „fényesebb jövője” (brighter future) mellett, értsenek ezen bármit is a tengerentúlon.

#UnitedAgainstCorruption

Ezzel a hasgtaggal zárta Twitter-üzenetet Antony Blinken, amin nagyon senki sem lepődött meg, hiszen az új, illetve ismét porondra lépő amerikai -megbízottak már többször megemlítették, hogy nagy a korrupció a térségben, Gabriel Escobar pedig nem is igen rejtette véka alá, hogy Dodik neve általában nem politikai, hanem korrupciós problémákkal összefüggésben merül fel.

A BALK már tavaly októberben arra figyelmeztetett, hogy Escobar, illetve az általa képviselt Egyesült Államok várhatóan Boszniában (is) aktívabb külpolitikát folytat majd, és együttműködve az új európai főképviselővel, a német Christian Schmidttel, keményebben lép fel az évek óta a boszniai föderáció gyengítésén munkálkodó szerb vezetővel, Milorad Dodikkal szemben. Az együttműködésről még lesz szó lejjebb.

Érdemes a megfogalmazás más árnyalataira is figyelni, amelyekre itt most nem térnénk ki, de alkalomadtán még foglalkozunk vele. Arra viszont így elől járóban emlékeztetnénk, hogy június 8-án a Fehér Ház, illetve Joseph Biden amerikai elnök végrehajtási parancsot adott ki, amellyel megtiltja a belépést az Egyesült Államokba azok számára, akik destabilizálják a Nyugat- Balkánt. Az amerikai elnöki dokumentum innen tölthető le.

Tehát a mostani amerikai döntésnek vannak előzményei, és ebben az esetben nem történt más, minthogy lecsapott az istennyila, de hát ha vihar van, akkor mennydörögni és villámlani is szokott. Mondjuk a blinkeni #UnitedAgainstCorruption hashtag szellemében.

Mi is történt?

Az USA pénzügyminisztériuma közleményben vádolta megvádolta Milorad Dodikot, hogy korrupciós tevékenységet folytat, és mindeközben fenyegeti Bosznia- Hercegovina stabilitását és területi egységét, ezért befagyasztotta az Egyesült Államok területén található bankszámláit, valamint megtiltotta valamennyi amerikai állampolgárnak, hogy bármilyen üzleti kapcsolatba lépjenek vele. A vájt fülűeknek itt a link, hogy elmélyedhessenek a részletekben.

Viszont két-három dolgot mindenképpen itt is meg kell említeni, mert ezek minden bizonnyal elkerülik a helyzetet kevésbé jól ismerők figyelmét. Az amerikai pénzügyminisztérium ugyanis nem csak Dodikot tette feketelistára, hanem az általa közvetlenül irányított ATV-t is, vagyis az Alternatív Televíziót (Alternativna Televizija d.o.o. A Banja Luka, ATV), amelyet egy családjához közeli cég működtet, ám a gyakorlatban a boszniai szerbek legbefolyásosabb politikusa „főszerkeszt”.

– Dodik maga gyakorol személyes irányítást az ATV felett a színfalak mögött, például úgy, hogy személyes jóváhagyást kér a politikailag érzékeny témákkal kapcsolatos médiasztorikhoz. Dodik azért vásárolta meg az ATV-t, hogy szándékosan és kifejezetten megvalósítsa saját programját, amely magában foglalja más politikai személyiségek lejáratására, közéleti alakjuk bemocskolására, valamint saját személyes és politikai céljainak előmozdítására irányuló erőfeszítéseit

– olvasható az amerikai pénzügyminisztérium közleményében, amely megjegyzi, hogy Dodik az elmúlt években jelentősen növelte az ATV finanszírozását, és ezen a csatornán keresztül rosszindulatú befolyásolási kampányokat folytatott a közösségi médiában, hogy olyan tartalmat tegyen közzé, amely elősegíti politikai és személyes céljait.

Az amerikai pénzügyminisztériumi közlés értelmében letiltják Dodik és a hozzá kapcsolódó szervezetek Egyesült Államokban található tulajdonát és érdekeltségét, ami azt jelenti, hogy pecsét kerül minden olyan „entitásra”, amelynek 50 százaléka, vagyis többségi tulajdona egy vagy több letiltott személy birtokában van, közvetlenül vagy esetleg közvetve.

Ezek után felvetődhet a kérdés, hogy Milorad Dodik miből finanszírozza további tevékenységét, hiszen a boszniai főmegbízott más anyagi forrásokra utaló nyilatkozatai után az amerikaiak is elzárták a pénzcsapot. Christian Schmidt, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselője december közepén a Süddeutsche Zeitung német lapnak adott interjújában hangoztatta, hogy ő már korábban megállapodott a Nemzetközi Valutaalappal (International Monetary Found, IMF) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD), hogy a szerb entitás csak egyes feltételek teljesítése esetén kaphat pénzt a jövőben.

A bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagjának így aligha maradhat más választása, mint hogy a barátaihoz forduljon segítségért, és mint tudjuk dicsekedett is vele, hogy neki vannak külföldön barátai.

A State Department is büntetett

Az amerikai külügyminisztérium is közleményt adott ki, amelyben Dodik melett további boszniai illetékeseket, egy szerbet és egy bosnyákot, tiltottak ki az Egyesült Államokból, és fagyasztották be ottani vagyonukat.

Ez a Bosznia- Hercegovinai Legfelsőbb Igazságügyi és Ügyészségi Tanács (HJPC BiH) korábbi elnökére, Milan Tegeltijára, és annak nejére Tijana Tegeltijára, valamint a bosnyák származású Mirsad Kukić, parlamenti képviselőre, a Demokratikus Cselekvésért Mozgalom (Pokret za demokratsku akciju, PDA) elnökére vonatkozik, az utóbbit 2018 márciusában zárta ki soraiból a fő bosnyák pártnak számító Demokratikus Akciópárt, utána alakított magának egy másik pártot.

Itt jegyzendő meg, hogy Mirsad Kukić jelenleg is parlamenti képviselő, ráadásul a választási előkészítő bizottság tagja, ezért annak bizonyára van jelentősége, hogy a bosznia-hercegovinai választási törvény átszabásán dolgozó amerikaiak félretették.

A szankciókkal sújtott szerb(iai) származású Milan Tegeltiját már korábban „kinézte magának” Washington, az Egyesült Államok bosznia-hercegovinai nagykövetsége ugyanis december 10-én kívánatosnak tartotta lemondását, amit az amerikaiak az általa vezetett intézménybe vetett polgári bizalom helyreállítása érdekében tartottak szükségesnek.

A State Department közleménye végén jelezte, hogy senki sem nyugodhat meg, hiszen a Big Brother továbbra is figyel, ezért „reszkessetek betörők”.

Az amerikai külügyminisztérium a boszniai szuverenitás és területi integritás unalom + egyedik alkalommal történt elismétlése után megjegyezte, hogy a korrupt vagy destabilizáló szereplőkkel kapcsolatban álló más vezetők és entitások szintén az Egyesült Államok kormányának jövőbeli intézkedéseinek tárgyát képezhetik.

– Továbbra is a megfelelő hatóságokat fogjuk igénybe venni a szereplők elszámoltathatóságának előmozdítása érdekében a régióban és világszerte

– zárul az amerikai külügyi közlemény.

Az előző bekezdés tudatában érdemes a magyar miniszterelnök közelgő útjára figyelni, Orbán Viktor ezúttal ugyanis nem Banja Luka külterületét, hanem valószínűleg Szarajevó belterületét látogatja meg egy sok féle szempontból kényesnek tekinthető út során. Orbán Viktor január 25-re tervezett szarajevói útjáról a balkáni térségben előbb az orosz Szputnyik hírügynökség szerb nyelvű kiadása számolt be még december 10-én, majd két nappal később a hírt megerősítette Magyarország szarajevói nagykövetsége is a klix.ba hírportálás kérdésére.

English

Dodik travels to Moscow, yet receives money from the European Union

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Dodik pénzt kap az EU-tól / Dodik travels to Moscow and receives money from the EU
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

The European Commission has lifted the suspension it imposed last year on the disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic. Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb entity, expressed his gratitude to his coalition partners for their support in this matter, while the entity he leads is experiencing worsening economic conditions. The upcoming repayment of bonds issued on the Vienna Stock Exchange this year may force Dodik to take on additional significant loans. It is possible that he will seek assistance in Hungary as well.

In Brussels, they loosened their grip

Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, achieved a significant result on Friday, as the EU revoked the suspension of EU-funded development projects in the Serbian entity.

The disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic had been suspended since February last year, as the EU Commission sought to exert pressure on Dodik’s Independent Social Democrats Alliance (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) due to their secessionist tendencies.

Although the European Union did not impose sanctions on Bosnian Serb political leaders at that time, the Commission ordered the freezing of all projects receiving EU support.

It was already known at the time of the halt in investments, mostly related to infrastructure development, that the Serbian entity, burdened by significant debt due to bonds issued on international stock exchanges, would not be able to compensate for the resulting shortfall from its own budget.

In May of this year, several Bosnian newspapers reported that the leadership of the Bosnian Serb Republic could be in trouble if they do not find new external funding to finance their accumulated external debt.

While the risk of technical bankruptcy is not discussed in Banja Luka, it can be assumed that the EU, in plain terms, „didn’t let Dodik off the hook” and resumed the disbursement of previously frozen financial assets.

According to experts knowledgeable in the Bosnian financial sector, the EU’s restart of programs has provided a lifeline to the otherwise grim state of the Bosnian Serb economy.

However, experts agreed that the influx of EU funds alone will not be sufficient to ensure the necessary growth for financing external debt. This is because its impact does not generate enough additional GDP growth in the Bosnian Serb Republic to break free from the debt spiral.

One may ask, why did Brussels yield?

The answer, according to many, is that this step was a significant gesture towards the Bosnian Serb region on the brink of international isolation and economic collapse.

Dodik, in turn, has only earned this by fulfilling the coalition agreement he made with the Croatian Democratic Community of Bosnia and Herzegovina (Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine, HDZ BiH) and the left-wing Bosnian party alliance known as the „troika” until now.

Troubles within the coalition arise

The importance of restarting EU programs is also reflected in Dodik himself expressing gratitude, in front of the press, to Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, for consistently keeping the issue of restarting frozen projects in the Serbian entity on the agenda during his visits to Brussels this year.

elmedin konakovic milorad dodik 1

On the right, Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, plays the role of a helpful lobbyist, while on the left, Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, needs to be connected to a financial infusion

Simultaneously with the announcement of the financial good news, Denis Bečirović, the Bosnian member of the Bosnia and Herzegovina Presidency, also held negotiations with members of the Western Balkans Working Group of the European Parliament in Brussels.

Bečirović’s participation in the meeting caused significant disruption within the communication machinery of the Bosnian government coalition. This was because the member of the presidency asked the present EU representatives to impose further sanctions against Dodik, and he described the continuation of the disbursement of EU financial assets as a „terribly bad step.”

Regarding Bečirović’s stance against Dodik, it is worth noting that in previous years, he has repeatedly accused the top Bosnian Serb leader of separatist tendencies and violating the principles of the Dayton Agreement.

His recent actions were particularly uncomfortable for his own party, the Social Democratic Party (Socijaldemokratska Stranka, SDP), as this position completely contradicted the coalition government’s stance, including that of his own party, regarding EU funds.

Although there haven’t been similar levels of communication discord among some players within the five-party government coalition in the past, and the government seemingly continued its work uninterrupted, strong figures within the coalition parties often make comments that indicate underlying tension.

When it comes to separate communication, the SDP takes the lead, as several prominent members sharply criticize the work of the coalition partners organized on the basis of two ethnicities, the Bosnian Serb SNSD and the Croatian HDZ BiH.

The ‘unique word scattering’ observed in the communication of the SDP can be traced back to the fact that the Yugoslav state party’s successor organization in Bosnia, in addition to its traditional center-left orientation, has sought to broaden its support among progressive and neo-Marxist youth groups. These groups find it difficult to accept that the SDP, which represents a multiethnic and atheist approach they support, formed an alliance with the Bosnian Serb and Croatian conservative political forces that were continuously criticized in the previous cycle.

Dodik needs to pay (or should pay)

Regardless of the opening of EU funds, the economic situation of the Bosnian Serb Republic is difficult to assess positively.

The maturity dates of entity bonds issued on the London and Vienna stock exchanges are approaching, and their repayment will pose a significant burden on the budget of the Serb entity.

The numbers speak for themselves.

This year, the Serb entity has a bond-based debt obligation of approximately 1,099 million BAM (convertible mark), which amounts to 208 billion Hungarian forints. In addition, the government of the Bosnian Serb Republic has to pay an additional 900 million BAM (170 billion Hungarian forints) this year based on other commitments.

A significant portion of these obligations is related to certain infrastructure investments. From this year’s upcoming debt pile, a portion of the Bosnian Serb bonds issued on the Vienna Stock Exchange in previous years will mature in June. After this, the Serb entity will have to pay approximately 400 million BAM (75 billion Hungarian forints).

To ensure the financing of the mentioned debt, the Bosnian Serb Republic received a loan of 180 million BAM (34 billion Hungarian forints) from Hungary.

We have previously reported in detail about this transaction and the support program provided by the Hungarian government to Bosnian Serb agricultural entrepreneurs.

According to news reports in the Bosnian press, in order to continue rolling over the high external debt, Dodik may be preparing, or rather, be forced to take on another loan of approximately 2 billion BAM (380 billion Hungarian forints) in the near .

Most analysts link this future transaction, which has so far been only speculation, to the Chinese development funds that are still leading in the Western Balkans region, due to the drying up of Russian resources. However, it is also possible that Dodik may once again knock on Budapest’s door for a little injection of funds.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava