Connect with us

Bosznia

MEGSZANKCIONÁLTÁK DODIKOT: A boszniai szerb politikusnak ismét pénzre lehet szüksége, a barátai közül lesz-e aki finanszírozza?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

Az amerikai kormány befagyasztotta Milorad Dodik amerikai bankszámláit, és rajta kívül több prominens boszniai személyiséget is kitiltott az Egyesült Államok területéről. A döntés mindenekelőtt a boszniai szerb vezetőre vonatkozik, de ennek hatálya alá esik egy szerb polikus + a felesége, és egy bosnyák tévelygő bárány is. Az amerikaiak véleménye szerint a delikvensek korrupt és destabilizáló magatartást tanúsítottak. Az amerikaiak annyira megtisztelték a szóban forgó személyeket, hogy egyszerre két washingtoni tárca is közleményt adott ki, mindeközben Antony Blinken amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is szilárdan elkötelezett a Bosznia- Hercegovina polgárainak “fényesebb jövője” (brighter future) mellett, értsenek ezen bármit is a tengerentúlon.

#UnitedAgainstCorruption

Ezzel a hasgtaggal zárta Twitter-üzenetet Antony Blinken, amin nagyon senki sem lepődött meg, hiszen az új, illetve ismét porondra lépő amerikai Balkán-megbízottak már többször megemlítették, hogy nagy a korrupció a térségben, Gabriel Escobar pedig nem is igen rejtette véka alá, hogy Dodik neve általában nem politikai, hanem korrupciós problémákkal összefüggésben merül fel.

A BALK már tavaly októberben arra figyelmeztetett, hogy Escobar, illetve az általa képviselt Egyesült Államok várhatóan Boszniában (is) aktívabb külpolitikát folytat majd, és együttműködve az új európai főképviselővel, a német Christian Schmidttel, keményebben lép fel az évek óta a boszniai föderáció gyengítésén munkálkodó szerb vezetővel, Milorad Dodikkal szemben. Az együttműködésről még lesz szó lejjebb.

Érdemes a megfogalmazás más árnyalataira is figyelni, amelyekre itt most nem térnénk ki, de alkalomadtán még foglalkozunk vele. Arra viszont így elől járóban emlékeztetnénk, hogy június 8-án a Fehér Ház, illetve Joseph Biden amerikai elnök végrehajtási parancsot adott ki, amellyel megtiltja a belépést az Egyesült Államokba azok számára, akik destabilizálják a Nyugat- Balkánt. Az amerikai elnöki dokumentum innen tölthető le.

Tehát a mostani amerikai döntésnek vannak előzményei, és ebben az esetben nem történt más, minthogy lecsapott az istennyila, de hát ha vihar van, akkor mennydörögni és villámlani is szokott. Mondjuk a blinkeni #UnitedAgainstCorruption hashtag szellemében.

Mi is történt?

Az USA pénzügyminisztériuma közleményben vádolta megvádolta Milorad Dodikot, hogy korrupciós tevékenységet folytat, és mindeközben fenyegeti Bosznia- Hercegovina stabilitását és területi egységét, ezért befagyasztotta az Egyesült Államok területén található bankszámláit, valamint megtiltotta valamennyi amerikai állampolgárnak, hogy bármilyen üzleti kapcsolatba lépjenek vele. A vájt fülűeknek itt a link, hogy elmélyedhessenek a részletekben.

Viszont két-három dolgot mindenképpen itt is meg kell említeni, mert ezek minden bizonnyal elkerülik a helyzetet kevésbé jól ismerők figyelmét. Az amerikai pénzügyminisztérium ugyanis nem csak Dodikot tette feketelistára, hanem az általa közvetlenül irányított ATV-t is, vagyis az Alternatív Televíziót (Alternativna Televizija d.o.o. A Banja Luka, ATV), amelyet egy családjához közeli cég működtet, ám a gyakorlatban a boszniai szerbek legbefolyásosabb politikusa “főszerkeszt”.

– Dodik maga gyakorol személyes irányítást az ATV felett a színfalak mögött, például úgy, hogy személyes jóváhagyást kér a politikailag érzékeny témákkal kapcsolatos médiasztorikhoz. Dodik azért vásárolta meg az ATV-t, hogy szándékosan és kifejezetten megvalósítsa saját programját, amely magában foglalja más politikai személyiségek lejáratására, közéleti alakjuk bemocskolására, valamint saját személyes és politikai céljainak előmozdítására irányuló erőfeszítéseit

– olvasható az amerikai pénzügyminisztérium közleményében, amely megjegyzi, hogy Dodik az elmúlt években jelentősen növelte az ATV finanszírozását, és ezen a csatornán keresztül rosszindulatú befolyásolási kampányokat folytatott a közösségi médiában, hogy olyan tartalmat tegyen közzé, amely elősegíti politikai és személyes céljait.

Az amerikai pénzügyminisztériumi közlés értelmében letiltják Dodik és a hozzá kapcsolódó szervezetek Egyesült Államokban található tulajdonát és érdekeltségét, ami azt jelenti, hogy pecsét kerül minden olyan “entitásra”, amelynek 50 százaléka, vagyis többségi tulajdona egy vagy több letiltott személy birtokában van, közvetlenül vagy esetleg közvetve.

Ezek után felvetődhet a kérdés, hogy Milorad Dodik miből finanszírozza további tevékenységét, hiszen a boszniai főmegbízott más anyagi forrásokra utaló nyilatkozatai után az amerikaiak is elzárták a pénzcsapot. Christian Schmidt, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselője december közepén a Süddeutsche Zeitung német lapnak adott interjújában hangoztatta, hogy ő már korábban megállapodott a Nemzetközi Valutaalappal (International Monetary Found, IMF) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD), hogy a szerb entitás csak egyes feltételek teljesítése esetén kaphat pénzt a jövőben.

A bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagjának így aligha maradhat más választása, mint hogy a barátaihoz forduljon segítségért, és mint tudjuk dicsekedett is vele, hogy neki vannak külföldön barátai.

A State Department is büntetett

Az amerikai külügyminisztérium is közleményt adott ki, amelyben Dodik melett további boszniai illetékeseket, egy szerbet és egy bosnyákot, tiltottak ki az Egyesült Államokból, és fagyasztották be ottani vagyonukat.

Ez a Bosznia- Hercegovinai Legfelsőbb Igazságügyi és Ügyészségi Tanács (HJPC BiH) korábbi elnökére, Milan Tegeltijára, és annak nejére Tijana Tegeltijára, valamint a bosnyák származású Mirsad Kukić, parlamenti képviselőre, a Demokratikus Cselekvésért Mozgalom (Pokret za demokratsku akciju, PDA) elnökére vonatkozik, az utóbbit 2018 márciusában zárta ki soraiból a fő bosnyák pártnak számító Demokratikus Akciópárt, utána alakított magának egy másik pártot.

Itt jegyzendő meg, hogy Mirsad Kukić jelenleg is parlamenti képviselő, ráadásul a választási előkészítő bizottság tagja, ezért annak bizonyára van jelentősége, hogy a bosznia-hercegovinai választási törvény átszabásán dolgozó amerikaiak félretették.

A szankciókkal sújtott szerb(iai) származású Milan Tegeltiját már korábban “kinézte magának” Washington, az Egyesült Államok bosznia-hercegovinai nagykövetsége ugyanis december 10-én kívánatosnak tartotta lemondását, amit az amerikaiak az általa vezetett intézménybe vetett polgári bizalom helyreállítása érdekében tartottak szükségesnek.

A State Department közleménye végén jelezte, hogy senki sem nyugodhat meg, hiszen a Big Brother továbbra is figyel, ezért “reszkessetek betörők”.

Az amerikai külügyminisztérium a boszniai szuverenitás és területi integritás unalom + egyedik alkalommal történt elismétlése után megjegyezte, hogy a korrupt vagy destabilizáló szereplőkkel kapcsolatban álló más vezetők és entitások szintén az Egyesült Államok kormányának jövőbeli intézkedéseinek tárgyát képezhetik.

– Továbbra is a megfelelő hatóságokat fogjuk igénybe venni a szereplők elszámoltathatóságának előmozdítása érdekében a régióban és világszerte

– zárul az amerikai külügyi közlemény.

Az előző bekezdés tudatában érdemes a magyar miniszterelnök közelgő útjára figyelni, Orbán Viktor ezúttal ugyanis nem Banja Luka külterületét, hanem valószínűleg Szarajevó belterületét látogatja meg egy sok féle szempontból kényesnek tekinthető út során. Orbán Viktor január 25-re tervezett szarajevói útjáról a balkáni térségben előbb az orosz Szputnyik hírügynökség szerb nyelvű kiadása számolt be még december 10-én, majd két nappal később a hírt megerősítette Magyarország szarajevói nagykövetsége is a klix.ba hírportálás kérdésére.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország19 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava