Connect with us

Bosznia

Szijjártó és Dodik magyar támogatásból részesült gazdákkal találkozott Banja Lukában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

gazdák, traktor
A magyar kormány tagjai olyan gyakran járnak újabban Bosznia-Hercegovinában, hogy hamarabb áll vissza az Osztrák-Magyar Monarchia idejére tehető tartományi függőség, mint ahogy bekövetkezik az EU-tagság (Forrás: slobodbaevropa.org)
SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Milorad Dodikkal a boszniai Szerb Köztársaság elnökével közösen adta át a tavaly meghirdetett agrártámogatási program keretében magyar állami támogatással beszerzett eszközöket. A rendezvény okot és lehetőséget szolgáltatott mindkettejük számára, hogy derekasan kiosszák Chrsitian Schmidtet, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselőjét, illetve az EU vezetőit.

A szerbeknek áll a zászló

A jámbor szarajevói lakosok rendre azzal viccelődnek manapság, hogy jobb lenne, ha az Európai Unió csipkedné magát a nyugat-balkáni bővítéssel, mert a magyar kormány tagjai olyan gyakran tesznek újabban látogatást Bosznia-Hercegovinában, hogy hamarabb áll vissza az Osztrák-Magyar Monarchia idejére tehető tartományi függőség, mint az EU-tagság.

A boszniai utca emberének is feltűnt, hogy a magyar kormány ebben az évben több magas szintű delegációval is képviseltette magát a nyugat-balkáni Csodaországban.

Emlékezetes, hogy március 22-én Szijjártó Péter találkozott Szarajevóban Elmedin Konaković boszniai külügyminiszterrel, majd Trebinjében részt vett az ott megrendezett éves energetikai konferencián. Két hete pedig Orbán Viktor miniszterelnök látogatott Szarajevóba, majd Banja Lukába.

A szarajevói kormány és az „utca embere” egyaránt komoly várakozásokkal tekintett Orbán érkezésére, még akkor is, ha a Szerbiával és a boszniai Szerb Köztársaság vezetésével kialakított baráti kapcsolat miatt köztudomású tényként kezelt állítás a bosnyák-horvát Föderációban, hogy Budapesten a szerbeknek áll a zászló.

A helyi pro bosnyák média nem is mulasztotta el úton-útfélen kiemelni, hogy a magyar miniszterelnök a szarajevói protokolláris eseményeket követően izibe Banja Lukába, a boszniai szerbség politikai és gazdasági központjába látogatott, ahol külön tárgyalt a szerb entitás vezetőivel.

A traktorok mellől az EU-t szidták

A mai napon (július 5-én) esedékes magyar külügyminiszteri látogatás célpontja újfent csak Banja Luka volt. A boszniai szerb sajtóban ma reggel 7:36-kor, a kávé mellé a helyi köztelevízió szerepét betöltő RTRS közölt egy rövid, de velős hírt, miszerint Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Milorad Dodikkal a szerb entitás elnökével, Radovan Viškovićtyal az entitási kormány miniszterelnökével és Željka Cvijanovićtyal a boszniai államelnökség szerb tagjával megtekinti a magyar állami támogatással megvásárolt mezőgazdasági eszközöket Banja Lukában.

A magyar külügyminiszter az érkezését követően a Banja Luka-i Egyetem agrártudományi kampuszán tartott rövid beszédet, majd Milorad Dodik társaságában megtekintette a magyar mezőgazdasági gépgyártás exporttámogatott remekeit. Íme:

gazdák, traktor

A magyar támogatásból boszniai szerb gazdákhoz jutott magyar mezőgazdasági eszközök egy csoportja (Forrás: N1 Bosna)

Dodik a maga részéről az eseményt arra használta fel, hogy nagy plénum előtt beleszálljon az EU döntéshozóiba, amiért azok befagyasztották a tavalyi év során a boszniai szerb entitásnak szánt forrásokat.

A boszniai szerb vezetés által képviselt szecessziós politikai irányvonal miatt a Bosznia-Hercegovinának szánt 300 millió euró összegű támogatás egészét a bosnyák-horvát Föderáció markolhatta fel.

Dodik jelezte, hogy az EU vezetői olyan feltételekhez kötötték a támogatási összegek jövőbeli utalását, mint Christian Schmidt, nemzetközi főképviselő kinevezésének elismerése.

Bár Dodik ezekre a feltételekre direkt módon nem reagált, az előzmények és Dodik intonációja alapján vélelmezhető, hogy ezeknek a követeléseknek nem tervez eleget tenni.

Szijjártó rövid felszólalásában kritizálta Christian Schmidt június 2-án meghozott döntését, amelyben a főképviselő hatályon kívül helyezte a boszniai szerb nemzetgyűlés azon döntését, amelyben a boszniai alkotmánybíróság hatáskörének korlátozásáról rendelkeztek.

A döntés hátteréről korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk. Szijjártó, mint mondta, „nagyon nehezen tud elképzelni olyan helyzetet, ahol egyetlen egy ember hozhat meg egy egész néppel szembeni döntést. A magyar kormány viszont kitart Milorad Dodik mellett.”

Szijjártó Dodikot méltatta, az EU-t pedig osztotta

A Dodikkal megtartott traktorszemlét követően Szijjártó az RTRS csatorna részére adott egy, majd félórás interjút. Ebből kiderült, hogy a Progressus alapítvány 768 db mezőgazdasági gép beszerzéséhez nyújtott támogatást, amelyek összértéke több mint 11 millió eurót tett ki.

Szijjártó a boszniai támogatási programot azzal magyarázta, hogy Magyarország számára a nyugat-balkáni régió stabilitása immanens érdek. A gazdasági támogatási programmal pedig a magyar kormány a destabilizáció esélyét igyekszik csökkenteni.

Így esett a magyar kormány választása a Szerb Köztársaság mezőgazdasági kis és középvállalkozóira, akikben nem mellesleg komoly exportpiacot is látnak.

Ennek az eredményeként a mai találkozón a boszniai szerb kormánnyal arról is megállapodtak, hogy a pályázati lehetőséget újra magnyitják augusztus 1-jén, így a magyar traktorgyárak készülhetnek a boszniai szerb megrendelések újabb rohamára.

A második pályázati körben 17 millió eurónyi támogatást kívánnak biztosítani. A miniszter most azt is elárulta, hogy a pályázók által igényelhető maximális támogatás 25.000 euró, ami mellé az összeg minimum 33%-nak a meglétét kell önerőként kifizetni.

A mai miniszteri látogatásnak okot adó gazdasági programon felül Szijjártó beszélt a boszniai Szerb Köztársaság és Magyarország között kialakult pozitív kapcsolatról, ami – mint mondta – a barátságon és kölcsönös tiszteleten alapszik. Dodik és Orbán kapcsolatáról elmondta, hogy az nagyon jó, baráti jellegű.

Szerinte Dodiknak világos víziója van, így a magyar kormány érdekelt a vele való együttműködésben.

gazdák, traktor

Szijjártó Dodikot méltatta, az EU-t pedig osztotta (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A továbbiakban Szijjártó az EU-t vette elő, amikor kifejtette, hogy az nem folytat őszinte politikát Boszniával szemben, amikor nyíltan minden tisztségviselő a tagfelvételről beszél, azonban érdemi előrelépés nincs.

Az EU-tagállamok és intézmények részéről pedig elfogadhatatlannak minősített minden olyan magatartást, amivel Dodikot próbálják fenyegetni, utalt a már többször beharangozott uniós szankciókra.

Dodik legitimitása kapcsán Szijjártó ismét elmondta a trebinjei energetikai fórumon bevetett formulát, miszerint a legfőbb szerb „nem a lottón nyerte az elnöki címet, hanem választáson, így a demokratikusan megválasztott vezető megfenyegetése sehová sem vezet”.

A magyar külügyminiszter kiemelte továbbá, hogy a nemzetközi közösségnek kellene nagyobb fokú toleranciát mutatni azzal kapcsolatban, hogy Bosznia, mint szuverén állam lakói elég érettek ahhoz, hogy rendelkezzenek a saját sorsukról.

Megismételte az Orbán Viktor által két héttel korábban Szarajevóban elmondottakat, miszerint „az EU-nak jelenleg nagyobb szüksége van a nyugat-balkáni régióra, mint annak az EU-ra.”

Az ukrajnai események kapcsán Szijjártó megerősítette, hogy a magyar kormány ellenzi, hogy az unió újabb 15 milliárd euró támogatás nyújtson.

Ennek kapcsán megjegyezte, hogy az EU-nak is a saját piaci és gazdasági érdekei mentén kellene ezt a pénzt elköltenie.

Szijjártó kiemelte, hogy az USA kormánya az infláció-mérséklési törvénnyel (Infation reduction act) keretében nyíltan előnyben részesíti a hozzá köthető cégeket az európaiakkal szemben.

Az oroszokkal szembeni szankciókat pedig ártalmasnak minősítette az uniós piacokra nézve.

A százmillió első harmada

2022. decemberi cikkünkben számoltunk be arról, hogy a capital.ba hírportál értesülése szerint a magyar kormány 110 millió euró, vagyis megközelítőleg 46 milliárd forint összegű hitelt biztosított az EXIM Bankon keresztül a boszniai Szerb Köztársság kormányának a költségvetési hiány kiigazításához.

A bécsi és londoni tőzsdén egyébként is eladósodott boszniai Szerb Köztársaság vezetése számára a hitel felvételét az tette indokolttá, hogy a szerb entitás kormánya az uniós támogatások 2022. februári megvonása után újabb jelentős rést vésett az entitás költségvetésébe azzal, hogy a 2022. október 2-i boszniai választásokat megelőző kampányidőszakban túlköltekezte magát.

A mostani látogatás azonban nem az említett hitelhez, hanem egy attól függetlenül tető alá hozott gazdaságfejlesztési programhoz kötődik, aminek keretében eddig az erre szánt százmillió eurós keretösszegből 11 milliót ítéltek oda boszniai szerb agrárgazdálkodóknak.

A támogatási konstrukcióban a boszniai szerb termelőknek előre meghatározott magyar termékkörből kellett kiválasztaniuk azokat a mezőgazdasági felszereléseket, amelyekhez hozzá akarnának jutni a támogatási összegből.

Ezt kellett a pályázatukban megjelölni, és a pénz 30%-nak, mint önerőnek a meglétét kellett bizonyítaniuk.

A nyertes pályázók a magyar támogatás összegét nem kapták meg, hanem az leutalásra került az alapítványtól a pályázatban megjelölt terméket értékesítő magyarországi vállalkozás részére.

Dodiknak kellett a magyar pénz

A magyar kormány által nyújtott tavalyi 110 millió eurós hitel és a mostani támogatási program éles fegyver Milorad Dodik kezében.

Egyik korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy a múlt hétvégén Dodik komoly politikai perpatvart csapott szarajevói ellenfeleivel, aminek következtében kevésen múlott, hogy nem fajultak tettlegességig az események a koalíciós kormány tárgyalásán.

Az entitási vagyonért élet-halál harcot hirdető legfőbb boszniai szerb vezér számára annyira fontossá vált a magyar kormánnyal kialakított kapcsolat, mint az éhezőnek a közmondásos falat kenyér.

Elég csak arra gondolni, hogy az orosz-ukrán háború közepette hiába vállalta nyíltan Dodik a Putyinnal meglévő szoros kapcsolatát, olcsó hitelt mégis Budapesten kapott.

Emellett a most átadott mezőgazdasági eszközök is jelentős propagandaértékkel bírnak Dodik számára, mert a tavalyi évben az USA és az EU egyes tagállamai egyaránt elzárták a boszniai Szerb Köztársaságban a pénzcsapot, amikor leállították a támogatási programjaikat és a beruházásaikat.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava