Connect with us

Bosznia

A boszniai politikai elit megosztott a Hamász Izrael elleni támadása kapcsán

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Hamász, Izrael
A mostari egyetem izraeli fényzászlót tűzött ki, miközben Szarajevóban a vérmesebb bosnyákok palesztin és boszniai zászlókkal vonultak fel
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A Hamász által Izrael ellen végrehajtott nagyszabású terrortámadás megosztotta a boszniai politikai szereplőket. Míg a horvát és szerb vezetők nyíltan kiálltak Izrael mellett és elítélték a támadást, a bosnyák politikusok mindkét fél felelősségét hangsúlyozták. A Hamász palesztin terrorista szervezet által október 7-én végrehajtott támadás lényegében ugyanúgy megosztja a bosznia-hercegovinai politikai elitet, mint bármely más közéleti téma.

A horvátok és a szerbek Izrael mellett állnak

A boszniai horvát vezetők közül Dragan Čović, a Horvát Demokratikus Közösség bosznia-hercegovinai leányvállalatának (Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine, HZD BiH) elnöke reagált a közösségi médiában a támadásra. Čović az X-platformon tett közzé egy Benjamin Netanyahuval korábban készített közös képet, amihez kötődően elítélte az erőszakos támadást.

Hamász, Izrael

A boszniai horvátok vezetője közös fotóval dicsekedett (Forrás: X-platform)

A Mostari Egyetem vezetése tegnap pedig arról rendelkezett, hogy az intézmény főbejáratára fényfestéssel helyezzék ki az izraeli nemzeti lobogót.

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke nyilatkozatban ítélte el a támadást, és kijelentette, hogy a nemzetközi terrorizmust le kell győzni.

Dodik az Izrael elleni korábbi támadások alkalmával tanúsított gyakorlatot követve, most is elrendelte a boszniai szerb elnöki hivatal banjalukai épületére az izraeli zászló kivetítését.

A zászlóról készült képekhez a boszniai szerb média egy rövid szöveges üzenetet jelentetett meg egységesen, ami szerint „a közös szenvedéstörténet szorosan összeköti az izraeli és a szerb népet.

A boszniai Szerb Köztársaság teljes mértékben támogatja Izrael önvédelemhez, valamint a saját területe és népe védelméhez fűződő jogát.

A bosnyákok nem beszélnek Izraelről

Az állami intézményi vezetők közül elsőként a terrortámadásra az Elmedin Konaković vezette bosznia-hercegovinai külügyminisztérium reagált. Az X-platformon közzétett rövid üzenet alapján a boszniai fél elítéli az erőszak minden formáját, különösen, ha az civilek ellen irányul.

Majd azzal folytatták, hogy a boszniaiak, mint a városok és a civilek elleni korábbi támadások áldozatai mélyen megértik a béke fontosságát – utalva a kilencvenes évek háborús tapasztalataira.

A boszniai külügy reakcióját követően Denis Bečirović, a boszniai államelnökség bosnyák tagja békés rendezésre szólította fel a feleket, és hangsúlyozta, hogy a konfliktus eszkalációját meg kell akadályozni.

Bečirović Dodikhoz hasonlóan elítélte a terrorizmus minden formáját, és kiemelte, hogy egy nép sem lehet kitéve a terrornak és szenvedésnek.

A Bečirović által megfogalmazott egyértelmű álláspontot nem osztotta maradéktalanul az államelnökség elnöklő tagjának funkcióját a jelenlegi hat hónapos periódusban betöltő Željko Komšić, aki a támadás napján tért vissza az európai uniós tagállamok granadai egyeztetéséről.

A többségében bosnyákok által támogatott, magát multietnikus balközép formációként meghatározó Demokratikus Front (Demokratski Front) elnöke az állami köztelevízióként működő BHRT kora reggeli élő adásában nyilatkozott az izraeli helyzetről.

Komšić az interjú elején elítélte a támadást, és közölte, hogy senkinek sincs joga ahhoz, hogy ártatlan civileket ejtsen túszul. Jelezte azonban, hogy a mostani eseményeket nem szabad szerinte kiragadni a több évtizedes szembenállás jelentette kontextusból.

Komšić szerint a zsidó állam elleni támadás egy jelentősebb összecsapás kezdő momentuma, aminek a civilek fizetik majd meg az árát. Szerinte a kialakult konfliktus kapcsán a boszniai közvélemény mélyen megosztott.

Hamász Izrael

A két aktor: Željko Komšić és Borjana Krišto

Egy echte- és egy díszhorvát plusz egy főmufti

Az általában a bosnyák érdekeket képviselő Komšić, aki a horvátoknak fenntartott elnökségi helyet bitorolja, nem értett egyet a horvátországi Horvát Demokratikus Közösség hercegovinai fiókszervezetének (HDZ BiH) soraiba tartozó Borjana Krišto, boszniai kormányfő nyilatkozatával, aki egész Bosznia-Hercegovina nevében nyilatkozott úgy, hogy „a lakosság Izrael mellett áll ezekben a percekben.”

A HDZ BiH-hel való konfrontáció lehetőségét folyamatosan kereső Komšić nem volt rest az izraeli eseményeket a saját politikai céljai mentén felhasználva kijelenteni, hogy Krišto egy mondatnyi reakciója csak egy párt álláspontját tükrözi, ez az álláspont pedig „hanyag és önző, ha a palesztin nép szenvedésének szemszögéből nézzük.”

Husein Kavazović szarajevói főmufti a tartós és- igazságos béke megteremtését minősítette elsődlegesnek. A boszniai iszlám közösség vezetője jelezte, hogy felekezetük mindig elítélte az erőszakot, így arra kérte Ábrahám, vagyis az ő esetében Ibrahim mindkét oldali követőit, hogy békésen rendezzék a konfliktust.

A palesztinok ügye mellett felszólalva hangsúlyozta, hogy az erőszak eszkalációja Gázában újfent annak a bizonyítéka, hogy a palesztinok és Izrael között a kialakult helyzet fenntarthatatlan.

A bosnyák konzervatívok Hamászt mosdatnak

A szélsőséges iszlamista szervezetekkel a kilencvenes évek háborús összecsapásai óta informális kapcsolatokkal rendelkező bosnyák konzervatív szervezetek szószólói erős szerecsenmosdatásba kezdtek a gázai övezettel határos területeken történt támadások kapcsán.

A főként az X-platformon terjesztett sajátos tartalmak igyekeztek az izraeli kormány felelősségét kibontani a palesztinokkal majd 80 éve befagyott konfliktusban.

A keménymag egyenesen odáig jutott az érvelésben, hogy a Hamásznak alapvetően nem maradt más választása az izraeli diplomácia mindent átfogó szorításában, mint cselekedni.

A Bakir Izetbegović által vezetett Demokratikus Akció Pártja (Stranka Demokratske Akcije, SDA) holdudvarához köthető Inat.ba (magyarul: csakazértis.ba) portál az internet mélyén megbújó bosnyák radikálisok lelkületének felrázása végett nem volt rest az X-platformos felületén egy rövid filmet leközölni, amelyen a terrortámadást követően az egyik gázai mecset imámja megafonba mormogva szólítja fel a dzsihádban való részvételre a helyi hallgatóságot.

Hanász Izrael

A “Gonosz hordái” vagyis a Sarajevo legvérmesebb szurkolói, akik 101%-ban ultráknak tekintik magukat, palesztin zászlót bontottak (Forrás: X-platform, 101% Ultras)

Míg a tegnapi szarajevói városi derbin a nagy rivális FK Željezničart 3:0-ra legyőző Sarajevo futballcsapat szurkolói keménymagja (Horde zla, a Gonosz hordái) palesztin zászlókat lengetett a győzelmi mámor közepette.

A támadásra adott izraeli légicsapások intenzitásának növekedésével egyenesen arányosan váltott az iszlamista bosnyák szcéna kommunikációs profilt, amikor is egyre nagyobb arányban kezdték megosztani a palesztin áldozatokról az AlJazeera helyi tudósítója által Gázából közvetített képeket, hiszen mint tudjuk, a fegyveres harccal párhuzamosan a propagandaháború is zajlik a médiában.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava