Connect with us

Szerbia

Szerbia Oroszországgal és Kínával tárgyal Koszovóról, a hadsereg fokozta a felkészülést

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Koszovó
Egy-két szerb New Yorkban (Forrás: Szerb elnöki Instagram)
play icon A cikk meghallgatása

Miközben helyben járás tapasztalható a brüsszeli közvetítéssel folyó, de inkább akadozó tárgyalásokon, Szerbia Oroszországgal és Kínával is tárgyal Koszovó ügyében. Az egyik ilyen találkozóra már sor is került, méghozzá az Egyesült Államokban, ahol a szerb és az orosz külügyminiszter egyeztetett, a másikat pedig a legmagasabb szinten tartják meg hamarosan Szerbia és Kína között. Szerbia az utóbbi időben felpörgette diplomáciai tevékenységét, mert arra készül, hogy kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását Koszovó ügyében.

Más segítséget is igénybe vennének

Nem csak Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, hanem Ivica Dačić szerb külügyminiszter is.

A belgrádi külügyi tárca közleménye szerint Ivica Dačić mindenek előtt a Koszovóban uralkodó helyzetről tájékoztatta orosz kollégáját, és ennek során megismételte Szerbia eltökéltségét az Egyesült Nemzetek Alapokmányának és az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es számú határozatának tiszteletben tartása mellett, és köszönetet mondott Oroszországnak Szerbia területi integritásának és szuverenitásának támogatásáért.

Ez a szokásos mantra, amiből túl sok minden nem derül ki, viszont a többi tárgyalópartner kilétét is figyelembe véve azonban kirajzolódik, hogy a szerb vezetés az európai-amerikai közvetítői tevékenység mellett, vagy azon kívül más segítséget is igénybe kíván venni.

Ezt bizonyítja az is, hogy Dačić találkozott Szergej Alejnik fehérorosz külügyminiszterrel is, és neki is megköszönte hogy Minszk támogatja Szerbia területi integritását és szuverenitását.

Persze Dačić más megbeszéléseket is folytatott főleg harmadik világbeli országokkal, de tárgyalt Mark Rutte holland miniszterelnökkel is, akinek nyilván nem mondott köszönetet Koszovóval kapcsolatban, hiszen Hollandia előbb elismerte Koszovó függetlenségét, mint Magyarország.

A Koszovóval kapcsolatban felgyorsult szerbiai diplomáciai tevékenység minden bizonnyal annak tudható be, hogy Szerbia a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívására készül, az erre vonatkozó kérést akár napokon belül beadhatják.

Aleksandar Vučić szerb elnök július elején jelentette be, hogy Szerbia a koszovói helyzet miatt kérni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős ülését, viszont ikszedik interjújában arról is beszélt, hogy szeretnék kivárni a megfelelő pillanatot.

Vučić a kínaiakkal egyeztet Koszovóról

Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban találkozott Han Csenggel, a Kínai Népköztársaság alelnökével, akit tájékoztatott a koszovói szerb nép egyre inkább romló helyzetéről.

Koszovó

KORONA: A szerb elnök a kínai alelnök társaságában

Vučić erről úgy számolt be kedvenc Instagram-profilján, hogy a koszovói helyzetről történt tájékoztatóval összefüggésben támogatást kért Kínától az igazságért és a nemzetközi jog tiszteletben tartásáért folytatott harcban.

A szerb elnök azt is jelezte, hogy október közepén Kínába utazik, ahol aláírják a két ország közötti szabadkereskedelmi megállapodást, és komoly tárgyalásokat folytatnak Koszovóról is, bár erről ilyen formában nem tett említést az Instagramon, ami persze nem jelenti azt, hogy nem így lesz.

Ezt bizonyítja, hogy Vučić egyik utolsó New York-i interjújában is megemlítette közelgő találkozóját Hszi Csin-pinggel, és elmondta, hogy annak a találkozónak az egyik kiemelten fontos témája lesz Koszovó kérdése, amit ő szorgalmazott a kínai elnöknél.

A szerb elnök közben egy fényképet tett közzé az Instagramon, amelyen feleségével együtt az amerikai elnöknek és nejének a társaságában látható. A képhez csak annyit fűzött hozzá, hogy a Biden elnöknél tartott hivatalos fogadáson “megerősítették elkötelezettségüket a kétoldalú kapcsolatok további javítása mellett”. Ezúttal nem említette Koszovót.

Ugyanakkor a milkassoskic néven bejegyzett fióktulajdonos – aki lehet akár a Szerb Haladó Párt egyik trollja is – megállapította, hogy az elnök úrnak milyen szép felesége van.

Koszovó

A szerb elnök egy fényképet tett közzé az Instagramon, amelyen feleségével együtt az amerikai elnöknek és nejének a társaságában látható (Forrás: Szerb elnöki Instagram)

A hadseregben fokozták a felkészülést

Az instagramos kitérő után ott folytatnánk, hogy a szerb elnök a fentebb említett interjúban cáfolta azokat a híreket, hogy ismételten harci készültségbe helyezte a szerb hadsereget, miután katonai mozgásokról érkeztek hírek a koszovói határ közelében lévő Raška térségéből.

Vučić ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nincs ugyan harci készültség, megerősítették viszont a rendszeres napi tevékenységet, ami több gyakorlást, hadműveletet, katonai mozgást és több lövészetet jelent.

Egyúttal azt ígérete az újságíróknak, hogy ha sor kerül a katonai készültség bármiféle emelésére, akkor arról időben tájékoztatást kapnak.

Mindebből arra lehet következtetni, hogy nem csak a szerb diplomáciában van nagyüzem a Biztonsági Tanács Koszovóval kapcsolatos rendkívüli ülésének összehívására, hanem ezzel párhuzamosan katonai téren is van mozgolódás. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a szerb elnök igencsak konfrontatív beszédet mondott az ENSZ-ben, akkor arra következtethetünk, hogy Szerbia készül valamire.

Mindezek után valószínűsíthető, hogy a belgrádi kormányzat szeretné áthelyezni a jelenleg brüsszeli vezetéssel folyó közvetítői tevékenységet az ENSZ égisze alá, hogy ezáltal a folyamatba bekapcsolódhasson Oroszország és Kína is, ami erősíthetné a szerb pozíciókat a folyamatban. Ez azonban magában rejti annak a veszélyét, hogy Koszovó a továbbiakban nem egy európai mellékvágány, hanem ismét egy globális gócpont lesz.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava