Connect with us

Koszovó

Szerbia Oroszországgal és Kínával tárgyal Koszovóról, a hadsereg fokozta a felkészülést

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Koszovó
Egy-két szerb New Yorkban (Forrás: Szerb elnöki Instagram)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Miközben helyben járás tapasztalható a brüsszeli közvetítéssel folyó, de inkább akadozó tárgyalásokon, Szerbia Oroszországgal és Kínával is tárgyal Koszovó ügyében. Az egyik ilyen találkozóra már sor is került, méghozzá az Egyesült Államokban, ahol a szerb és az orosz külügyminiszter egyeztetett, a másikat pedig a legmagasabb szinten tartják meg hamarosan Szerbia és Kína között. Szerbia az utóbbi időben felpörgette diplomáciai tevékenységét, mert arra készül, hogy kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását Koszovó ügyében.

Más segítséget is igénybe vennének

Nem csak Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, hanem Ivica Dačić szerb külügyminiszter is.

A belgrádi külügyi tárca közleménye szerint Ivica Dačić mindenek előtt a Koszovóban uralkodó helyzetről tájékoztatta orosz kollégáját, és ennek során megismételte Szerbia eltökéltségét az Egyesült Nemzetek Alapokmányának és az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es számú határozatának tiszteletben tartása mellett, és köszönetet mondott Oroszországnak Szerbia területi integritásának és szuverenitásának támogatásáért.

Ez a szokásos mantra, amiből túl sok minden nem derül ki, viszont a többi tárgyalópartner kilétét is figyelembe véve azonban kirajzolódik, hogy a szerb vezetés az európai-amerikai közvetítői tevékenység mellett, vagy azon kívül más segítséget is igénybe kíván venni.

Ezt bizonyítja az is, hogy Dačić találkozott Szergej Alejnik fehérorosz külügyminiszterrel is, és neki is megköszönte hogy Minszk támogatja Szerbia területi integritását és szuverenitását.

Persze Dačić más megbeszéléseket is folytatott főleg harmadik világbeli országokkal, de tárgyalt Mark Rutte holland miniszterelnökkel is, akinek nyilván nem mondott köszönetet Koszovóval kapcsolatban, hiszen Hollandia előbb elismerte Koszovó függetlenségét, mint Magyarország.

A Koszovóval kapcsolatban felgyorsult szerbiai diplomáciai tevékenység minden bizonnyal annak tudható be, hogy Szerbia a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívására készül, az erre vonatkozó kérést akár napokon belül beadhatják.

Aleksandar Vučić szerb elnök július elején jelentette be, hogy Szerbia a koszovói helyzet miatt kérni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős ülését, viszont ikszedik interjújában arról is beszélt, hogy szeretnék kivárni a megfelelő pillanatot.

Vučić a kínaiakkal egyeztet Koszovóról

Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban találkozott Han Csenggel, a Kínai Népköztársaság alelnökével, akit tájékoztatott a koszovói szerb nép egyre inkább romló helyzetéről.

Koszovó

KORONA: A szerb elnök a kínai alelnök társaságában

Vučić erről úgy számolt be kedvenc Instagram-profilján, hogy a koszovói helyzetről történt tájékoztatóval összefüggésben támogatást kért Kínától az igazságért és a nemzetközi jog tiszteletben tartásáért folytatott harcban.

A szerb elnök azt is jelezte, hogy október közepén Kínába utazik, ahol aláírják a két ország közötti szabadkereskedelmi megállapodást, és komoly tárgyalásokat folytatnak Koszovóról is, bár erről ilyen formában nem tett említést az Instagramon, ami persze nem jelenti azt, hogy nem így lesz.

Ezt bizonyítja, hogy Vučić egyik utolsó New York-i interjújában is megemlítette közelgő találkozóját Hszi Csin-pinggel, és elmondta, hogy annak a találkozónak az egyik kiemelten fontos témája lesz Koszovó kérdése, amit ő szorgalmazott a kínai elnöknél.

A szerb elnök közben egy fényképet tett közzé az Instagramon, amelyen feleségével együtt az amerikai elnöknek és nejének a társaságában látható. A képhez csak annyit fűzött hozzá, hogy a Biden elnöknél tartott hivatalos fogadáson “megerősítették elkötelezettségüket a kétoldalú kapcsolatok további javítása mellett”. Ezúttal nem említette Koszovót.

Ugyanakkor a milkassoskic néven bejegyzett fióktulajdonos – aki lehet akár a Szerb Haladó Párt egyik trollja is – megállapította, hogy az elnök úrnak milyen szép felesége van.

Koszovó

A szerb elnök egy fényképet tett közzé az Instagramon, amelyen feleségével együtt az amerikai elnöknek és nejének a társaságában látható (Forrás: Szerb elnöki Instagram)

A hadseregben fokozták a felkészülést

Az instagramos kitérő után ott folytatnánk, hogy a szerb elnök a fentebb említett interjúban cáfolta azokat a híreket, hogy ismételten harci készültségbe helyezte a szerb hadsereget, miután katonai mozgásokról érkeztek hírek a koszovói határ közelében lévő Raška térségéből.

Vučić ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nincs ugyan harci készültség, megerősítették viszont a rendszeres napi tevékenységet, ami több gyakorlást, hadműveletet, katonai mozgást és több lövészetet jelent.

Egyúttal azt ígérete az újságíróknak, hogy ha sor kerül a katonai készültség bármiféle emelésére, akkor arról időben tájékoztatást kapnak.

Mindebből arra lehet következtetni, hogy nem csak a szerb diplomáciában van nagyüzem a Biztonsági Tanács Koszovóval kapcsolatos rendkívüli ülésének összehívására, hanem ezzel párhuzamosan katonai téren is van mozgolódás. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a szerb elnök igencsak konfrontatív beszédet mondott az ENSZ-ben, akkor arra következtethetünk, hogy Szerbia készül valamire.

Mindezek után valószínűsíthető, hogy a belgrádi kormányzat szeretné áthelyezni a jelenleg brüsszeli vezetéssel folyó közvetítői tevékenységet az ENSZ égisze alá, hogy ezáltal a folyamatba bekapcsolódhasson Oroszország és Kína is, ami erősíthetné a szerb pozíciókat a folyamatban. Ez azonban magában rejti annak a veszélyét, hogy Koszovó a továbbiakban nem egy európai mellékvágány, hanem ismét egy globális gócpont lesz.

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia10 óra telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia6 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava