Connect with us

Szerbia

A ZÁSZLÓ NAPJA: Törvénytelen nemzeti ünnep, idén kormánypárti kampánynyitás?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

zászló napja
A szerb zászló napja, a kép illusztráció (Forrás: szerb elnöki Instagram)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Szerbiában harmadik alkalommal ünneplik meg a szerb összetartozás, a szabadság és az országzászló napját. Ez a nap Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság vezetésének megállapodása alapján 2020 óta számít közös nemzeti ünnepnek, bár hivatalosan és formálisan Szerbiában nem az. Szerbiai ellenzéki körökben a még be sem jelentett előrehozott választások kormánypárti kampánynyitójának tekintik az idei központi ünnepséget, amelyre a haladók nagy erőkkel mozgósítanak.

Törvénytelen zászlós ünnep?

A zászló napjának nevezett ünnepet 2020-ban hozták létre egy első világháborús esemény, a szaloniki (macedón) front áttörésének emlékére azon a találkozón, amelyet Aleksandar Vučić szerb elnök és Ana Brnabić miniszterelnök tartott a boszniai szerb vezetéssel.

Szerb vélemények szerint a szaloniki front áttörése a szerb történelem egyik legfontosabb eseménye, mert meghatározó szerepet játszott a központi hatalmak összeomlása szempontjából, másfél hónappal később az Osztrák–Magyar Monarchia ugyanis kapitulált.

A boszniai Szerb Köztársaság kormánya 2020. szeptember 10-én, fogadta el azt a határozatot, hogy szeptember 15-ét a szerb egység, a szabadság és az országzászló napjaként tartják nyilván.

A boszniai szerb állami(?) televízió, az RTRS szerint Milorad Dodik bejelentette, hogy ezt a napot Szerbiában és a boszniai Szerb Köztársaságban 2021-től közös rendezvényekkel ünneplik meg.

A Beta belgrádi hírügynökség a neves nap alkalmából ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy Szerbiában a zászló napja nem került be a hivatalos nemzeti ünnepek közé, a javaslat el sem jutott a szerb parlamentig így nem is szavaztak róla.

Az első központi ünnepséget Belgrádban tartották, a következőt pedig a boszniai szerb Bijeljinában, most Nišben lesz a központi ünnepség, ahol azt megelőzően Aleksandar Vučić szerb elnök részt vesz a szerb fegyveres erők fegyvereinek, katonai felszereléseinek és képességeinek bemutatóján.

A volt Jugoszlávia területén a “zászlóünnepet” sokan a szerb nacionalizmus és területi követelések szimbólumának tekintik, ugyanakkor megjegyzendő, hogy a bosnyákoknak már 2005 óta van hasonló ünnepük.

A bosnyák összetartozás jelképeként számon tartott bosnyák nemzeti zászló napját május 11-én ünneplik annak emlékére, hogy 1991. május 11-én a szerbiai Novi Pazarban megalakult a Szandzsáki Bosnyák Nemzeti Tanács. A bosnyák nemzeti zászló nem azonos Bosznia-Hercegovina zászlajával.

zászló napja

Balról Bosznia-Hercegovina hivatalos zászlaja, jobbról a bosnyák zászló

Hozzon még egy embert magával!

Idén a központi ünnepséget Nišben, az ottani Čair sportcsarnokban tartják, ebből az alkalomból a szerb elnök egy hét alatt harmadik alkalommal látogat a dél-szerbiai városba, amit ellenzéki körökben “elnöki terápiának” tekintenek a Szerb Haladó Párt helyi gyengélkedésére.

A gyakorivá vált elnöki viziteket a szerb ellenzék azzal magyarázza, hogy Vučić így szeretné növelni a Szerb Haladó Párt megingott népszerűségét a városban, bár ezzel kapcsolatban az ellenzékiek semmiféle adatra nem hivatkoznak.

A szerb elnök a héten egy alapkőletételen járt Nišben, és volt egy zárt ajtók mögött tartott párttalálkozó is a Nais szálló nagytermében, amelyet szerbiai médiajelentések szerint annak ellenére Vučić vezetett, hogy már nem ő párt elnöke.

Đorđe Stanković, a nemrég alakult Szerb Nemzeti Mozgalom helyi illetékese azt mondta a CNN közeli N1 Televíziónak, hogy az említett pártrendezvényen egyáltalán nem uralkodott ünnepi hangulat.

Jelena Milošević, az ellenzéki Szabadság és Igazságosság Pártjának képviselője szintén az említett televíziónak azt mondta, hogy Nišben ostromállapot uralkodik a szeptember 15-i (mai) nagygyűléssel kapcsolatban, meg kell ugyanis tölteni a sportcsarnokot.

Ezért az aktivisták küldik az e-maileket, a városi alkalmazottak, a közigazgatásban dolgozók, és a haladókhoz közeli cégek munkásai mennek a találkozóra, egyes óvodákban a szülőket értesítették, hogy korábban kell elvinniük a gyermekeket.

Tamara Todorović a Déli hírek (Južne vesti) újságírója szerint az aktivisták hívják a Szerb Haladó Párt listáján lévő embereket, akiket arra biztatnak, hogy a barátaikat és a családtagjaikat is vigyék magukkal az ünnepségre.

A szerbiai kormányzat által szinte ellenségesnek tekintett N1 Televízió ezzel kapcsolatban jutott arra a következtetésre, hogy a niši központi ünnepség, amelynek díszvendége természetesen Aleksandar Vučić szerb elnök lesz, valójában egy pártgyűlés, amelyet a nemzeti ünnep örve alatt tartanak.

Persze, a megkérdezettek között voltak olyanok is, akik szerint a szerb elnök azért jár ilyen gyakran a dél-szerbiai városba, mert szereti a nišieket.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Jézus sírjánál imádkozott a legfőbb szerb titkosszolga, miközben Koszovóban dúl a válság

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Jézus Szent Sír
Jézus sírjánál imádkozott a BIA vezetője, elvégre ő is keresztény, ha a keresztényi erényeit nem is nagyon csillogtatja (Forrás: Nova.rs)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi nagyon ellenzéki hírportál, a Nova fedezte fel, hogy Aleksandar Vulin, a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója Jézus sírjához zarándokolt, miközben Koszovóban igencsak komoly válság alakult ki. A BIA ezt követően közleményt adott ki, amely szerint a főkém valójában egy napos “hivatalos és hivatali” látogatáson tartózkodott Izraelben. Elképzelhető, hogy meghívása volt Jézus sírjához?

A BIA igazgatója Jézus sírjánál

Három nappal a koszovói vérontás után, ahol három szerb és egy albán rendőr vesztette életét, Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója Jeruzsálembe zarándokolt.

Az értesülést a Nova.rs hírportál több fotóval is alátámasztotta, amelyen Vulin a Szent Sír-templomban látható, úgy hogy ezt cáfolni sem lehet.

A “hírportál kémei” a jeruzsálemi Szent Sír-templomból azt jelenttették, hogy a szerb világ ügyeit más alkalommal egyébként a lelkén viselő Vulin biztonsági embereinek a kíséretében érkezett a szent helyre.

– Megállítottak minden zarándokot, hogy soron kívül tudjon bemenni. Körülbelül 20 percig volt ott, majd távozott

– mondta az ellenzéki portálnak egy zarándok, aki a nevét nem árulta el, de a BIA már biztosan nyomoz utána.

A Nova megjegyezte, hogy Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatást tett a Szentföldön” mindössze három nappal a banjskai fegyveres konfliktus után, amelyben három szerb és egy koszovói albán rendőr vesztette életét.

A Koszovó északi részén történt fegyveres konfliktust követően az egyik kulcskérdés mindenképpen az, hogy mit tett a lövöldözés előtt és után a BIA, és hogy a szerb titkosszolgálatnak voltak-e információi arról, hogy leszámolás, más értelmezés szerint terrortámadás készül a Banjska kolostor környékén.

Vulin – aki belügyminiszter volt – tavaly december 2-án került a BIA (Bezbednosna Informativna Agencija) élére, ahol Bratislav Gašićtól vette át az irányítást, ezzel Aleksandar Vučić szerb elnök két elnyűhetetlen munkatársa tulajdonképpen pozíciót váltott a “helycserés kormányalakítás” során.

Vulin eddigi “áldásos tevékenységét” az Egyesült Államok szankciókkal jutalmazta.

Jézus Szent Sír

A fotók annyire egyértelműek, hogy cáfolni nem lehetett (Forrás: Nova.rs)

A BIA kármentésbe kezdett

Miután Aleksandar Vulin így lelepleződött, a BIA nem tehetett mást, mint hogy kármentésbe kezdjen, a fotók ugyanis annyira egyértelműek, hogy az értesülés cáfolásának semmi értelme sem volt.

A Politika kormánypárti lap és hírportál egy nappal később, tehát csütörtökön tette közzé a Biztonsági Információs Ügynökség közleményét, miszerint Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója régóta tervezett egynapos hivatalos látogatáson volt Izrael Állam partnerszolgálatánál.

A közlemény megjegyezte, hogy Vulin látogatása a házigazdák kíséretében zajlott Jeruzsálemben és Tel-Avivban, és hogy A BIA ezt egy bizonyos médiában megjelent cikkre reagálva teszi közzé, miután a “bizonyos média” azt vélelmezte, hogy a BIA igazgatója, Aleksandar Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatáson tartózkodott Jeruzsálemben”.

A rövidke közlemény szerint a BIA a politikusok vagy a média hazugságaitól és trükkjeitől függetlenül nem teszi közzé, hogy vezetői milyen tevékenységet folytatnak, de a pillanat miatt, amikor egyesek megpróbálnak ártani Szerbiának, a BIÁ-nak és a BIA igazgatójának, kénytelen reagálni.

Amiből egyértelműen következik, hogy Vulin Szerbia érdekében ment imádkozni a Szent Sírhoz, és aki azt gondolja, hogy itt már ez sem segít, az biztosan a szerb nép ellensége.

A BIA szempontjából talán jobb lett volna, hogy ha most sem nyilvánul meg, mert a közleményből nem csak az derül ki, hogy a szervezet igazgatója valóban Jeruzsálemben járt, hanem az is, hogy egy korábban tervezett utat annak ellenére nem mondott le, hogy “forró a helyzet”, mint ahogy azt a legfőbb szerb, Aleksandar Vučić éppen aznap este állapította meg, amikor Vulin a “házigazdák társaságában” a Szent Sír-templomban fordult elő.

Az is kényelmetlen lehet – bár ebből a Balkánon általában nem csinálnak ügyet – hogy a “hivatalos és hivatali” látogatásokat magáncélokra, esetleg zarándoklatokra használják fel, vagyis közpénzen mennek el imádkozni Jézus sírjához, vagy mondjuk Bosznia esetében a Kába kövéhez, mint ahogy erre már volt példa bizonyos bosnyák vezetők esetében.

Hiába, Isten és a politikai útjai néha összefonódnak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava