Connect with us

Szerbia

A ZÁSZLÓ NAPJA: Törvénytelen nemzeti ünnep, idén kormánypárti kampánynyitás?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

zászló napja
A szerb zászló napja, a kép illusztráció (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Szerbiában harmadik alkalommal ünneplik meg a szerb összetartozás, a szabadság és az országzászló napját. Ez a nap Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság vezetésének megállapodása alapján 2020 óta számít közös nemzeti ünnepnek, bár hivatalosan és formálisan Szerbiában nem az. Szerbiai ellenzéki körökben a még be sem jelentett előrehozott választások kormánypárti kampánynyitójának tekintik az idei központi ünnepséget, amelyre a haladók nagy erőkkel mozgósítanak.

Törvénytelen zászlós ünnep?

A zászló napjának nevezett ünnepet 2020-ban hozták létre egy első világháborús esemény, a szaloniki (macedón) front áttörésének emlékére azon a találkozón, amelyet Aleksandar Vučić szerb elnök és Ana Brnabić miniszterelnök tartott a boszniai szerb vezetéssel.

Szerb vélemények szerint a szaloniki front áttörése a szerb történelem egyik legfontosabb eseménye, mert meghatározó szerepet játszott a központi hatalmak összeomlása szempontjából, másfél hónappal később az Osztrák–Magyar Monarchia ugyanis kapitulált.

A boszniai Szerb Köztársaság kormánya 2020. szeptember 10-én, fogadta el azt a határozatot, hogy szeptember 15-ét a szerb egység, a szabadság és az országzászló napjaként tartják nyilván.

A boszniai szerb állami(?) televízió, az RTRS szerint Milorad Dodik bejelentette, hogy ezt a napot Szerbiában és a boszniai Szerb Köztársaságban 2021-től közös rendezvényekkel ünneplik meg.

A Beta belgrádi hírügynökség a neves nap alkalmából ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy Szerbiában a zászló napja nem került be a hivatalos nemzeti ünnepek közé, a javaslat el sem jutott a szerb parlamentig így nem is szavaztak róla.

Az első központi ünnepséget Belgrádban tartották, a következőt pedig a boszniai szerb Bijeljinában, most Nišben lesz a központi ünnepség, ahol azt megelőzően Aleksandar Vučić szerb elnök részt vesz a szerb fegyveres erők fegyvereinek, katonai felszereléseinek és képességeinek bemutatóján.

A volt Jugoszlávia területén a “zászlóünnepet” sokan a szerb nacionalizmus és területi követelések szimbólumának tekintik, ugyanakkor megjegyzendő, hogy a bosnyákoknak már 2005 óta van hasonló ünnepük.

A bosnyák összetartozás jelképeként számon tartott bosnyák nemzeti zászló napját május 11-én ünneplik annak emlékére, hogy 1991. május 11-én a szerbiai Novi Pazarban megalakult a Szandzsáki Bosnyák Nemzeti Tanács. A bosnyák nemzeti zászló nem azonos Bosznia-Hercegovina zászlajával.

zászló napja

Balról Bosznia-Hercegovina hivatalos zászlaja, jobbról a bosnyák zászló

Hozzon még egy embert magával!

Idén a központi ünnepséget Nišben, az ottani Čair sportcsarnokban tartják, ebből az alkalomból a szerb elnök egy hét alatt harmadik alkalommal látogat a dél-szerbiai városba, amit ellenzéki körökben “elnöki terápiának” tekintenek a Szerb Haladó Párt helyi gyengélkedésére.

A gyakorivá vált elnöki viziteket a szerb ellenzék azzal magyarázza, hogy Vučić így szeretné növelni a Szerb Haladó Párt megingott népszerűségét a városban, bár ezzel kapcsolatban az ellenzékiek semmiféle adatra nem hivatkoznak.

A szerb elnök a héten egy alapkőletételen járt Nišben, és volt egy zárt ajtók mögött tartott párttalálkozó is a Nais szálló nagytermében, amelyet szerbiai médiajelentések szerint annak ellenére Vučić vezetett, hogy már nem ő párt elnöke.

Đorđe Stanković, a nemrég alakult Szerb Nemzeti Mozgalom helyi illetékese azt mondta a CNN közeli N1 Televíziónak, hogy az említett pártrendezvényen egyáltalán nem uralkodott ünnepi hangulat.

Jelena Milošević, az ellenzéki Szabadság és Igazságosság Pártjának képviselője szintén az említett televíziónak azt mondta, hogy Nišben ostromállapot uralkodik a szeptember 15-i (mai) nagygyűléssel kapcsolatban, meg kell ugyanis tölteni a sportcsarnokot.

Ezért az aktivisták küldik az e-maileket, a városi alkalmazottak, a közigazgatásban dolgozók, és a haladókhoz közeli cégek munkásai mennek a találkozóra, egyes óvodákban a szülőket értesítették, hogy korábban kell elvinniük a gyermekeket.

Tamara Todorović a Déli hírek (Južne vesti) újságírója szerint az aktivisták hívják a Szerb Haladó Párt listáján lévő embereket, akiket arra biztatnak, hogy a barátaikat és a családtagjaikat is vigyék magukkal az ünnepségre.

A szerbiai kormányzat által szinte ellenségesnek tekintett N1 Televízió ezzel kapcsolatban jutott arra a következtetésre, hogy a niši központi ünnepség, amelynek díszvendége természetesen Aleksandar Vučić szerb elnök lesz, valójában egy pártgyűlés, amelyet a nemzeti ünnep örve alatt tartanak.

Persze, a megkérdezettek között voltak olyanok is, akik szerint a szerb elnök azért jár ilyen gyakran a dél-szerbiai városba, mert szereti a nišieket.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország14 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava