Connect with us

Szerbia

ÚJABB MANIPULÁCIÓ? Vulinék javasolják, hogy Szerbia csatlakozzon a BRICS-hez

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

manipuláció, BRICS / Another manipulation - Serbia to join BRICS

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Egy belgrádi ellenzéki ügyvéd internetes profilján tette közzé, hogy újabb manipuláció készül, miután Aleksandar Vulin, a szerbiai polgári titkosszolgálat, a BIA (Bezbednosna Informativna Agencija) igazgatója, vagyis nem személyesen ő, hanem egészen pontosan (volt) pártjának két parlamenti képviselője javasolta, hogy Szerbia csatlakozzon a BRICS-hez. Az erre vonatkozó indítványt tegnap (augusztus 28-án) nyújtották be hivatalosan a szerbiai parlamenthez, illetve annak elnökéhez.

A helyzet felvázolása

A javaslatot Bojan Torbica és Đorđe Komlenski nyújtotta be, mindketten az Aleksandar Vulin által korábban vezetett Szocialisták Mozgalmának képviselői. A javaslatot Vladimir Orlić nagyon haladó házelnöknek címezték.

A magát baloldalinak tekintő oroszbarát nacionalista pártot Vulin alapította 2008-ban, és vezetett egészen 2022 decemberéig, de a Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség élére történt kinevezését követően lemondott a pártelnöki tisztségről, és a tagságát is befagyasztotta a pártban.

manipuláció, BRICS

A Vulin-féle képviselőknek nem csak arcuk van, hanem képük is volt hozzá (A fotók forrása: szerbiai parlament)

Ami persze nem jelenti azt, hogy ezzel befolyását is elveszítette, vagy hogy ez csökkentette volna a manipulációs kedvét, legalábbis így gondolja Čedomir Stojković ellenzéki ügyvéd, aki korábban az orosz nagykövettel együtt jelentette fel Vulint a Wagner Csoport szerbiai terjeszkedésének elősegítéséért.

A BIA vezetőjeként Vulin természetesen nem teheti meg, hogy beadvánnyal fordul a szerb parlament elnökéhez, viszont erre mozgósíthatta a Szocialisták Mozgalmának mindkét parlamenti képviselőjét, merthogy többel nem rendelkeznek a 250 tagú szkupstinában.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök a múlt csütörtökön (augusztus 24-én) bejelentette, hogy Argentínát, Egyiptomot, Etiópiát, Iránt, Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket is meghívják a BRICS-be, ami jó apropó lehet egy szerbiai csatlakozási javaslat beadására.

Mellékesen szólva az eddig Oroszországot, Kínát, Brazíliát, Dél-Afrikát és Indiát összefogó szervezet dél-afrikai csúcstalálkozójára Vlagyimir Putyin orosz elnök nem mert elmenni, mert a Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) elfogatóparancsot adott ki ellene ukrán gyerekek Oroszországba deportálásáért, ezért Moszkvát a BRICS csúcson Szergej Lavrov külügyminiszter képviselte.

Manipuláció, azaz kész átverés

A fent említett ügyvéd szerint a szerb BRICS-tagságra vonatkozó határozati javaslatról valójában Aleksandar Vučić és Aleksandar Vulin állapodott meg azzal a céllal, hogy azt a benyomást keltsék a Nyugat szemében, hogy a szerb elnök a lehető legnagyobb mértékben nyugatbarát vezető, “amennyire ezt a körülmények megengedik”.

Stojković hangsúlyozta, hogy ezzel akarják átverni a Nyugatot, amelynek azonban tudnia kell, hogy Aleksandar Vulin semmit sem tesz Aleksandar Vučić nélkül.

A javaslatnak azt a látszatot kellene keltenie, hogy Vučić egy ilyen indítványhoz képest úgy nézzen ki, mint aki “a mérsékeltebb alternatívát képviseli” Vulinnal összehasonlítva.

Stojković azonban megjegyezte, hogy nincs szélsőségesebb vagy mérsékeltebb opció, miután Aleksandar Vučić Putyin embere, aki “személyesen teremtett oroszbarát hangulatot Szerbiában”, és személyesen volt az orosz propaganda és politika szálláscsinálója Belgrádban.

Az ellenzéki ügyvéd szerint a Vučić irányítása alatt álló parlament a határozati javaslatot figyelmen kívül fogja hagyni, Aleksandar Vučić pedig a műholdakon, vagyis a szerbiai televíziókon keresztül azt az üzenetet sugározza majd a Nyugatnak, hogy “lám-lám, én nem vagyok Putyin embere”.

Stojković szerint mindeközben minden más ügyben a helyzet változatlan marad Szerbiában, különösen ami a szerbiai toborzást illeti Putyin hadseregébe.

A belgrádi ügyvéd úgy véli, hogy erre a Nyugatnak egyetlen helyes válasza lehet, az pedig nem más, minthogy nem reagál érdemben a kezdeményezésre azon kívül, hogy a személyes beszélgetések során Aleksandar Vučić szerb elnök tudtára adja, hogy “biztosan nem állítják meg Szerbiát, ha a BRICS és Etiópia felé vezető utat választja”.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország15 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava