Connect with us

Törökország

A török sajtó nem foglalkozik a budapesti incidenssel, annál inkább a baráti kapcsolatokkal

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

török sajtó budapesti incidens
HASONLÓSÁG: Mindketten ellenzéki koalíciót győztek le a választásokon (Forrás: X-platform)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Míg a magyar sajtóban elég nagy hírverést keltett az Erdoğan testőrei által bántalmazott férfi esete, az incidens firtatásától a másik fél “nagyvonalúan eltekintett”. A török médiában annál nagyobb teret kapott az államfőt a szállodája előtt váró és őt ünneplő tömeg, így inkább a baráti látogatáshoz illeszkedő baráti fogadtatás felvételei jelentek meg a baráti ország médiájában. Persze ilyen incidensek előfordultak máskor is, pár évvel ezelőtt Erdoğan amerikai útja alkalmával, amikor kurdpárti tüntetők gabalyodtak össze a testőreivel.

Grandiózus kormányülésre készülnek

Ugyan sem a magyar, sem a török médiában nem lehetett sokat tudni az augusztus 20-án zajló egynapos látogatásról, a találkozó egy baráti levezetésnél grandiózusabbra sikeredett: Erdoğan elég népes kísérettel érkezett, ráadásul az udvariassági látogatás örve alatt megbeszélést tartott további három ország vezetőjével.

Ez egyáltalán nem rossz teljesítmény, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az Atlétikai Világbajnokságra és a magyar nemzeti ünnepre is benézett.

Vele tartott a nemrég kinevezett külügyminisztere, Hakan Fidan, az energiáért és természeti erőforrásokért felelős miniszter, Alparslan Bayraktar, ha már Nemzetközi Atlétikai Világbajnokság zajlik, akkor a fiatalokért és sportért felelős miniszter, Osman Aşkın Bak, ipari és technológiai miniszter, Mehmet Fatih Kacır, a kereskedelmi miniszter, Ömer Bolat, az elnöki kommunikációért felelős Fahrettin Altun, valamint kül- és biztonságpolitikiai főtanácsadója, Akif Çağatay Kılıç, ráadásul még a főtanácsadója, Zafer Çubukçu.

budapesti incidens

Grandiózus közös kormányülést készítenek elő decemberre

Mivel a magyar miniszterelnök és a török államfő nem tartottak sajtótájékoztatót, ezért a török médiában is kevés konkrétummal értékelték a „villámlátogatást”, amelyet főleg a decemberi, grandiózus közös kormányülés előkészítésének láttak.

A december közepi találkozó már jelentősebb lesz, több kézzelfogható eredménnyel. Egyrészt megünneplik a magyar-török diplomáciai kapcsolatok felvételének százéves évfordulóját, amihez aláírt megállapodások kellenek.

Török gázzal diverzifikál Magyarország?

Az augusztusi látogatás „csak” annyit hozott, hogy Magyarország vásárol majd török gázt, azonban az egyelőre aláírt egyezmény meglehetősen szerény: 275 millió köbméterről szól, ami a magyar gázfogyasztás kevesebb mint 3%-a.

Ez kevés lesz a diverzifikációhoz, de mindenképp előremutató lépés.

Ha nekünk kevésbé, a törököknek annál inkább: Törökország, amely tradicionálisan gázbehozatalra szorul, a fekete-tengeri feltárásoknak és az utóbbi évek LNG-terminál építési hajrájának köszönhetően megteremtette a lehetőségét, hogy exportáljon, bár eddig főleg a hazai igények kielégítése és az orosz gázfüggés csökkentése volt a cél.

budapesti incidens

LESZ MÉG: A magyar MVM „úttörő” üzemmódban vásárolt gázt a török ​​BOTAS-tól – írja a Turkish Minute hírportál (Forrás: Turkish Minute)

A fordulatban minden bizonnyal szerepet játszott a magyar tárgyalódelegáció ügyessége is, és a jó diplomáciai kapcsolatok. A magyar-török energetikai kooperációnak minden esetre ez még csak az eleje, a tárgyalások folytatódnak.

A kereskedelem pedig továbbra is prioritás. A törökök által propagált évi 6 milliárdos külkereskedelmi mérleg elérése a jelenlegi, megközelítőleg 3,5 milliárdos forgalomhoz képest igencsak grandiózus (bár Ankara szereti az ilyen grandiózus célokat), a gázkereskedelem fellendülésével elérhető közelségbe kerülhet.

Persze ezzel megszűnne az amúgy sem túl nagy magyar külkereskedelmi többlet.

A találkozón az ukrajnai konfliktus, illetve a svéd NATO-csatlakozás is előkerült. Ugyan legutóbb az hangzott el, hogy októberben szavazhatnak Svédország tagságáról, amikor a nyári szünetről visszatérő török parlament megint összeül, egyelőre konkrétumnincs, de egyeztetés Budapest és Ankara között van.

Ahogy a BALK már többször megírta: Erdoğannak nem sürgős: a lehető legtöbbet akarja kisajtolni a tárgyalásokból, nemcsak a svédekből, de akár az Egyesült Államokból is. Szóval egyáltalán nem biztos, hogy ősszel ratifikál a török parlament.

A török elnök és barátai

Erdoğan, ha már a magyar miniszterelnök Budapestre hívta a barátait, velük is találkozott, mivel elég nagy a metszett a két tábor között.

A Novák Katalinnal tartott megbeszélés mellett a török államfő egy órás megbeszélést folytatott az üzbég elnökkel, Savkat Mirziyoyevvel és az őt elkísérő miniszterekkel; majd Aleksandar Vučić szerb elnökkel is találkozott.

A kedélyes beszélgetés végével megállapították, hogy Szerbia a Balkán békéjének és biztonságának a kulcsa, s a török-szerb kapcsolatok elérték a csúcsot. Bár vélhetően a két vezető mindent megtesz, hogy újabb csúcsokat hódítsanak meg.

A villámlátogatás alatt arra is volt idő, hogy a boszniai szerb delegációval is leüljön tárgyalni, Milorad Dodikkal az élen. Áttekintették a két ország közötti kapcsolatok további mélyítéséhez szükséges lépéseket.

Bár külön nem folytattak tárgyalásokat, de a török elnök melegen üdvözölte régi barátait, az azeri államfőt és a katari emírt is.

Történetesen ez a két állam Törökország energiaellátásának és külpolitikai befolyásszerzésének fontos színhelye – ha már a geopolitikai kényszerpályák mind Bakut, mind Dohát kvázi török védőernyő alá terelték.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava