Connect with us

Törökország

A török sajtó nem foglalkozik a budapesti incidenssel, annál inkább a baráti kapcsolatokkal

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

török sajtó budapesti incidens
HASONLÓSÁG: Mindketten ellenzéki koalíciót győztek le a választásokon (Forrás: X-platform)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Míg a magyar sajtóban elég nagy hírverést keltett az Erdoğan testőrei által bántalmazott férfi esete, az incidens firtatásától a másik fél “nagyvonalúan eltekintett”. A török médiában annál nagyobb teret kapott az államfőt a szállodája előtt váró és őt ünneplő tömeg, így inkább a baráti látogatáshoz illeszkedő baráti fogadtatás felvételei jelentek meg a baráti ország médiájában. Persze ilyen incidensek előfordultak máskor is, pár évvel ezelőtt Erdoğan amerikai útja alkalmával, amikor kurdpárti tüntetők gabalyodtak össze a testőreivel.

Grandiózus kormányülésre készülnek

Ugyan sem a magyar, sem a török médiában nem lehetett sokat tudni az augusztus 20-án zajló egynapos látogatásról, a találkozó egy baráti levezetésnél grandiózusabbra sikeredett: Erdoğan elég népes kísérettel érkezett, ráadásul az udvariassági látogatás örve alatt megbeszélést tartott további három ország vezetőjével.

Ez egyáltalán nem rossz teljesítmény, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az Atlétikai Világbajnokságra és a magyar nemzeti ünnepre is benézett.

Vele tartott a nemrég kinevezett külügyminisztere, Hakan Fidan, az energiáért és természeti erőforrásokért felelős miniszter, Alparslan Bayraktar, ha már Nemzetközi Atlétikai Világbajnokság zajlik, akkor a fiatalokért és sportért felelős miniszter, Osman Aşkın Bak, ipari és technológiai miniszter, Mehmet Fatih Kacır, a kereskedelmi miniszter, Ömer Bolat, az elnöki kommunikációért felelős Fahrettin Altun, valamint kül- és biztonságpolitikiai főtanácsadója, Akif Çağatay Kılıç, ráadásul még a főtanácsadója, Zafer Çubukçu.

budapesti incidens

Grandiózus közös kormányülést készítenek elő decemberre

Mivel a magyar miniszterelnök és a török államfő nem tartottak sajtótájékoztatót, ezért a török médiában is kevés konkrétummal értékelték a „villámlátogatást”, amelyet főleg a decemberi, grandiózus közös kormányülés előkészítésének láttak.

A december közepi találkozó már jelentősebb lesz, több kézzelfogható eredménnyel. Egyrészt megünneplik a magyar-török diplomáciai kapcsolatok felvételének százéves évfordulóját, amihez aláírt megállapodások kellenek.

Török gázzal diverzifikál Magyarország?

Az augusztusi látogatás „csak” annyit hozott, hogy Magyarország vásárol majd török gázt, azonban az egyelőre aláírt egyezmény meglehetősen szerény: 275 millió köbméterről szól, ami a magyar gázfogyasztás kevesebb mint 3%-a.

Ez kevés lesz a diverzifikációhoz, de mindenképp előremutató lépés.

Ha nekünk kevésbé, a törököknek annál inkább: Törökország, amely tradicionálisan gázbehozatalra szorul, a fekete-tengeri feltárásoknak és az utóbbi évek LNG-terminál építési hajrájának köszönhetően megteremtette a lehetőségét, hogy exportáljon, bár eddig főleg a hazai igények kielégítése és az orosz gázfüggés csökkentése volt a cél.

budapesti incidens

LESZ MÉG: A magyar MVM „úttörő” üzemmódban vásárolt gázt a török ​​BOTAS-tól – írja a Turkish Minute hírportál (Forrás: Turkish Minute)

A fordulatban minden bizonnyal szerepet játszott a magyar tárgyalódelegáció ügyessége is, és a jó diplomáciai kapcsolatok. A magyar-török energetikai kooperációnak minden esetre ez még csak az eleje, a tárgyalások folytatódnak.

A kereskedelem pedig továbbra is prioritás. A törökök által propagált évi 6 milliárdos külkereskedelmi mérleg elérése a jelenlegi, megközelítőleg 3,5 milliárdos forgalomhoz képest igencsak grandiózus (bár Ankara szereti az ilyen grandiózus célokat), a gázkereskedelem fellendülésével elérhető közelségbe kerülhet.

Persze ezzel megszűnne az amúgy sem túl nagy magyar külkereskedelmi többlet.

A találkozón az ukrajnai konfliktus, illetve a svéd NATO-csatlakozás is előkerült. Ugyan legutóbb az hangzott el, hogy októberben szavazhatnak Svédország tagságáról, amikor a nyári szünetről visszatérő török parlament megint összeül, egyelőre konkrétumnincs, de egyeztetés Budapest és Ankara között van.

Ahogy a BALK már többször megírta: Erdoğannak nem sürgős: a lehető legtöbbet akarja kisajtolni a tárgyalásokból, nemcsak a svédekből, de akár az Egyesült Államokból is. Szóval egyáltalán nem biztos, hogy ősszel ratifikál a török parlament.

A török elnök és barátai

Erdoğan, ha már a magyar miniszterelnök Budapestre hívta a barátait, velük is találkozott, mivel elég nagy a metszett a két tábor között.

A Novák Katalinnal tartott megbeszélés mellett a török államfő egy órás megbeszélést folytatott az üzbég elnökkel, Savkat Mirziyoyevvel és az őt elkísérő miniszterekkel; majd Aleksandar Vučić szerb elnökkel is találkozott.

A kedélyes beszélgetés végével megállapították, hogy Szerbia a Balkán békéjének és biztonságának a kulcsa, s a török-szerb kapcsolatok elérték a csúcsot. Bár vélhetően a két vezető mindent megtesz, hogy újabb csúcsokat hódítsanak meg.

A villámlátogatás alatt arra is volt idő, hogy a boszniai szerb delegációval is leüljön tárgyalni, Milorad Dodikkal az élen. Áttekintették a két ország közötti kapcsolatok további mélyítéséhez szükséges lépéseket.

Bár külön nem folytattak tárgyalásokat, de a török elnök melegen üdvözölte régi barátait, az azeri államfőt és a katari emírt is.

Történetesen ez a két állam Törökország energiaellátásának és külpolitikai befolyásszerzésének fontos színhelye – ha már a geopolitikai kényszerpályák mind Bakut, mind Dohát kvázi török védőernyő alá terelték.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása




BALK könyvek Balkán

English

Turkish companies bypass the Western sanctions, USA tappes their head

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

szankciók / / western sanctions for Turkish-Russian cooperation
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

In mid-September, the United States imposed sanctions on five Turkish companies for their trade activities with Russia, alleging that they are selling sanctioned products to Russians, thereby aiding in circumventing Western measures imposed due to the conflict in Ukraine. The sanctioning of Turkish companies comes at a sensitive time, as Ankara has not yet said yes to Sweden’s NATO accession. Turkey’s role as a balancing act has gained significance for both the East and the West in light of the Russian-Ukrainian conflict that escalated in February last year. 

Putin’s favorite Western politician

Recep Tayyip Erdoğan, has managed to find a modus vivendi with Russia since 2016, despite tensions and conflicting interests. They have built a pragmatic partnership in various areas, including defense procurement (e.g., the S-400 air defense missile system), energy cooperation (natural gas deliveries and nuclear power), and regular geopolitical consultations, such as within the Astana process for Syria.

Turkey accomplishes all of this while being part of the Western alliance system, having been a NATO member since 1952 and an EU candidate since 1999. However, since 2016, Turkey has also developed good relations with Ukraine, particularly in the defense industry.

Notably, among Western leaders—assuming we can consider Recep Tayyip Erdoğan as one—Vladimir Putin, the Russian President, often meets with his Turkish counterpart. Their most recent meeting took place in Sochi in early September, where they engaged in a three-hour discussion.

However, they did not reach an agreement on the main topic of the meeting. Erdoğan failed to persuade Russia to return to the Black Sea grain transit initiative introduced last summer, which Russia has refused to renew since July. This refusal has not only raised global food prices but also affected Turkey, as approximately ten percent of the grain shipped from Ukrainian ports in the past year ended up in the small Asian country.

Nevertheless, both leaders value their cooperation. Putin allowed the rescheduling of Turkish gas payments during the May elections, reportedly granting immediate relief of around $4 billion. In turn, Erdoğan was among the first to seek Putin’s support during the summer Prigozhin uprising.

Western sanctions due to growing cooperation

Apart from geopolitical ties, Turkey has become economically significant for Russia due to Western sanctions. With limited countries left from which Russia can acquire or access Western technology, the importance of Turkey has risen.

As it became clear that last year’s Ukrainian offensive led not to a quick victory but to a prolonged conflict, surrounded by Western sanctions, both countries turned to strengthen their economic ties. Turkey did not join retaliatory measures against Russia.

In May 2022, Russia increased the quota for Turkish trucks from 8,000 to 20,000 annually, and transit shipments from 6,000 to 35,000. The number of Russian freight vehicles also saw a significant surge.

In terms of statistics, Turkish exports increased significantly. It reached $9.34 billion last year, up from $5.8 billion in 2021. This growth appears to continue in 2023, with Turkey exporting $4.9 billion in the first six months of the year, compared to $2.6 billion during the same period the previous year.

Between 2022 and 2023 March, the export of electronic goods increased by 85 percent.

In 2022, more than 1,300 Russian-Turkish companies were established, compared to fewer than 200 the previous year. It’s also worth noting that after the war began, Russian oligarchs, including Roman Abramovich, sought refuge on Turkish shores, while in Europe, they took the floating castles from the other Russian billionaires one after the other.

 

szankciók

Russian oligarchs compete with Arab sheikhs in the length (Source: X-platform)

As a result, thousands of properties ended up in Russian hands, mainly in Istanbul and the Antalya region, further inflating the local real estate market.

On the other hand, imports have significantly increased, reaching $58.85 billion, double the previous year’s figure. The import of hydrocarbons has notably increased, partly due to rising prices, and some suspect that Turkish companies may re-export Russian oil, among other things.

Western criticism

Turkey’s role has also garnered criticism from its Western allies. In June of last year, Wally Adeyemo, the U.S. Deputy Secretary of the Treasury, visited Turkey to express the U.S. government’s disapproval.

szankciók

An American politician of African descent is unlikely to be popular in Turkey. In August last year, Adeyemo warned that some Turkish companies could also be subject to US sanctions if they do business with sanctioned Russian individuals. (Source: X-platform, Millî Gazete)

Under American pressure, Turkish banks eventually abandoned the acceptance of the Russian MIR system in September of last year. Under international pressure, Ankara also pledged not to allow the transit of sanctioned products to Russia, which somewhat complicated the situation for Russian companies but did not result in Turkey joining the sanctions.

Bypassing the regulations is not impossible; the process still involves Turkish imports of products before re-exporting them to Russia, incurring additional costs but also generating extra tax revenue for the Turkish budget. Exports, however, continue to grow, and in April, the United States added more Turkish companies to its sanctions list, with another five added on September 14.

Nevertheless, while the statistics reflect a thriving Turkish-Russian trade, and we can be sure that some benefit greatly from the evasion of sanctions on both sides, it is important to note that the costs are ultimately borne by entire societies.

The war initially increased geopolitical risks for Turkey, making the Turkish lira even more vulnerable in a situation that was already unfavorable, resulting in a steep decline in 2022 (although problems had begun earlier).

The disruption of grain shipments in the early months of the war led to food inflation, and panic buying occurred in Turkey during the initial weeks. The halt of Ukrainian shipments this year adds to the ongoing inflation.

Finally, the record-breaking imports from Russia basically stem from the increase in the price of energy carriers: the Turks also had to pay the bill, similarly to other European countries that buy Russian gas.

In conclusion, Turkey is striving to adapt to the current situation and benefit from it, given its limited room for influence, despite numerous mediation attempts. However, the nation can afford to balance between the two blocs due to its strategic position.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava