Connect with us

Szerbia

A szerb elnök nem hibáztatja a BIA vezetőjét, mert az ő politikáját hajtotta végre

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

BIA
Hiába kérdezte két újságíró is a szerb elnököt, a tempót mégis ő diktálta (Screenshot: Pink Televízió)
A cikk meghallgatása

Szerbia felkérte az Egyesült Államokat, hogy adjon meg “minden információt” arról, hogy Aleksandar Vulin, a szerbiai polgári titkosszolgálat vezetője miként hozható összefüggésbe a kábítószer-kereskedelemmel. Ezt a szerb elnök mondta, aki a “rózsaszín televízióban” töltötte a csütörtök estét, ahol egyúttal megismételte, hogy az amerikaiak a Moszkvához való viszony miatt vezettek be szankciókat Vulin ellen. Az Egyesült Államok kedden jelentette be, hogy bünteti a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) vezetőjét a kábítószer- és fegyverkereskedelemben való érintettsége, valamint az orosz befolyás növelésének segítése miatt.

A szerb elnök védelmezi Vulint

Aleksandar Vučić az országos frekvenciával rendelkező Pink Televíziónak adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy eljárást indítanak Aleksandar Vulin ellen, ha az amerikaiak “bármilyen információval szolgálnak az üggyel, mármint a drogkereskedelemmel kapcsolatban”.

Ugyanakkor annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az amerikaiak Vulin esetében természetesen nem rendelkeznek semmilyen bizonyítékokkal, és megismételte azt a meggyőződését, hogy az Egyesült Államok a Moszkvához fűződő viszonya miatt vezetett be szankciókat a BIA igazgatója ellen.

– Ha én néhány nappal ezelőtt aláírtam volna a Moszkva elleni szankciókat, vagy csak jeleztem volna a szankciók bevezetését az Orosz Föderáció ellen, akkor Vulinnal szemben biztosan nem vezettek volna be szankciókat

BIA

A szerb elnök az Instagram-profilján (is) hirdette vendégszereplését a Pink Televízióban

– jelentette ki a szerb elnök. Megfogalmazása szerint ez nem feltételezés, hanem olyan tény, amiről előzetes tájékoztatást kapott.

Vučić arról nem beszélt, hogy ez a tájékoztatás kitől származik, viszont ha ez így van, akkor Vučićot bizonyára nem érte meglepetésként az amerikai pénzügy-, valamint a washingtoni külügyminisztérium közös döntése.

A szerb elnök kitért arra is, hogy az amerikaiak elmarasztalták Vulint, aki korábban belügyminiszter és védelmi miniszter is volt, mert szerintük segítette az amerikaiak által korábban már szankcionált szerb fegyverkereskedő, Slobodan Tešić tevékenységét.

Vučić úgy fogalmazott, hogy Vulinnak ugyanannyi köze van ehhez, mint bármely más védelmi miniszternek vagy titkosszolgálati vezetőnek, vagyis ebben a kérdésben is kimentette a védelmi miniszterét.

Vulin amerikai megvádolását a szerb elnök azzal magyarázta, hogy az Egyesült Államok ezáltal akarja kikapcsolni Szerbiát, hogy ne léphessen fel vetélytársként a fegyverpiacon, amire példaként hozta fel azt az évekkel ezelőtti esetet, amikor a bolgárok különböző vádakkal akarták lejáratni a valjevói Krušik fegyvergyárat.

A láthatóan felindult szerb államfő azt boncolgatta, hogy miért ne kaphatnának kenyeret, és miért ne mehetnének nyaralni a tengerre a szerbiai fegyvergyárak dolgozóinak gyerekei, és hogy mások gyerekei mennyivel különbek, pedig szavai szerint “mindenki ezt teszi a világon, nem csak az amerikaiak”. És nem csak a szerbek, de ezt már nem említette.

Moszkva miatt büntették

Vučić tisztában van vele, hogy Szerbia számára fontos, hogy jó kapcsolatokat ápoljon a világ legnagyobb hatalmával, az USÁ-val, merthogy hazájának partnerként és szövetségesként szüksége van Amerikára, például a fegyverkereskedelem terén is.

– Az Egyesült Államoktól 118 db Humvee-t, vagy ahogyan itt hívják a hummereket vettünk nagyon jó áron, 66 már meg is érkezett, de addig nem szeretem mutogatni őket, amíg nem szereljük rá a fegyvereinket

– jelentette ki a szerb elnök, aki nem hibáztatja a szerbiai titkosszolgálat vezetőjét, mert elmondása alapján személy szerint ő a felelős, “ez az ő politikája volt”, amelynek kialakításában Vulin nem vett részt.

BIA

Az interjú egy másik részében Vučić elhatárolódott a “szerb világra” vonatkozó vulini elképzelésektől, azokat nem tartotta sajátjának, ugyanakkor úgy vélte, hogy ezen a kérdésen egyesek túl sokat rugóztak.

A szerb elnök itt jegyezte meg, hogy “sok jó képviselő és szenátor van az Egyesült Államokban”, és sok emberrel együttműködnek az amerikai adminisztrációból.

Példaként említette meg Christopher Hill amerikai nagykövetet, akit Szerbia barátjának és “nagyon intelligens” embernek nevezett, szerinte ugyanis a nagykövet sokkal többet segített Szerbiának, mint amennyit ártott neki.

Személyre szóló szankciók

Ugyanakkor az világos, hogy Hill már régebb óta nem szimpatizált Vulinnal, és értetlenségét fejezte ki például akkor, amikor a BIA vezetője még belügyminiszter korában “külügyminiszterként” utazott Moszkvába, és tárgyalt “ottani kollégájával”, az elnyűhetetlen Szergej Lavrovval, s mellékesen találkozott “nagy patrónusával”, Nyikolaj Patrusevvel, az orosz biztonsági tanács titkárával.

Az amerikai nagykövet az év elején tájékoztatta az új szerb külügyminisztert, befagyasztják az együttműködést a szerbiai polgári titkosszolgálattal, miután annak élére Aleksandar Vulin személyében olyan szerb politikus került, aki „meghitt” kapcsolatban áll Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik közeli munkatársával, vagyis az említett Patrusevvel.

Hill most azt hangsúlyozta, hogy az USA “nagy figyelemmel” kísérte a Biztonsági Információs Ügynökség (Bezbednosno Informativna Agencija, BIA) igazgatójának, Aleksandar Vulinnak a tevékenységét, és arra a következtetésre jutott, hogy Vulint nem akarják látni az Egyesült Államokban, és nem is akarnak vele semmiféle kapcsolatba lépni.

Az amerikai nagykövet hangsúlyozta, hogy a most hozok szankciók egyetlen szerbiai intézmény ellen sem irányulnak, merthogy személyre szóló intézkedésekről van szó, ami akár azt is jelentheti, hogy Vulin leváltását követően tovább javulhatnak a Hill által jónak nevezett szerb-amerikai kapcsolatok.

Feltéve, hogy ha a szerb elnök hajlandó beáldozni Vulint az amerikai-szerb együttműködés oltárán, ha viszont Vulin tényleg az elnöki politikát hajtotta végre, ahogy Vučić fogalmazott, akkor lehet, hogy másmilyen változásokat kell eszközölni.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia13 óra telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország17 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke most Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékA szerb elnök védelmezi VulintMoszkva miatt büntettékSzemélyre szóló szankciók A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák baloldali napilap Milorad...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó17 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal azt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország4 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia5 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava