Connect with us

Szerbia

Leváltották az Oroszország ellen szankciók bevezetését követelő szerb minisztert

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szankciók, basta
Az "elszabadult miniszter" ezzel a fontóval jelezte a Twitteren, hogy hamarosan majd valami fontosat mond. A figyelmesebb szemlélő észreveszi, hogy Rade Basta mögött nem orosz, hanem amerikai zászló van (Forrás: Twitter, Rade Basta)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Ilyesmit Szerbiában nem lehet büntetlenül megtenni, így le is váltották azt a minisztert, aki korábban megszankcionálta volna Oroszországot, és önmaga ellen vitte volna utcára a kormányt. Rade Basta, aki a Dačić-féle szocialistákkal társutas Egységes Szerbia nevet viselő párt tagjaként került a gazdasági tárca élére, márciusban valóságos felzúdulást váltott ki azzal, hogy szankciók bevezetését sürgette Oroszországgal szemben. Aleksandar Vučić egy tévészereplés alkalmával akkor arra szólította fel Bastát, hogy a gazdasággal törődjön, és ne politizáljon a közösségi médián keresztül.

Szankciók és “öntüntetés”

Márciusban a kabinet szinte minden tagja szörnyülködött, ki kötelességtudatból, ki meggyőződésből, de az “elszabadult minisztert” akkor nem váltották le, ám miután egy újabb megjegyzést is tett, már nem volt maradása.

A kakukktojásnak számító miniszter sorsa annak a meggyőződésének a hangoztatásával pecsételődött meg, hogy a minisztereknek együtt kellene sétálniuk azokkal a demonstrálókkal, akik az erőszak ellen tüntetnek Belgrádban és más szerbiai városok utcáin.

Rade Basta ezzel gyakorlatilag átállt az ellenzéki oldalra, vagyis arra biztatta minisztertársait, hogy a heti munka után hétvégén menjenek ki önmaguk ellen tüntetni, ami eléggé skrizofén állapotot jelentene, de a balkáni abszurd világban nincs lehetetlen, csak olyasmi, amire még nem volt példa.

Ezt követően a Szerbiai Szocialista Párt és eddigi pártja, az Egyesült Szerbia kezdeményezte a gazdasági miniszter felmentését, vagyis Dragan Marković Palma az Egyesült Szerbia örökös vezetője javaslatot tett a miniszter leváltására, amit az ősrégi szövetséges Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt vezetője támogatott.

A gazdasági miniszter menesztésével kapcsolatban azért került sor ezeknek a stációknak a végigjárására, mert Basta magától nem akart lemondani, ugyanakkor viszont jelezte, hogy megalakította, és néhány nappal ezelőtt bejegyeztette a Szerbia Európai Útja nevet viselő mozgalmát.

Közlése szerint új pártjával minden szinten részt vesz a következő választásokon, így indul az előrehozott parlamenti megmérettetésen is, amelyet egy blöffszagú elnöki bejelentésből következtetve leghamarabb őszre tarthatnak meg Szerbiában.

Oroszország megszankcionálása, az ellenzéki tüntetésen való részvételre való buzdítás és új párt megalakítása, ezek közül egy is elég lett volna a leváltására, de így már annyi volt a rovásán, hogy eddigi pártja nem csak visszahívta, hanem ki is zárta a soraiból.

Egyelőre helyettesítik

A történteket követően Ana Brnabić szerb miniszterelnök kezdeményezte a parlamentben a ma már csak volt gazdasági miniszter felmentését, aki abban bízott, hogy a legnagyobb kormánypárt nem szavazza meg az eltávolítását, bár az nem világos, hogy ezt a várakozást mire alapozta.

A szerb honatyák és honanyák természetesen megszavazták, hogy sürgősen vegyék napirendre az Ana Brnabić által benyújtott javaslatot.

A felmentet miniszter helyét egyelőre nem töltötték be, az új tárcavezető kinevezéséig Siniša Mali pénzügyminiszter veszi át a posztot, aki Aleksandar Vučić közeli embere, és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter jó ismerőse.

Rade Bastát 2022 októberében választották meg gazdasági miniszternek, ezt megelőzően 2018 szeptemberétől a „Belgrádi Erőmű” Közszolgáltató Zrt. igazgatói posztját töltötte be.

A gazdasági minisztert jelölő Egységes Szerbia vezetője, az előbb említett Dragan Marković Palma már jelezte, hogy a leváltott tárcavezető utódjáról a jövő héten döntenek.

Nem megy bele a sárdobálásba

Az ellenzéki Danas napilapnak adott interjúban Basta úgy nyilatkozott, hogy egykori politikustársairól már mindent elmondott, amit akart, és nem áll szándékában belemenni a napi politikai sárdobálásba.

Ebben az interjúban úgy fogalmazott, hogy az idő az egyetlen mértékadó tényező, amely majd megmutatja, hogy kinek az elképzelései, programjai és hozzáállásai a helyesek.

Rade Basta a szóban forgó interjút azzal a felkiáltással zárta hogy “éljen az európai Szerbia” .

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint
Macedónia2 nap telt el azóta

Egymilliárd eurós magyar hitelből lökné be a gazdaságot az új macedón miniszterelnök

Magyarország pénzét - nem hivatalos értesülések szerint - olyan infrastrukturális projektek befejezésére fordítják, mint például a Kicsevo-Ohrid autópálya, és nem...

HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg
Horvátország1 hét telt el azóta

Hőség a horvát tengerparton és az egész térségben, 40 fok körüli hőmérsékletek várhatók

A legmelegebb légtömegek a hét közepétől érik el a közép-balkáni térséget, Németországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot és Lengyelországot. Az előrejelzések szerint...

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia2 hét telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban

TartalomjegyzékSzankciók és “öntüntetés”Egyelőre helyettesítikNem megy bele a sárdobálásba A labdák segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 8 Átlag: 5] Hallgasd meg...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet3 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország3 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava