Connect with us

Szerbia

Új pártot hozna létre egy elszabadult szerb miniszter, aki szankcionálná Oroszországot

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Új pártot alakítana a kép közepén látható Rade Basta, szerb gazdasági miniszter / new political party in Serbia
Új pártot alakítana a kép közepén látható Rade Basta, szerb gazdasági miniszter (Forrás: Facebook, Rade Basta)
SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Rade Basta szerb gazdasági miniszter – akinek a nevét az Oroszország elleni szankciók melletti kiállás tette igazán ismertté Szerbiában – új párt létrehozását helyezte kilátásba. Basta, aki egyelőre még a Dačić-féle szocialistákkal társutas Egységes Szerbia nevet viselő párt tagja, valóságos felzúdulást váltott ki nemrégiben azzal, hogy a szankciók bevezetését sürgette Oroszországgal szemben. Erre még Moszkvában is reagáltak, viszont a kormányból nem rúgták ki, de a kabinet szinte minden tagja szörnyülködött, ki kötelességtudatból, ki meggyőződésből.

Amire a nagymama vágyik, arról is álmodik

A belgrádi médiajelentések szerint Rade Basta nem zárja ki, hogy új politikai szervezetet hoz létre, amiről az ország nyilvánosságát időben tájékoztatja. A gazdasági miniszter azt is elmondta, hogy a mozgalmat Szerbia Európai Útjának (Evropski put Srbije) kívánja elnevezni, ha úgy dönt, hogy megteszi ezt a lépést.

Elképzelései szerint a még nem létező Szerbia Európai Útja minden szinten részt vesz a választásokon, ha a gazdasági miniszter beváltja a “fenyegetőzését”, és valóban létrehozza az új pártot.

Az erőteljesen ellenzéki, és a szerb hatalmi elit által naponta sokszor szidott Nova hírportálnak arról is beszélt, hogy az Oroszország elleni szankciók bevezetésére tett javaslatára minisztertársai szinte kivétel nélkül “negatívan reagáltak, és eltérő véleményt fogalmaztak meg”.

– Egyesek azonban hallgattak. Nem tudom, hogy a hallgatásuk támogatás-e, majd az idő megmutatja

– mondta Basta, aki egyelőre az egyetlen miniszter a szerb kormányon belül, aki támogatja a szankciókat, de lehet, hogy mégsem.

Párt, Basta

A szerb gazdasági miniszter arra emlékeztetett, hogy a kilencvenes években a Kis- Jugoszlávia elleni szankciókra szavazott Julij Voroncov, aki akkortájt az oroszok ENSZ-nagykövete volt, Voroncov balról az első (Forrás: Facebook, Rade Basta)

Megjegyzendő ugyanis, hogy a gazdasági miniszter a szankciók bevezetését a közösségi médiában sürgette, amit lájkolt a Đorđe Milićević tárcanélküli miniszter is, aki a Szerbiai Szocialista Párt oszlopos vezetőségi tagja.

Ez akár arra is utalhat, hogy a két baloldali pártban – az Egységes Szerbiában és a Szerbiai Szocialista Pártban – vannak disszonáns hangok, és esetleg generációs súrlódások is, miután mindkét pártot a kilencvenes évek múmiái, a szocialista Ivica Dačić és az “egységes” Dragan Marković Palma vezeti.

A miniszter választolt arra a kérdésre is, hogy bátor lépésnek tekinti-e az Oroszország elleni szankciók mellett történt nyilvános kiállását, és azt mondta, hogy “a bátorság néha őrültség, de nem fél attól, hogy áldozatot hozzon a saját népéért.

Ugyanakkor elutasította azokat a találgatásokat, hogy javaslata csak kamu, és a szerb kormány, illetve Aleksandar Vučić elnök “próbaléggömbje”, erre vonatkozóan eléggé sejtelmesen fogalmazva egy szerb közmondást idézett, miszerint “amire a nagymama vágyik, arról is álmodik”.

Az elszabadult miniszter

Az Oroszország szankciózására vonatkozó bejegyzés közzététele, majd a kapcsolódó nyilatkozatok elhangzása után volt már kormányülés, sőt a “mindenható szerb elnök” is tett utalást Basta kijelentésére.

A tömény unalom határát súroló médiaszereplések alkalmával Vučić egyik alkalommal arra szólította fel Bastát, hogy inkább a gazdasággal törődjön, és ne politizáljon a közösségi médián keresztül.

Párt, Basta, Tolkacs

Rade Basta hétfőn (március 27-én) fogadta hivatalában Volodimir Tolkacsot, Ukrajna belgrádi nagykövetét (Forrás: Facebook, Rade Basta)

Nem váltották viszont le, mert az “Európai Unióba igyekvő Szerbia” – a szókapcsolat idézőjelek közé téve helyes – Basta kipenderítésével újabb támadási felületet adott volna a politikai Nyugat számára, így viszont az a hír, hogy az “elszabadult miniszter” maradt.

Ami a szerbiai politikai színteret illeti, Basta eltávolítását a miniszteri posztról leghangosabban a Szocialisták Mozgalma nevet viselő törpepárt követelte, amelynek egyetlen feladata Aleksandar Vulin “univerzális miniszter” politikai karrierjének istápolása.

Miután a szerbiai televíziók képernyőjéről korábban lemoshatatlan Vulin – aki már kezdte elhomályosítani Vučić elnök “médiatündöklését” – a szerbiai polgári titkosszolgálat, a BIA élére élére történt kinevezésével visszavonásra került a titkosszolgálati lövészárokba, vagyis megvonták tőle a médiában történő szereplés jogát.

Nagy kár, mert oroszbarát habitusával és “nemzeti bohóckodásaival” gyakran szórakoztatta a szerb közvéleményt, és késztette megbotránkozásra az egyéb délszláv & európai vezetőket, akik elképedve figyelték, hogy Szerbia nem a hangosan deklarált uniós utat követi, hanem a “szerb világ” felé vette az irányt.

Vulin azonban megtalálta a módját, hogy megint belepiszkájon, és belepiszkítson a politikába, bár a BIA élére történt kinevezését követően lemondott a mozgalma éléről, és még a tagságát is befagyasztotta a pártjában. Ennek ellenére gyanítható, hogy a Basta leváltására vonatkozó ötlet tőle származik, és “befagyasztott mozgalma” csak szócsőként szolgál politikai rémálmainak világgá kürtölésére.

Rade Basta tehát egyelőre maradt a kormányban, de szinte valószínű, hogy “kiűzetése” csak idő kérdése, a kilátásba helyezett pártalakítás ugyanis a kormányból történő eltávolítását hozza elérhető közelségbe, főleg ha az tényleg megtörténik.

Nem kizárt, hogy az “elszabadult minisztert” felkérik, hogy akkor jöjjön vissza, amikor új pártjával a legközelebbi – vélhetően előrehozott – parlamenti választásokon kvalifikálja magát a kormányba.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava