Connect with us

Szerbia

Új pártot hozna létre egy elszabadult szerb miniszter, aki szankcionálná Oroszországot

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Új pártot alakítana a kép közepén látható Rade Basta, szerb gazdasági miniszter / new political party in Serbia
Új pártot alakítana a kép közepén látható Rade Basta, szerb gazdasági miniszter (Forrás: Facebook, Rade Basta)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Rade Basta szerb gazdasági miniszter – akinek a nevét az Oroszország elleni szankciók melletti kiállás tette igazán ismertté Szerbiában – új párt létrehozását helyezte kilátásba. Basta, aki egyelőre még a Dačić-féle szocialistákkal társutas Egységes Szerbia nevet viselő párt tagja, valóságos felzúdulást váltott ki nemrégiben azzal, hogy a szankciók bevezetését sürgette Oroszországgal szemben. Erre még Moszkvában is reagáltak, viszont a kormányból nem rúgták ki, de a kabinet szinte minden tagja szörnyűlködött, ki kötelességtudatból, ki meggyőződésből.

Amire a nagymama vágyik, arról is álmodik

A belgrádi médiajelentések szerint Rade Basta nem zárja ki, hogy új politikai szervezetet hoz létre, amiről az ország nyilvánosságát időben tájékoztatja. A gazdasági miniszter azt is elmondta, hogy a mozgalmat Szerbia Európai Útjának (Evropski put Srbije) kívánja elnevezni, ha úgy dönt, hogy megteszi ezt a lépést.

Elképzelései szerint a még nem létező Szerbia Európai Útja minden szinten részt vesz a választásokon, ha a gazdasági miniszter beváltja a „fenyegetőzését”, és valóban létrehozza az új pártot.

Az erőteljesen ellenzéki, és a szerb hatalmi elit által naponta sokszor szidott Nova hírportálnak arról is beszélt, hogy az Oroszország elleni szankciók bevezetésére tett javaslatára minisztertársai szinte kivétel nélkül „negatívan reagáltak, és eltérő véleményt fogalmaztak meg”.

– Egyesek azonban hallgattak. Nem tudom, hogy a hallgatásuk támogatás-e, majd az idő megmutatja

– mondta Basta, aki egyelőre az egyetlen miniszter a szerb kormányon belül, aki támogatja a szankciókat, de lehet, hogy mégsem.

Párt, Basta

A szerb gazdasági miniszter arra emlékeztetett, hogy a kilencvenes években a Kis- Jugoszlávia elleni szankciókra szavazott Julij Voroncov, aki akkortájt az oroszok ENSZ-nagykövete volt, Voroncov balról az első (Forrás: Facebook, Rade Basta)

Megjegyzendő ugyanis, hogy a gazdasági miniszter a szankciók bevezetését a közösségi médiában sürgette, amit lájkolt a Đorđe Milićević tárcanélküli miniszter is, aki a Szerbiai Szocialista Párt oszlopos vezetőségi tagja.

Ez akár arra is utalhat, hogy a két baloldali pártban – az Egységes Szerbiában és a Szerbiai Szocialista Pártban – disszonáns hangok, és esetleg generációs súrlódások is, miután mindkét pártot a kilencvenes évek múmiái, a szocialista Ivica Dačić és az „egységes” Dragan Marković Palma vezeti.

A miniszter választolt arra a kérdésre is, hogy bátor lépésnek tekinti-e az Oroszország elleni szankciók mellett történt nyilvános kiállását, és azt mondta, hogy „a bátorság néha őrültség, de nem fél attól, hogy áldozatot hozzon a saját népéért.

Ugyanakkor elutasította azokat a találgatásokat, hogy javaslata csak kamu, és a szerb kormány, illetve Aleksandar Vučić elnök „próbaléggömbje”, erre vonatkozóan eléggé sejtelmesen fogalmazva egy szerb közmondást idézett, miszerint „amire a nagymama vágyik, arról is álmodik”.

Az elszabadult miniszter

Az Oroszország szankciózására vonatkozó bejegyzés közzététele, majd a kapcsolódó nyilatkozatok elhangzása után volt már kormányülés, sőt a „mindenható szerb elnök” is tett utalást Basta kijelentésére.

A tömény unalom határát súroló médiaszereplések alkalmával Vučić egyik alkalommal arra szólította fel Bastát, hogy inkább a gazdasággal törődjön, és ne politizáljon a közösségi médián keresztül.

Párt, Basta, Tolkacs

Rade Basta hétfőn (március 27-én) fogadta hivatalában Volodimir Tolkacsot, Ukrajna belgrádi nagykövetét (Forrás: Facebook, Rade Basta)

Nem váltották viszont le, mert az „Európai Unióba igyekvő Szerbia” – a szókapcsolat idézőjelek közé téve helyes – Basta kipenderítésével újabb támadási felületet adott volna a politikai Nyugat számára, így viszont az a hír, hogy az „elszabadult miniszter” maradt.

Ami a szerbiai politikai színteret illeti, Basta eltávolítását a miniszteri posztról leghangosabban a Szocialisták Mozgalma nevet viselő törpepárt követelte, amelynek egyetlen feladata Aleksandar Vulin „univerzális miniszter” politikai karrierjének istápolása.

Miután a szerbiai televíziók képernyőjéről korábban lemoshatatlan Vulin – aki már kezdte elhomályosítani Vučić elnök „médiatündöklését” – a szerbiai polgári titkosszolgálat, a BIA élére élére történt kinevezésével visszavonásra került a titkosszolgálati lövészárokba, vagyis megvonták tőle a médiában történő szereplés jogát.

Nagy kár, mert oroszbarát habitusával és „nemzeti bohóckodásaival” gyakran szórakoztatta a szerb közvéleményt, és késztette megbotránkozásra az egyéb délszláv & európai vezetőket, akik elképedve figyelték, hogy Szerbia nem a hangosan deklarált uniós utat követi, hanem a „szerb világ” felé vette az irányt.

Vulin azonban megtalálta a módját, hogy megint belepiszkájon, és belepiszkítson a politikába, bár a BIA élére történt kinevezését követően lemondott a mozgalma éléről, és még a tagságát is befagyasztotta a pártjában. Ennek ellenére gyanítható, hogy a Basta leváltására vonatkozó ötlet tőle származik, és „befagyasztott mozgalma” csak szócsőként szolgál politikai rémálmainak világgá kürtölésére.

Rade Basta tehát egyelőre maradt a kormányban, de szinte valószínű, hogy „kiűzetése” csak idő kérdése, a kilátásba helyezett pártalakítás ugyanis a kormányból történő eltávolítását hozza elérhető közelségbe, főleg ha az tényleg megtörténik.

Nem kizárt, hogy az „elszabadult minisztert” felkérik, hogy akkor jöjjön vissza, amikor új pártjával a legközelebbi – vélhetően előrehozott – parlamenti választásokon kvalifikálja magát a kormányba.

Szerbia

Szerbiában már megint választások lesznek, a miniszterelnök lemondása az asztalon

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
A szerb miniszterelnök bármelyik pillanatban benyújthatja a lemondását (Forrás: Szerb Haladó Párt, Twitter)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök szerint most már világos, hogy előrehozott parlamenti választásokat tartanak Szerbiában, Aleksandar Vučić pontos időpontot azonban nem mondott, csak annyit árult el, hogy ez mindössze hónapok kérdése. Ana Brnabić miniszterelnök, akivel Vučić közösen tartott „nemzeti sajtótájékoztatót”, bejelentette, hogy bármely pillanatban hajlandó benyújtani a lemondását, és hozzátette, hogy a választásokat az év végéig mindenképpen megtartják.

Megint egy „nemzeti sajtótájékoztató”

Szerbiában egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szerb elnök meghívja az elnöki palotába az újságírókat, ahol sajtótájékoztatót tart valami nagy bejelentést ígérve, amire kicsődül az összes tévécsatorna, hogy élőben közvetítse az elnöki mondókát.

Ez történt szerdán este is, amikor legalább hat csatorna közvetítette a sajtótájékoztatónak nevezett szeánszot, ezek közül több is országos frekvenciával rendelkezik, vagyis egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy Vučić „nemzeti sajtótájékoztatót” tartott.

A napokban előfordult, hogy a szerb államfő 24 óra leforgása alatt két-három televízióban vendégeskedett, a „nemzeti sajtótájékoztató” azonban sokkal jobb módszer arra, hogy Vučić megsokszorozza magát, és megsokszorozza Ana Brnabićot, merthogy szerdán este őt is kiültette maga mellé.

A „nemzeti sajtótájékoztatót” legalább hat csatorna közvetítette, a Pink, a Prva, a Happy, a Studio B, a közszolgálati RTS, valamint az ellenzéki N1, de itt valószínűleg nem fejeződik be a sor.

Elnöki szempontból ez nagyon jó, mert Vučićnak nem egy nap alatt kell hat, vagy annál is több stúdióba befáradnia ahhoz, hogy üzenjen a mindenféle nézőknek, ráadásul a tévécsatornák házhoz jönnek, hogy lessék a szavait.

A „nemzeti sajtótájékoztatók” további haszna, hogy a néző nem tud elugrani elölük, mert bármelyik csatornára kapcsol, mindegyiken Vučićot látja, a szerb elnök egyszere folyik a csapból, lép ki a hűtőszekrényből, ugrik elő a mosógépből és bújik elő a lerniből, ennél tökéletesebb médiadiktatúrát kitalálni sem nagyon lehet.

Jönnek a választások

A szerb elnök az utóbbi napokban többször is tárgyalásokra hívta az ellenzéket, de eddig senki sem akadt, aki hajlandó lett volna szóba állni vele, ami miatt Aleksandar Vučić nagyon egyedül érezhette magát.

Ezért a szerda esti „nemzeti sajtótájékoztatón” a szerb államfő nagy szomorúságában arra fanyalodott, hogy meglebegtette az új választások kiírását, mert szerinte kormányt csakis választásokkal lehet váltani, ezt az utca nem teheti meg.

Lehet, hogy felderengett előtte a nagy előd, Slobodan Milošević esete, de azért ott még nem tartunk, ha abba az irányba is haladunk, merthogy egyre többen és többen elégelik meg a káoszt.

– Várunk még egy kicsit, hogy valaki jöjjön tárgyalni, de mivel tisztában vagyunk azzal, hogy ők olyasmiben bíznak, ami nem fog bekövetkezni, merthogy soha nem fog megtörténni, hogy az utca vegye át a hatalmat… bár remélem hogy lesznek olyanok, akik érzik a maguk felelősségét, és bejönnek tárgyalni, de ha nem, akkor megyünk a választásokra

– mondta a szerb államfő, aki általában a választásokat arra használja , hogy elmeneküljön a tornyosuló problémák elől, a választási időszakban az ország a „béna kacsa” állapotban leledzik, nincs parlament, a kormány ügyvivő üzemmódban működik, így államfőként ő az egyetlen választott közjogi méltóság, aki az ország nevében dönthet, mondjuk Koszovó esetében, vagy éppen nem dönt, mert netalán nem akar dönteni a kormány és a parlament hiányában.

A választások arra is jók, hogy lerázza magáról az egyre inkább hangoskodó ellenzéket, Szerbiában ugyanis régi gyakorlat, hogy az ellenzéki pártok egymás torkát is szorongatják, és amíg egymás fojtogatásával vannak elfoglalva, addig sem az ő lemondását követelik.

– Ez azt jelenti, hogy hamarosan feloszlatjuk a parlamentet, mert vannak törvényes határidők. Ha Ana Brnabić benyújtja a lemondását, akkor nekem harminc napom van arra, hogy valakit kormányalakítással bízzak meg, aki biztosítani tudja a többséget a parlamentben

– mondta a szerb elnök, aki ugyanakkor biztos abban, hogy a Szerb Haladó nem akar új kormányfőt jelölni, mert elégedett Ana Brnabić tevékenységével.

Ne feledjük, hogy Vučić a múlt hónap végén lemondott az említett párt éléről, ami persze nem jelent semmit, merthogy továbbra is a párt nevében beszél, arra viszont ne is számítsunk, hogy a Szerb Haladó Párt névleges elnöke, Miloš Vučević, akit mi csak Kisfarkasnak nevezünk, megrója emiatt a Nagyfarkast, vagyis Aleksandar Vučićot.

választás

A Kisfarkas (Forrás: Szerb Haladó Párt)

Átmeneti kormány nem lesz

A szerb elnök elmagyarázta, hogy miután Ana Brnabić helyett nincs, aki kormányt alakítson, ezért nem marad más hátra, minthogy legfeljebb hatvan napon belül új választásokat tartsanak, így jön ki a három hónap, vagyis Szerbiában legkorábban szeptemberben, esetleg októberben választások lehetnek, ami attól függ, hogy a szerb elnök mikor fogadja el a miniszterelnök lemondását.

– Most már világos, hogy előrehozott választások lesznek Szerbiában, már csak az a kérdés, hogy melyik hónapban, mert – ahogy Ana is mondta – a társadalomban uralkodó feszültségeket mindig választásokkal kell megoldani

– állapította meg a szerb államfő, aki úgy fogalmazott, hogy az iskolai erőszak okán tüntető ellenzéknek egyetlen olyan követelése sincs, ami a gyerekekkel vagy a tanárokkal lenne kapcsolatos, mert minden ellenzéki követelés hátterében egy szerb oligarcha, illetve médiamágnás, Dragan Šolak áll, akit nyugodtan nevezhetünk a szerb Soros Györgynek, vele riogatják a jóravaló és kevésbé jóravaló embereket.

Vučić egyúttal elutasította az átmeneti kormány megalakítására vonatkozó ellenzéki követeléseket, szó szerint azt mondta ugyanis, hogy átmeneti kormány nem lesz, mert ahhoz az ő beleegyezésére volna szükség, ő pedig ilyen döntést nem hoz, mert az Szerbia lerombolásához és megsemmisítéséhez vezetne.

A szerb elnök ezt részletezve annak a véleményének adott hangot, hogy az átmeneti kormány engedélyezése azt jelentené, hogy Szerbia felett egy oligarcha és több külföldi hatalmi központ venné át az irányítást a nép választott képviselőitől.

Az előre hozott választások kiírása, illetve mindaz, amit fent leírtunk, arra enged következtetni, hogy az új szerb kormány jó esetben valamikor jövő tavaszra alakul meg, természetesen csak akkor, ha addig minden simán megy.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava