Connect with us

Szerbia

CSETNIKNÓTA 2: A szerb elnök csak zéró kólát ivott, a csetniknótát Šešelj rendelte

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vajda, díszvendég, csetnik
Vajon mi a jobb a szerb nép történelme szempontjából, ha a vezetők Kvast vagy zéró kólát isznak?
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A tisztesség megköveteli, hogy a másik oldal álláspontját is bemutassuk, miután egy ellenzéki ügyvédre hivatkozva a minap arról írtunk, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök vasárnap együtt “részegedett le” volt főnökével, Vojislav Šešelj csetnikvajdával. Azóta mindketten megszólaltak, a szerb elnök azt mondta, hogy csak zéró kólát ivott, Šešelj pedig magára vállalta, hogy a csetniknótát ő rendelte.

Elnöki absztinencia

Aleksandar Vučić az országos frekvenciával rendelkező Happy Televízió vendége volt, ahol a Ćirilica című műsorban többek között arról is beszélt, hogy járt Vojislav Šešelj fiának esküvőjén.

Elmondta, hogy öt hónappal ezelőtt meghívót kapott a Šešelj családtól az egyházi esküvőre és a gyerekkeresztelőre, amelyen egyéb kötelezettségei miatt nem tudott résztvenni, de az ünnepi ebédre elment.

– Az ünnepi ebédet a Radmilovac étteremben tartották, ahol már rég nem jártam. A Šešelj család szépen és tisztességesen megszervezte az egészet, nagyjából kétszáz vendég volt

– mondta a szerb elnök, aki megjegyezte, hogy a régi komákat (keresztapákat) egy asztalhoz ültették az egyik sarokban, de nem tiszteletlenségből, hanem mert a biztonsági emberei azt mondták, ez a legjobb megoldás.

A szerb elnök hozzátette, hogy ő az édesapjával és az első házasságából származó idősebb fiával vett részt az ünnepségen, amelyen alig több, mint egy órát tartózkodott, gratulált a családnak és az ifjú Šešeljnek, akit ugyanúgy Aleksandarnak hívnak, mint őt.

– Ajándékot is vittem. és nagyon megbecsült vendég voltam a házigazda részéről

– mondta Vučić, aki arra is kitért, hogy lerészegedéssel gyanúsították meg, pedig csak két, legfeljebb három zéró kólát ivott meg.

– Amikor bort iszom, akkor megmondom, hogy bort ittam, de engem még soha nem láttak részegen

– tette hozzá a szerb elnök, aki elmondása szerint aznap csak vizet és üdítőt ivott, és azt sem várta meg, hogy terítsenek, így nem is ebédelt ott, mert más kötelezettségei is voltak.

Ki rendelte a csetniknótát?

Vučić elmondta azt is, hogy Aleksandar Šešelj esküvőjén „ugyanúgy volt zene, mint bármely más ünnepségen”, a Pavle Đurišić második világháborús csetnikvezérről szóló vitatott nótát pedig Vojislav Šešelj rendelte a többi hasonló nótával együtt, amelyeknek eddig ő személy szerint a “felét sem hallotta”.

Állítása szerint ő nem énekelt, ráadásul miközben a zenekar az említett nótát előadta, “Milovan Bojić professzor pénzt kért tőle a dedinjei klinikára”.

Az itt említett személy is a kilencvenes évekből visszamaradt csontváz, előbb Slobodan Milošević feleségének a radikális baloldali pártját erősítette, rövid ideig egészségügyi miniszter is volt, majd átigazolt a Šešelj-féle szélsőjobbos Szerb Radikális Pártba, a szintén említett Dedinje városrész pedig Belgrád Rózsadombja.

A szerb elnök az esettel kapcsolatban megjegyezte: nem mások mondják meg neki, hogy lemondjon-e arról (az emberről), aki a nagyobbik fiának és a lányának a keresztapja, vagy hogy elmegy-e ebédelni valakihez, vagy sem.

– Én más politikát folytatok, mint Vojislav Šešelj, és ezért nem vagyunk ugyanabban a pártban. Ez nem azt jelenti, hogy nem kívánom neki és a családjának a legjobbakat

– zárta le a témát a maga részéről a szerb elnök.

vajda, díszvendég, csetnik

Amikor még egy pártban voltak: középen Vojislav Šešelj csetnikvajda, balra tőle a fiatal Aleksandar Vučić, jobbra pedig félig takarásban Tomislav Nikolić, volt szerb államfő (Forrás: Nova.rs)

Šešelj és az ellenségek

Vojislav Šešelj radikális vezető megerősítette, hogy a fia számára szervezett ünnepségen ő rendelt csetniknótákat, és nem Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke.

– Először én rendeltem csetniknótákat, aztán mások is. Vučić nem rendelt egyetlen nótát sem

– jelentette ki Šešelj, aki korábban Hágában is vendégeskedett, és a scheveningeni börtön vendégszeretetét is élvezte.

A szerb szélsőjobbos vezető ehhez még hozzátette, hogy a szerbek összes ellensége azonnal felkapta a fejét, aki szerint “az ellenségnek” két dolog nem tetszik, az egyik, hogy Vučić részt vett a csetnikvajda fiának esküvőjén és keresztelőjén, a másik pedig, hogy az ünnepségen csetniknótákat játszott a zenekar.

Šešelj kijelentette még, hogy fia, Aleksandar egyházi esküvőjének ünnepségén ő kizárólag orosz Kvast ivott, Vučić ugyanakkor csak Coca-Colát.

Ezek után már csak egyetlen kérdés marad hátra, hogy a különböző italok fogyasztása mekkora “ideológiai és külpolitikai szakadékot” jelent Šešelj és Vučić között.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava